Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Paștele și credința pescarilor simpli

Javier Cercas a construit întregul său roman-adevăr de aproape cinci sute de pagini, Nebunul lui Dumnezeu la sfârșitul lumii, dedicat călătoriei Papei Francisc în Mongolia, în jurul unei singure întrebări despre învierea trupului. El, scriitor în mod declarat agnostic și anticlerical, a fost mișcat de un act de iubire față de mama bolnavă și de certitudinea demonstrată de ea cu privire la faptul că îl va revedea în cer pe soțul mort de mulți ani. Cititorul trebuie să facă o călătorie lungă și pasionantă înainte de a ajunge, ca pentru așteptarea finală a unui roman polițist, la răspuns.

Suntem în ajunul celor trei zile mai importante pentru creștinii din toată lumea, în timpul cărora se comemorează evenimentul care se află la originea credinței noastre: pătimirea, moartea și învierea lui Isus din Nazaret, petrecute în jurul anului 30 într-o provincie pierdută și marginală a imperiului roman. Este util să ne oprim pentru a reflecta însușindu-ne acea întrebare, prin care știrile tulburătoare și miile de preocupări zilnice ne abat de la inima evenimentului.

Evangheliile canonice nu au fost gândite la măsuță după mai multe secole de autorii unei ficțiuni devoționale sau de propagandiști obsedați ai unei ideologii religioase, ci se bazează pe mărturii oculare: reprezintă o dare de seamă a faptelor, sunt foarte departe de miracolism și nu ne descriu momentul învierii. Nu relatează ce s-a întâmplat în mormântul lui Iosif din Arimateea, "dat" pentru înmormântarea nazarineanului. Relatează numai ceea ce este omenește posibil de a relata și ceea ce a fost mărturisit: acel Om, unicul în istoria omenirii care s-a definit "cale, adevăr și viață" revendicând o natură divină, a fost atârnat în mod barbar de supliciul infamator al crucii ca un răufăcător și a murit. Trupul său a fost depus în grabă și la fel de grăbit a fost îngropat. Prietenii săi, în afară de unul, Ioan, l-au lăsat singur pe Calvar, unde mai curajoase decât ei s-au demonstrat femeile. După aceea, în zorii celei de-a treia zile, în timp ce apostolii rămâneau deprimați și încuiați în cenacol, femeile au făcut o descoperire tulburătoare: mormântul gol și pe Isus viu.

Istoricitatea relatării înmormântării, precum și cea a relatării despre mormântul gol, de acum nu mai este pusă în discuție de studioșii serioși: Cum de cineva ar fi trebuit să inventeze acuza luării trupului dacă mormântul n-ar fi fost gol? Însă credința Mariei din Magdala, a lui Petru și Ioan, a lui Toma și a celorlalți apostoli nu se bazează nici nu s-a bazat vreodată pe semnele, fie ele și elocvente, ale mormântului gol și ale pânzelor rămase intacte. Nu este suficientă o absență pentru a face să se nască o convingere așa de "nebună" cum este cea a învierii unui trup care se poate atinge, dar în același timp trăiește într-o altă dimensiune, și poate să treacă prin ziduri. Este adevărat că Ioan, privind pânzele în mormânt, "a văzut și a crezut", dar la originea credinței acelor doisprezece oameni rătăciți, și a acelui mic grup de femei care o asistau pe mama lui Isus sub cruce, poate să fi fost numai o prezență mult mai tulburătoare decât vreun semn. Cel care a murit și a fost înmormântat s-a întors la viață. Și ei l-au văzut, i-au vorbit, l-au atins, au mâncat cu el. Maria din Magdala și celelalte femei au fost primele martore.

Există un Big Bang la originea creștinismului care este inexplicabil cu categorii sociologice. Ce anume a putut transforma un mic grup de discipoli terorizați și dezamăgiți în vestitorii neobosiți ai morții și învierii lui Cristos, dispuși să mărturisească tuturor ceea ce au văzut și să moară martiri pentru a relata asta? Ceea ce i-a mișcat este atestat încă de la început, în aceste cuvinte ale lui Paul în Prima Scrisoare către Corinteni: "Căci v-am transmis, în primul rând, ceea ce am primit și eu: Cristos a murit pentru păcatele noastre, după Scripturi, a fost înmormântat și a înviat a treia zi, după Scripturi. Și i s-a arătat lui Chefa, apoi celor doisprezece, după aceea s-a arătat la peste cinci sute de frați dintr-o dată, dintre care cei mai mulți au rămas până acum, iar unii dintre ei au murit. După aceea, i s-a arătat lui Iacob și apoi tuturor apostolilor." Cuvinte pe care studioșii consideră că nu au ieșit direct din penița apostolului, ci au fost preluate de la o tradiție precedentă care dăinuia din anii '30 din primul secol al erei creștine. Evangheliile, a căror redactare este succesivă, concordă în toate și pentru toate cu această sinteză a misterului pascal.

Studioasa evreică Paula Fredriksen, profesor emerit de Scripturi la Boston University, a scris în cartea Jesus of Nazareth: King of the Jewish: "Știu că în termenii lor cel pe care l-au văzut a fost Isus înviat. Asta este ceea ce spun discipolii. Toate dovezile istorice pe care le avem după aceea atestă convingerea lor că asta este ceea ce au văzut. Nu spun că l-au văzut într-adevăr pe Isus înviat. Nu eram acolo, nu știu ce anume au văzut. Dar ca istorică știu că trebuie să fi văzut ceva. Convingerea discipolilor că l-au văzut pe Cristos înviat... are fundamente istorice, fapte cunoscute în mod indubitabil de prima comunitate după moartea lui Isus."

Afirma fostul patriarh de Veneția, Albino Luciani, într-o memorabilă omilie de la Paștele 1973: "Așadar, necredința inițială nu a fost numai a lui Toma, ci a tuturor apostolilor, oameni sănătoși, robuști, realiști, alergici la orice fenomen de halucinație, care au capitulat numai în fața clarității faptelor. Cu un material uman făcut astfel era și foarte improbabilă trecerea de la ideea despre un Cristos care merită să fie retrăit spiritual în inimi la ideea despre o înviere trupească în virtutea reflecției și entuziasmului. Între altele, în locul entuziasmului, după moartea lui Cristos, exista în apostoli numai descurajare și dezamăgire. Apoi a lipsit timpul: nu în cincisprezece zile un puternic grup de persoane, neobișnuite să speculeze, își schimbă în bloc mentalitatea fără sprijinul unor dovezi solide!".

Andrea Tornielli

(După L'Osservatore Romano, 16 aprilie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat