![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]()
În perioada 10-13 aprilie 2025, pentru comunitatea din Focșani au fost zile de har și reînnoire spirituală prin misiunile populare sub îndrumarea părintelui predicator Felix Măriuț. Tema misiunilor a fost: "Drumul familiei spre Înviere: iertare, speranță, post și rugăciune". Înainte de a ne introduce în tema misiunii, părintele Felix ne-a explicat ce înseamnă "misiunile populare" spunând că acestea au scopul de a trezi credința și viața creștină, sunt momente pline de har, prin care Biserica dorește ca poporul creștin, în apropierea unei sărbători să se reîmprospăteze și să ceară noi haruri de la Dumnezeu. Prima zi a misiunilor a avut ca temă: Drumul familiei spre Înviere: IERTAREA. Familia - locul iertării și al reînnoirii Cel mai puternic instrument pe care îl putem poseda în viețile noastre pentru a rezolva conflictele este iertarea. La predică părintele a subliniat importanța iertării spunând că ea nu este ușoară și ne cere smerenie, renunțarea la orgoliu și la dorința de a avea mereu dreptate.
Pentru a pune în practică iertarea în familie, părintele ne-a dat trei puncte importante: rugăciunea pentru cei care ne-au greșit; asumarea greșelilor și cererea sinceră de iertare; spovada - sacramentul reconcilierii. Fiecare familie este invitată la un gest concret de iertare: un telefon dat cuiva cu care nu ați vorbit demult, o rugăciune pentru cineva care v-a rănit, o îmbrățișare fără cuvinte. A doua zi de misiuni - Drumul familiei spre Înviere: SPERANȚA Cum trăim această speranță în viața de zi cu zi? Cum o trăim în familia noastră? La începutul predicii părintele Felix a subliniat că speranța este o virtute esențială, care mai ales în timpul Postului Mare trebuie să ne însuflețească. "De multe ori, în viața de familie trăim ca într-o mare luptă, cu bătălii interne, cu certuri, cu frici și neliniști. Te poți bucura de Paște, devenind iarăși senin în relația cu ceilalți, renunțând la prejudecăți. Altfel trăiești viața atunci când speri cu credință în înviere". Părintele i-a provocat pe credincioși să fie mesageri ai Învierii, să ducă vestea cea bună în fiecare colț al familiei și al comunității noastre. A treia zi de misiuni - Drumul familiei spre Înviere: POSTUL ÎN FAMILIE Meditând la post, părintele predicator a amintit că postul este mai mult decât un simplu act de abstinență, pentru că este un mijloc prin care suntem chemați să ne apropiem mai mult de Dumnezeu, să ne curățăm sufletele și trupurile noastre pentru a putea păși cu adevărat în lumina Învierii. "Când vorbim despre postul în familie, înseamnă că suntem chemați să fim solidari unii cu alții, să ne ajutăm să înfruntăm provocările împreună. În această perioadă din Postul Mare, suntem chemați nu doar să postim de la mâncare, ci să postim de la păcate, de la cuvinte dure și de la comportamente care ne separă pe unii de alții."
La începutul Sfintei Liturghii, părintele paroh Benone Butacu i-a urat bun venit episcopului Petru Sescu care a binevoit să fie în această zi frumoasă în comunitatea din Focșani. A patra zi de misiuni - Drumul familiei spre Înviere: RUGĂCIUNEA Rugăciunea, spunea părintele la predică, este împărtășirea vieții noastre cu Dumnezeu. Cristos ne învăță că rugăciunea trebuie să fie făcută din toată inima, în mod sincer, fără dorințe de a impresiona pe ceilalți sau de a căuta aplauze. Cum trebuie să ne rugăm? La această întrebare, părintele ne-a dat câteva direcții esențiale care pot ghida pe fiecare creștin. Acestea sunt: 1. Rugăciunea cu sinceritate; 2. Rugăciunea perseverentă; 3. Rugăciunea cu recunoștință; 4. Rugăciunea în unitate și Rugăciunea de penitență. Un ultim îndemn pe care l-a spus părintele predicator a fost acesta: "Să păstrăm aceste învățăminte în inimile noastre și să continuăm să trăim ca discipoli ai lui Cristos, nu doar în timpul Postului Mare, ci pe tot parcursul vieții noastre. Fiecare pas pe care îl facem să fie un pas spre mai multă iubire, iertare și comuniune cu Dumnezeu și cu aproapele."
Părintele paroh a mulțumit și tuturor credincioșilor din parohia noastră, de la filialele Garoafa și Odobești, corului și tuturor enoriașilor care au sprijinit discret, dar esențial această perioadă a misiunilor. La celebrarea euharistică au fost prezenți și autoritățile locale din zona Vrancei: domnul Valentin Misăilă, primar al orașului Focșani, și domnul Laurențiu Diaconu, primar al comunei Garoafa. Cu această ocazie specială, părintele paroh le-a mulțumit celor doi primari pentru prezența la Sfânta Liturghie și pentru tot sprijinul acordat Bisericii. Înainte de a pleca cu toții acasă, Preasfințitul ne-a dat binecuvântare și am rostit împreună o rugăciune pentru a primi indulgență plenară, iar zilele de misiuni nu se termină, ci continuă să ne facă "mesageri ai Învierii". Sr. Magda Paliștan, SCMP * * * Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-13 aprilie: Focșani: Misiuni populare despre drumul familiei
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
![]() |
![]() |
![]() |
Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS) tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro design și conținut copyright 2001-2025 * ![]() | ![]() |