Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc, doisprezece ani de noi dinamisme și porți deschise

Pontificatul lui Jorge Mario Bergoglio între călătorii, reforme, documente, restructurare eclezială, angajamente pentru pace, săraci și migranți, în orizontul inovației și fraternității

A fost primul în atâtea lucruri Papa Francisc. Primul papă iezuit, primul papă originar din America Latină, primul care alege numele de Francisc fără un numeral, primul care a fost ales cu predecesorul încă în viață, primul care a locuit în afara Palatului Apostolic, primul care a vizitat ținuturi neatinse vreodată de un pontif - de la Irak la Corsica -, primul care a semnat o Declarație de Fraternitate cu una dintre cele mai mari autorități islamice. Primul papă și care s-a înzestrat cu un Consiliu de cardinali pentru a conduce Biserica, care a acordat roluri de responsabilitate femeilor și laicilor în curie, care a demarat un sinod care a implicat într-un prim moment poporul lui Dumnezeu, care a abolit secretul pontifical pentru cazurile de abuzuri sexuale și care a eliminat din Catehism pedeapsa cu moartea. Primul, de asemenea, care a condus Biserica în timp ce în lume nu bântuie "războiul", ci atâtea războaie, mici și mari, combătute "pe bucăți" în diferitele continente. Un război care "este mereu o înfrângere", așa cum a repetat în peste 300 de apeluri, chiar și atunci când vocea îi lipsea, care au ocupat toate ultimele pronunțări publice după deflagrația violențelor în Ucraina și Orientul Mijlociu.

Procese

Însă Francisc, înainte de pontificat Jorge Mario Bergoglio, probabil că n-ar fi voit ca acest concept de "primul" să fie asociat cu pontificatul său, proiectat în acești 12 ani nu să ajungă la rezultate sau să câștige primaturi, ci să demareze "procese". Procese în desfășurare, procese încheiate sau îndepărtate, procese probabil ireversibile și pentru cel care îi va urma pe scaunul lui Petru. Acțiuni care generează "noi dinamisme" în societate și în Biserică - așa cum a scris în road map a pontificatului, Evangelii gaudium - mereu în orizontul întâlnirii, al schimbului, al colegialității.

De la capătul lumii

"Începem acest drum, episcop și popor", au fost primele cuvinte rostite de la Loja Binecuvântărilor, într-o seară din 13 martie 2013, unei mulțimi care umplea Piața "Sfântul Petru" de o lună sub reflectoare după renunțarea lui Benedict al XVI-lea. De la acea mulțime nou-alesul papă de 76 de ani, ales de confrații cardinali "de la capătul lumii", a cerut binecuvântarea. Cu oamenii a voit să recite un Bucură-te, Marie, încurcându-se într-o italiană până în acel moment neexercitată cu asiduitate, date fiind vizitele rare la Roma a păstorului de Buenos Aires, gata să-și facă valizele imediat după conclav. Și oamenilor, în ziua următoare, a voit să adreseze un salut apropiat mergând cu mașina în Parohia "Sfânta Ana" și apoi la "Santa Maria Maggiore", mulțumind lui Salus Populi Romani, protectoare a pontificatului său, căreia a continuat să-i aducă omagiu în fiecare moment forte. Și tocmai în bazilica liberiană Francisc a exprimat voința de a fi înmormântat.

Păstor în mijlocul poporului

Apropierea de popor, rămășiță a slujirii argentiniene, papa a manifestat-o în toți anii următori în diferite moduri: cu vizitele la angajații vaticani în oficii, cu Vinerile Milostivirii în Jubileul din 2016 în locuri de marginalizare și excludere, cu Joile Sfinte celebrate în închisori, case de îngrijire și centre de primire, cu turul lung în parohii din suburbiile romane, cu vizite și telefoane neașteptate. Și a manifestat-o în fiecare călătorie apostolică, pornind de la prima în Brazilia în 2013, moștenită de la Benedict, despre care se amintește fotografia papamobilului blocat în mijlocul mulțimii.

Primul papă în Irak

Patruzeci și șapte au fost pelerinajele internaționale ale pontifului argentinian, realizate pe baza evenimentelor, a invitațiilor autorităților, a misiunilor de îndeplinit sau a vreunei "mișcări" interioare, așa cum a revelat însuși în zborul de întoarcere din Irak. Da, chiar Irak: trei zile în martie 2021 între Bagdad, Ur, Erbil, Mosul și Qaraqosh, ținuturi și sate cu cicatrici încă evidente de matrice teroristă, cu sângele pe ziduri și corturile celor evacuați de-a lungul străzilor, în mijlocul pandemiei de Covid și de preocupări generale pentru securitate. O călătorie nesfătuită de mulți pentru sănătate și riscul de atentate; o călătorie voită cu orice preț. Călătoria "cea mai frumoasă", a destăinuit mereu Francisc însuși, primul papă care calcă pe pământul lui Abraham, acolo unde Ioan Paul al II-lea nu a reușit să meargă și să aibă un colocviu cu liderul șiit Al-Sistani.

Poarta Sfântă la Bangui și călătoria cea mai lungă în sud-estul asiatic și în Oceania

O bună îndârjire l-a împins în Irak, egală cu aceea care în 2015 l-a dus la Bangui, capitala Republicii Centrafricane rănită de un război civil care chiar în zilele vizitei lăsa morți pe stradă. În țara africană, unde a spus că vrea să meargă cu orice preț să se arunce "cu parașuta", Francisc a deschis Poarta Sfânt a Jubileului Milostivirii cu o ceremonie emoționantă care, și ea, marchează primatul unui An Sfânt deschis nu la Roma, ci într-o zonă dintre cele mai sărace din lume. Și se poate defini bună îndârjire și aceea care a animat alegerea de a întreprinde la 87 de ani călătoria cea mai lungă a pontificatului în septembrie 2024: Indonezia, Papua Noua Guinee, Timorul de Est, Singapore. Cincisprezece zile, două continente, patru fusuri orare, 32.814 km parcurși în avion. Patru universuri diferite, fiecare pentru a reprezenta temele fundamentale ale magisteriului: fraternitate și dialog interreligios, periferie și urgența climatică, reconciliere și credință, bogăție și dezvoltare în slujba sărăciei.

De la Lampedusa la Juba

Și nu se poate uita, reparcurgând călătoriile apostolice și vizitele pastorale, prima vizită în afara Romei, în mica insulă Lampedusa, scenariu de mari tragedii migratoare, cu coroana de flori aruncată în Mediterana "cimitir sub cerul liber". Denunțare reiterată și în dubla călătorie la Lesbo (2016 și 2021) în containerele și corturile de evacuați și refugiați.

În istoria pontificatului, și călătoria în Țara Sfântă (2014); în Suedia, la Lund (2016) pentru celebrările celor 500 de ani ai Reformei luterane; în Canada (2022) cu cererea de iertare adresată populațiilor indigene pentru abuzurile îndurate de la reprezentanți ai Bisericii Catolice. Și apoi Republica Democrată Congo și Sudanul de Sud (2023), această ultimă etapă conclusivă cu primatul anglican, arhiepiscopul Justin Welby, și moderatorul adunării generale a Bisericii din Scoția, Ian Greenshields, pentru a voi să remarce voința ecumenică de a îngriji rănile unui popor. Aceleași pe care a implorat să le vindece liderilor sud-sudanezi, reuniți în 2019 pentru două zile de reculegere la "Santa Marta", încheiate cu gestul impresionant de a le săruta picioarele.

De asemenea, Cuba și Statele Unite (2015), călătorie ca pecetluire a refacerii relațiilor diplomatice între cele două țări. Un eveniment istoric pentru care Francisc s-a dedicat timp de multe luni, trimițând scrisori lui Barack Obama și Raul Castro pentru a-i îndemna "să demareze o nouă fază". Însuși Obama a fost cel care a mulțumit în mod public pontifului. La Havana și întâlnirea cu patriarhul ortodox de Moscova, Kiril, și semnarea unei declarații comune pentru a pune în practică "ecumenismul carității", angajarea creștinilor pentru o omenire mai fraternă. Angajare devenită, după ani, în mod tragic actuală și într-un fel neascultată cu izbucnirea unui război în inima Europei.

Semnarea Documentului despre Fraternitatea Umană la Abu Dhabi

Nu în cele din urmă, între călătorii, Abu Dhabi (2019) și Documentul despre Fraternitatea Umană semnat împreună cu marele imam al-Tayyeb, ca încoronare a dezghețării cu universitatea sunnită din Al-Azhar începută cu o îmbrățișare la "Santa Marta" și încheiată cu semnarea unui text devenit imediat bază a dialogului islamico-creștin, receptat și în diferite constituții.

Enciclicele

Experiențe, dialoguri, gesturi trăite în aceste călătorii au ajuns în documentele pontificatului. Sunt patru enciclice: prima, Lumen fidei, despre tema credinței, la patru mâini cu Benedict al XVI-lea; apoi Laudato si', strigăt pentru a invoca o "schimbare de direcție" pentru "casa comună" pusă în genunchi de schimbări climatice și exploatare și a stimula la o acțiune menită pentru dezrădăcinarea mizeriei și pentru accesul egal la resursele planetei. A treia enciclică, Fratelli tutti, axă portantă a magisteriului, rod al Documentului de la Abu Dhabi, profeție - înainte de deflagrația de noi războaie - a fraternității drept cale unică pentru viitorul omenirii. În sfârșit, Dilexit nos pentru a reparcurge tradiția și actualitatea gândirii "despre iubirea umană și divină a Inimii lui Isus" și a lansa un mesaj unei lumi care pare că a pierdut inima.

Exortații apostolice și Motu Propri

În schimb, sunt șapte exortații apostolice: de la cea deja citată Evangelii gaudium până la C'est la confiance, pentru cei 150 de ani de la nașterea Terezei a Pruncului Isus. În mijloc, exortațiile postsinodale - Amoris laetitia (Sinodul despre familie), Christus vivit (Sinodul despre tineri), Querida Amazonia (Sinodul pentru regiunea Pan-Amazoniană) -, Gaudete et exsultate despre chemarea la sfințenie în lumea contemporană, Laudate Deum, urmare ideală a lui Laudate si' pentru a-i completa apelul de a reacționa pentru mama Pământ înainte de un "punct de ruptură".

În schimb, aproape 60 de Motu Propri pentru a reconfigura structurile din Curia Romană și teritoriul Diecezei de Roma, pentru a modifica Dreptul Canonic și orânduirea judiciară vaticană, pentru a da norme și proceduri mai stringente în lupta împotriva abuzurilor. Este cazul lui Vos estis lux mundi, document care a receptat rezultate, indicații, recomandări ale Summit-ului despre protecția minorilor în Vatican, în februarie 2019. O întâlnire care a reprezentat apogeul lucrării de contrastare a pedofiliei clerului și a abuzurilor nu numai sexuale; o expresie a voinței Bisericii de a acționa cu adevăr și transparență în atitudine penitențială. Cu Vos estis lux mundi Francisc a stabilit noi proceduri pentru a semnala molestări și violențe și a introduce conceptul de accountability, adică a asigura că episcopii și superiorii călugărești să dea cont de activitatea lor.

Reforma Curiei

Așadar, proces. Cele de reformă au fost o constantă a pontificatului lui Francisc care nu a voit să neglijeze recomandările cardinalilor în congregațiile pre-conclav care cereau viitorului nou papă restructurarea Curiei Romane și îndeosebi a finanțelor vaticane, mulți ani în centrul scandalurilor. Și imediat papa a constituit un Consiliu de cardinali, C9 (devenit în ani C6 și C8 cu succesiunea diferiților membri), un mic "senat" pentru a-l ajuta în conducerea Bisericii universale și a lucra la reforma Curiei. Uniri de dicastere și alte modificări de titluri și organigrame au fost semnul lui work in progress; step final a fost constituția apostolică Praedicate evangelium: așteptată mulți ani, a fost promulgată în 2022, fără prevestiri și preambuluri, introducând noutăți semnificative. Între acestea, instituirea noului Dicaster pentru Evanghelizare, prezidat direct de pontif și implicarea laicilor "în roluri de conducere și de responsabilitate". În acest val de schimbare trebuie încadrate numirile primului prefect laic, Paolo Rufini, la Dicasterul pentru Comunicare, al primei "prefecte" la Dicasterul pentru Institutele de Viață Consacrată, sora Simona Brambilla, și a primei guvernatoare a Cetății Vaticanului, sora Raffaella Petrini.

Femeile

Femeile, un alt filon din acești ani ai lui Bergoglio pe scaunul lui Petru, papa care mai mult decât alții a încredințat unor figuri feminine roluri de responsabilitate, care a instituit două comisii pentru studiul despre diaconese, care nu a încetat niciodată să amintească "geniul" feminin și dimensiunea maternă a Bisericii (care "este femeie", pentru că "este Biserica, nu Bisericul", care a pus alături de cardinali și episcopi la mesele de la ultimul Sinod despre Sinodalitate surori, misionare, profesoare, experte, teologe, cărora le-a dat, pe de altă parte, pentru prima dat drept de vot.

"Toți, toți, toți"

O deschidere, ca atâtea efectuate de Francisc. Deschideri și nu sfâșieri, nici salturi; pentru unii prea rapide, pentru alții prea prudente. În realitate, procese și acestea. Cum ar fi acordarea sacramentelor pentru divorțații recăsătoriți, în optica Euharistiei ca "medicament" pentru păcătoși și nu "hrană pentru cei perfecți"; primirea dată persoanelor Lgbtq+ cu invitația la apropiere pastorală, pentru că în cadrul Bisericii este loc pentru "toți, toți, toți"; tenacitatea în a dialoga cu reprezentanți ai altor confesiuni creștine și religii, după secole de prejudecăți și suspiciuni, și în virtutea "ecumenismului sângelui". Privirea spre China, de asemenea, cu Acordul provizoriu pentru numirile episcopilor, semnat și 2019 și reînnoit de trei ori. O breșă de dialog, între împiedicări și recuperări, cu un "popor nobil" pe care a dorit în toți acești ani să-l viziteze. Dorință care provine din aspirațiile misionare din tinerețe.

Misionaritate și sinodalitate

Misiunea, și această temă fundamentală. Ba chiar, "misionaritatea", invitație recurentă din texte și omilii, în același pas cu "sinodalitatea", alt termen care a răsunat de atâtea ori în acești doisprezece ani. "Sinodalității" papa i-a dedicat două sesiuni ale Sinodului (2023 și 2024), reînnoind structura și funcționarea adunării, intuind necesitatea de a face să pornească drumul sinodal "de jos" și instituind și zece grupuri de studiu pentru a aprofunda după lucrări teme doctrinale, teologice și pastorale.

Săracii și migranții

Apoi se vor aminti axiomele acestui pontificat care au închistat întregi realități ecleziale, politice și sociale: "Cultura rebutului", "globalizarea indiferenței", "Biserică săraci pentru săraci", "Biserică în ieșire", "păstori cu mirosul oilor", "etica globală a solidarității". Va rămâne atenția față de săraci cu instituirea în 2017 a unei Zile dedicate lor, caracterizată mereu de prânzul papei în Aula "Paul al VI-lea" umăr la umăr cu cerșetori și fără locuință. Va rămâne învățătura despre migranți, declinată în cele patru verbe "a primi, a proteja, a promova și a integra", ca indicații programatice pentru a înfrunta "una dintre cele mai mari tragedii din acest secol". Va rămâne și invitația de a elabora "compromisuri onorabile" ca soluții la conflictele care sfâșie Europa, Orientul Mijlociu, Africa.

Angajarea pentru pace

Acele conflicte, chinul din ultimii ani, denunțate în apeluri zgomotoase și scrisori către nunții și către populațiile victime ale violențelor, alinate prin video-telefoane - pentru toate, cele zilnice la parohia din Gaza - sau misiuni ale cardinalilor și trimiterea de bunuri de primă necesitate. "Nu credeam că sunt un papă în timp de război", destăinuia în primul și unicul podcast cu mass-media vaticane pentru cei zece ani de la alegere.

Pacea a fost obiectivul constant. Pentru pace Papa Francisc a cerut încontinuu rugăciuni, a convocat Zile de post și rugăciune - pentru Siria, Liban, Afganistan, Țara Sfântă - care să-i implice pe credincioșii din fiecare latitudine; a consacrat Rusia și Ucraina Inimii Neprihănite a Mariei în 2022; a organizat momente istorice cum ar fi plantarea unui măslin în Grădinile Vaticane, la 8 iunie 2014, cu președinții lui Israel, Shimon Peres, și al Palestinei, Mahmoud Abbas. Pentru pace a făcut, papa, gesturi nerituale ca acela de a ieși cu mașina și a merge, în ziua de după prima bombă aruncată asupra Kievului, în biroul ambasadorului rus pe lângă Sfântul Scaun, Alexander Avdeev, încercând să demareze contacte cu președintele Putin și a asigura disponibilitatea pentru mediere. De mai multe ori Francisc a avertizat șefi de stat și de guvern, a avertizat pe stăpânii războiului că vor da cont în fața lui Dumnezeu de lacrimile vărsate între toate popoarele, a stigmatizat piața înfloritoare a armelor lansând propunerea de a folosi cheltuielile armamentelor pentru constituirea unui Fond mondial care să elimine foamea. A cerut să se construiască punți și să nu se ridice ziduri, a incitat să se pună binele comun înaintea strategiilor militare, uneori fiind rău interpretat și criticat.

Inovații

Critici nu au lipsit în acești ani față de papa argentinian care a comentat cârdășii și vânturi potrivnice mereu cu acel umor care este lucrul "care apropie mai mult de harul lui Dumnezeu". Francisc a întrebat și a uimit, probabil a făcut pe cineva să strâmbe din nas din cauza stricării tabuurilor și nesocotirea protocolurilor și a vechilor obiceiuri, sau datorită remodulării pontificatului însuși cu o îmbrăcăminte diferită, o reședință diferită, o gestică și comportament neobișnuite, un stil pastoral original. Sau cu apariția în transmisiuni directe web și programe tv, cu folosirea account-ului X @Pontifex, în 9 limbi, drept canal pentru a transmite mesaje de răspândire necesară imediată.

Momente dificile și probleme de sănătate

În acești ani mereu denși, cu momente foarte rare de odihnă (și anularea tradiționalelor vacanțe papale la Castel Gandolfo), nu au lipsit momente dificile, între procese judiciare - în frunte procesul lung și complex pentru gestionarea fondurilor Sfântului Scaun -, cazul Vatileaks2, scandaluri de abuzuri și corupție, publicare de cărți lipsite de "noblețe și umanitate". Și nu au lipsit chinurile date de sănătate între operațiile la Gemelli din 2021 și din 2023, internarea în aceeași Policlinică, tot în 2023, pentru complicații respiratorii, apoi răcelile, gripele, durerile la genunchi care l-au constrâns la scaunul cu rotile în ultimii trei ani. În sfârșit, internarea cea mai lungă - 38 de zile - din cauza pneumoniei bilaterale. Probleme care oricum nu l-au împiedicat să fie prezent și apropiat de oameni așa cum s-a văzut în aceste ultime săptămâni, după externarea din spital, cu ieșirile neașteptate în Piața "Sfântul Petru", în bazilica vaticană și la "Santa Maria Maggiore", ultima din cele peste o sută de vizite înainte de începutul Săptămânii Sfinte.

Date statistice

Atâtea dificultăți care nu au împiedicat niciodată activitatea intensă sau prezența la evenimente. Iată câteva date statistice: peste 500 de audiențe generale, zece consistorii pentru crearea de 163 de noi cardinali care au restituit caracter de universalitate feței Bisericii; peste 900 de canonizări (inclusiv trei predecesori: Ioan al XXIII-lea, Ioan Paul al II-lea, Paul al VI-lea); "Anii speciali", între care cei pentru Viața consacrată (2015-2016), Sfântul Iosif (2020-2021) și Familie (2021-2022); patru Zile Mondiale ale Tineretului: Rio de Janeiro, Cracovia, Panama, Lisabona. Două Jubilee: cel extraordinar despre Milostivire din 2016 și cel ordinar din 2025, în desfășurare, despre tema "Pelerini ai speranței".

Statio Orbis în timpul pandemiei de Covid

A fost un papă, Jorge Mario Bergoglio, care a căutat proximitatea cu marele public și prin interviuri, cărți, prefețe, autobiografii. Un papă despre care, probabil, mai mult decât multele cuvinte și decât multele scrieri, se va aminti o imagine: el, singur, șchiopătând, sub ploaie, în tăcerea generală din lockdown și unicul fundal al unei ambulanțe, în timp ce străbate Piața "Sfântul Petru" în timpul suspendat al pandemiei. Este Statio Orbis din 27 martie 2020, cu lumea închisă în casă privind în transmisiune directă un om bătrân care părea că poartă pe umeri toată povara unei tragedii care a răsturnat cotidianitatea și obișnuințele. Omenirea era chinuită, dar papa vorbea despre speranță. Și despre fraternitate: "Ne-am dat seama că ne aflăm în aceeași barcă, toți fragili și dezorientați, dar în același timp toți chemați să vâslim împreună."

Salvatore Cernuzio

(După Vatican News, 21 aprilie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat