Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Calvarese/SIR
Papa și politica. La rădăcina ei este "poporul lui Dumnezeu"

Politica, în gândirea lui Francisc, trebuie să fie fraternă, înțelegând fraternitatea în domeniul politic nu intuitiv sau afectiv, ci ca un principiu de reglementare a proiectelor politice

Viziunea pe care Papa Francisc o avea despre politică se percepe cu ușurință dacă se înțelege ideea pe care o avea el despre popor. La rădăcina ei este "poporul lui Dumnezeu" așa cum este exprimat de Revelația creștină. Papa Francisc explică asta clar încă din primele timpuri ale pontificatului său, la audiența generală din 12 iunie 2013: membrii săi sunt, toți împreună, așa cum scrie Prima Scrisoare a lui Petru: "neam ales, preoție regească, națiune sfântă" (1Pt 2,9). Acest popor întreg - și nu câțiva privilegiați în cadrul său, subliniază papa citând Catehismul (nr. 783) - participă la cele trei funcții ale lui Cristos, care este "preot, profet și rege". În interiorul său se articulează toate diferitele misiuni și slujiri, inclusiv cea a episcopului de Roma.

Această viziune a demnității "poporului lui Dumnezeu", pe care cultura creștină o transmite în cursul secolelor istoriei umane, ajută la perceperea demnității fiecărui popor de pe pământ. În această perspectivă, politica trebuie să fie expresie a acestui popor și trebuie să fie în slujba sa.

Papa Francisc a aplicat înainte de toate sieși această convingere întemeiată doctrinal atunci când, abia ales în seara zilei de 13 martie 2013, s-a prezentat "fraților și surorilor" săi ca episcop de Roma: "Și acum aș vrea să vă dau Binecuvântarea, dar mai întâi - mai întâi, vă cer o favoare: înainte ca episcopul să binecuvânteze poporul, vă cer ca voi să-l rugați pe Domnul ca să mă binecuvânteze: rugăciunea poporului, cerând Binecuvântarea pentru episcopul său. Să facem în tăcere această rugăciune a voastră asupra mea [...]". Și numai după rugăciune poporului el a simțit că poate să facă gestul păstorului universal: "Acum voi da Binecuvântarea vouă și întregii lumi, tuturor bărbaților și femeilor de bunăvoință."

Este evident că Francisc nu a pus niciodată în discuție ierarhia Bisericii și a respectat regulile pe care Biserica și le-a dat pentru alegerea pontifului. De fapt, poporul lui Dumnezeu și toate popoarele care trăiesc în comunitățile politice nu guvernează direct, contrar la ceea ce susțin toate populismele. Dar el a simțit necesitatea de a primi o binecuvântare de la Dumnezeu pe care numai poporul său putea s-o ceară. Acest act este revoluționar, dar este și originar, în sensul experienței native a Bisericii, pe care Noul Testament o numește și adelphotés, comunitate de frați. Este clar că un papă care se prezintă în acest mod nu cere simpatiile celor care gestionează puterea politică de parcă n-ar avea nevoie nici de un mandat nici de a da cont.

Pentru aceasta politica, în gândirea lui Francisc, trebuie să fie fraternă, înțelegând fraternitatea în domeniul politic nu în manieră intuitivă sau afectivă, ci ca un principiu care reglementează proiectele politice, așa cum reiese încă de la Mesajul pentru a 47-a Zi Mondială a Păcii de la 1 ianuarie 2014.

Nu este deloc populism în gândirea lui Francisc: de fapt, pentru el, pe urma cuceririlor teoretice ale gândirii sociale catolice latinoamericane așa cum este exprimat, de exemplu, de Juan Carlos Scannone, poporul este o realitate unitară, dar în mod intrinsec plurală. Pentru aceasta Francisc interpretează acțiunea politică a cetățenilor ca exercițiu de "prietenie socială". Nu există improvizare, nici ingenuitate sau pacifism naiv în această idee pe care el o propune ca metodologie politică și realizare a "culturii întâlnirii" pornind din interiorul comunităților politice, unde coexistă diversități de interese și de viziuni politice, până la relațiile internaționale. El a argumentat în mod adecvat această idee la Havana, la 20 septembrie 2015, vorbind tinerilor în fața Institutului Varela, îndemnându-i nu numai să viseze, ci să împărtășească visele lor, mergând dincolo de diferitele convingeri pentru a gândi o societate mai bună.

Această idee reia desigur vechea idee a "prieteniei politice" pe care Aristotel o definea ca acea legătură între cetățeni care caracterizează căutarea binelui comun. Însă o inserează în dinamismul propriu al fraternității politice, care vrea să construiască comunitatea politică garantând atât libertatea, cât și egalitatea.

Probabil, cei care cred că Papa Francisc a dat o contribuție "pastorală", dar nu doctrinală, Bisericii din timpul nostru, ar trebui să întreprindă o reflecție ulterioară.

Antonio Maria Baggio

(După Agenția SIR, 23 aprilie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat