Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc și islamul. Imamul Pallavicini: "Într-un timp de conflicte dramatice, am văzut în el un autentic apostol al lui Isus"

"Îmi place să-l amintesc cu binecuvântarea pe care a voit s-o dea arătându-se în Piața Sfântul Petru la Paște. A fost un reprezentant al carității față de aproapele, începând de la Biserica Catolică și de la reprezentanții Bisericilor creștine, pentru a ajunge la toți credincioșii și la omenire. Asta este ceea ce, cu un pic de emoție, mi se pare că poate să fie răspunsul care sper să onoreze marea sa, marea sa figură, marea sa operă." Sunat de agenția SIR, cu aceste cuvinte imamul Yahya Pallavicini îl amintește pe Papa Francisc. Reprezentantului COREIS, Comunitatea Religioasă Islamică Italiană, i-am cerut să reparcurgă raportul dintre Papa Francisc, islam și cei mai înalți reprezentanți ai comunităților musulmane mondiale.

Care a fost pasul cel mai important făcut de acest papă în raporturile cu frații musulmani?

A fost un raport istoric. Și istoric în sensul deplin al cuvântului, pentru că acest papă a stabilit istoria cu prezența sa, mărturia sa și o fraternitate între credincioșii creștini, între catolici și musulmani. A imprimat acea deschidere pe care Sfântul Ioan Paul al II-lea a demarat-o cu celălalt moment istoric din Assisi. Papa Francisc a reactualizat acest raport cu islamul și cu musulmanii, făcând pași cu adevărat concreți. De la călătoria sa în Republica Centrafricană la situații aș spune și mai relevante dintr-un punct de vedere teologic cum este semnarea la Abu Dhabi, împreună cu marele imam de al-Azhar, Ahmad al-Tayyib, la documentul despre Fraternitatea umană. Nu aș vrea să uit călătoria sa în Irak la rădăcinile lui Abraham și întâlnirea sa cu maestrul șiit Ali al-Sistani până la Indonezia cu vizita la moscheea "Istiqlal" și întâlnirea cu imamul care acum a devenit ministrul afacerilor religioase. A călătorit în toată lumea, de la Africa la Asia, la Orientul Mijlociu, întâlnind maeștrii din islamul sunnit și din islamul șiit. A întrupat acea fraternitate despre care a scris în documente și chiar în enciclice, dând cel dintâi o mărturie de o valoare incomensurabilă, prin intensitate de conținuturi și de fapte concrete.

Ce a găsit în Papa Francisc lumea musulmană?

A găsit o mare și nouă ocazie pentru a descoperi un reprezentant al creștinismului catolic, într-un moment de mare dezorientare și ignoranță și chiar de competiții nesăbuite sau conflicte dramatice. O ocazie pentru a recunoaște sau a redescoperi prin figura Papei Francisc un apostol al lui Isus. Și un reprezentant autentic al creștinătății cu toate declinațiile sale, articulațiile sale, mișcările sale, zâmbetele sale, gesturile sale, călătoriile și întâlnirile sale, cuvintele sale. După părerea mea aceasta a fost o mare victorie spirituală.

Ce moștenire lasă astăzi Papa Francisc?

Lasă o responsabilitate escatologică. Pe mine mă impresionează mult această concomitență a plecării sale cu celebrarea Paștelui. Voind să fie prezent în piață, până la sfârșit, a voit să dea un mesaj amintindu-ne că trebuie să ne întoarcem la casa Tatălui. Aceasta este referința escatologică: să trăim în această lume în vederea celeilalte. Să trăim în manieră onestă, amintindu-l pe Dumnezeu, începutul și originea, Veșnicul. Aceasta este amintirea pe care o am despre el. Întâlnindu-l și cunoscându-l de atâtea ori, nu l-am văzut niciodată așa ca în aceste ultime zile, îndeosebi la Paște. Și murind în ziua următoare, în dimineața de luni, este ca și cum ar fi făcut, trăit și realizat pe deplin viața sa, funcția sa pontificală. Acestea sunt semințele pe care trebuie să construim noul ciclu.

M. Chiara Biagioni

(După Agenția SIR, 23 aprilie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat