|
© Vatican Media |
"Arhitectul lui Dumnezeu", Antoni Gaudí devine venerabil. Va fi fericit părintele Nazareno Lanciotti
Papa Francisc a recunoscut virtuțile eroice ale lui Antoni Gaudí, arhitectul spaniol cunoscut în toată lumea, pentru că a condus lucrările pentru construirea Bazilicii Sagrada Familia, la Barcelona. Și venerabili sunt și cei trei preoți Pietro Giuseppe Triest, Angelo Bughetti și Agostino Cozzolino, la fel pentru virtuțile lor eroice. Pontiful, în timpul audienței din această dimineață cu cardinalul Marcello Semeraro, prefect al Dicasterului Cauzelor Sfinților, a autorizat promulgarea decretelor care se referă și la beatificarea lui Eliswa a Sfintei Fecioare, fondatoare a Congregației a Celui de-al Treilea Ordin al Carmelitanelor Desculțe, acum Surori Carmelitane Terezine, și a preotului italian misionar în Brazilia, Nazareno Lanciotti, martir.
|
© Vatican Media |
Antonio Gaudí, "arhitectul lui Dumnezeu"
Opera sa cea mai cunoscută este Biserica Expiatoare Sagrada Familia. Antonio Gaudí i Cornet, născut la 25 iunie 1852, probabil la Reus, acceptă să conducă lucrările în anul care a urmat după punerea primei pietre, în 1883, la vârsta de 31 de ani. De atunci își dedică toată viața sa pentru edificarea locului de cult în care manifestă geniul său artistic, sentimentul său religios și spiritualitatea sa profundă. Cu numai 5 ani înainte obținuse titlul de arhitect și scrisese câteva notițe de arhitectură - cunoscut ca "Manuscrisul" de la Reus - în care prezenta propunerile sale cu privire la ornament și la edificiile religioase și arăta o însemnată cunoaștere și adeziune la misterele credinței creștine. Tânărul Gaudí consideră Sagrada Familia o misiune încredințată lui de Dumnezeu și cu această conștiință transformă proiectul neogotic originar în ceva diferit și original, inspirat din formele naturii și bogat în simbolisme care exprimă profunda sa credință și spiritualitate, care are influențe benedictine și franciscane. Cinstitor al Sfântului Filip Neri, arhitectul original înfruntă obstacole și dificultăți cu curaj și încredere în Dumnezeu în timp ce conduce șantierul și suportă și invidii și gelozii. Din 1887 până în 1893 proiectează și conduce alte opere atât civile, cât și religioase. După aceea, în timpul Postului Mare din 1894 este lovit de o boală gravă, provocată de un post riguros care, deși punându-i viața în pericol, îl face să trăiască o profundă experiență spirituală în căutarea lui Dumnezeu. După ce a depășit criza, continuă să lucreze la diferite proiecte, dar pierzându-i încet-încet pe toți cei din familie, întreprinde o adevărată asceză spirituală, refuză noi funcții și se concentrează exclusiv asupra Sagrada Familia, așa încât în 1925 adaptează alături de biserică o cameră mică drept reședință a sa. Creștin convins și practicant, asiduu la sacramente, face din artă un imn de laudă adus Domnului căruia îi oferă roadele muncii sale, pe care o consideră o misiune pentru a-i face pe oameni să-l cunoască pe Dumnezeu și să-i apropie de el. La 7 iunie 1926 este lovit de un tramvai. Nefiind recunoscut, este transportat în Spitalul "Santa Creu", spitalul săracilor din oraș. După ce a primit ultimele sacramente, moare după trei zile, la 10 iunie. La cortegiul funerar au participat circa 30 de mii de persoane.
Părintele Nazareno Lanciotti, martir în Brazilia
Aproape de beatificare, romanul Nazareno Lanciotti, preot diecezan, este un martir din zilele noastre. Născut la 3 martie 1940 și hirotonit preot în 1966, după ce a desfășurat câțiva ani slujirea sa în Urbe, cunoaște Operațiunea Mato Grosso și în 1971 ajunge în Brazilia. Se stabilește în satul Jauru, la granițele cu Bolivia, și aici începe un apostolat rodnic, ducând înainte timp de treizeci de ani o muncă misionară, susținută de Euharistie și de devoțiunea față de Fecioara Maria. Întemeiază o parohie, pe care o dedicată Stăpânei Noastre "del Pilar"; creează cincizeci și șapte de comunități ecleziale rurale, unde instituie adorația euharistică zilnică, și un dispensar care devine după aceea unul dintre spitalele cele mai active din regiune; construiește casa pentru bătrâni "Inima Neprihănită a Mariei"; începe o școală cu sute de copii, cărora le oferă și masă; instituie un seminar mic. În 1987 se înscrie în Mișcarea Sacerdotală Mariană și, numit responsabil național pentru Brazilia, face călătorii frecvente pentru a realiza cenacole de rugăciune. În afară de asta, se dedică celor mai săraci și se angajează în lupta împotriva diferitelor forme de nedreptate și oprimare, cum sunt proiectele traficanților de prostituție și al traficanților de droguri. Munca sa pastorală ajunge incomodă și în seara de 11 februarie 2001, în timp ce termina cina cu unii colaboratori, este rănit grav de doi tâlhari cu cagule care au intrat în casa sa. Moare la 22 februarie, la vârsta de 61 de ani.
Eliswa a Sfintei Fecioare
Este indiană, din Kerala, Eliswa a Sfintei Fecioare, înainte de voturi Eliswa Vakayil, care în curând va fi fericită. Se naște la 15 octombrie 1831 la Ochanthuruth, într-o familie înstărită de proprietari de pământ, foarte credincioși. La vârsta de 16 ani este dată ca soție unui bogat om de afaceri, cu care, în 1851, are o fiică. Rămasă văduvă în anul următor, alege o viață de rugăciune și de singurătate, ritmată de participarea frecventă la sacramente. Se îngrijește de săraci și face dintr-o simplă baracă locuința sa. În 1862 îl cunoaște pe carmelitanul desculț italian, părintele Leopoldo Beccaro și, cu conducerea sa spirituală, întemeiază prima congregație locală din Kerala, Ordinul al Treilea al Carmelitanelor Descuțe. Noua familie călugărească, din care fac parte fiica și sora sa mai tânără, adaugă la contemplație viața activă în instruirea și formarea tinerelor sărace și orfane și în asistența dată celor abandonați și celor mai nevoiași. După aceea se unesc la comunitate alte femei de rit siro-malabarez, apoi când Leon al XIII-lea decide să înființeze primele vicariate siro-malabareze, se nasc două institute călugărești feminine independente: Congregația Carmelitanelor Terezine (CTC) de rit latin și Congregația Maicii Carmelului (CMC) de rit siro-malabarez. În aceste circumstanțe, maica Eliswa constituie un nou convent cu surorile de rit latin, la Varapuzha. Aici petrece ultimii 23 de ani ai vieții sale. Moare la 18 iulie 1913. Mijlocirii sale a fost atribuită, în 2005, vindecarea miraculoasă, în faza fetală, a unei fetițe bolnave de labioschisis (buză de iepure). A rugat-o pe Eliswa mama copilei, la sfatul unei călugărițe de la Surorile Carmelitane care a sugerat să fie înălțate rugăciuni și de alte rude. Născându-se prin cezariană, fetița s-a născut perfect sănătoasă.
Preotul Pietro Giuseppe Triest
Fondator al Congregațiilor Fraților Carității, a Surorilor Carității ale lui Isus și Maria și a Surorilor Copilăriei lui Isus, Pietro Giuseppe Triest, de astăzi venerabil, s-a născut la Bruxelles, în Belgia, la 31 august 1760. Hirotonit preot la 9 iunie 1786, în timpul așa-numitei Revoluții Belgiene împotriva dispozițiilor în domeniul religios ale lui Iosif al II-lea de Asburg-Lorena și al Revoluției Franceze este constrâns să trăiască în clandestinitate pentru a scăpa de jurământul pe Constituția Civilă a Clerului. După toleranța napoleoneană începe o rodnică operă ministerială ca paroh la Rouse și se dedică, îndeosebi, orfanilor, bolnavilor și săracilor. Întemeiază un orfelinat pentru a-i asista pe copiii săraci și abandonați, ajutat de câteva femei și cu ele, în 1804, înființează Congregația Surorilor Carității a lui Isus și Maria. În 1807, autoritățile statale îi încredințează gestionarea spitalului civil din Bijloke și, după aceea, supravegherea administrației financiare a diferitelor instituții de binefacere din oraș. În afară de asta, este numit membru al Comisiei Spitalelor Civile și al Comitetului pentru Asistența acordată Săracilor, în timp ce la Gand îi este încredințată coordonarea și gestionarea administrativă a ospiciilor pentru bătrâni și a instituțiilor pentru asistența și formarea copiilor orfani și singuri. Întemeiază, după aceea, Congregațiile Fraților Carității pentru copiii abandonați și săraci și a Fraților Sfântului Ioan al lui Dumnezeu pentru asistența bolnavilor la domiciliu și îl sprijină pe preotul Benedict De Decker, apoi succesor al său în munca de conducere și de asistență inițiată de el, în constituirea Surorilor Copilăriei lui Isus. Îmbolnăvindu-se grav, petrece ultimele zile ale vieții sale în rugăciune: asistat de Surorile Carității lui Isus și Maria, moare la 24 iunie 1836. În centrul spiritualității sale este cultul umanității lui Cristos, care-l stimula spre iubirea față de frați, în special cei mai nevoiași. Se inspira din Sfântul Vincențiu de Paul și-i avea la inimă pe cei bolnavi, pe cei cu dizabilități, persoanele surde. Modul său de a-i sluji pe ceilalți a fost considerat profetic și inovator, deoarece punea în centrul atenției persoana umană cu demnitatea sa.
Preotul Angelo Bughetti
Și Angelo Bughetti era un preot diecezan și de astăzi este venerabil. Se naște la Imola la 27 august 1877, într-o familie cu condiții umile și cu credință creștină profundă. Este hirotonit preot la 31 martie 1900 și, după câțiva ani dedicați învățământului, se dedică în predică și în diferite activități caritative, cu obiectivul de a forma conștiința creștină și civilă a tinerilor, în afară de a scrie articole pentru diferite reviste. Este un climat anticlerical, socialist și mason, în care se dedică copiilor și tinerilor, intuind problemele lor și făcând să rodească potențialitățile lor. Numit capelan al "Coorte avanguardisti" din Imola și apoi al "Opera Nazionale Balilla", se opune ideologiilor liberale, socialiste și fasciste, dar întotdeauna cu obiectivitate, prudență delicată și niciodată împotriva persoanelor, menținând acele relații necesare pentru a putea continua opera sa de educație a tineretului. Moare la 5 aprilie 1935, la vârsta de 57 de ani. Curajos în a ști să găsească soluții adecvate la situații complexe, în operele de caritate și în rugăciune știa să-i implice pe enoriași, ajutându-i pe toți să crească în sfințenie. Era numit "preotul Providenței", pentru că se încredința mereu ajutorului lui Dumnezeu.
Preotul Agostino Cozzolino
Este venerabil și preotul Agostino Cozzolino din Campania, care se naște la 16 octombrie 1928 la Resina (astăzi Ercolano), într-o familie săracă și religioasă. Alege preoția și este hirotonit la 27 iulie 1952. Apoi se dedică activității formative și catehezei tinerilor și adulților în parohii și după aceea este numit vice-rector al Seminarului Mare din Napoli, unde, cu exemplu și cuvântul, formează mulți tineri. La 30 septembrie 1960 este transferat în bazilica sanctuar "Santa Maria della Neve", în cartierul Ponticelli din Napoli, unde rămâne ca paroh până la moarte. Se angajează pentru a crea o comunitate pastorală vie, capabilă să vestească evanghelia; mărește devoțiunea față de Sfânta Fecioară Maria a Zăpezii; răspândește Mișcarea "Ajutor creștin fratern"; se străduiește cu iubire pentru săraci și pentru nevoile materiale și spirituale ale tuturor. În cartierul aglomerat, unde apare, după aceea, un context social eterogen și problematic, de degradare și sărăcie, părintele Agostino devine o prezență importantă și lucrează neobosit pentru binele persoanelor. Cu spirit de primire, începe să aplice noile directive pastorale ale Conciliului Vatican II și promovează și grupuri de spiritualitate familială, are grijă de raporturile cu ceilalți preoți și organizează întâlniri periodice pentru a asigura momente de împărtășire și schimburi de experiențe. În 1987, îi este diagnosticat un cancer la pancreas și trăiește boala ca o ulterioară ocazie de apostolat: o înfruntă cu demnitate și mare credință, se dedică tot mai mult contemplației, dar rămâne aproape și de enoriașii săi. Moare la 2 noiembrie 1988. În apostolat s-a remarcat printr-o iubire extraordinară față de oameni. Viața sa a fost una generoasă, dedicată total celorlalți.
Tiziana Campisi
(După Vatican News, 14 aprilie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu