Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Omilia de la Liturghia Crismei (17 aprilie 2025)

Joi, 17 aprilie 2025, Joia Sfântă, Eminența Sa card. Domenico Calcagno a prezidat, în Bazilica Vaticană, Sfânta Liturghie Crismală, liturgie care se celebrează în această zi în toate bisericile catedrale. În cursul celebrării euharistice, preoții au reînnoit promisiunile făcute în momentul hirotonirii sacre; apoi a avut loc binecuvântarea uleiului bolnavilor, a uleiului catecumenilor și a crismei. Publicăm în continuare omilia pregătită de Sfântul Părinte Francisc și rostită de card. Domenico Calcagno după proclamarea sfintei Evanghelii:

Preaiubiți episcopi și preoți,

Iubiți frați și surori!

"Alfa și omega, cel care este, care era și care vine, Cel Atotputernic" (Ap 1,8) este Isus. Chiar Isus pe care Luca ni-l descrie în sinagoga din Nazaret, între cei care-l cunosc încă de copil și acum se uimesc de el. Revelația - "apocalips" - se oferă în limitele timpului și spațiului: are trupul ca fundament care susține speranța. Trupul lui Isus este al nostru. Ultima carte a Bibliei relatează această speranță. O face în mod original, topind toate fricile apocaliptice la soarele iubirii răstignite. În Isus se deschide cartea istoriei și poate fi citită.

Și noi preoții avem o istorie: reînnoind în Joia Sfântă promisiunile de la hirotonire, mărturisim că putem să o citim numai în Isus din Nazaret. "Celui care ne iubește și ne-a eliberat de păcatele noastre în sângele său" (Ap 1,5) deschide și sulul vieții noastre și ne învață să găsim pașii care îi revelează sensul și misiunea. Când lăsăm ca el să fie cel care ne instruiește, slujirea noastră devine o slujire de speranță, pentru că în fiecare din istoriile noastre Dumnezeu deschide un jubileu, adică un timp și o oază de har. Să ne întrebăm: învăț eu să citesc viața mea? Sau îmi este frică să fac asta?

Este un popor întreg care găsește odihnă, când jubileul începe în viața noastră: nu o dată la fiecare douăzeci și cinci de ani - sperăm! - ci în acea proximitate zilnică a preotului de oamenii săi în care profețiile de dreptate și de pace se împlinesc. "Ne-a făcut o împărăție, preoți pentru Dumnezeu și Tatăl său" (Ap 1,6): iată poporul lui Dumnezeu. Această împărăție de preoți nu coincide cu un cler. Acel "noi" pe care Isus îl plăsmuiește este un popor ale cărui granițe nu le vedem, în care cad zidurile și vămile. Cel care spune: "Iată, le fac pe toate noi" (Ap 21,5) a sfâșiat vălul templului și păstrează pentru omenire o cetate-grădină, noul Ierusalim care are porți mereu deschise (Ap 21,25). Astfel, Isus citește și ne învață să citim preoția ministerială ca slujire curată adusă poporului sacerdotal, care va locui în curând într-o cetate care nu are nevoie de templu.

Anul jubiliar reprezintă astfel, pentru noi preoții, o chemare specifică de a reîncepe sub semnul convertirii. Pelerini ai speranței, pentru a ieși din clericalism și a deveni vestitori ai speranței. Desigur, dacă Alfa și Omega a vieții noastre este Isus, și noi vom putea întâlni disensiunea experimentată de el la Nazaret. Păstorul care iubește poporul său nu trăiește în căutarea consensului și aprobării cu orice preț. Și totuși, fidelitatea iubirii convertește, îl recunosc cei dintâi săracii, ci lent neliniștește și atrage și pe ceilalți. "Iată [...] orice ochi îl va vedea, chiar și cei care l-au străpuns! Își vor bate pieptul din cauza lui toate triburile pământului. Da. Amin!" (Ap 1,7).

Suntem adunați aici, preaiubiților, să ne însușim și să repetăm acest "Da. Amin!". Este mărturisirea de credință a poporului lui Dumnezeu: "Da, așa este, ține ca o stâncă!". Pătimirea, moartea și învierea lui Isus, pe care ne pregătim s-o retrăim, sunt terenul care susține trainic Biserica și, în ea, slujirea noastră sacerdotală. Și ce teren este acesta? În ce humus putem noi nu numai să rezistăm, ci să înflorim? Pentru a înțelege asta trebuie să ne întoarcem la Nazaret, așa cum a intuit atât de atent Sfântul Charles de Foucauld.

"A venit la Nazaret, unde fusese crescut, și a intrat în sinagogă după obiceiul lui, în zi de sâmbătă, și s-a ridicat ca să citească" (Lc 4,16). Avem evocate aici cel puțin două obiceiuri: cel de a frecventa sinagoga și cel de a citi. Viața noastră este susținută de obiceiuri bune. Ele se pot usca, dar revelează unde este inima noastră. Inima lui Isus este o inimă îndrăgostită de cuvântul lui Dumnezeu: la doisprezece ani se înțelegea deja și acum, devenit adult, Scripturile sunt casa sa. Iată terenul, humus-ul vital pe care îl găsim devenind discipoli ai săi. "I s-a dat Cartea profetului Isaia și deschizând cartea, a găsit locul" (Lc 4,17). Isus știe ce anume caută. Ritualul de la sinagogă permitea asta: după citirea lui Torah fiecare rabin putea găsi pagini profetice pentru a actualiza mesajul său. Dar aici este mai mult: există pagina vieții sale. Luca înțelege asta: între multe profeții, Isus o alege pe care s-o împlinească.

Dragi preoți, fiecare dintre noi are un cuvânt de împlinit. Fiecare dintre noi are un raport cu cuvântul lui Dumnezeu care vine de departe. Îl punem în slujba tuturor numai atunci când Biblia rămâne prima noastră casă. În interiorul său, fiecare dintre noi are pagini mai dragi. Acest lucru este frumos și important! Să-i ajutăm și pe alții să găsească paginile vieții lor: probabil soții, când aleg lecturile de la căsătoria lor; sau cel care este în doliu și caută texte pentru a încredința milostivirii lui Dumnezeu și rugăciunii comunității persoana răposată. Există o pagină a vocației, în general, la începutul drumului fiecăruia dintre noi. Prin intermediul său, Dumnezeu ne cheamă iarăși, dacă o păzim, pentru ca să nu se lâncezească iubirea.

Totuși, pentru fiecare dintre noi este importantă, și în mod special, și pagina aleasă de Isus. Noi îl urmăm pe el și tocmai pentru aceasta ne privește și ne implică misiunea sa. "Deschizând cartea, a găsit locul în care era scris:

«Duhul Domnului este asupra mea:
pentru aceasta m-a uns,
să duc săracilor vestea cea bună;
m-a trimis să proclam celor captivi eliberarea
și celor orbi, recăpătarea vederii,
să redau libertatea celor asupriți;
să vestesc un an de bunăvoință al Domnului»" (Lc 4,17-20).

Toți ochii noștri sunt acum îndreptați spre el. Tocmai a anunțat un jubileu. A făcut asta nu ca acela care vorbește despre alții. A spus: "Duhul Domnului este asupra mea" ca unul care știe despre care Duh vorbește. Și de fapt adaugă: "Astăzi s-a împlinit Scriptura aceasta pe care ați ascultat-o cu urechile voastre!". Acest lucru este divin: Cuvântul devine realitate. Faptele acum vorbesc, cuvintele se realizează. Acest lucru este nou, este puternic. "Iată, le fac pe toate noi". Nu există har, nu există Mesia, dacă promisiunile rămân promisiuni, dacă aici pe pământ nu devin realitate. Totul se transformă.

Acesta este Duhul pe care-l invocăm asupra preoției noastre: am fost investiți de el și chiar Duhul lui Isus rămâne protagonist tăcut al slujirii noastre. Poporul îi simte suflul atunci când în noi cuvintele devin realitate. Săracii, înainte de alții, și copiii, adolescenții, femeile și chiar cei care în raport cu Biserica au fost răniți, au "suflul" Duhului Sfânt: îl disting de alte duhuri lumești, îl recunosc în coincidența în noi vestirea și viața. Nu putem să devenim o profeție împlinită, și acest lucru este frumos! Sfânta crismă, pe care o consacrăm astăzi, sigilează acest mister transformator în diferitele etape ale vieții creștine. Și atenție: niciodată să nu ne descurajăm, pentru că este o lucrare a lui Dumnezeu. Să credem, da! Să credem că Dumnezeu nu eșuează ca mine! Dumnezeu nu eșuează niciodată. Să ne amintim acel cuvânt de la hirotonire: "Dumnezeu să ducă la împlinire lucrarea pe care a început-o în tine". Și face asta.

Este lucrarea lui Dumnezeu, nu a noastră: a duce săracilor vestea cea bună, celor captivi eliberarea, celor orbi vederea, libertatea celor oprimați. Dacă Isus în sul a găsit acest text, astăzi continuă să-l citească în biografia fiecăruia dintre noi. În primul rând pentru că, până în ultima zi, el este mereu cel care ne evanghelizează, ne eliberează din închisori, ne deschide ochii, ne ridică greutățile încărcate pe umerii noștri. Și apoi pentru că el, chemându-ne la misiunea sa și inserându-ne sacramental în viața sa, eliberează și pe alții prin intermediul nostru. În general, fără ca să ne dăm seama de asta. Preoția noastră devine o slujire jubiliară, ca a sa, fără a suna cornul, nici trâmbița: într-o dedicare nestrigată, ci radicală și gratuită. Este Împărăția lui Dumnezeu, cea pe care o relatează parabolele, eficace și discretă ca drojdia, tăcută ca sămânța. De câte cei mici au recunoscut-o în noi? Și suntem capabili să spunem mulțumesc?

Numai Dumnezeu știe cât de abundent este secerișul. Noi, lucrătorii, trăim truda și bucuria secerișului. Trăim după Cristos, în timpul mesianic. Departe disperarea! În schimb, restituire și iertare a datoriilor; redistribuire de responsabilități și de resurse: poporul lui Dumnezeu așteaptă asta. Vrea să participe și, în virtutea Botezului, este un mare popor sacerdotal. Uleiurile pe care le consacrăm în această celebrare solemnă sunt pentru mângâierea sa și bucuria sa mesianică.

Ogorul este lumea. Casa noastră comună, atât de rănită, și fraternitatea umană, așa de negată, dar de neșters, ne cheamă la alegeri de teren. Recolta lui Dumnezeu este pentru toți: un ogor viu, în care crește de o sută de ori mai mult decât ceea ce s-a semănat. Să ne anime, în misiune, bucuria Împărăției, care răsplătește orice trudă. De fapt, fiecare agricultor cunoaște anotimpuri în care nu se vede născându-se nimic. Nu lipsesc nici în viața noastră. Dumnezeu este cel care face să crească și care îi unge pe slujitorii săi cu ulei de bucurie.

Iubiți credincioși, popor al speranței, rugați-vă astăzi pentru bucuria preoților. Să vină la voi eliberarea promisă de Scripturi și alimentată de sacramente. Multe frici locuiesc în noi și nedreptăți teribile ne înconjoară, dar o lume nouă a apărut deja. Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea încât ni l-a dat pe Fiul său, Isus. El unge rănile noastre și șterge lacrimile noastre. "Iată că vine cu norii" (Ap 1,7). A lui este împărăția și gloria în veci. Amin.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat