Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Unde este Dumnezeu, acolo este speranță. În pelerinaj la Jubileul bolnavilor și al lumii sănătății

Un grup de 36 de credincioși care lucrează în domeniul sanitar și social din mai multe zone ale Diecezei de Iași, însoțiți de părintele Mihai Galațanu, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Sanitară, și de părintele Egidiu Condac, director al Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, au participat în perioada 2-7 aprilie 2025 la pelerinajul organizat la Roma cu ocazia "Jubileului bolnavilor și al lumii sănătății".

Anul jubiliar 2025 ne-a impulsionat să pornim din orașul celor șapte coline al României spre orașul celor șapte coline al Italiei pentru a trăi momente de întărire a credinței, pentru a obține indulgența jubiliară și pentru a ne însufleți speranța care este Isus Cristos așa cum amintește și Papa Francisc, în cadrul celebrării deschiderii Porții Sfinte a Bazilicii "Sfântul Petru" din Noaptea de Crăciun: "Aceasta este noaptea în care poarta speranței s-a deschis larg către lume; aceasta este noaptea în care Dumnezeu spune fiecăruia: există speranță și pentru tine! Există speranță pentru fiecare dintre noi".

Miercuri, 2 aprilie, în ziua comemorării a 20 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, am aterizat la Roma și ne-am îndreptat spre cazare, la Casa Fiicelor Milostivirii și ale Crucii care sunt prezente și în Dieceza de Iași, la Buruienești. În jurul altarului am cerut Domnului ajutor pentru a avea zile binecuvântate. Momentul de socializare ne-a ajutat să ne descoperim unii pe alții și să ne facem cunoscute așteptările de la acest pelerinaj.

Joi, 3 aprilie, am vizitat Muzeele Vaticanului, avându-l ghid pe părintele Leonard Farcaș, un cunoscător al artei sacre. Aici am admirat Pinacoteca Vaticanului, o fabuloasă colecție de artă cu opere semnate de Rafael, Leonardo da Vinci, Giotto, Caravaggio și mulți alții. Centrul de atracție a fost, bineînțeles, Capela Sixtină, pictată de Michelangelo. După o pauză binemeritată, ne-am îndreptat spre Bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", am trecut prin Poarta Sfântă, traversând apoi spre biserica "Scala Santa" unde am urcat în genunchi cele 28 de trepte din marmură, acoperite cu lemn de stejar. Am încheiat această zi cu vizitarea Bazilicii Sfânta Cruce din Ierusalim ce adăpostește relicvele patimilor lui Isus. Părintele Liviu-Narcis Matieș ne-a introdus în a înțelege istoria și caracteristicele acestor lăcașe de cult.

Vineri, 4 aprilie, ne-am continuat pelerinajul la Bazilica "Sfântul Petru", unde, trecând prin Poarta Sfântă, am trăit un moment plin de emoție spirituală. De aici, după câteva momente de pauză, pașii ne-au îndreptat spre faimoasele fântâni din Piața Spaniei și Fontana di Trevi. Am vizitat apoi biserica "Sfântul Marcel", ce conține crucea în fața căreia Papa Francisc s-a rugat în piața goală din timpul pandemiei, apoi Bazilica "Sfântul Ignațiu" și "Bazilica lui Isus", legate de Sfântul Ignațiu, fondatorul ordinului iezuit.

Sâmbătă, 5 aprilie, în prima parte a zilei, pelerinajul nostru a continuat la Bazilica "Sfântul Paul din Afara Zidurilor", apoi la Bazilica "Sfânta Maria cea Mare". Deoarece și acestea fac parte din cele patru bazilici papale am trecut prin Poarta Sfântă pentru a primi indulgența plenară. După prânz am vizitat locuri pline de încărcătură istorică, dar și spirituală: Forul Roman Imperial, Columna lui Traian, Bazilica "Sfinții Cosma" și Damian, Colosseum-ul, Arcul lui Constantin, Bazilica "Sfântul Petru în Lanțuri". Ne-am bucurat ca în această zi părinte Tiberiu-Raimond Iancu să ne îmbogățească prin informațiile oferite asupra celor vizitate.

