Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Act notarial pentru trecerea pioasă a Sanctității Sale Francisc

Moartea, depunerea și îngroparea lui Francisc de sfântă amintire

Cu noi pelerin de speranță, călăuză și însoțitor de drum spre marea destinație la care suntem chemați, cerul, la 21 aprilie din Anul Sfânt 2025, la ora 7.35 dimineața, în timp ce lumina Paștelui ilumina a doua zi din Octavă, Lunea Îngerului, iubitul Păstor al Bisericii Francisc a trecut din această lume la Tatăl. Toată comunitatea creștină, în special săracii, dădea laudă lui Dumnezeu pentru darul slujirii sale adus cu curaj și fidelitate față de evanghelie și față de Mireasa mistică a lui Cristos.

Francisc a fost al 266-lea papă. Amintirea sa rămâne în inima Bisericii și a întregii omeniri.

Jorge Mario Bergoglio, ales papă la 13 martie 2013, s-a născut la Buenos Aires la 17 decembrie 1936, din emigranți piemontezi: tatăl său, Mario, era contabil, angajat în căile ferate, în timp ce mama sa, Regina Sivori, se ocupa de casă și de educația celor cinci copii. Luând diploma ca tehnician chimic, a ales după aceea drumul preoției, intrând inițial în seminarul diecezan și, la 11 martie 1958, trecând la noviciatul din Societatea lui Isus. A făcut studiile umaniste în Chile și, întors în 1963 în Argentina, a absolvit filozofia la Colegiul "Sfântul Iosif" la San Miguel. A fost profesor de literatură și psihologie în colegiile "Neprihănita" din Santa Fé și "Mântuitorul" la Buenos Aires. A primit hirotonirea sacerdotală la 13 decembrie 1969 de la arhiepiscopul Ramón José Castellano, în timp ce la 22 aprilie 1973 a depus voturile perpetue ale iezuiților. După ce a fost maestru de novici la Villa Barilari la San Miguel, profesor la facultatea de teologie, consultant al provinciei Societății lui Isus și rector al Colegiului, la 31 iulie 1973 a fost numit provincial al iezuiților din Argentina. După 1986 a petrecut câțiva ani în Germania pentru a termina teza doctorală și, odată întors în Argentina, cardinalul Antonio Quarracino l-a voit colaboratorul său apropiat. La 20 mai 1992 Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop titular de Auca și auxiliar de Buenos Aires. A ales ca moto episcopal Miserando atque eligendo și în stemă a inserat cristograma IHS, simbol al Societății lui Isus. La 3 iunie 1997, a fost promovat arhiepiscop coadiutor de Buenos Aires și la moartea cardinalului Quarracino i-a urmat, la 28 februarie 1998, ca arhiepiscop, primat de Argentina, ordinariu pentru credincioșii de rit oriental rezidenți în țară, mare cancelar al Universității Catolice. Ioan Paul al II-lea l-a creat cardinal, în consistoriul din 21 februarie 2001, al titlului "Sfântul Robert Bellarmin". În octombrie 2001 a fost raportor general adjunct la a zecea Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor.

A fost un păstor simplu și foarte iubit în arhidieceza sa, care umbla în lung și în lat, și cu metroul și cu autobuzele. Locuia într-un apartament și își pregătea cina singur, pentru că se simțea unul dintre oameni.

După renunțarea lui Benedict al XVI-lea, a fost ales papă de către cardinalii reuniți în conclav la 13 martie 2013 și a luat numele de Francisc, pentru că, după exemplul sfântului din Assisi, a voit să-i aibă la inimă înainte de toate pe cei mai săraci din lume. De la loja binecuvântărilor s-a prezentat cu cuvintele "Fraților și surorilor, bună seara! Și acum, să începem acest drum: episcop și popor. Acest drum al Bisericii din Roma, care este cea care prezidează în caritate toate Bisericile. Un drum de fraternitate, de iubire, de încredere între noi". Și, după ce și-a înclinat capul, a spus: "Vă cer ca voi să-l rugați pe Domnul ca să mă binecuvânteze: rugăciunea poporului, cerând Binecuvântarea pentru episcopul său." La 19 martie, solemnitatea Sfântului Iosif, a început oficial slujirea sa petrină.

Mereu atent față de cei din urmă și față de rebutații societății, Francisc abia ales a dorit să locuiască în Domus Sanctae Marthae, pentru că nu putea să nu aibă contactul cu persoanele, și încă din prima Joi Sfântă a voit să celebreze Liturghia in Cena Domini în afara Vaticanului, mergând de fiecare dată în închisori, în centre de primire pentru cei cu dizabilități sau dependenți de droguri. Preoților le recomanda să fie mereu gata să administreze sacramentul milostivirii, să aibă curajul de a ieși din sacristii pentru a merge în căutarea oiței rătăcite și de a ține deschise ușile bisericii pentru a primi pe cei doritori ai întâlnirii cu Fața lui Dumnezeu Tatăl.

A exercitat slujirea petrină cu neobosită dăruire în favoarea dialogului cu musulmanii și cu reprezentanții celorlalte religii, convocându-i uneori în întâlniri de rugăciune și semnând declarații comune în favoarea înțelegerii între apartenenții la diferitele credințe, ca Documentul despre fraternitatea umană semnat la 4 februarie 2019 la Abu Dhabi cu liderul sunnit al-Tayyeb. Iubirea sa față de cei din urmă, față de bătrâni și față de cei mici l-a determinat să inițieze Zilele Mondiale ale Săracilor, ale Bunicilor și ale Copiilor. A instituit și Duminica Cuvântului lui Dumnezeu.

Mai mult decât orice predecesor, a lărgit Colegiul Cardinalilor, convocând zece consistorii în care a creat 163 de cardinali, dintre care 133 electori și 30 non-electori, provenind din 73 de națiuni, dintre care 23 nu au avut niciodată înainte un cardinal. A convocat 5 Adunări ale Sinodului Episcopilor, 3 generale ordinare, dedicate familiei, tinerilor și sinodalității, una extraordinară tot despre familie, și una specială pentru Regiunea Panamazoniană.

De mai multe ori glasul său s-a ridicat în apărarea celor nevinovați. La răspândirea pandemiei de COVID-19, în seara de 27 martie 2020 a voit să se roage singur în piața "Sfântul Petru", ale cărei coloane îmbrățișau în mod simbolic Roma și lumea, pentru omenirea înfricoșată și rănită de virusul necunoscut. Ultimii ani de pontificat au fost presărați de numeroase apeluri pentru pace, împotriva celui de-al treilea război mondial pe bucăți aflat în desfășurare în diferite țări, mai ales în Ucraina, precum și în Palestina, Israel, Liban și Myanmar.

După spitalizarea din 4 iulie 2021, care a durat zece zile, pentru o intervenție chirurgicală la Policlinica Agostino Gemelli, Francisc a mers din nou la 14 februarie 2025 în același spital pentru o internare de 38 de zile, din cauza unei pneumonii bilaterale. Întors în Vatican, a petrecut ultimele săptămâni de viață la Casa Sfânta Marta, dedicându-se până la sfârșit și cu aceeași pasiune slujirii sale petrine, deși încă nerestabilit complet. În ziua de Paște, la 20 aprilie 2025, pentru o ultimă dată s-a arătat de la loja Bazilicii "Sfântul Petru" pentru a împărți solemna binecuvântare Urbi et Orbi.

Magisteriul doctrinal al Papei Francisc a fost foarte bogat. Martor al unui stil sobru și umil, întemeiat pe deschiderea la misionaritate, pe curajul apostolic și pe milostivire, atent în evitarea pericolului autoreferențialității și al mondenității spirituale în Biserică, Pontiful a propus programul său apostolic în exortația Evangelii gaudium (24 noiembrie 2013). Între documentele principalele se număr 4 enciclice: Lumen fidei (29 iunie 2013) care înfruntă tema credinței în Dumnezeu, Laudato si' (24 mai 2015) care atinge problema ecologiei și responsabilitatea genului uman în criza climatică, Fratelli tutti (3 octombrie 2020) despre fraternitatea umană și prietenia socială, Dilexit nos (24 octombrie 2024) despre devoțiunea la Preasfântă Inimă a lui Isus. A promulgat 7 exortații apostolice, 39 constituții apostolice, foarte numeroase scrisori apostolice dintre care majoritatea în formă de Motu proprio, 2 bule de convocare a Anilor Sfinți, în afară de catehezele propuse în audiențele generale și de alocuțiunile rostite în diferite părți ale lumii. După ce a instituit Secretariatele pentru Comunicare și pentru Economie, și Dicasterele pentru Laici, Familie și Viață și pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale, el a reformat Curia Romană promulgând constituția apostolică Praedicate Evangelium (19 martie 2022). A modificat procesul canonic pentru cauzele de declarare de nulitate matrimonială în CCEO și în CIC (M.P. Mitis et misericors Iesus și Mitis Iudex Dominus Iesus) și a făcut mai severă legislația cu privire la delictele comise de reprezentanți ai clerului împotriva minorilor sau a persoanelor vulnerabile (M.P. Vos estis lux mundi).

Francisc a lăsat tuturor o mărturie minunată de umanitate, de viață sfântă și de paternitate universală.

CORPUS FRANCISCI P.M.
VIXIT ANNOS LXXXVIII, MENSES IV DIES IV.

ECCLESIAE UNIVERSAE PRAEFUIT
ANNOS XII MENSES I DIES VIII

Semper in Christo vivas, Pater Sancte!

(Martorii celebrărilor și ai îngropării...)

...............

(După vatican.va)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat