|
Din arhiva Vatican Media, 12 februarie 2025 |
Audiența generală de miercuri, 16 aprilie 2025 (Cateheză pregătită de Sfântul Părinte Francisc)
Ciclu de cateheze. Jubileul 2025. Isus Cristos, speranța noastră. II. Viața lui Isus. Parabolele. 5. Tatăl milostiv. Era pierdut și a fost găsit (Lc 15,32)
Iubiți frați și surori,
După ce am meditat asupra întâlnirilor lui Isus cu unele personaje din Evanghelie, aș vrea să mă opresc, începând de la această cateheză, asupra câtorva parabole. Așa cum știm, sunt relatări care preiau imagini și situații din realitatea zilnică. Pentru aceasta ating și viața noastră. Ne provoacă. Și ne cer să luăm poziție: unde sunt eu în această relatare?
Pornim de la cea mai vestită parabolă, aceea pe care noi toți ne-o amintim probabil de când eram mici: parabola tatălui și a celor doi fii (Lc 15,1-3.11-32). În ea găsim inima Evangheliei lui Isus, adică milostivirea lui Dumnezeu.
Evanghelistul Luca spune că Isus relatează această parabolă pentru farisei și cărturari, care murmurau din cauza faptului că el mânca împreună cu păcătoșii. Pentru aceasta s-ar putea spune că este o parabolă adresată celor care sunt pierduți, dar nu știu asta și îi judecă pe ceilalți.
Evanghelia vrea să ne înmâneze un mesaj de speranță, pentru că ne spune că oriunde ne-am pierdut, în orice mod ne-am pierdut, Dumnezeu vine mereu ca să ne caute! Ne-am pierdut poate ca o oaie, ieșită de pe cărare pentru a mânca iarbă sau a rămas în urmă din cauza oboselii (cf. Lc 15,4-7). Sau poate că ne-am pierdut ca o monedă, care eventual a căzut pe pământ și nu se mai găsește, sau cineva a pus-o în vreo parte și nu-și mai amintește unde a pus-o. Sau ne-am pierdut ca cei doi fii ai acestui tată: cel mai tânăr pentru că s-a săturat să stea într-o relație pe care o simțea prea exigentă; dar și cel mai mare s-a pierdut, pentru că nu este suficient a rămâne acasă dacă în inimă sunt orgoliu și supărare.
Iubirea este mereu o angajare, există mereu ceva ce trebuie să pierdem pentru a merge în întâmpinarea celuilalt. Însă fiul mai mic din parabolă se gândește numai la sine însuși, așa cum se întâmplă în anumite faze ale copilăriei și adolescenței. În realitate, în jurul nostru vedem și atâția adulți astfel, care nu reușesc să ducă înainte o relație pentru că sunt egoiști. Se înșeală că se regăsesc pe ei înșiși și în schimb se pierd, pentru că numai când trăim pentru cineva noi trăim cu adevărat.
Acestui fiu mai tânăr, ca și nouă tuturor, îi este foame de afect, vrea să fie iubit. Însă iubirea este un dar prețios, trebuie tratat cu grijă. În schimb, el o irosește, se vinde, nu se respectă. Își dă seama de asta în timpurile de lipsă, când nimeni nu are grijă de el. Riscul este ca în acele momente să începem să cerșim afectul și ne alipim de primul stăpân care ne iese în cale.
Aceste experiențe fac să se nască înăuntrul nostru convingerea deformată că putem sta într-o relație numai ca servitori, ca și cum ar trebui să ispășim un păcat sau ca și cum n-ar putea exista iubirea adevărată. De fapt, fiul mai mic, atunci când a ajuns la capăt, se gândește să se întoarcă la casa tatălui pentru a aduna de pe pământ vreo firimitură de afect.
Numai cel care ne iubește cu adevărat ne poate elibera de această viziune falsă a iubirii. În relația cu Dumnezeu trăim tocmai această experiență. Marele pictor Rembrandt, într-o pictură vestită, a reprezentat în manieră minunată întoarcerea fiului risipitor. Mă impresionează mai ales două amănunte: capul tânărului este ras, ca acela al unui penitent, dar pare și capul unui copil, pentru că acest fiu se naște din nou. Și apoi mâinile tatălui: una de bărbat și cealaltă de femeie, pentru a descrie forța și duioșia în îmbrățișarea iertării.
Dar fiul mai mare este cel care îi reprezintă pe cei pentru care este relatată parabola: este fiul care a rămas mereu acasă cu tatăl, și totuși era distant de el, distant în inimă. Acest fiu probabil că ar fi voit să plece și el, dar de teamă sau din datorie a rămas acolo, în acea relație. Însă când te adaptezi împotriva voinței, începi să păstreze furie înăuntrul tău, și mai devreme sau mai târziu această furie explodează. În mod paradoxal, tocmai fiul mai mare este cel care la sfârșit riscă să rămână în afara casei, pentru că nu împărtășește bucuria tatălui.
Tatăl iese și în întâmpinarea lui. Nu-l ceartă și nu-l cheamă la datorie. Vrea numai ca el să simtă iubirea sa. Îl invită să intre și lasă ușa deschisă. Acea ușă rămâne deschisă și pentru noi. De fapt, acesta este motivul speranței: putem spera pentru că știm că Tatăl ne așteaptă, ne vede de departe, și lasă mereu ușa deschisă.
Iubiți frați și surori, să ne întrebăm, așadar, unde suntem noi în această relatare minunată. Și să-i cerem lui Dumnezeu Tatăl harul de a putea regăsi și noi drumul pentru a ne întoarce spre casă.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu