Iași: Liturghie cu recviem pentru Papa Francisc
Sfântul Părinte Papa Francisc a trecut la Domnul la 21 aprilie, în Anul Jubiliar dedicat Speranței 2025. Întreaga creștinătate catolică și nu numai a înălțat rugăciuni la Dumnezeu pentru odihna veșnică a sufletului său. PS Iosif Păuleț a oficiat o Liturghie cu recviem vineri, 25 aprilie 2025, pentru suveranul pontif răposat, împreună cu preoții din Iași, în prezența autorităților civile și locale, în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Liturghia a fost transmisă în direct în direct de postul de radio ERCIS FM, transmisiunea fiind preluată de postul de televiziune catolic Angelus TV și parțial de TVR.
Printre cei prezenți la celebrare s-au numărat: pr. conf. dr. Paul-Cezar Hârlăoanu - reprezentantul Înaltpreasfințitului Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Marian Neacșu - viceprim-ministru la Secretariatul General al Guvernului, Costel Alexe - președinte al Consiliului Județean Iași; Luciana Antoci - prefect al Județului Iași, Mihai Chirica - primar al municipiului Iași.
În salutul său, pr. paroh Daniel Iacobuț a subliniat de la început că "această pomenire are o însemnătate deosebită: este o datorie de credință, de iubire, dar mai ales este un act de recunoștință, pentru că Papa Francisc a fost aici la Iași, iar vizita rămâne în inimile tuturor ca o amintire vie și plină de lumină.
S-au citit lecturile prevăzute pentru această zi din Octava Paștelui, iar evanghelia a relatat despre întâlnirea Celui Înviat cu ucenicii săi, precum și pescuirea minunată care a avut loc în prezența lui Isus.
În predica sa, PS Iosif a exprimat gândul că celebrarea este sub "semnul unei dureri împărtășite, dar și al unei speranțe care este mai puternică decât moartea. Referindu-se la Papa Francisc, a spus despre persoana sa: "A plecat dintre noi un om al lui Dumnezeu, un păstor smerit, un profet al milostivirii, un apostol al celor marginalizați, un constructor de poduri într-o lume a zidurilor. Ne doare despărțirea de Sanctitatea Sa, dar inima noastră este plină de recunoștință față de Dumnezeu pentru viața sa, pentru mărturia sa, pentru curajul cu care a arătat chipul unei Biserici vii, în ieșire, apropiată de cei săraci, marginalizați, săraci, bolnavi - privilegiații lui Dumnezeu." În continuare, făcând memoria vizitei sale apostolice în România la 1 iunie 2019, episcopul a spus: "Pentru noi, cei din Dieceza de Iași, papa nu a fost doar un lider al Bisericii universale, ci și un pelerin, un pelerin care ne-a vizitat. Eveniment istoric unic până acum. A venit la noi, aici, în catedrala noastră, în urbea noastră. Aici la Iași, în inima Moldovei." De aceea, a spus mai departe episcopul, "ziua de 1 iunie 2019 va rămâne de neuitat, întipărită în inima noastră, în memoria noastră ca un moment de har și binecuvântare cerească. La finalul gândurilor sale, s-au auzit aceste cuvinte: "Ne rugăm ca noi, cei rămași, să avem curajul de a duce mai departe visul său: o Biserică a inimii deschise, a milostivirii și a speranței."
La ofertoriu, credincioșii și-au prezentat rugăciunile în fața altarului împreună cu darurile euharistice, lăsându-se interiorizați de acordurile lucrării muzicale "Requiem", a lui Gabriel Fauré, în interpretarea sopranei Luiza Torboli, prin care toți în taina inimii îi doreau odihnă celui care a trudit pentru Biserică și pentru umanitate: Papa Francisc.
La finalul celebrării, pr. conf. dr. Paul-Cezar Hârlăoanu a exprimat mesajul ÎPS Teofon, mitropolit al Moldovei și Bucovinei, elogiind slujirea și persoana Papei Francisc: "A fost un om al bucuriei, un om al păcii, un om al iubirii, un om care avea în ochi încă joaca aceea firească de copil, care merge spre Cristos. În același timp, a fost și un om al smereniei. Un îndemn de a privi la faptele lui, de a-i asculta cuvintele, de a-l lăsa să lucreze în inima fiecăruia dintre noi."
Un cuvânt omagial a fost exprimat și de Mihai Chirica, primarul municipiului Iași: "Sunt în continuare încărcat de emoția binecuvântărilor pe care Sfântul Părinte le-a lăsat aici. «Să mergem împreună!» n-a fost doar un slogan pentru România, ci a fost un îndemn, pe care în calitatea sa de suveran pontif, de șef al diplomației Vaticanului, dar și om apropiat al lui Dumnezeu l-a dus în lume omului indiferent de religia sa, de orientarea sa din punct de vedere etnic sau sexual... Suntem o generație binecuvântată."
Episcopul Iosif le-a mulțumit tuturor pentru participare, asigurând că "doliul nostru vrem să-l transformăm în bucurie spirituală, că viața nu se termină cu moartea, că noi suntem creați pentru veșnicie.
Joi seară, 24 aprilie, PS Iosif Păuleț împreună cu credincioșii adunați în curtea catedralei din Iași au parcurs misterele de lumină ale Rozariului. În fața statuii lui Isus, binecuvântată de Papa Francisc în timpul vizitei sale la Iași, și având și icoana Maicii Domnului înaintea ochilor, o icoană care o prezintă pe Maria ca aceea care dezleagă nodurile, credincioșii s-au rugat pentru odihna veșnică a Papei Francisc.
Dumnezeu să privească cu fața senină și iubitoare viața slujirea devotată, statornică și plină de dăruire a Papei Francisc și să-l învrednicească de fericirea celor care locuiesc în împărăția sa cerească.
Pr. Cristian Diac
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
- 25 aprilie: Iași (catedrală): Liturghie cu recviem pentru Papa Francisc. Foto: Ovidiu Bișog
- 24 aprilie: Iași (catedrală): Rozariu pentru Papa Francisc. Foto: Andreea Dima
* * *
Liturghie cu recviem pentru Papa Francisc din catedrala din Iași (25 aprilie 2025):
Sfântul Rozariu pentru Papa Francisc din curtea catedralei din Iași (24 aprilie 2025):
TVR Iași: Carte de condoleanțe la moartea Papei Francisc (24 aprilie 2025):