Duminica, 6 aprilie, Duminica a V-a din Postul Mare, cu ocazia Jubileului bolnavilor și al lumii sănătății, am participat la Sfânta Liturghie din Piața "Sfântul Petru" de la ora 10.30, celebrată de ES Mons. Rino Fisichella, pro-prefect al Dicasterului pentru Evanghelizare, care a fost vocea Papei Francisc pentru această celebrare. În predica citită de cardinalul Fisichella, dar pregătită de Papa Francisc, ne-a amintit că în momentele de "exil" interior Dumnezeu nu ne lasă singuri, iar dacă ne abandonăm lui putem experimenta consolarea prezenței sale.

Mesajul transmis lucrătorilor sanitari a fost de-a dreptul plin de afecțiune: "Dragi medici, asistenți medicali și membri ai personalului sanitar, în timp ce vă îngrijiți de pacienții voștri, în special de cei mai fragili, Domnul vă oferă oportunitatea de a reînnoi încontinuu viața voastră, hrănind-o cu recunoștință, cu milostivire, cu speranță (cf. Bula Spes non confundit, 11). Vă cheamă s-o luminați cu conștiința umilă că nimic nu este scontat și că totul este dar al lui Dumnezeu; s-o alimentați cu acea umanitate care se experimentează atunci când, lăsând să cadă aparențele, rămâne ceea ce contează: gesturile mici și mari ale iubirii. Permiteți ca prezența bolnavilor să intre ca un dar în existența voastră, pentru a vindeca inima voastră, purificând-o de tot ceea ce nu este caritate și încălzind-o cu focul arzător și dulce al compasiunii".

Prin surpriza făcută de a fi prezent fizic la sfârșitul Sfintei Liturghii, Sfântul Părinte a dorit să ne arate apropierea lui față de noi, iar prin binecuvântarea și salutul adresat a umplut inimile noastre de har și bucurie.

Mulțumim Domnului și tuturor celor care au făcut posibilă trăirea acestor momente de neuitat, pline de spiritualitate și învățăminte. Bunul Dumnezeu, speranța noastră, să ne însoțească mereu în pelerinajul pământesc.

Redăm în continuare impresiile câtorva pelerini care și-au deschis inima pentru a îmbogăți viața celor care citesc aceste rânduri.

  • "Acest pelerinaj a fost mai aparte pentru mine, fiind primul la care particip nu doar ca un pelerin în căutarea întâlnirii cu Domnul, ci ca un pelerin sanitar, care-l întâlnește zilnic pe cel în nevoie și durere, care caută fie un leac, fie chiar un panaceu sau uneori poate doar un sfat. Prin urmare, acest pelerinaj jubiliar al speranței mi-a oferit posibilitatea de a-i prezenta Domnului nu doar pe cei apropiați, ci și pe aceia pe care îi întâlnesc zilnic în timpul serviciului meu. Iar încurajarea și prețuirea pe care am simțit-o prin prezența Sfântului Părinte Papa Francisc, la rândul lui bolnav, dar care, în ciuda suferinței și a bolii a ținut să ne salute, să ne mulțumească și să ne binecuvânteze, a fost încununarea acestui pelerinaj al speranței. Ceea ce am trăit și simțit nu a fost doar un entuziasm trecător, ci o bucurie care mi-a umplut inima, iar aceasta rămâne imprimată și sunt sigură că mă voi hrăni mult timp din ea. Ceea ce pot spune la finalul acestui pelerinaj, în ton cu tema anului jubiliar, e că, dacă speri, chiar și puțin, Dumnezeu îți oferă cu mult mai mult decât ai sperat. Și spun aceasta din experiență!" (Ana)

  • "Celebrarea la Roma a Jubileului lucrătorilor sanitari a reprezentat un prilej de a trăi momente de comuniune spirituală, de prietenie și încurajare reciprocă. Am trecut cu umilință și speranță prin Poarta Sfântă a celor patru bazilici papale pentru a deschide din inima noastră o poartă de bunătate, empatie, sensibilitate și încurajare spre cei pe care îi îngrijim, pentru a le oferi, în Cristos răstignit pe cruce, un sens și un model de trăire a suferinței. Mulțumesc părintelui Mihai și părintelui Egidiu pentru meditațiile care ne-au apropiat mai mult de divinitate și tuturor colegilor din grup, pentru că am format o mare și frumoasă familie de discipoli misionari!" (Anda)

  • "În această perioadă am descoperit comorile adunate în Muzeele Vaticane, fiind o plăcere să colind prin încăperile clădirilor impunătoare și primind, în același timp, informații detaliate cu privire la operele de artă văzute, dar și poveștile din spatele lor, totul într-o atmosferă plăcută și veselă, în ciuda aglomerației. Sfintele slujbe de dimineață celebrare de preoții însoțitori alături de grupul de prieteni cu voci și suflete angelice - medici, asistenți medicali, infirmieri, kinetoterapeuți, tehnicieni, farmaciști, biologi -, Sfânta Împărtășanie, momentele de rugăciune personală și comunitară, au creat mediul propice pentru ca acest pelerinaj să-mi ofere posibilitatea de a-mi îmbogăți mintea, sufletul și imaginația." (Andrei)

  • "Am avut ocazia de a participa la Jubileul de la Roma, un eveniment care m-a marcat profund. Vizitând cele patru bazilici majore am fost copleșită de grandoarea și măreția acestora. Fiecare detaliu părea să-mi vorbească despre istorie și spiritualitate. Cele cinci zile petrecute acolo au fost pline de bucurie și binecuvântare. M-am simțit conectată cu o istorie și o spiritualitate aparte și am plecat cu un suflet îmbogățit, cu un sentiment adânc de pace și speranță." (Genoveva)

  • "Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate harurile cu care m-a copleșit în aceste zile, pentru oamenii minunați pe care i-am întâlnit și care acum fac parte din cercul meu de prieteni. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru exercițiul spiritual ce mi-a fost oferit în Postul Paștelui, pentru trăirile unice, pentru rugăciunile din locurile uimitoare ale tuturor catedralelor." (Irina Carmen)

  • "Pelerin plin de speranță,
    Nu fi trist și tras la față.
    Sunt bolnavi în suferință,
    Care cu a lor voință,
    Plini de dreapta lor credință
    Ar trăi cu bucurie,
    Tot ce zici că-i agonie.
    Când apare suferința,
    Ce-ți rămâne e credința,
    Fără ea totul dispare
    Și plutești ca într-o boare.
    Iar lipsit de Dumnezeu
    Îți vai fi cu mult mai greu.
    Suferinzi, dar cu speranță,
    Vom putea a face față.
    Privind la Isus Cristos,
    Toate capătă un rost,
    Cu privirea la Isus,
    Să ajungem cu toții sus!" (Simona)

  • "Pelerinajul la Roma a fost o adevărată călătorie a sufletului. Alături de cei 35 de oameni minunați cu care am împărțit această experiență, am pășit pe urmele sfinților, am simțit vibrația locurilor încărcate de spiritualitate și am redescoperit liniștea interioară în mijlocul unui oraș plin de istorie și credință. Fiecare biserică vizitată, fiecare rugăciune rostită, fiecare clipă de tăcere a fost un pas mai aproape de Dumnezeu. Sunt recunoscătoare pentru această binecuvântare și pentru comuniunea frumoasă care s-a creat între noi pe acest drum al credinței." (Mariana)

  • "Călătorind la Roma, am înțeles de ce i se mai spune «Cetatea Eternă». În acest oraș plin de istorie, am văzut un adevărat muzeu în aer liber. Sentimentele trăite în Capela Sixtină, în fața operelor marilor Michelangelo și Rafael, la cele patru bazilici papale, au fost un amestec de profundă reverență, uimire, admirație și meditație asupra vieții. De asemenea, am simțit pace, protecție și apropiere mai mare de Divinitate. Momentul cu cea mai mare încărcătură spirituală, cununa, aș putea spune, a fost în ziua de duminică, când credincioși din toate colțurile lumii am vibrat la unison, într-o rugăciune comună prin care l-am simțit pe Dumnezeu mai aproape de noi. Mulțumesc organizatorilor și colegilor de pelerinaj alături de care am format o familie, mândrindu-ne că și prin noi curge sânge de roman." (Lăcrămioara)

  • "Pelerini ai Speranței! Bunica mea maternă asocia bucuriile vieții cu o mâncare bună. Asemeni ei, simt bucuria momentelor frumoase petrecute împreună prin intermediul papilelor gustative. Apropo de dietă, sper să-mi țină de foame vreme cât mai îndelungată. Ajunsă acasă, am primit același îndemn pe care l-am primit de la doamna Anda: «Ai fost la Roma? Ai văzut statuile lui Michelangelo? Trebuie să citești Agonie și extaz!» Când doi oameni diferiți, din medii diferite, spun același lucru, al treilea trebuie să pună mâna pe carte. Vă mulțumesc pentru bunăvoința și veselia cu care m-ați primit în grup, pentru buna organizare, pentru gestionarea eficientă a timpului, pentru spiritul de echipă pe care ni l-au imprimat. Deoarece «Speranța nu înșală» (Rom 5,5), năzuiesc că o să mai avem parte de experiențe asemănătoare." (Elena)

  • "Recent am avut privilegiul de a face un pelerinaj la Roma alături de un grup de oameni minunați. A fost o experiență deosebită, plină de învățăminte și momente emoționante. Am vizitat numeroase obiective importante, fiecare cu istoria și semnificația sa profundă. Totuși, cel mai emoționant moment a fost atunci când l-am văzut pe papa, o clipă de neuitat, care m-a făcut să simt o conexiune spirituală profundă. Roma, cu atmosfera sa sacră și plină de istorie, va rămâne mereu în sufletul meu ca un loc de reflecție și rugăciune." (Antonina)

  • "Păstrez cu bucurie în adâncul inimii toate momentele de înălțare spirituală și pline de speranță. Consider că momentul culminant a fost salutul Sfântului Părinte Papa Francisc, un salut simplu, dar plin de emoție și apropiere. M-am simțit onorată să stau în primele rânduri și să exclam «lucrătorii sanitari vă salută» în timp ce fluturam steagul țării. Au fost momente care nu pot fi descrise în totalitate chiar dacă am utiliza toate cuvintele. Rugăciunile arzătoare rostite, locurile sfinte vizitate au mărit în mine speranță în iubirea fără margini a lui Dumnezeu." (Ana-Maria)

  • "Acest pelerinaj la Roma a fost pentru mine mai mult decât o călătorie fizică. A fost o călătorie sufletească profundă, în care m-am conectat cu divinitatea într-un mod unic și transformator. Participarea activă la sfintele liturghii, trecerea pe Poarta Sfântă și vizitarea celor patru bazilici majore au reprezentat momente de har și liniște sufletească. Cu toate acestea, ceea ce a conferit o valoare deosebită acestor zile a fost comunitatea frumoasă pe care am format-o. În fiecare conversație, rugăciune și zâmbet împărtășit, am simțit cum spiritualitatea se amplifică și se împletește cu legături autentice și pline de iubire. Mulțumesc tuturor celor care au fost parte din această experiență și au transformat-o într-un prilej de îmbogățire sufletească și umană. Acest pelerinaj va rămâne mereu în inima mea ca o mărturie a puterii credinței și a comuniunii dintre oameni." (Irina)

Dr. Elena-Roxana Dămoc,
medic rezident

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2-7 aprilie: Roma: Unde este Dumnezeu, acolo este speranță. În pelerinaj la Jubileul bolnavilor și al lumii sănătății




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat