Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© L'Osservatore Romano-SIR
Papa Francisc și munca. "Îl face pe om asemenea lui Dumnezeu, este prima sa vocație"

"Munca este ceea ce îl face pe om asemenea lui Dumnezeu, deoarece cu munca omul este creator, este capabil să creeze, să creeze atâtea lucruri; chiar să creeze o familie pentru a merge înainte. Omul este un creator și creează cu munca. Aceasta este vocația." Această frază, rostită de Papa Francisc la 1 mai 2020 în omilia de la Liturghia zilnică la Casa "Sfânta Marta", cuprinde gândirea lui Bergoglio despre muncă. "Omul - a adăugat el - este implicat în muncă. Este prima vocație a omului: să muncească. Și asta dă demnitate omului. Demnitatea care îl face să se asemene cu Dumnezeu. Demnitatea muncii."

Răsfoind între documente, omilii, intervenții, cateheze, mesaje și postări pe social, sunt zeci și zeci de referințele la muncă și la lipsa locului de muncă, la șomaj, la exploatare și la sclavie, la odihnă și la siguranță. Așa încât să ne inducă să-l amintim și pentru marea sa atenție față de muncă și față de valența pe care aceasta o asumă în viața zilnică a fiecărei persoane.

Lemnarul și tâmplarul. "Este frumos să ne gândim că Isus a muncit și că a învățat această artă chiar de la Sfântul Iosif", a afirmat Francisc în cateheza de la audiența generală din 12 ianuarie 2022, înainte de a afirma: "Este frumos să ne gândim că însuși Isus a muncit și că a învățat această artă chiar de la Sfântul Iosif. Astăzi trebuie să ne întrebăm ce anume putem face pentru a recupera valoarea muncii; și ce contribuție, ca Biserică, putem da pentru ca ea să fie răscumpărată de logica simplului profit și să poată fi trăită ca drept și obligație fundamentală a persoanei, care exprimă și mărește demnitatea sa." Și cu acea ocazie papa a trecut în revistă diferitele dimensiuni și problematici legate de muncă.

Caracteristicile muncii. Este sintetizat la numărul 192 din exortația apostolică Evangelii gaudium gândirea lui Francisc despre muncă. Sunt patru adjective alese pentru a o defini și pentru a arăta cum ar trebui să fie, la orice latitudine și în orice sector: liberă, creativă, participativă și solidară. Biserica italiană a dedicat tocmai acestui lucru a 48-a Săptămână Socială a Catolicilor Italieni, desfășurată la Cagliari de la 26 la 29 octombrie 2017, despre tema "Munca pe care o vrem".

Munca drept realizare. În societatea modernă, a afirmat el în omilia deja citată, "nu se ține cont suficient de faptul că munca este o componentă esențială în viața umană, precum și în drumul de sfințire". "A munci - a explicat el - nu numai că folosește pentru a procura întreținerea justă: este și un loc în care ne exprimăm pe noi înșine, ne simțim utili, și învățăm marea lecție a concreteții, care ajută viața spirituală să nu devină spiritualism." Și apoi "munca este un mod de a exprima personalitatea noastră, care este prin natura sa relațională. Munca este și un mod pentru a exprima creativitatea noastră: fiecare face munca în felul său, cu propriul stil; aceeași muncă, dar cu stil diferit", a afirmat el.

Plaga muncii la negru. Gândirea, de data aceea ca și alte dăți, a mers "la toți muncitorii din lume, în mod deosebit la cei care fac munci epuizante în minerit și în anumite fabrici; la cei care sunt exploatați cu munca la negru; la victimele muncii - am văzut că în Italia în ultima vreme sunt multe; la copiii care sunt constrânși să muncească și la cei care scormonesc în gunoaie pentru a căuta ceva de vândut". "Munca la negru astăzi există, și mult", denunțarea lui Francisc care a invitat să se ia în considerare cei care sunt "muncitorii ascunși, muncitorii care fac munci epuizante în minerit și în anumite fabrici" în afară de "cei care sunt exploatați cu munca la negru, de cei care dau salariu de contrabandă, în ascuns, fără pensie, fără nimic". Cuvinte puternice și acelea rostite la 30 mai 2015 adresându-se participanților la o întâlnire promovată de Știință&viață: "Este atentat la viață moartea la locul de muncă, pentru că nu se respectă minimele condiții de siguranță", a tunat papa.

Persoana și demnitatea sa. Provine de la audiența generală din 25 martie 2015 o altă chemare puternică: "În centrul oricărei probleme, în special al celei de muncă, trebuie pusă mereu persoana și demnitatea sa: de aceea a avea loc de muncă este o problemă de dreptate, și este o nedreptate a nu avea loc de muncă!". "Când nu se câștigă pâinea, se pierde demnitatea!", a avertizat Francisc, explicând că "aceasta este drama timpului nostru, în special pentru tineri, care, fără loc de muncă, nu au perspective și pot să devină pradă ușoară a organizațiilor delictuoase". "Vă rog, să luptăm pentru asta: dreptatea muncii", apelul papei.

Muncitorii "sunt persoane și nu numere". În întâlnirea cu CGIL în decembrie 2019, între "preocupări" Francisc a exprimat drept prima aceea a "siguranței muncitorilor". Pentru aceasta a invocat: "Să nu permitem să se pună pe același plan profitul și persoana!". "Idolatria banului - a continuat el - tinde să calce în picioare totul și pe toți și nu păstrează diferențele. Este vorba de a se forma de a avea la inimă viața angajaților și de a se educa să se ia în serios normativele de siguranță: numai o alianță înțeleaptă poate preveni acele «accidente» care sunt tragedii pentru familii și comunități."

Egalitate de tratament. La 29 aprilie 2015, într-o cateheză dedicată familiei și căsătoriei, papa a afirmat cum, fiind creștini, trebuie "să susținem cu hotărâre dreptul la retribuție egală pentru muncă egală; De ce se consideră sigur că femeile trebuie să câștige mai puțin decât bărbații?", întrebarea pusă de pontif care, subliniind că bărbații și femeile "au aceleași drepturi", a acuzat: "Inegalitatea este un scandal clar!".

Alte tutele. Este semnificativ și ceea ce a spus întâlnind conducători și angajați de la INPS în noiembrie 2015, aprofundând "păzirea dreptului la odihnă". "Adevărata odihnă vine chiar de la muncă!", a explicat el, continuând: "Tu te poți odihni când ești sigur că ai o muncă sigură, care îți dă demnitate, ție și familiei tale. Și tu te poți odihni atunci când la bătrânețe ești sigur că ai pensia care este un drept. Sunt legate, ambele: adevărata odihnă și munca". De aceea "odihna este dreptul pe care-l avem toți atunci când avem loc de muncă; dar dacă situația de șomaj, de nedreptate socială, de muncă la negru, de precaritate în muncă este atât de puternică, oare cum pot eu să mă odihnesc? Ce spunem? Putem spune - este rușinos!", avertismentul lui Francisc.

Impactul noilor tehnologii. Intervenind în iunie 2024 la Borgo Egnazia la sesiunea G7 despre Inteligența artificială, "instrument fascinant și teribil în același timp", Francisc i-a pus în gardă pe puternicii lumii: dacă pe de o parte "inteligența artificială ar putea permite o democratizare a accesului la cunoaștere, progresul exponențial al cercetării științifice, posibilitatea de a delega mașinilor muncile epuizante", în același timp, adaugă el, "ea ar putea aduce cu sine o nedreptate mai mare între națiuni avansate și națiuni în curs de dezvoltare, între grupuri sociale dominante și grupuri sociale oprimate, punând astfel în pericol posibilitatea unei «culturi a întâlnirii» în folosul unei «culturi a rebutului»".

Nenumărate, așa cum s-a spus deja, au fost ocaziile în care Papa Francisc s-a arătat atent la lumea muncii, mai ales la muncitori: a făcut asta, de exemplu, întâlnind asociați de categorie sau mișcările populare, adresându-se corpului diplomatic acreditat la Sfântul Scaun sau reprezentanți instituționali. Și dacă deja la Genova, în întâlnirea din 27 mai 2017 desfășurată în Complexul ILVA, avertiza că "munca este în pericol", mai recent Francisc s-a situat de partea persoanelor: așa cum a făcut în decembrie 2024, asigurând propria apropiere de muncitorii de la Beko din Siena, Fabriano și Ascoli Piceno, pentru că "apără în mod solidar dreptul la muncă, ce este un drept la demnitate. Să nu le fie luat locul de muncă, pentru motive economice sau financiare".

Alberto Baviera

(După Agenția SIR, 25 aprilie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat