Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa al milostivirii

"Milostivirea lui Dumnezeu este eliberarea noastră și fericirea noastră. Noi trăim din milostivire și nu ne putem permite să stăm fără milostivire: este aerul de respirat. Suntem prea săraci pentru a pune condițiile, avem nevoie să iertăm, pentru că avem nevoie să fim iertați." Dacă există un mesaj care mai mult decât oricare altul a caracterizat pontificatul lui Francisc și care este destinat să rămână, este cel al milostivirii.

Papa ne-a lăsat pe neașteptate în această dimineață, după ce a dat ultima binecuvântare Urbi et Orbi în ziua de Paște de la Loja centrală a Bazilicii "Sfântul Petru", după ce a făcut ultimul tur prin mulțime, pentru a binecuvânta și a saluta.

Au fost multe temele tratate de primul pontif argentinian în istoria Bisericii, îndeosebi atenția față de cei săraci, fraternitatea, îngrijirea Casei comune, nu-ul decisiv și necondiționat spus războiului. Însă inima mesajului său, cel care cu siguranță a reușit să convingă, este chemarea evanghelică la milostivire. La acea apropiere și duioșie a lui Dumnezeu față de cel care recunoaște că are nevoie de ajutorul său. Milostivirea ca "aerul de respirat", adică de ceea ce avem mai multă necesitate, fără de care ar fi imposibil să trăim.

Tot pontificatul lui Jorge Mario Bergoglio a fost trăit sub semnul acestui mesaj, care este inima creștinismului. Încă de la primul Angelus recitat la 17 martie 2013 de la fereastra acelui apartament papal unde nu avea să locuiască niciodată, Francisc a vorbit despre centralitatea milostivirii, amintind cuvintele spuse lui de o doamnă bătrână venită să se spovedească atunci când el era de puțin timp episcop auxiliar de Buenos Aires: "Domnul iartă tot... Dacă Domnul n-ar iertat tot, lumea nu ar exista."

Papa venit "de la capătul lumii" nu a adus schimbări la învățăturile bimilenarei tradiții creștine, dar, readucând în mod nou milostivirea în centrul magisteriului său, a schimbat percepția pe care mulți o aveau despre Biserică. A mărturisit fața maternă a unei Biserici care se apleacă asupra celui care este rănit și îndeosebi asupra celui care este rănit de păcat. O Biserică ce face primul pas spre păcătos, chiar cum a făcut Isus la Ierihon, invitându-se la casa neprezentabilului și contestatului Zaheu, fără a-i cere nimic, fără precondiții. Și este pentru că s-a simțit pentru prima dată privit și iubit astfel, încât Zaheu s-a recunoscut păcătos găsind în acea privire a Nazarineanului stimulentul pentru a se converti.

Multă lume, în urmă cu două mii de ani, s-a scandalizat văzându-l pe Învățător intrând chiar în casa vameșului din Ierihon. Multă lume s-a scandalizat în acești ani pentru gesturile de primire și de apropiere ale pontifului argentinian față de fiecare categorie de persoane, în mod special față de "neprezentabili" și păcătoși. În prima sa omilie la o liturghie cu poporul, în Biserica "Sfânta Ana" în Vatican, Francisc a spus: "Câți dintre noi ar merita poate o condamnare! Și ar fi și justă. Dar el iartă! Cum? Cu milostivirea care nu șterge păcatul: numai iertarea lui Dumnezeu îl iartă, în timp ce milostivirea merge mai departe. Este ca și cerul: noi privim cerul, atâtea stele, dar când vine soarele dimineața, cu atâta lumină, stelele nu se văd. Așa este milostivirea lui Dumnezeu: o mare lumină de iubire, de duioșie, pentru că Dumnezeu iartă nu cu un decret, ci cu o mângâiere."

În timpul tuturor anilor de pontificat, al 266-lea succesor al lui Petru a arătat fața unei Biserici apropiate, capabilă să mărturisească duioșie și compasiune, primind și îmbrățișând pe toți, și cu prețul de a risca și fără a se preocupa de reacțiile celor cumsecade. "Prefer mai degrabă o Biserică accidentată, rănită și murdară, pentru că a ieșit pe străzi - a scris Francisc în Evangelii gaudium, road map a pontificatului său - decât o Biserică bolnavă din cauza închiderii și a comodității de a se agăța de propriile siguranțe." O Biserică ce nu se încrede în capacitățile umane, în protagonismul influencer-ilor care trimit numai la ei înșiși și în strategiile marketingului religios, ci se face transparentă pentru a face cunoscută fața milostivă a Celui care a întemeiat-o și o face să trăiască, în pofida a toate, de două mii de ani.

Acea față și acea îmbrățișare pe care atâția le-au recunoscut în bătrânul episcop de Roma venit din Argentina, care a început pontificatul său mergând să se roage pentru migranții morți în mare la Lampedusa și l-a încheiat imobilizat în scaunul cu rotile, dedicându-se până în ultima clipă pentru a mărturisi lumii îmbrățișarea milostivă a unui Dumnezeu apropiat și în iubirea față de toate creaturile sale.

Andrea Tornielli

(După Vatican News, 21 aprilie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat