|
© Vatican Media |
Arhiepiscopul Șevciuc despre "Via Crucis" a Ucrainei aflate în război
"Speranța este izvorul supraviețuirii noastre"
Credință și forță sufletească, reziliență și speranță în Cristos care a învins moartea, chiar și aceea care sfâșie inima după ultimul măcel de civili: Sviatoslav Șevciuc, arhiepiscop major de Kiev-Halici, relatează la mass-media vaticane despre o nouă Săptămână Sfântă în timp de război, începută cu atacul rusesc asupra orașului Sumî în Duminica Floriilor, care a ucis 34 de persoane și a rănit circa 120, între care cincisprezece copii. O altă lovitură cruntă, însă, care, spune el, nu a știrbit nici simțul de umanitate, nici convingerile cele mai profunde ale sufletului.
Suntem în Anul Sfânt care are ca temă "Pelerini ai speranței". Și solemnitatea Învierii ne face să ne gândim la speranță. Cum s-a schimbat speranța oamenilor din Ucraina, și îndeosebi a credincioșilor catolici, în acești ani de război?
Pentru noi astăzi speranța este într-adevăr izvorul supraviețuirii noastre, al capacității de a rezista, de a merge înainte. Cred că speranța ca atare nu s-a schimbat, pentru că întotdeauna speranța noastră este Domnul Isus Cristos. Ne încredințăm nu la ceva, ci cuiva. Și această relație cu Isus care a suferit pentru noi, care a murit și a înviat este izvorul speranței noastre. Probabil ceea ce se schimbă este modul de a percepe această speranță și de a înțelege cât de important este nu numai a avea sentimente de speranță - așa cum de obicei se spune: "Sperăm că totul va merge bine" -, ci a avea speranța ca virtute. Și anume, ca o forță insuflată de Duhul Sfânt, o forță a Celui Înviat care trăiește și pulsează înăuntrul nostru. Speranța este cu adevărat o realitate pe care o trăim. De aceea suntem cu adevărat foarte recunoscători Papei Francisc care a deschis porțile speranței. Trebuie să spun că mulți oameni vin în pelerinaj, mai ales în această perioadă a Postului Mare, la catedralele noastre, la sanctuarele noastre, tocmai pentru a face să crească această speranță. Pelerinii participă la sacramentele spovezii și euharistiei, se roagă pentru Papa și pentru sănătatea sa și primesc aceste haruri pe care Anul Sfânt ni le oferă și Sfântul Părinte ne face să le experimentăm nu numai la Roma, ci și aici la noi.
În Ucraina multe persoane suferă din cauza doliilor, a traumelor care lovesc în trup și în suflet. Există riscul ca toată această suferință să întunece sensul învierii?
Această Săptămână Sfântă, Săptămâna Pătimirii Domnului, a început din păcate cu o mare tragedie. La Sumî, în timp ce oamenii se rugau în biserici pentru Duminica Floriilor, în catedrala ortodoxă a patriarhiei de Moscova au căzut în timpul omiliei două bombe care au provocat 34 de morți, între care doi copii, și 119 răniți, inclusiv 15 copii. Și aici în orașul Kiev în fiecare noapte trăim sub bombardamente. Asta nu se întâmpla cu această intensitate în lunile precedente. Se vede o escaladare, o îndârjire foarte, foarte puternică. Și totuși, această suferință nu este simțită de oamenii noștri drept ceva insurmontabil, ci drept un drum. Știm că suntem pe Via Crucis. Și dinamismul de la Via Crucis nu înseamnă a sta pe loc, ci a merge, un drum care de la suferință merge spre înviere. Și mergem împreună. Am vorbit cu preotul nostru care desfășoară slujirea sa la Sumî, părintele Olexandr Dyadya, care este și directorul Caritas-ului nostru local. Mi-a relatat lucruri extraordinare: după atacuri, oamenii nu au fugit din oraș, ci colaborează pentru a ajuta, pentru a curăța străzile, precum și pentru a se pregăti pentru Paște. După atac, oamenii nu s-au înfricoșat, dimpotrivă sunt mai motivați să rămână, să reziste și să ajute la aranjarea consecințelor atacului. Este extraordinar pentru că omenește ne-ar veni să spunem: "Fugi din acest loc unde pare că domnește numai moartea!". În schimb, nu. Asta demonstrează că oamenii au o abordare diferită a acestei tragedii, nu abordarea celor neînfricoșați, ci a celui care reușește să învingă frica grație credinței în Dumnezeu. Mi-a relatat preotul nostru că aceste două bombe au căzut chiar la 200 de metri de sediul Caritas-ului, unde lucrează 50 de persoane. Ziua următoare erau toți acolo, pentru a lucra, a ajuta pe cei care au pierdut casa, care sunt în spitale, care au mare necesitate de sprijin. Ceea ce ne preocupă mai mult sunt copiii. Profit de ocazie pentru a mulțumi Caritas-ului italian, care s-a oferit să ia douăzeci de copii din orașul Sumî și să le ofere posibilitatea de a participa la campusurile de vară în Italia. În orice caz, așa cum mi-a spus preotul, sunt sute de copii care ar avea nevoie să trăiască două-trei săptămâni în părți mai liniștite ale lumii, o perioadă care să-i ajute la nivel psihologic și spiritual. Așadar, nici după această tragedie oamenii nu au disperat: manifestă propria umanitate, credința creștină, solidaritatea, aceea care învinge frica.
În aceste circumstanțe așa de dure, cum reușește Biserica ucraineană să celebreze Anul Sfânt împreună cu Biserica universală?
În acest an jubiliar redescoperim ceea ce am mărturisit mereu în credință, comuniunea sfinților. Tocmai această comuniune a sfinților, a fi împreună ca Biserică, este spațiul unde Cel Înviat este prezent, el care este izvorul speranței noastre și forța pentru a trăi pelerinajul pământesc, dar și spațiul schimbului de daruri între cer și pământ. Asta ne face tot mai rezilienți, ne ajută să rezistăm. Mergând împreună, învățăm cu adevărat să fim empatici, deci să nu ne interesăm numai de parcursul nostru, ci să intrăm un pic și în situația celuilalt. Simțim mult această solidaritate a Bisericii Catolice, care acum pentru noi în Ucraina este izvor al capacității noastre de a putea sluji. Fiecare împărtășește tot ceea ce are: Ucraina împărtășește cu lumea speranța sa, spiritul său, chiar și într-un context de război. Și vedem cum asta răsună în inimile milioanelor de catolici în toată lumea. Și, prin urmare, vă mulțumim pentru acest mers împreună cu noi.
Svitlana Dukhovych
(După L'Osservatore Romano, 15 aprilie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu