Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Misiuni populare cu privirea spre Golgota

"Din Torino privesc Golgota și văd..." a fost tema misiunilor populare de la Torino, între 11 și 13 aprilie 2025, de pr. Cristinel Fodor, director spiritual al studenților de la Institutul Teologic din Iași, venit între românii catolici din acest oraș italian pentru al treilea an consecutiv, ca pregătire pentru sărbătorirea Sfintelor Paști. Au concelebrat pr. Iulian Herciu, parohul comunității catolicilor români din localitate, și pr. Octavian Enache, aflat la studii la Roma.

De ce mai avem nevoie de misiuni? Poate în sufletele multora întrebarea se naște spontan, atunci când părintele anunță, iar, această inițiativă.

Deja merg la biserică, deja mă spovedesc de Paște (...că, na... trebuie!), mă mai rog când și când, sunt un om bun, nu prea înjur, cu frații mă împac (chiar dacă în ultima perioadă nu ne mai frecventăm, ba dimpotrivă, parcă mai mult ne evităm), îmi sun părinții rămași in România cam o dată pe săptămână, cu soțul/soția mă împac (chiar dacă nu prea îl/o mai suport), pe copii îi cresc cum vreau eu... ce nevoie este să mai particip și la aceste misiuni? Lasă să meargă alții... că eu nu am nevoie!

La această întrebare ne pot răspunde chiar Sfântul Paul și Sfântul Petru: "Ignoranța nu mai este acceptabilă pentru creștin, care de aceea trebuie să studieze pentru a crește în credință (Evrei 5,11-14; 1Pt 2,2) și "pentru a-și aminti lucrurile lui Dumnezeu" (2Pt 1,12-15).

Desigur că nu avem nevoie și nu vom avea niciodată nevoie, până în momentul în care nu îl vom pune pe Dumnezeu în centrul vieții noastre, până atunci când nu vom descoperi, într-adevăr, adevărata noastră identitate: cea de fii ai lui Dumnezeu, până când nu ne vom da silința să ne cunoaștem Tatăl, care ne-a salvat prin crucea Fiului său.

Este vorba doar de o simplă alegere, cu acea libertate cu care el ne-a înzestrat, de a încerca să îl cunoaștem pe cel care ne-a creat, Tatăl Milostiv care așteaptă să ne întoarcem la el.

Iar zilele de misiune au fost ocazii deosebite de creștere în credință și de amintire a lucrurilor lui Dumnezeu: zile de rugăciune, de reculegere, de Spovadă al căror punct culminant au fost Sfintele Liturghii și predicile părintelui Cristinel Fodor.

"Scuipările soldaților" a fost tema zilei de vineri: temă provocatoare care ne-a făcut să reflectăm atât asupra darurilor nenumărate pe care Dumnezeu ni le oferă, în mod deosebit darurile crucii (însăși crucea, piroanele, coroana de spini, tunica, buretele înmuiat in oțet, inscripția), dar și asupra modului în care noi folosim aceste daruri, pe care uneori nici măcar nu ne facem timp să le despachetăm, să le cunoaștem, să ni le însușim. Poate de cele mai multe ori ne asemănăm cu soldații, care au ales să scuipe, înjosind astfel și mai mult pe cel deja biciuit și răstignit. Întrebarea centrală: "Ceea ce ai făcut astăzi merită jertfa Fiului lui Dumnezeu pentru tine?" și tema pentru acasă: "A trăi măcar pentru 5 minute fără de păcat" au fost punctele de reflecție care ne-au însoțit până la cea de-a doua întâlnire, de sâmbătă, "Inscripția de deasupra crucii și celelalte două cruci", semne fundamentale pentru a înțelege condiția noastră de fii adoptivi ai lui Dumnezeu. Inscripția INRI este semnul care dezvăluie două adevăruri despre dorința lui Dumnezeu de a ajunge la întreaga omenire, și anume: nu există persoană pe care el să n-o folosească (așa cum l-a ales pe Pilat ca și "secretar personal" responsabil cu prima răspândire a evangheliei) și că nu există limbă pe care el să nu o vorbească, ba mai mult "el ne vorbește în orice limbă pe care suntem capabili s-o înțelegem". Iar celelalte două cruci de pe Golgota nu reprezintă altceva decât darul alegerii, în libertate, alegerea finală fiind fundamentală pentru eternitatea noastră împreună cu Cristos, căci: "Dumnezeu ne pune în față opțiuni eterne, opțiuni care vor avea consecințe eterne."

Ziua de sâmbătă a fost marcată, de asemenea, de examinarea în timpul dimineții a celor 32 de copii care se pregătesc pentru Prima Sfântă Împărtășanie, și Prima Spovadă a acestora, după-amiaza fiind dedicată tinerilor de la Mir și familiilor acestora.

În Duminica Floriilor, părintele Cristinel ne-a ilustrat, prin ultimele două teme, "Buretele cu oțet" și "Crucea, giulgiurile și mormântul gol", cum tot ceea ce a îndurat Isus a fost ca noi să avem încredere în el, pentru că orice suferință am avea-o noi aici, acum, el o cunoaște pentru că a trăit-o pe propria-i piele. A fost sărac, a fost obligat să emigreze, a rămas orfan de tatăl purtător de grijă, a fost acuzat pe nedrept, părăsit de prieteni, trădat, târât în tribunal, judecat, scuipat, bătut, schingiuit, înjosit, răstignit, s-a simțit abandonat de Tatăl ceresc... ce trăire am putea avea ca el să nu o înțeleagă? Ce suferință sau durere pentru care să nu ne putem pune încrederea în el? Toate tragediile vieții noastre trebuie să ne conducă la picioarele crucii, "locul în care Dumnezeu a pus păcatul nostru asupra Fiului său și acolo l-a pedepsit: "Pe cel care nu a cunoscut păcatul, el l-a făcut păcat de dragul nostru pentru ca noi să cunoaștem justificarea lui Dumnezeu în el" (2Cor 5,21)."

Chiar și giulgiul zdrențuit al morții devine un simbol al justificării, al vieții, al victoriei, căci: "Știm că el le îndreaptă toate spre bine celor care îl iubesc pe Dumnezeu, adică celor care sunt chemați după planul lui" (Rom 8,28).

Am fost invitați să facem un exercițiu simplu: să eliminăm cuvintele "toate lucrurile" și să le înlocuim cu simbolul propriei tragedii, provocați fiind în a vedea cum ar suna versetul din Romani 8,28 în viața proprie, așa cum ar fi sunat pentru apostolul Ioan: "Giulgiul de îngropare lucrează spre binele celor care îl iubesc pe Dumnezeu".

Suferințele din spital lucrează spre bine...

Sentința de divorț lucrează spre bine...

Condamnarea copilului lucrează spre bine...

Moartea celui drag lucrează spre bine...

"Dacă Dumnezeu a putut schimba viața lui Ioan printr-o tragedie, nu ar putea folosi tragedia pentru a schimba și viața ta?

Chiar dacă vă pare greu de crezut, s-ar putea să vă despartă doar ziua de "sâmbătă" de o înviere". Căci Isus, în dimineața Paștelui, transformă toate aceste tragedii în Înviere, în viață, tocmai prin crucea sa, simbol al credinței noastre, cu modelul simplu, o bârnă orizontală, iar cealaltă, verticală: "una se întinde pe laterală, întinderea dragostei lui Dumnezeu. Cealaltă e îndreptată în sus, înălțimea sfințeniei lui Dumnezeu. Crucea este întretăierea celor două dimensiuni".

Suntem astfel invitați să lăsăm la picioarele crucii toate îngrijorările și suferințele noastre, până chiar și momentul final al existenței, ținând pentru noi doar momentele bune, căci Tatăl ceresc ne-a lăsat acest mesaj: "Am făcut totul pentru tine. Numai și numai pentru tine."

Comunitatea catolică românească din Torino îi mulțumește bunului Dumnezeu pentru aceste zile de creștere spirituală, oportunități de cunoaștere esențială expuse cu o simplitate dezarmantă de către părintele Cristinel Fodor, căruia îi suntem profund recunoscători pentru "munca de curățenie" depusă, căci: "Râul de apă este sufletul tău, iar eu am venit să curăț izvoarele".

Tatiana Ghiurca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 11-13 aprilie: Torino: Misiuni populare cu privirea spre Golgota




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat