Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Via Crucis la Colosseum. Meditațiile. 18 aprilie 2025

În meditațiile scrise pentru tradiționala Via Crucis din Vinerea Mare din Colosseum, prezidată de cardinalul Baldo Reina pe 18 aprilie 2025, Papa Francisc explică faptul că drumul spre Golgota este coborârea pe care Isus a făcut-o "spre lumea pe care Dumnezeu o iubește". Cristos, "bătut în cuie", se plasează "în mijlocul contrariilor" și le aduce la Tatăl, pentru că crucea sa "dărâmă ziduri, anulează datorii" și "stabilește reconcilierea". În fața unor economii inumane, alcătuite din calcule, logică rece și interese nemiloase, schimbarea de direcție este să ne întoarcem la Mântuitorul.

Introducere

Calea Calvarului trece prin mijlocul străzilor noastre de toate zilele. Noi, Doamne, mergem de obicei în direcția opusă cu a ta. Chiar așa ni se poate întâmpla să întâlnim fața ta, să intersectăm privirea ta. Noi înaintăm ca întotdeauna și tu vii spre noi. Ochii tăi ne citesc inima. Atunci ezităm să continuăm ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Putem să ne întoarcem, să te privim, să te urmăm. Putem să ne întruchipăm în drumul tău și să intuim că este mai bine să schimbăm direcția.

Din Evanghelia după Sântul Marcu (10,21)

Isus, privindu-l fix, l-a îndrăgit și i-a spus: "Un lucru îți lipsește: mergi, vinde ceea ce ai și dă săracilor și vei avea comoară în cer, apoi vino și urmează-mă!".

Isus este numele tău și cu adevărat în tine "Dumnezeu mântuiește". Dumnezeul lui Abraham care cheamă, Dumnezeul lui Isaac care are grijă, Dumnezeul lui Iacob care binecuvântează, Dumnezeul lui Israel care eliberează: în privirea ta, Doamne care străbați Ierusalimul, există o întreagă revelație. În pașii tăi care ies din cetate există exodul nostru spre o țară nouă. Ai venit să schimbi lumea: înseamnă pentru noi a schimba direcția, a vedea bunătatea urmelor tale, a lăsa să lucreze în inima noastră amintirea ochilor tăi.

Via Crucis este rugăciunea celui care se mișcă. Întrerupe parcursurile noastre obișnuite, pentru ca de la oboseală să mergem spre bucurie. Este adevărat, ne costă calea lui Isus: în această lume care calculează tot, gratuitatea are un preț scump. Însă în dar totul reînflorește: o cetate divizată în facțiuni și sfâșiată de conflicte merge spre reconciliere; o religiozitate uscată redescoperă rodnicia promisiunilor lui Dumnezeu; chiar și o inimă de piatră se poate schimba într-o inimă de carne. Trebuie numai să ascultăm invitația: "Vino! Urmează-mă!". Și să ne încredem în acea privire de iubire.

*

Stațiunea I

Isus este condamnat la moarte

Din Evanghelia după Sfântul Luca (23,13-16)

Atunci Pilat i-a convocat pe arhierei, pe conducători și poporul și le-a spus: "L-ați adus la mine pe omul acesta ca pe un instigator al poporului și, iată, judecându-l în fața voastră, nu găsesc în omul acesta nicio vină de care îl acuzați! De altfel, nici Irod, căci ni l-a trimis înapoi; iată, nu a făcut nimic vrednic de moarte! Așadar, după ce-l voi pedepsi, îl voi elibera."

Nu a mers așa. Nu te-a eliberat. Și totuși, ar fi putut să meargă altfel. Este jocul dramatic al libertăților noastre. Acela pentru care, Doamne, atât de mult ne-ai stimat. Ai dat încredere lui Irod, lui Pilat, prietenilor și dușmanilor. Ești irevocabil în încrederea cu care te pui în mâinile noastre. Putem scoate din asta minunății: eliberând pe cel care este acuzat pe nedrept, aprofundând complexitatea situațiilor, contrastând judecățile care ucid. Chiar și Irod ar fi putut urma sfânta neliniște care îl atrăgea la tine: nu a făcut-o, nici atunci când s-a aflat în sfârșit în prezența ta. Pilat ar fi putut să te elibereze: deja te iertase. Nu a făcut-o. Calea crucii, Isuse, este o posibilitate pe care deja de prea multe ori am lăsat-o deoparte. Mărturisim asta: prizonieri ai rolurilor din care nu am voit să ieșim, preocupați de deranjurile unei schimbări a direcției. Tu ești încă, în tăcere, în fața noastră: în fiecare soră și în fiecare frate expuși la judecăți și prejudecăți. Revin argumente religioase, chițibușuri juridice, aparentul bun-simț care nu se implică în destinul altuia: mii de motive ne trag de partea lui Irod, a preoților, a lui Pilat și a mulțimii. Și totuși, poate să meargă altfel. Tu, Isuse, nu-ți speli mâinile. Încă iubești, în tăcere. Alegerea ta ai făcut-o și acum ne revine nouă.

Să ne rugăm spunând: Deschide inima mea, Isuse!
Când în fața mea este o persoană judecată. Deschide inima mea, Isuse!
Când certitudinile mele sunt prejudecăți. Deschide inima mea, Isuse!
Când mă condiționează rigiditatea. Deschide inima mea, Isuse!
Când binele mă atrage în secret. Deschide inima mea, Isuse!
Când aș vrea să am curaj, dar mi-e frică să intru. Deschide inima mea, Isuse!

*

Stațiunea a II-a

Isus ia crucea pe umeri

Din Evanghelia după Sfântul Luca (9,43b-45)

În timp ce toți se mirau pentru toate câte le făcea, el le-a spus discipolilor săi: "Ascultați cu atenție cuvintele acestea: Fiul Omului are să fie dat în mâinile oamenilor". Însă ei nu înțelegeau cuvântul acesta, căci era nelămurit pentru ei, ca să nu-l priceapă, și le era frică să-l întrebe despre cuvântul acesta.

De luni, probabil de ani, acea povară era pe umerii tăi, Isuse. Când vorbeai despre asta, nimeni nu-ți dădea dreptate: rezistență invincibilă, chiar și numai să intuiască. Nu ai căutat crucea, dar ai simțit crucea venind spre tine, tot mai clar. Dacă ai primit-o, este pentru că îi simțeai, în afară de greutate, responsabilitatea. Strada crucii tale, Isuse, nu este numai în urcuș. Este coborârea ta spre cei pe care i-ai iubit, spre lumea pe care Dumnezeu o iubește. Este un răspuns, o asumare de responsabilitate. Costă, așa cum costă legăturile cele mai adevărate, iubirile cele mai frumoase. Greutatea pe care o porți relatează respirația care te mișcă, acel Duh "care este Domn și dătător de viață". Cine știe pentru ce ne temem chiar și să te întrebăm, cu privire la asta. În realitate, noi suntem care respirăm greu, numai pentru a evita responsabilități. Ar fi suficient să nu fugim și să rămânem: între cei pe care ni i-ai dat, în contextele în care ne-ai pus. Să ne legăm, simțind că numai așa încetăm să fim prizonieri de noi înșine. Cântărește mult egoismul crucii. Cântărește mult indiferența împărtășirii. Vestise asta profetul: "Cei tineri obosesc, iar cei maturi se ostenesc și se poticnesc, dar cei care speră în Domnul își întăresc puterea, se înalță ca pe aripi de vultur, aleargă, dar nu ostenesc, umblă, dar nu obosesc" (cf. Is 40,30-31).

Să ne rugăm spunând: Eliberează-ne de oboseală, Doamne!
Dacă ne preocupăm în jurul nostru înșine. Eliberează-ne de oboseală, Doamne!
Dacă ni se pare că nu avem forțe pentru a ne dedica altora. Eliberează-ne de oboseală, Doamne!
Dacă noi căutăm scuze pentru a evita responsabilitățile. Eliberează-ne de oboseală, Doamne!
Dacă avem talente și competențe de pus în teren. Eliberează-ne de oboseală, Doamne!
Dacă inima noastră încă vibrează în fața nedreptății. Eliberează-ne de oboseală, Doamne!

*

Stațiunea a III-a

Isus cade întâia oară

Din Evanghelia după Sfântul Luca (10,13-15)

"Vai ție, Corazin, vai ție, Betsaida! Căci dacă s-ar fi făcut în Tir și Sidon minunile făcute în voi, de mult s-ar fi convertit îmbrăcându-se în sac și punându-și cenușă pe cap. De aceea, la judecată va fi mai ușor pentru Tir și Sidon decât pentru voi. Și tu, Cafarnaum, oare vei fi înălțat până la cer? Până în iad te vei prăbuși!".

A fost ca o primă atingere a capătului și ți-au ieșit cuvinte dure, Isuse, pentru acele locuri care îți erau atât de dragi. Sămânța cuvântului tău părea că a căzut în gol și tot așa fiecare dintre gesturile tale de eliberare. Fiecare profet s-a simțit căzând în golul insuccesului, pentru a mai înainta, după aceea, pe căile lui Dumnezeu. Viața ta, Isuse, este o parabolă: nu cazi niciodată în zadar în pământul nostru. Chiar și acea primă dată, dezamăgirea a fost întreruptă de bucuria ucenicilor tăi, pe care i-ai trimis: se întorceau la tine din misiunea lor și îți relatau semnele împărăției lui Dumnezeu. Atunci tu ai tresăltat de bucurie spontană, îmbelșugată, care face să sărim în picioare cu o energie contagioasă. L-ai binecuvântat pe Tatăl, care ascunde planurile sale celor înțelepți și pricepuți pentru a le revela celor mici. Și calea crucii este trasată adânc în pământ: cei mari se dezlipesc de el, ar vrea să atingă cerul. În schimb, cerul este aici, s-a înjosit, este întâlnit chiar căzând, rămânând la pământ. Ne relatează constructorii de la Babel că nu se poate greși și cel care cade este pierdut. Este șantierul iadului. În schimb, economia lui Dumnezeu nu ucide, nu rebutează, nu strivește. Este umilă, fidelă față de pământ. Calea ta, Isuse, este calea Fericirilor. Nu distruge, ci cultivă, repară, păzește.

Să ne rugăm spunând: Vie Împărăția ta!
Pentru cei care se simt faliți. Vie Împărăția ta!
Pentru a contesta o economie care ucide. Vie Împărăția ta!
Pentru a reda forță celui care este căzut. Vie Împărăția ta!
În societățile competitive și între cei care urmăresc primele locuri. Vie Împărăția ta!
În cei care zac la granițe și simt terminată călătoria lor. Vie Împărăția ta!

*

Stațiunea a IV-a

Isus o întâlnește pe Mama sa

Din Evanghelia după Sfântul Luca (8,19-21)

Au venit la el mama și frații lui și nu puteau să ajungă până la el din cauza mulțimii. I s-a făcut cunoscut: "Mama ta și frații tăi stau afară și vor să te vadă". Dar el le-a răspuns, zicând: "Mama mea și frații mei sunt aceștia care ascultă cuvântul lui Dumnezeu și îl îndeplinesc".

Mama ta este acolo, pe calea crucii: ea a fost prima ta discipolă. Cu determinare delicată, cu inteligența sa care în inimă păstrează și regândește, mama ta este acolo. Din clipa în care i-a fost propus să te primească în sân, s-a întors, s-a convertit la tine. A aplecat căile sale în fața căilor tale. Nu a fost o renunțare, ci o descoperire continuă, până la Calvar: a te urma înseamnă a te lăsa să mergi; a te avea înseamnă a face spațiu noutății tale. O știe orice mamă: un fiu surprinde. Fiule iubit, tu recunoști că mama ta și frații tăi sunt cei care ascultă și se lasă schimbați. Nu vorbesc, ci fac. În Dumnezeu cuvintele sunt fapte, promisiunile sunt realități: pe calea crucii, o, Mamă, ești între puținele care își amintește asta. Acum Fiul este cel care are nevoie de tine: el simte că tu nu disperi. Simte că încă dai naștere la Cuvânt în sânul tău. Și noi, Isuse, reușim să te urmăm născuți de cei care te-au urmat. Și noi suntem repuși în lume de credința mamei tale și a nenumăraților martori care dau naștere și acolo unde totul vorbește despre moarte. De data aceea, în Galileea, ei au fost cei care au voit să te vadă. Acum, urcând pe Calvar, tu însuți cauți privirea celor care ascultă și pun în practică. Înțelegere inexprimabilă. Alianță indisolubilă.

Să ne rugăm spunând: Iată mama mea!

Maria ascultă și vorbește. Iată mama mea!
Maria întreabă și reflectează. Iată mama mea!
Maria iese din casă și călătorește decisă. Iată mama mea!
Maria se bucură și consolează .Iată mama mea!
Maria primește și se îngrijește. Iată mama mea!
Maria riscă și ocrotește. Iată mama mea!
Maria nu se teme de judecăți și insinuări. Iată mama mea!
Maria așteaptă și rămâne. Iată mama mea!
Maria orientează și însoțește. Iată mama mea!
Maria nu acordă nimic morții. Iată mama mea!

*

Stațiunea a V-a

Simon din Cirene îl ajută pe Isus să ducă crucea

Din Evanghelia după Sfântul Luca (23,26)

Pe când îl duceau, l-au prins pe un oarecare Simon din Cirene, care venea de la câmp, și i-au pus lui crucea ca s-o poarte după Isus.

Nu s-a oferit, l-au oprit. Simon se întorcea de la munca sa și i-au pus lui crucea unui condamnat. Probabil a avut fizicul potrivit, dar cu siguranță direcția sa era alta, programul său era altul. Cu Dumnezeu ne putem întâlni astfel. Cine știe de ce, Isuse, acel nume - Simon din Cirene - a devenit repede de neuitat între discipolii tăi. Pe calea crucii ei nu erau și nici noi, în schimb Simon era. Este valabil până astăzi: în timp ce unul oferă totul din sine, putem să fim în altă parte, chiar să fugim, sau putem să fim implicați. Noi credem, Isuse, că ne amintim de numele lui Simon, pentru că acel neprevăzut l-a schimbat pentru totdeauna. Nu a mai încetat să se gândească la tine. A devenit parte din trupul tău, martor de prima mână al diferenței tale de orice alt condamnat. Simon din Cirene s-a trezit asupra sa cu crucea ta fără s-o fi cerut, ca jugul despre care vorbiseși într-o zi: "Jugul meu este dulce, povara mea este ușoară" (cf. Mt 11,30). Și animalele lucrează mai bine, dacă înaintează împreună. Și ție, Isuse, îți place să ne implici în munca ta, care desțelenește pământul, ca să fie semănat din nou. Noi avem nevoie de această ușurință surprinzătoare. Avem nevoie să ne oprești, uneori, și să ne pui pe umeri vreo bucată din realitate care trebuie pur și simplu purtată. Putem munci toată ziua, dar fără tine ne risipim. În zadar trudesc constructorii, în zadar veghează paznicul cetății pe care Dumnezeu n-o construiește (cf. Ps 127). Iată: pe calea crucii se ridică Ierusalimul nou. Și noi, ca Simon din Cirene, schimbăm direcția și muncim cu tine.

Să ne rugăm spunând: Oprește alergarea noastră, Doamne!
Când mergem pe drumul nostru, fără să privim pe nimeni în față. Oprește alergarea noastră, Doamne!
Când știrile nu ne înduioșează. Oprește alergarea noastră, Doamne!
Când persoanele devin numere. Oprește alergarea noastră, Doamne!
Când pentru a asculta nu există niciodată timp. Oprește alergarea noastră, Doamne!
Când ne grăbim să decidem. Oprește alergarea noastră, Doamne!
Când schimbările de program nu sunt admise. Oprește alergarea noastră, Doamne!

*

Stațiunea a VI-a

Veronica șterge fața lui Isus

Din Evanghelia după Sfântul Luca (9,29-31)

Și în timp ce se ruga, înfățișarea feței lui s-a schimbat, iar îmbrăcămintea lui a devenit albă, strălucitoare. Și iată, doi bărbați vorbeau cu el: aceștia erau Moise și Ilie, care, apărând în glorie, vorbeau despre plecarea lui ce avea să se împlinească în Ierusalim.

Din Cartea Psalmilor (27,8-9a)

Din partea ta îmi spune inima: "Căutați fața mea!".

Eu caut, Doamne, fața ta. Nu-ți ascunde fața de la mine.

În fața ta, Isuse, vedem inima ta. Decizia ta se citește în ochii tăi, sapă chipul tău, face trăsăturile tale expresie a unei atenții inconfundabile. Îți dai seama de Veronica, precum și de mine. Eu caut fața ta, care relatează decizia de a ne iubi până la ultima respirație: și chiar dincolo, pentru că iubirea este tare ca moartea (cf. Ct 8,6). Ceea ce ne schimbă inima este fața ta, pe care aș vrea s-o privesc și s-o păstrez. Tu ni te încredințezi nouă, zi după zi, pe fața fiecărei ființe umane, amintire vie a întrupării tale. De fapt, de fiecare dată când ne îndreptăm spre cel mai mic, dăm atenție membrelor tale și tu rămâi cu noi. Astfel ne luminezi inima și expresia chipului. În loc să respingem, acum primim. Pe calea crucii fața noastră, ca și a ta, poate în sfârșit să devină strălucitoare și să răspândească binecuvântare. Ai imprimat în noi amintirea ei, presentiment al întoarcerii tale, când ne vei recunoaște la prima privire, pe fiecare în parte. Atunci, probabil, ne vom asemăna cu tine. Și vom fi față în față, într-un dialog fără sfârșit, în intimitatea de care nu vom obosi niciodată, familie a lui Dumnezeu.

Să ne rugăm spunând: Imprimă în noi amintirea ta, Doamne!
Dacă fața noastră este inexpresivă. Imprimă în noi amintirea ta, Doamne!
Dacă inima noastră este dezlipită. Imprimă în noi amintirea ta, Doamne!
Dacă gesturile noastre dezbină. Imprimă în noi amintirea ta, Doamne!
Dacă alegerile noastre rănesc. Imprimă în noi amintirea ta, Doamne!
Dacă proiectele noastre exclud. Imprimă în noi amintirea ta, Doamne!

*

Stațiunea a VII-a

Isus cade a doua oară

Din Evanghelia după Sfântul Luca (15,2-6)

Fariseii și cărturarii însă murmurau, spunând: "Acesta îi primește pe păcătoși și mănâncă cu ei". Atunci le-a spus această parabolă: "Care om dintre voi, având o sută de oi și pierzând una dintre ele, nu le lasă pe cele nouăzeci și nouă în pustiu și umblă după cea pierdută până când o găsește? Iar când o găsește, o pune pe umerii săi bucurându-se și, venind acasă, îi cheamă pe prieteni și pe vecini, spunându-le: «Bucurați-vă împreună cu mine, pentru că mi-am găsit oaia pierdută!»".

A cădea și a ne ridica; a cădea și a ne ridica iarăși. Așa ne-ai învățat să citim, Isuse, aventura vieții umane. Umană pentru că este deschisă. Noi nu permitem mașinilor să greșească: le pretindem perfecte. În schimb, persoanele șovăie, se distrag, se pierd. Și totuși, cunosc bucuria: aceea a noilor începuturi, aceea a renașterilor. Oamenii nu vin la lumină în mod mecanic, ci în mod artizanal: suntem piese unice, împletire de har și de responsabilitate. Isuse, te-ai făcut unul dintre noi; nu te-ai temut să te împiedici și să cazi. Cel care a simțit rușine, cel care arată infailibilitate, cel care ascunde propriile căderi și nu le iartă pe cele ale altuia renegă calea pe care tu ai ales-o. Tu ești, Isuse, Domnul bucuriei. În tine toți suntem regăsiți și aduși acasă, ca unica oaie care s-a pierdut. Este inumană economia în care nouăzeci și nouă valorează mai mult decât unu. Și totuși, am construit o lume care funcționează astfel: o lume de calcule și algoritme, de logici reci și interese implacabile. Legea casei tale, economie divină, este alta, Doamne. A ne întoarce spre tine, care cazi și te ridici, este o schimbare a direcției și o schimbare a pasului. Convertire care redă bucurie și ne duce acasă.

Să ne rugăm spunând: Ridică-ne, Dumnezeule, mântuirea noastră!
Suntem copii care uneori plâng. Ridică-ne, Dumnezeule, mântuirea noastră!
Suntem adolescenți care se simt nesiguri. Ridică-ne, Dumnezeule, mântuirea noastră!
Suntem tineri pe care prea mulți adulți îi disprețuiesc. Ridică-ne, Dumnezeule, mântuirea noastră!
Suntem adulți care au greșit. Ridică-ne, Dumnezeule, mântuirea noastră!
Suntem bătrâni care încă vrem să visăm. Ridică-ne, Dumnezeule, mântuirea noastră!

*

Stațiunea a VIII-a

Isus întâlnește femeile din Ierusalim

Din Evanghelia după Sfântul Luca (23,27-31)

Îl urma și o mare mulțime de popor și de femei care-și băteau pieptul și-l plângeau. Întorcându-se către ele, Isus le-a spus: "Fiice ale Ierusalimului, nu mă plângeți pe mine, ci mai degrabă plângeți-vă pe voi și pe copiii voștri! Căci, iată, vor veni zile în care veți spune: «Fericite cele sterile, cele care niciodată n-au născut și pieptul care n-a alăptat!». Atunci vor începe «să spună munților: Cădeți peste noi! și colinelor: Acoperiți-ne!». Căci dacă așa fac ei cu lemnul cel verde, ce se va întâmpla cu cel uscat?".

În femei ai recunoscut dintotdeauna, Isuse, o corespundere deosebită cu inima lui Dumnezeu. Pentru aceasta, în marea mulțime de popor care în acea zi a schimbat direcția și te urma, imediat le-ai văzut pe femei și, încă o dată, ai stabilit cu ele o înțelegere specială. Cetatea este diferită când se poartă în sân locuitorii ei, când se alăptează copiii ei: când, prin urmare, nu se cunoaște numai registrul dominării, ci lucrurile se trăiesc dinăuntru. Femeilor care din datorie desfășoară ritul compasiunii, tu le lovești inima. De fapt, în inimă se leagă evenimentele și se nasc gânduri și decizii. "Nu mă plângeți pe mine." Inima lui Dumnezeu vibrează pentru poporul său, generează o nouă cetate: "Plângeți-vă pe voi și pe copiii voștri". De fapt, există un plâns în care totul se renaște. Însă este nevoie de lacrimi de regândire, de care să nu ne rușinăm, lacrimi care nu trebuie închise în privat. Conviețuirea noastră rănită, o, Doamne, în această lume în bucăți, are nevoie de lacrimi sincere, nu de circumstanță. Altminteri se adeverește ceea ce au prezis apocalipticii: nu mai generăm nimic și apoi totul se prăbușește. În schimb, credința mută munții. Munți și dealuri nu cad peste noi, ci în mijlocul lor se deschide un drum. Este drumul tău, Isuse: o cale în urcuș, pe care apostolii te-au părăsit, dar discipolele tale - mame ale Bisericii - te-au urmat.

Să ne rugăm spunând: Dă-ne o inimă maternă, Isuse!
Ai populat cu femei sfinte istoria Bisericii. Dă-ne o inimă maternă, Isuse!
Ai contestat prepotența și dominarea. Dă-ne o inimă maternă, Isuse!
Ai adunat și ai mângâiat lacrimile mamelor. Dă-ne o inimă maternă, Isuse!
Ai încredințat femeilor mesajul învierii. Dă-ne o inimă maternă, Isuse!
Ai inspirat în Biserică noi carisme și sensibilități. Dă-ne o inimă maternă, Isuse!

*

Stațiunea a IX-a

Isus cade a treia oară

Din Evanghelia după Sfântul Luca (7,44-49)

[Isus] i-a spus lui Simon: "Vezi femeia aceasta? Am intrat în casa ta și tu nu mi-ai turnat apă pe picioare; ea, însă, mi-a udat picioarele cu lacrimi și mi le-a șters cu părul ei. Sărut nu mi-ai dat; ea, însă, de când a intrat, nu a încetat să-mi sărute picioarele. Tu nu mi-ai uns capul cu untdelemn, ea însă mi-a uns picioarele cu miresme. De aceea îți spun: i s-au iertat păcatele ei cele multe, pentru că a iubit mult; însă cui i se iartă puțin, iubește puțin". Apoi a spus către ea: "Păcatele ți-au fost iertate". Cei care erau cu el la masă au început să spună în sine: "Cine este acesta care iartă și păcatele?".

Nu numai o dată sau de două ori, Isuse: tu cazi iarăși. Cădeai deja de copil, ca orice copil. Astfel ai învățat și ai primit umanitatea noastră, care cade și cade iarăși. Dacă păcatul ne îndepărtează, existența ta fără păcat te apropie de fiecare păcătos, te unește indisolubil cu căderile sale. Și asta mișcă la convertire. Scandal pentru cei care se distanțează de alții și de ei înșiși. Scandal al celui care trăiește împărțit în două, între ceea ce ar trebui să fie și ceea ce este realmente. În milostivirea ta, Isuse, cade orice ipocrizie. Măștile, fațadele frumoase nu mai folosesc. Dumnezeu vede inima. Iubește inima. Încălzește inima. Și astfel mă ridici și mă repui pe drum pe străzi niciodată parcurse, îndrăznețe, generoase. Cine ești, Isuse, că ierți și păcatele? Din nou la pământ, pe calea crucii, ești Mântuitorul acestui pământ al nostru. Nu numai îl locuim, ci suntem plăsmuiți din el. Tu, pe pământ, ne modelezi iarăși, ca un olar iscusit.

Să ne rugăm spunând: Noi suntem lut în mâinile tale!
Când lucrurile par că nu se pot schimba, amintește-ne: Noi suntem lut în mâinile tale!
Când nu se vede sfârșitul conflictelor, amintește-ne: Noi suntem lut în mâinile tale!
Când tehnologia ne înșală cu atotputernicie, amintește-ne: Noi suntem lut în mâinile tale!
Când succesele ne dezlipesc de pământ, amintește-ne: Noi suntem lut în mâinile tale!
Când ne preocupă mai mult aparența inimii, amintește-ne: Noi suntem lut în mâinile tale!

*

Stațiunea a X-a

Isus este despuiat de haine

Din Cartea lui Iob (1,20-22)

Atunci Iob s-a ridicat, și-a sfâșiat mantia, și-a ras capul, a căzut la pământ și s-a prosternat. Și a zis: "Gol am ieșit din sânul mamei mele și gol mă voi întoarce acolo. Domnul a dat și Domnul a luat: să fie numele Domnului binecuvântat!". În toate acestea, Iob nu a păcătuit și nu a făcut nimic dezgustător față de Dumnezeu.

Nu de despoi, ești despuiat. Diferența este clară pentru noi toți, Isuse. Numai cel care ne iubește poate primi goliciunea noastră în mâinile sale și în privirea sa. În schimb, ne temem de ochii celui care nu ne cunoaște și știe doar să posede. Ești despuiat și expus tuturor, dar tu transformi chiar și umilirea în fraternitate. Vrei să te revelezi intim chiar și celui care te distruge, privești la cei care te despoaie ca la persoane iubite pe care Tatăl ți le-a dat. Aici este mai mult decât răbdarea lui Iob, chiar mai mult decât credința sa. În tine Mirele care se lasă luat, atins și îndreaptă totul spre bine. Ne lași hainele tale ca relicve ale unei iubiri consumate. Sunt în mâna noastră, pentru că tu ai fost la noi, ai fost cu noi. Noi am ținut hainele tale și acum le tragem la sorți, dar soarta, aici, este favorabilă nu unuia, ci tuturor. Ne cunoști pe fiecare în parte, pentru a-i mântui pe toți, pe toți, pe toți. Și dacă Biserica îți apare astăzi ca o haină sfâșiată, învață-ne să rețesem fraternitatea noastră, întemeiată pe darul tău. Suntem trupul tău, tunica ta indivizibilă, Mireasa ta. Suntem astfel împreună. Pentru noi sorții au căzut în locuri delicioase; este magnifică moștenirea noastră (cf. Ps 16,6).

Să ne rugăm spunând: Dăruiește Bisericii tale pace și unitate!
Doamne Isuse, care îi vezi dezbinați pe discipolii tăi. Dăruiește Bisericii tale pace și unitate!
Doamne Isus, care porți rănile istoriei noastre. Dăruiește Bisericii tale pace și unitate!
Doamne Isuse, care cunoști fragilitatea iubirilor noastre. Dăruiește Bisericii tale pace și unitate!
Doamne Isuse, care ne vrei membre ale trupului tău. Dăruiește Bisericii tale pace și unitate!
Doamne Isuse, care îmbraci tunica milostivirii. Dăruiește Bisericii tale pace și unitate!

*

Stațiunea a XI-a

Isus este pironit pe cruce

Din Evanghelia după Sfântul Luca (23,32-34a)

Împreună cu el mai erau duși doi răufăcători ca să fie uciși. Când au ajuns la locul numit "Craniul", acolo i-au răstignit pe el și pe răufăcători, unul la dreapta și unul la stânga. Atunci Isus a spus: "Tată, iartă-i, căci nu știu ce fac!".

Nimic nu ne înspăimântă mai mult decât imobilitatea. Și tu ești pironit, imobilizat, blocat. Însă ești așa împreună cu alții: niciodată singur, determinat să te revelezi și pe cruce ca Dumnezeul cu noi. Revelația nu se oprește, nu se pironește. Tu, Isuse, ne arăți că în fiecare circumstanță există o alegere de făcut. Aceasta este apogeul libertății. Nici măcar pe cruce nu ești neutralizat: tu decizi pentru cine ești acolo. Tu dai atenție unuia și celuilalt dintre cei răstigniți cu tine: lași să alunece insultele unuia și primești invocația celuilalt. Tu dai atenție celui care te răstignește și știi să citești inima celui care nu știe ceea ce face. Tu dai atenție cerului: l-ai vrea mai clar, dar sfâșii bariera întunericului cu lumina mijlocirii. De fapt, pironit, mijlocești: te pui în mijlocul părților, între cei opuși. Și îi duci la Dumnezeu, deoarece crucea ta face să cadă zidurile, șterge datoriile, anulează sentințele, stabilește reconcilierea. Ești adevăratul Jubileu. Convertește-ne la tine, Isuse, care pironit poți totul.

Să ne rugăm spunând: Învață-ne să iubim!
Când avem forțele și când ni se pare că nu le mai avem. Învață-ne să iubim!
Când suntem imobilizați de legi sau de decizii nedrepte. Învață-ne să iubim!
Când suntem contrastați de cel care nu vrea adevăr și dreptate. Învață-ne să iubim!
Când suntem tentați să disperăm. Învață-ne să iubim!
Când se spune "nu mai este nimic de făcut". Învață-ne să iubim!

*

Stațiunea a XII-a

Isus moare pe cruce

Din Evanghelia după Sfântul Luca (23,45-49)

Soarele s-a întunecat. Catapeteasma templului s-a sfâșiat la mijloc. Isus a strigat cu glas puternic și a spus: "Tată, în mâinile tale încredințez duhul meu". Și spunând aceasta, și-a dat duhul. Centurionul, văzând ceea ce s-a întâmplat, l-a glorificat pe Dumnezeu, zicând: "Cu adevărat, omul acesta era drept". Și toate mulțimile adunate la această priveliște, văzând cele petrecute, se întorceau bătându-și pieptul. Toți cunoscuții săi și femeile care l-au urmat din Galileea stăteau mai deoparte și priveau acestea.

Unde suntem noi pe Calvar? Sub cruce? Un pic la distanță? Departe? Sau poate, ca apostolii, nu mai suntem. Tu îți dai duhul, și această respirație, ultimă și primă, cere numai să fie primită. Doamne Isuse, apleacă străzile noastre spre darul tău. Nu permite ca suflarea ta de viață să se risipească. Întunericul nostru caută lumină. Templele noastre vor să rămână definitiv deschise. Acum Duhul nu mai este dincolo de catapeteasmă: secretul său este oferit tuturor. Îl percepe un militar, care observând de aproape cum mori recunoaște un nou tip de forță. Îl percepe mulțimea care a strigat împotriva ta: mai înainte distantă, acum întâlnește spectacolul unei iubiri nemaivăzute vreodată, frumusețe care face să creadă din nou. Celui care te privește murind, Doamne, tu îi dai timp să se întoarcă bătându-și pieptul: lovindu-și inima, ca să se strice împietrirea sa. Nouă, Isuse, care adesea te privim încă de departe, dă-ne să trăim amintindu-ne de tine, pentru ca într-o zi, când vei veni, și moartea să ne găsească vii.

Să ne rugăm spunând: Duhule Sfânt, vino!
Ne-am menținut la distanță de rănile Domnului. Duhule Sfânt, vino!
În fața fratelui căzut ne-a întors în cealaltă parte. Duhule Sfânt, vino!
Cei milostivi și cei săraci în duh par perdanți. Duhule Sfânt, vino!
Cei care cred și cei care nu cred stau în fața răstignitului. Duhule Sfânt, vino!
Lumea întreagă caută un nou început. Duhule Sfânt, vino!

*

Stațiunea a XIII-a

Isus este coborât de pe cruce

Din Evanghelia după Sfântul Luca (23,50-53a)

Și iată că un bărbat, al cărui nume era Iosif, care făcea parte din consiliu, om bun și drept - acesta nu fusese de acord cu planul și cu fapta lor; el era din cetatea Arimateea a iudeilor și aștepta împărăția lui Dumnezeu - acesta, venind la Pilat, a cerut trupul lui Isus. L-a luat jos de pe cruce.

Trupul tău, în sfârșit, este în mâinile unui om bun și drept. Tu ești învăluit în somnul morții, Isuse, dar te ia asupra sa o inimă vie, care a ales. Iosif nu era din aceia care spun și nu fac. "Nu a aderat la decizia și la acțiunile celorlalți", spune Evanghelia. Și este o veste bună: te îmbrățișează, Isuse, unul care nu a îmbrățișat opinia comună. Te ia asupra sa unul care a luat asupra sa propriile responsabilități. Ești la locul tău, Isuse, în sânul lui Iosif din Arimateea, care "aștepta împărăția lui Dumnezeu". Ești la locul tău între cel care încă speră, între cel care nu se resemnează să creadă că nedreptatea este inevitabilă. Tu rupi lanțul inevitabilului, Isuse. Strici automatismele care distrug casa comună și fraternitatea. Celor care așteaptă Împărăția ta le dai curajul de a se prezenta la autorități: ca Moise la faraon, ca Iosif din Arimateea la Pilat. Ne abilitezi la mari responsabilități, ne faci îndrăzneți. Astfel, ești mort și încă domnești. Și pentru noi, Isuse, a te sluji înseamnă a domni.

Să ne rugăm spunând: A te sluji pe tine înseamnă a domni!
Dând de mâncare celor înfometați. A te sluji pe tine înseamnă a domni!
Dând de băut celor însetați. A te sluji pe tine înseamnă a domni!
Îmbrăcând pe cel care este gol. A te sluji pe tine înseamnă a domni!
Găzduind pe străini. A te sluji pe tine înseamnă a domni!
Vizitând pe cei bolnavi. A te sluji pe tine înseamnă a domni!
Vizitând pe cei închiși. A te sluji pe tine înseamnă a domni!
Îngropând pe cei morți. A te sluji pe tine înseamnă a domni!

*

Stațiunea a XIV-a

Isus este depus în mormânt

Din Evanghelia după Sfântul Luca (23,53b-56)

L-a înfășurat într-un giulgiu și l-a pus într-un mormânt săpat în stâncă, în care nimeni încă nu mai fusese așezat. Era ziua Pregătirii și începea sâmbăta. Atunci s-au apropiat femeile, cele care veniseră împreună cu el din Galileea, au văzut mormântul și cum era așezat trupul lui. Apoi s-au întors și au pregătit arome și miresme, iar sâmbăta s-au odihnit după Lege.

Într-un sistem care nu se oprește niciodată, Isuse, tu trăiești sâmbăta ta. O trăiesc și femeile, cărora aromele și miresmele ar vrea să le vorbească deja de înviere. Învață-ne să nu facem nimic, când ne este cerut numai să așteptăm. Educă-ne la timpurile pământului, care nu sunt cele ale artificiului. Depus în mormânt, Isuse, împărtășești condiția care ne unește pe toți și ajungi la abisurile care ne înspăimântă atât de mult. Vezi cum le alungăm, înmulțind activitățile noastre. Adesea umblăm în gol, dar sâmbăta strălucește cu luminile sale: ne educă și ne cere odihnă. Viață divină, viață pe măsura omului, aceea care cunoaște pacea sâmbetei. "Fiecare va locui sub via lui și sub smochinul său și nu va fi nimeni să-i tulbure" (Mih 4,4), profețea Miheia. Și Zaharia, pentru a-i face ecou: "În ziua aceea - oracolul Domnului Sabaot - îl veți chema fiecare pe prietenul său sub vița-de-vie și sub smochin" (cf. Zah 3,10). Isuse, care pari că dormi în lumea aflată în furtună, du-ne pe toți în pacea sâmbetei. Atunci întreaga creație ne va apărea foarte frumoasă și bună, destinată la înviere. Și va fi pace asupra poporului tău și între toate națiunile.

Să ne rugăm spunând: Să vină pacea ta!
Pentru pământ, aer și apă. Să vină pacea ta!
Pentru cei drepți și pentru cei nedrepți. Să vină pacea ta!
Pentru cel care este invizibil și fără glas. Să vină pacea ta!
Pentru cel care nu are putere, nici bani. Să vină pacea ta!
Pentru cel care așteaptă un vlăstar drept. Să vină pacea ta!

Invocație conclusivă

"«Lăudat să fii, Domnul meu», cânta Sfântul Francisc de Assisi. În acest frumos cânt ne amintea că a noastră casă comună este și ca o soră [...]. Această soră protestează pentru răul pe care i-l provocăm" (Enciclica Laudato si', 1-2).

"«Fratelli tutti» - scria Sfântul Francisc de Assisi - pentru a se adresa tuturor fraților și surorilor și a le propune o formă de viață cu gust de evanghelie" (Enciclica Fratelli tutti, 1).

"«Ne-a iubit», spune Sfântul Paul referindu-se la Cristos [...], pentru a ne face să descoperim că de această iubire nimic «nu ne va putea despărți»" (Enciclica Dilexit nos, 1).

Am parcurs Calea crucii; ne-am îndreptat spre iubirea de care nimic nu ne va putea despărți. Acum, în timp ce Regele doarme și o mare tăcere coboară asupra întregului pământ, însușindu-ne cuvintele Sfântului Francisc să invocăm darul convertirii inimii.

Dumnezeule înalt și glorios,
luminează întunericul inimii mele.
Dă-mi credință dreaptă,
speranță sigură,
caritate perfectă
și umilință profundă.
Dă-mi, Doamne, înțelepciune și discernământ
pentru a împlini voința ta adevărată și sfântă. Amin.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat