Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Duminica de Paște 2025

La ora 10.30, duminică, 20 aprilie 2025, Duminica de Paște în Învierea Domnului, Eminența Sa card. Angelo Comastri, delegat al Sfântului Părinte, a prezidat, pe esplanada Bazilicii Vaticane, solemna celebrare a Liturghiei zilei. La celebrare, care a început cu ritul "Resurrexit", au luat parte credincioși romani și pelerini provenind din toate părțile lumii cu ocazia sărbătorilor pascale și a Jubileului. Publicăm în continuare omilia pregătită de Sfântul Părinte Francisc:

Maria din Magdala, văzând că piatra de la mormânt a fost dată la o parte, a început să alerge pentru a spune asta lui Petru și Ioan. Și cei doi discipoli, primind vestea tulburătoare, au ieșit și - spune evanghelia - "alergau amândoi" (In 20,4). Protagoniștii relatărilor de Paște aleargă toți! Și această "alergare" exprimă, pe de o parte, preocuparea că au luat trupul Domnului; dar, pe de altă parte, alergarea Magdalenei, a lui Petru și a lui Ioan exprimă dorința, stimulentul inimii, atitudinea interioară a celui care pornește în căutarea lui Isus. De fapt, el a înviat din moarte și de aceea nu se mai află în mormânt. Trebuie căutat în altă parte.

Aceasta este vestea de Paște: trebuie căutat în altă parte. Cristos a înviat, este viu! El nu a rămas prizonier al morții, nu mai este învăluit în giulgiu, și prin urmare nu poate fi închis într-o frumoasă istorie de relatat, nu se poate face din el un erou din trecut sau să fie gândit ca o statuie așezată în sala unui muzeu! Dimpotrivă, trebuie căutat și de aceea nu putem sta pe loc. Trebuie să ne punem în mișcare, să ieșim pentru a-l căuta: a-l căuta în viață, a-l căuta pe fața fraților, a-l căuta în cotidian, a-l căuta peste tot în afară de mormântul acela.

A-l căuta mereu. Pentru că, dacă a înviat din moarte, atunci el este prezent peste tot, locuiește în mijlocul nostru, se ascunde și se revelează și astăzi în surorile și în frații pe care-i întâlnim de-a lungul drumului, în situațiile cele mai anonime și imprevizibile ale vieții noastre. El este viu și rămâne mereu cu noi, plângând lacrimile celui care suferă și înmulțind frumusețea vieții în micile gesturi de iubire ale fiecăruia dintre noi.

De aceea credința pascală, care ne deschide la întâlnirea cu Domnul Înviat și ne dispune să-l primim în viața noastră, este cu totul altceva decât o aranjare statică sau o acomodare pașnică în vreo asigurare religioasă. Dimpotrivă, Paștele ne încredințează mișcării, ne determină să alergăm ca Maria din Magdala și ca discipolii; ne invită să avem ochi capabili să "vedem dincolo", pentru a-l observa pe Isus, Cel Viu, ca Dumnezeul care se revelează și se face prezent și astăzi, ne vorbește, ne precedă, ne surprinde. Ca Maria din Magdala, în fiecare zi putem trăi experiența de a-l pierde pe Domnul, dar în fiecare zi noi putem alerga pentru a-l căuta iarăși, știind cu certitudine că el se lasă găsit și ne luminează cu lumina învierii sale.

Fraților și surorilor, iată speranța cea mai mare a vieții noastre: putem trăi această existență săracă, fragilă și rănită agățați de Cristos, pentru că el a învins moartea, învinge întunecimile noastre și va învinge întunericul lumii, pentru a ne face să trăim cu el în bucurie, pentru totdeauna. Spre această destinație, cum spune apostolul Paul, alergăm și noi, uitând ceea ce este în spatele nostru și trăind îndreptați spre ceea ce avem în față (cf. Fil 3,12-14). Să ne grăbim, așadar, pentru a merge în întâmpinarea lui Cristos, cu pasul grăbit al Magdalenei, al lui Petru și al lui Ioan.

Jubileul ne cheamă să reînnoim în noi darul acestei speranțe, să cufundăm în ea suferințele noastre și neliniștile noastre, să-i contagiem cu ea pe cei pe care-i întâlnim pe drum, să încredințăm acestei speranțe viitorul vieții noastre și destinul omenirii. Și de aceea nu putem să parcăm inima în iluziile din această lume sau s-o închidem în tristețe; trebuie să alergăm, plini de bucurie. Să alergăm în întâmpinarea lui Isus, să redescoperim harul inestimabil de a fi prietenii săi. Să lăsăm ca al său cuvânt de viață și de adevăr să lumineze drumul nostru. Așa cum avea să spună marele teolog Henri de Lubac, "va trebui să fie suficient să înțelegem asta: creștinismul este Cristos. Nu, cu adevărat, nu există nimic altceva decât asta. În Cristos noi avem totul" (Les responsabilités doctrinales des catholiques dans le monde d'aujourd'hui, Paris, 2010, p. 276).

Și acest "totul" care este Cristos înviat deschide viața noastră la speranță. El este viu, el vrea și astăzi să reînnoiască viața noastră. Lui, învingător al păcatului și al morții, vrem să-i spunem:

"Doamne, în această sărbătoare noi îți cerem acest dar: și noi să fim noi pentru a trăi această noutate perenă. Curăță-ne, o, Dumnezeule, de praful trist al obișnuinței, al oboselii și al dezamăgirii: dă-ne bucuria de a ne trezi, în fiecare dimineață, cu ochi uimiți pentru a vedea culorile inedite ale acelei dimineți, unice și diferite de oricare alta. [...] Totul este nou, Doamne, și nimic repetat, nimic vechi" (A. Zarri, Quasi una preghiera).

Surorilor, fraților, în uimirea credinței pascale, purtând în inimă orice așteptare de pace și de eliberare, putem spune: cu tine, o, Doamne, totul este nou. Cu tine, totul reîncepe.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat