|
© Vatican Media |
Predica din Vinerea Sfântă 2025 a părintelui Roberto Pasolini în Bazilica "Sfântul Petru"
În centrul Triduum-ului pascal palpită o inimă, cea a Vinerii Sfinte. Între albul de la Cina Domnului și cel al Învierii sale, liturgia întrerupe continuitatea cromatică pictând în roșu toate veșmintele. Este o invitație pentru simțurile noastre să ne sintonizăm cu tonalitățile intense și dramatice ale celei mai mari iubiri.
Astăzi Biserica se oprește în adorație și contemplă nu falimentul lui Dumnezeu, ci triumful său misterios într-o formă paradoxală, cea a crucii, cum anunțau deja profeții: "Iată, slujitorul meu va avea succes; se va înălța, se va ridica și va fi foarte sus." Într-un timp ca al nostru, așa de bogat cu noi inteligențe - artificiale, de calcul, predictive - misterul pătimirii și morții lui Cristos ne propune un alt tip de inteligență: inteligența Crucii, care nu calculează, ci iubește; care nu optimizează, ci se dăruiește. O inteligență non-artificială, ci profund relațională, pentru că este deschisă la Dumnezeu și la ceilalți. Într-o lume în care pare că algoritmii sunt cei care ne sugerează ce să dorim, ce să gândim și chiar cine să fim, Crucea ne restituie posibilitatea unei alegeri autentice, întemeiată nu pe eficiență, ci pe iubirea care se oferă. De aceea liturgia a început într-o atmosferă de mare tăcere și de solemnitate dureroasă: cu slujitorii prosternați la pământ și toată adunarea reculeasă în rugăciune. Aceste atitudini sunt necesare pentru a recunoaște în Pătimirea lui Cristos acea inteligență de iubire în care este ascunsă mântuirea lumii.
Am ascultat în a doua lectură în limba spaniolă că Isus Cristos "în zilele vieții sale pământești, a oferit, cu strigăte puternice și cu lacrimi, rugăciuni și cereri către acela care avea puterea să-l salveze de la moarte și a fost ascultat datorită evlaviei lui". Nu putem decât să rămânem descumpăniți în fața acestor cuvinte. Dar cum adică "ascultat"? În ce mod ascultă Dumnezeu rugăciunile noastre cele mai dureroase? Dacă Tatăl nu l-a cruțat de moarte pe Fiul său, cum se va comporta cu noi când îi vom oferi toate lacrimile noastre? În realitate, știm bine cum Tatăl a ales să asculte rugăciunea Fiului: nu i-a evitat supliciul crucii, ci i-a permis să devină, chiar pe acel altar, Mântuitorul lumii. Dumnezeu nu l-a cruțat pe Cristos de suferință, ci l-a susținut în inima sa, făcând-o capabilă să se ofere exigențelor celei mai mari iubiri, aceea care nu se oprește nici măcar în fața dușmanilor. Expresia "evlavie lui" cu care Scrisoarea către Evrei descrie conduita lui Cristos ar putea să fie tradusă mai bine drept capacitatea de a lua bine ceea ce se întâmplă, de a accepta cu încredere chiar și ceea ce pare aparent ostil sau de neînțeles. De fapt, în pătimirea sa Cristos nu a îndurat pur și simplu evenimentele, ci le-a primit cu o atare libertate, încât le-a transformat într-un drum de mântuire, un drum care rămâne deschis la oricine este dispus să se încreadă până la capăt în Tatăl, lăsându-se condus de voința sa chiar și în pasajele cele mai întunecate.
Vrem, așadar, să ne oprim asupra a trei momente din această pătimire în care însuși Domnul Isus, prin câteva cuvinte ale sale, ne indică modul în care se poate trăi o încredere deplină în Dumnezeu, fără a înceta să fim protagoniști ai propriei istorii.
Primul moment are loc în Ghetsemani, când se prezintă soldați și gardieni împreună cu Iuda pentru a-l aresta pe Isus, care, știind tot ceea ce trebuia să i se întâmple, le-a ieșit în întâmpinare și le-a spus: "Pe cine căutați?". I-au răspuns: "Pe Isus Nazarineanul". Le-a spus Isus: "Eu sunt". "Când le-a zis: «Eu sunt», ei s-au dat înapoi și au căzut la pământ." Numai după a doua întrebare când va primi același răspuns, Isus se lasă oferit și dus. Este modul în care evanghelistul ne face să înțelegem că Isus nu a fost pur și simplu arestat, ci a oferit viața sa în mod liber, așa cum vestise deja: "Nimeni n-o ia de la mine, ci o ofer de la mine însumi." În momentele în care și noi îndurăm vreo întrerupere - o durere neprevăzută, o boală gravă, o criză în relațiile noastre cele mai autentice -, și noi putem încerca să ne abandonăm lui Dumnezeu cu aceeași încredere, primind ceea ce ne tulbură și ne apare amenințător. În ce mod? Făcând un pas înainte, prezentându-ne cei dintâi la întâlnirea cu realitatea. Această atitudine nu schimbă, aproape niciodată, cursul evenimentelor - de fapt, Isus este arestat imediat după aceea -, dar dacă este trăită cu credință în Dumnezeu și încredere în istoria pe care el o conduce, acest mod ne permite să rămânem liberi și trainici în interior. Și astfel suferința, deși rămâne reală, încetează să fie inutilă și începe să genereze viață.
În al doilea moment pe care vrem să-l luăm în considerare Isus este de acum aproape de moarte, este pironit pe lemnul crucii. "După aceasta, văzând că toate s-au împlinit, ca să se împlinească Scriptura, Isus a zis: «Mi-e sete». Era acolo un vas plin cu oțet. Atunci, ei au pus în isop un burete îmbibat cu oțet și i l-au apropiat de gură." Isus moare așa, nu înainte de a fi manifestat - fără nicio rușine inutilă - toată nevoia sa. Își ia rămas-bun de la istorie făcând unul dintre gesturile cele mai umane și în același timp cele mai dificile: să ceară ceea ce singuri nu mai suntem în măsură să ne dăm. Trupul lui Cristos, despuiat de toate, manifestă astfel nevoia cea mai umană: aceea de a fi iubit, primit, ascultat. Și chiar în acel moment, setea omului și iubirea lui Dumnezeu în sfârșit se întâlnesc. Și pentru noi devine posibil să trecem bine prin acele clipe în care apare cu claritate că nu suntem suficienți nouă înșine. Când durerea, oboseala, singurătatea sau frica ne dezvăluie, suntem toți tentați să ne închidem, să devenim rigizi, să ne prefacem autosuficienți. Dar chiar acolo se deschide un spațiu pentru iubirea cea mai adevărată: aceea care nu se impune, ci se lasă ajutată. A cere ceea ce avem nevoie și a permite altora să ne ofere este probabil una dintre formele cele mai înalte și mai umile ale iubirii. Pentru a face asta, trebuie abandonat orice orgoliu, dar și orice iluzie că ne putem mântui singuri și să recunoaște că singuri nu putem - și nu vrem - să trăim.
Ultimul moment pe care-l contemplăm este cel al morții lui Isus, când a spus: "Totul s-a împlinit", și plecându-și capul și-a dat duhul. Isus mărturisește împlinirea umanității sale - și a noastre - în momentul în care, despuiat de toate, alege să ne dăruiască în întregime viața sa și Duhul său. Nu este o capitulare pasivă, ci un act de libertate supremă, care acceptă slăbiciunea ca locul în care iubirea poate deveni deplină. O știm, nu autonomia sau marile realizări dau sens vieții, ci capacitatea de a transforma limita în ocazie de dar. Cu acest gest, Isus ne revelează că nu forța mântuiește lumea, ci slăbiciunea unei iubiri care nu reține nimic. Timpul în care trăim, marcat de mitul prestației și sedus de idolul individualismului, recunoaște cu greu momentele de înfrângere sau de pasivitate ca locuri posibile de împlinire. Când crucea ne ia suflarea și ne imobilizează, tindem să ne simțim greșiți, nepotriviți și în afara locului. Atunci încercăm să rezistăm, strângem din dinți, în speranța de a ieși în grabă dintr-o condiție simțită numai ca o închisoare. Ultimele cuvinte ale lui Isus răstignit ne oferă o altă interpretare: ne arată câtă viață poate izvorî din acele momente în care, nemairămânând nimic de făcut, în realitate rămâne cel mai frumos lucru de făcut: să ne dăruim în sfârșit pe noi înșine.
Sfântul Părinte a voit să ne introducă în acest Jubileu amintindu-ne că Cristos este ancora speranței noastre de care putem rămâne puternic uniți, strângând bine funia credinței care ne leagă cu el, începând de la Botezul nostru. Cu onestitate, trebuie să recunoaștem însă că nu este deloc ușor a menține fermă mărturisirea acestei credințe, mai ales când vine momentul crucii. Când răul ajunge la noi, când suferința ne vizitează, când ne simțim singuri și abandonați, a repeta cuvintele lui Cristos ni se pare un gest imposibil de făcut. De aceea, imediat vom avea o mare ocazie. Vom putea primi invitația din Scrisoarea către Evrei: "Să ne apropiem cu toată îndrăzneala de tronul crucii ca să primim îndurare și să găsim ca ajutor harul său la timpul potrivit." Vom face asta într-un mod extrem de sobru, dar profund. Vreunul dintre noi se va apropia în tăcere de lemn pentru a adora misterul pe care el îl conține. Iată, în acest moment de adorație vom avea toți o mare oportunitate, aceea de a reînnoi o încredere deplină în modul în care Dumnezeu a ales să mântuiască lumea. Și vom putea să ne și reconciliem cu destinul de pătimire, moarte și înviere spre care se îndreaptă și viața noastră. Făcând acest act de credință nu înseamnă că frica va dispare sau că drumul vieții noastre va deveni dintr-odată sigur. Înseamnă, însă, un lucru important: că astăzi, în inima acestui Jubileu, noi, creștinii, alegem calea crucii ca unica direcție posibilă a vieții noastre. Știm bine că forțele noastre nu vor fi suficiente să parcurgă acest drum, dar Duhul Sfânt, care deja a umplut inimile noastre cu speranță dulce, va veni în ajutorul slăbiciunii noastre, pentru că ne va aminti cel mai important lucru: așa cum am fost iubiți, tot așa vom fi capabili să iubim, pe prieteni și chiar pe dușmani. Atunci vom avea speranța de a putea fi martori ai adevărului unic care mântuiește lumea: Dumnezeu este Tatăl nostru și noi suntem toți surori și frați, în Cristos Isus Domnul nostru.
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu