|
© Vatican Media |
Ora Mamei, cardinalul Rylko: Maria este model de credință și speranță de neclintit
Sâmbăta Sfântă este "zi de mare tăcere, zi de mare așteptare": cardinalul Stanislaw Rylko, arhipăstor al bazilicii papale "Santa Maria Maggiore", începe astfel omilia sa pentru celebrarea Orei Mamei, prezidată în dimineața de sâmbătă, 19 aprilie 2025, în biserica liberiană, așa cum se întâmplă de peste 36 de ani. Un rit special care vrea să propună și să facă să se retrăiască durerea și credința supremă a Mariei în așteptarea învierii Domnului.
Ora Mamei deschide noi orizonturi
"În cel mai vechi templu marian din Roma și din tot Occidentul", afirmă cardinalul, "punte între Orient și Occident", pentru că în el "a avut loc prima celebrare euharistică de rit bizantin la Roma, prezidată de sfinții Ciril și Metodiu", Ora Mamei "deschide orizonturi extrem de vaste și profunde" pentru a percepe misterul răscumpărării.
Plânsul care purifică privirea spre Dumnezeu și aproapele
Două, îndeosebi, sunt aspectele asupra cărora se oprește cardinalul Rylko: primul este plânsul Mariei care a trăit "durerea de nespus" a agoniei Fiului pe Golgota. Dar acel plâns - pe care cardinalul îl amintește cu rugăciunea Stabat Mater - nu trebuie temut: "Odată Papa Francisc ne-a încurajat să nu ne fie frică să plângem - explică el. Lacrimile uneori ne fac bine, purifică privirea noastră spre Dumnezeu și spre aproapele."
Maria, dar al lui Cristos Răstignit oferit lumii
Al doilea aspect este cel al darului: de fapt, Isus Răstignit - încredințând-o pe Maria lui Ioan cu cuvintele "Femeie, iată-l pe fiul tău!" și pe discipol Fecioarei, spunându-i "Iat-o pe mama ta!" (In 19,26-27) - a extins "maternitatea spirituală a Mariei la toată Biserica. "În acel moment - reafirmă cardinalul - noi toți am devenit fii ai săi și ea a devenit Mama noastră. Acesta este darul imens pe care Cristos ni l-a încredințat în ultimele clipe de viață pe cruce!" De aici, referința cardinalului arhipăstor la faptul că "avem o Mamă în cer care ne iubește, o Mamă plină de compasiune față de fiecare dintre noi, care este alături de noi în încercările vieții, în suferința pe care o înfruntăm pe drumul nostru".
Batista din mâna lui Salus populi romani
Apoi, privind la icoana Salus populi romani, păstrată la "Santa Maria Maggiore" și deosebit de îndrăgită de Papa Francisc, care în fața ei s-a rugat în peste o sută de ocazii de la începutul pontificatului său, cardinalul Rylko scoate în evidență un detaliu pe care "nu toți îl observă": în pictură, Fecioara este reprezentată cu "o batistă în mâna stângă", ca să indice că Născătoarea de Dumnezeu "este mereu gata să șteargă lacrimile fiilor săi".
O călăuză sigură pentru a trăi Paștele
De aceea arhipăstorul templului liberian îi îndeamnă pe credincioși să ceară Mariei "să ne însoțească pe drumurile adesea întortocheate ale vieții noastre personale, familiale și sociale". Ea, a cărei credință nu a șovăit nici în fața "scandalului crucii și a mormântului sigilat care păstra trupul" Fiului, ea care este model de "speranță neclintită", ea să fie "călăuza noastră sigură în trăirea acestui Paște", conclude cardinalul.
Isabella Piro
(După Vatican News, 19 aprilie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu