|
© Vatican Media |
Cardinalul Prevost: Francisc, un papă generos, a dat totul pentru a sluji Biserica
Amintirea prefectului Dicasterului pentru Episcopi, care l-a cunoscut pe Jorge Mario Bergoglio pe când acesta era arhiepiscop de Buenos Aires și a legat cu el o prietenie care s-a consolidat de-a lungul anilor, mai ales în ultimele două ale mandatului cardinalului la Curie. A fost "un om care a vrut să trăiască evanghelia în mod autentic, cu consecvență", subliniază cardinalul augustinian. Printre învățăturile sale cele mai prețioase s-a numărat dorința sa pentru "o Biserică săracă, care merge cu săracii, care îi servește pe săraci".
Coerența, autenticitatea, dorința de a trăi evanghelia și acea apropiere deosebită față de cei săraci și cei care suferă. Și apoi iubirea față de Biserică, acel a voi "să dea totul pentru a o sluji" și "simțul său de responsabilitate". Din personalitatea Papei Francisc sunt aceste trăsături care l-au impresionat mereu pe cardinalul Robert Prevost, prefect al Dicasterului pentru Episcopi.
Întâlnirile din Argentina
Emoționat, conducătorul Dicasterului împărtășește amintirea sa personală despre pontif. Relatează că l-a cunoscut pe Jorge Mario Bergoglio când era arhiepiscop de Buenos Aires, descrie câteva aspecte ale caracterului său, prezintă anedocte. "Am avut mereu impresia unui om care voia să trăiască autentic, cu coerență, evanghelia", spune el. "În timpurile în care eram prior general al augustinienilor, de mai multe ori, în timpul vizitelor la confrații mei din Argentina, când încă era cardinal, am avut oportunitatea de a-l întâlni și de a vorbi cu el, în manieră informală și despre probleme mai instituționale." Ales papă, Francisc a celebrat prima sa Liturghie publică, la 13 martie 2013, în Parohia "Sfânta Ana" din Vatican, încredințată grijii pastorale a călugărilor augustinieni, și cu acea ocazie Prevost l-a reîntâlnit. "Mă întrebam dacă își va aminti de mine și când a sosit și a intrat în sacristie, văzându-mă, m-a recunoscut imediat și am început să vorbim." Un dialog, cel cu fostul prior general al Ordinului Sfântului Augustin, care a continuat. "Terminând mandatul meu, în același an, ne-am gândit să-l invităm pe Sfântul Părinte să prezideze, la 28 august, Liturghia de deschidere a Capitulului General" în Bazilica "Sant'Agostino in Campo Marzio", la Roma. Bergoglio, "spre marea surprindere a tuturor", a acceptat cu plăcere. Biserica aceea o cunoștea bine, pentru că atunci când venea în capitală, când era cardinal, se caza mereu acolo aproape, la Casa Clerului, în via della Scrofa, și mergea să se roage la mormântul Sfintei Monica păstrat acolo.
Preocuparea papei față de oamenii din Peru
După puțin mai mult de un an, la 3 noiembrie 2014, Francisc îl numește pe Prevost administrator apostolic al Diecezei de Chiclayo, în Peru, și după aceea episcop. Ca păstor al acelei turme mici din regiunea Lambayeque, călugărul augustinian îl întâlnește iarăși pe papa, care a manifestat mereu preocuparea sa față de acei oameni. "Mă întreba: «Cum te simți? Cum merg lucrurile?»". "A dat atâtea lucruri Bisericii - adaugă cardinalul -, gesturile sale de apropiere vorbesc cu atâta elocvență." Prevost reevocă și vizita apostolică a lui Francisc în Peru, în 2018, și acea femeie de 99 de ani, oarbă, din dieceza sa, venită la Trujillo pentru că dorea un contact cu pontiful. "El a coborât din mașină, s-a apropiat de ea și a salutat-o. Ne-a lăsat atâtea exemple de acest tip; în umanitatea sa foarte frumoasă, a voit să trăiască evanghelia și să transmită evanghelia", afirmă prefectul Dicasterului pentru Episcopi. Despre Bergoglio evidențiază și bucuria, aceeași care transpare în exortația apostolică Evangelii gaudium "despre vestirea evangheliei în lumea actuală", "care ne amintește ceea ce spune evanghelia, și ceea ce repetăm în acest timp de Paște: a trăi bucuria evangheliei, a credinței, a-l recunoaște pe Isus Cristos".
Aproape de cei din urmă
Gândul cardinalului Prevost merge și la prima călătorie apostolică a Papei Francisc la Lampedusa, la "apropierea de migranți, până în aceste ultime luni, și atunci când a scris", în februarie, acea scrisoare către episcopii din Statele Unite "despre importanța de a fi aproape de cei care suferă și de a avea inima lui Isus Cristos", când a fost pus în practică programul de deportare în masă a imigraților și a refugiaților clandestini. Cardinalul menționează apoi ultima vizită a papei la "Regina Coeli", în Joia Sfântă, un gest care "vorbește foarte mult: faptul de a voi să meargă, în pofida multelor probleme de sănătate, dificultățile pe care le avea, pentru a face ca în toți anii, pentru a celebra această zi atât de importantă în viața Bisericii cu deținuții, și a comunica, astfel, această apropiere, această iubire pe care Isus ne-a lăsat-o nouă tuturor".
O întâlnire săptămânală
Cu Papa Francisc, apoi, Prevost, în calitate de prefect al Dicasterului pentru Episcopi, de doi ani avea o întâlnire fixă, în fiecare sâmbătă dimineața. "Până la sfârșit, a voit să dea totul slujirii sale, muncii, slujirii în Biserică", continuă cardinalul vorbind despre întâlnirea săptămânală cu pontiful. "La început era la ora 8.00 dimineața. Dar uneori ajungeam la 7.30 și el mă aștepta deja, așa am început să merg un pic mai devreme și uneori el anticipa". Se tratau teme importante, dar Francisc adăuga adesea o recomandare: "Îmi spunea, printre alte lucruri, la sfârșitul audienței: «Să nu pierzi simțul umorului, trebuie zâmbit»". Prevost amintește de rugăciunea Sfântului Tomas Morus, citată de mai multe ori de papa pentru a îndemna să se meargă înainte în "lucrurile de mare responsabilitate, cu mare încredere în harul Domnului". Francisc nu se cruța "în slujirea Bisericii", continuă Prevost, specificând că pontiful era mereu "foarte bine informat despre lucruri". "De atâtea ori, înainte ca eu să ajung, el studiase deja problemele, știa ce decizii voia să ia. Urmărea cu adevărat nu numai munca Dicasterului pentru Episcopi, ci și - știu prin conversații cu diferiți prefecți - a celorlalte Dicastere." Iubea așa de mult Biserica și "a duce înainte ceea ce el a înțeles, era parte din misiunea sa. Era neobosit, chiar și în aceste ultime săptămâni, după spitalizare. Când s-a întors la «Sfânta Marta», am avut câteva întâlniri, și în acele ocazii am putut cunoaște cât de curajos era; se dădea în întregime pe sine însuși pentru a sluji Biserica".
Ecclesia semper reformanda est
În pontificatul său "ne-a transmis nouă tuturor acest spirit de a voi să continue ceea ce a început cu Conciliul Vatican II, necesitatea de a reînnoi mereu Biserica, semper reformanda est", mai reflectează cardinalul augustinian, care amintește răspunsurile date de Bergoglio într-un interviu cu privire la marea adunare voită de Ioan al XXIII-lea. "Mai este mult de făcut, trebuie continuat." "Un spirit, o atitudine fundamentală pentru noi toți - afirmă Prevost -. Nu putem să ne oprim, nu putem să ne întoarcem. Trebuie să vedem ce Duhul Sfânt vrea ca Biserica să fie astăzi și mâine, pentru că lumea de astăzi, în care trăiește Biserica, nu este egală cu aceea de acum zece sau douăzeci de ani - consideră cardinalul -. Așadar, mesajul este mereu același: a-l proclama pe Isus Cristos, a proclama evanghelia, dar este diferită maniera de a ajunge la oamenii de astăzi, la tineri, la săraci, la politicieni." Prevost afirmă că papa a lăsat un mesaj puternic autorităților lumii și este necesar să mergem "înainte".
O Biserică săracă ce merge cu săracii
Printre învățăturile pe care Francisc le-a lăsat, trebuie prețuită, mai ales, cea a "iubirii față de săraci", afirmă, apoi, cardinalul, acea voință a sa "o Biserică săracă, ce merge cu săracii, care îi slujește pe săraci". "Eu cred că mesajul evangheliei se înțelege mult mai bine din experiența săracilor, care nu au nimic - mai reflectează cardinalul -, care încearcă să trăiască credința și găsesc în Isus Cristos totul. Consider că în acest sens papa a lăsat un exemplu foarte mare pentru lume. Mie, personal, mi l-a lăsat, pentru munca mea ca episcop în Peru, ca misionar, și pentru atâtea alte lucruri."
Reflecție și recunoștință
Dar cum să adunăm moștenirea Papei Francisc? "Greu de răspuns", la puține ore de la moartea pontifului recunoaște în mod obiectiv Prevost. "Personal, consider că această perioadă de pierdere, de tristețe trebuie trăită, înainte de toate, în tăcere, cu profundă reflecție, recunoștință. Eu, cel puțin, voi avea nevoie de mult timp pentru a aprecia, pentru a înțelege cu adevărat ceea ce papa mi-a lăsat mie, Bisericii și lumii", conclude prefectul Dicasterului pentru Episcopi. Pentru cardinalul Prevost trebuie "să trăim acest moment, ca Sâmbăta Sfântă, chiar dacă deja am celebrat Învierea lui Cristos", să trăim acest mare mister care este viața așa cum a voit să ne învețe Papa Francisc.
Tiziana Campisi
(După Vatican News, 22 aprilie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu