|
© Vatican Media |
O carte cu introducere din partea pontifului
Profeți ai speranței
Ep. Tonino Bello și Papa Francisc ca "Profeți ai speranței" pentru timpul nostru. Se intitulează chiar așa cartea lui Tommaso Giannuzzi, preot din Arhidieceza de Milano, publicată de Editura Áncora (Milano, 2025, 96 de pagini). Îmbogățește volumul introducerea – pe care o publicăm în continuare – semnată de pontiful însuși.
Între multele întrebări pe care omul și le-a pus în cursul istoriei, una mai mult decât toate a găsit mereu un răspuns nesigur, dar care poate permite să înfruntăm evenimentul din care se naște întrebarea primordială, adică viața de dincolo de moarte; ce va fi cu omul după moarte? Ce va fi cu mine? Suntem toți conștienți că nimeni nu scapă de misterul morții și că multiplele întrebări care se nasc din acest eveniment nu pot să nu cheme în cauză acea virtute care, mai mult decât celelalte, permite fiecărui bărbat și femeie să privească dincolo de limita umană: speranța! Pentru că a spera este viață, este a trăi, este a da sens drumului, este a găsi motivațiile pentru care să mergem înainte motivând sensul existenței noastre, al prezentului nostru, al faptului de a fi aici, acum. Catehismul Bisericii Catolice descrie cum virtutea teologală a speranței își are fundament pe cuvântul lui Isus, afirmând că: "Speranța creștină este virtutea teologală prin care dorim împărăția cerurilor și viața veșnică drept fericire a noastră, repunând încrederea noastră în promisiunile lui Cristos și sprijinindu-ne nu pe forțele noastre, ci pe ajutorul harului Duhului Sfânt"[1]; în afară de asta, "Virtutea speranței răspunde aspirației către fericire, care este pusă de Dumnezeu în inima oricărui om; ea asumă așteptările care inspiră activitățile oamenilor; le purifică pentru a le îndrepta spre Împărăția cerurilor; apără de descurajare; susține în toate momentele de părăsire; lărgește inima în așteptarea fericirii veșnice"[2].
|
Coperta cărții Editura Áncora |
Speranța dăruiește în viața omului o fereastră spre Veșnic. Însă suntem foarte conștienți că răspunsul la întrebarea despre destinația călătoriei creștine poate găsi un răspuns negativ, din cauza multelor influențe greșite care vin din lume; în afară de asta, în fața fricii de a crede că nu există un după la sfârșitul călătoriei, este posibil ca omenirea să cadă în disperare. Dacă lipsește virtutea speranței, se prăbușesc și celelalte virtuți care se sprijină de ea. Astăzi adesea se ironizează cu privire la acest pilastru al vieții de credință și se răstălmăcește atât de mult până acolo încât vorba populară "cine trăiește din speranță, moare disperat", este stăpână asupra temei. Există riscul, de acum tot mai mult la pândă, de a crede că speranța este "un soi de raft al dorințelor neîmplinite, […]. În schimb, trebuie să facem să se înțeleagă că speranța este rudă apropiată a realismului. Este tensiunea celui care, intrând pe o stradă, a parcurs deja o bucată și orientează pașii săi, cu iubire și trepidație, spre destinația la care încă nu a ajuns. Este angajare robustă, așadar, care nu are nimic de-a face cu fuga"[3].
Însă trebuie ținut cont că speranța nu este un dar pe care-l avem numai prin meritul uman, ci este har care se naște din dorința înnăscută de a fi fericiți. Prin Cristos mort și înviat, acest har, prin puterea Duhului Sfânt, se altoiește în inima fiecărui bărbat și femeie: "această dorință este de origine divină; Dumnezeu a pus-o în inima omului pentru a-l atrage la sine, pentru că El singur o poate umple"[4]. Scriu în Bula de convocare pentru Jubileul din 2025. "Toți speră. În inima fiecărei persoane este cuprinsă speranța ca dorință și așteptare a binelui, deși nu știe ce va aduce cu sine ziua de mâine. Totuși, imprevizibilitatea viitorului face să apară sentimente uneori contrapuse: de la încredere la teamă, de la seninătate la descurajare, de la certitudine la îndoială. Întâlnim adesea persoane descurajate, care privesc la viitor cu scepticism și pesimism, ca și cum nimic nu le-ar putea oferi fericire"[5].
Inspirându-se din gândirea episcopului Tonino Bello și din cuvintele și catehezele mele despre virtutea speranței, părintele Tommaso Giannuzzi a încercat să recitească unele aspecte ale ei, care, prin cuvintele noastre, devin pentru cititor o invitație de a se lăsa uimit de această forță care își află în Cel Înviat începutul său și culmea sa. Prin analiza unor scrieri ale Monseniorului Bello și îndeosebi prin catehezele despre această temă pe care le-am ținut în audiențele de miercuri din anul 2017, autorul textului va încerca să dea un chip acestui izvor care țâșnește în inima omenirii. Această invitație devine, după aceea, angajare de a face să crească în noi această "fetiță", cum îi plăcea să definească și Mons. Bello această mare virtute, însușindu-și cuvintele și gândirea marelui poet și scriitor Charles Péguy: "Care trebuie să fie harul meu și forța harului meu pentru ca această mică speranță, șovăitoare la suflul păcatului, tremurând la toate vânturile, neliniștită la cel mai mic suflu, să fie așa de invariabilă, să se țină așa de fidelă, așa de dreaptă, așa de curată; și invincibilă, și nemuritoare, și imposibil de stins […]. Ceea ce mă uimește, spune Dumnezeu, este speranța. Nu mă conving de ea. Această mică speranță care are aerul de a nu fi nimic. Această fetiță speranță, nemuritoare"[6].
(După L’Osservatore Romano, 18 aprilie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
Note:
[1] Catehismul Bisericii Catolice, nr. 1817 (de acum încolo: CBC).
[2] Ivi, nr. 1818.
[3] A. Bello, Squilli di trombe e rintocchi di campane, în Scritti 3, Ed. La Nuova Mezzina, Molfetta (BA) 2014, pag. 231. Operele monseniorului Bello sunt adunate în cele șase volume editate de editura La Nuova Mezzina. Vom cita în cursul textului operele făcând referință la volumul în care sunt conținute cu denumirea Scritti 1, 2 etc. [nota autorului].
[4] CBC, nr. 1718.
[5] Francisc, Spes non confundit, Bula de convocare a jubileului ordinar din anul 2025, 9 mai 2024, nr. 1.
[6] C. Péguy, I misteri, Jaca Book, Milano 1997, pag. 164-165.