Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Cristos și tânărul bogat"
de Heinrich Hofmann
Wikipedia
Audiența generală de miercuri, 9 aprilie 2025 (Cateheză pregătită de Sfântul Părinte Francisc)

Ciclu de cateheze. Jubileul 2025. Isus Cristos, speranța noastră. II. Viața lui Isus. Întâlnirile. 4. Omul bogat. Isus l-a privit fix (Mc 10,21)

Iubiți frați și surori,

Astăzi ne oprim asupra unei alteia din întâlnirile lui Isus relatate de Evanghelii. Însă de această dată persoana întâlnită nu are nume. Evanghelistul Marcu o prezintă pur și simplu ca "un om" (10,17). Este vorba de un om care încă de tânăr a respectat poruncile, dar care, cu toate acestea, încă nu a găsit sensul vieții. Îl caută. Probabil este unul care nu s-a decis până la capăt, în pofida aparenței de persoană angajată. De fapt, dincolo de lucrurile pe care le facem, de sacrificii sau de succese, ceea ce contează cu adevărat pentru a fi fericiți este ceea ce purtăm în inimă. Dacă o navă trebuie să ridice ancora și să părăsească portul pentru a naviga în largul mării, poate să fie și o navă minunată, cu un echipaj de excepție, dar, dacă nu ridică greutățile și ancorele care o țin pe loc, nu va reuși niciodată să plece. Acest om și-a construit o navă de lux, dar a rămas în port!

În timp ce Isus merge pe stradă, acest om vine în fugă, îngenunchează în fața lui și îl întreabă: "Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?" (v. 17). Să observăm verbele: "ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică". Deoarece respectarea Legii nu i-a dat fericirea și siguranța de a fi mântuit, se adresează învățătorului Isus. Ceea ce impresionează este că acest om nu cunoaște vocabularul gratuității! Totul pare datorat. Totul este o datorie. Viața veșnică este pentru el o moștenire, ceva care se obține prin drept, printr-o respectare meticuloasă a angajamentelor. Dar într-o viață trăită astfel, desigur chiar și cu scop de bine, ce spațiu poate să aibă iubirea?

Ca întotdeauna, Isus merge dincolo de aparență. Dacă pe de o parte acest om pune în fața lui Isus curriculum-ul său frumos, Isus merge dincolo de el și privește înăuntru. Verbul pe care-l folosește Marcu este foarte semnificativ: "privindu-l înăuntru". Tocmai pentru că Isus privește înăuntru pe fiecare dintre noi, ne iubește așa cum suntem cu adevărat. De fapt ce a văzut înăuntrul acestei persoane? Ce vede Isus atunci când privește înăuntrul nostru și ne iubește, în pofida distragerilor noastre și a păcatelor noastre? Vede fragilitatea noastră, dar și dorința noastră de a fi iubiți așa cum suntem.

Privindu-l înăuntru - spune Evanghelia - "l-a îndrăgit" (v. 21). Isus îl îndrăgește pe acest om mai înainte de a-i adresa invitația să-l urmeze. Îl iubește așa cum este. Iubirea lui Isus este gratuită: exact contrariul logicii meritului care chinuia această persoană. Suntem cu adevărat fericiți atunci când ne dăm seama că suntem iubiți astfel, gratuit, prin har. Și acest lucru este valabil și în relațiile dintre noi: până când încercăm să cumpărăm iubirea sau să cerșim afectul, acele relații nu ne vor face niciodată să ne simțim fericiți.

Propunerea pe care Isus o face acestui om este să schimbe modul său de a trăi și de a se relaționa cu Dumnezeu. De fapt, Isus recunoaște că înăuntrul lui, ca în noi toți, există o lipsă. Este dorința pe care o purtăm în inimă de a fi iubiți. Există o rană care ne aparține ca ființe umane, rana prin care poate să treacă iubirea.

Pentru a umple această lipsă nu trebuie "cumpărate" recunoașteri, afect, considerație; în schimb trebuie "vândut" tot ceea ce ne îngreunează, pentru a face mai liberă inima noastră. Nu folosește să continuăm să luăm pentru noi înșine, ci mai degrabă să dăm săracilor, să punem la dispoziție, să împărtășim.

În sfârșit, Isus îl invită pe acest om să nu rămână singur. Îl invită să-l urmeze, să stea într-o legătură, să trăiască o relație. De fapt, numai așa va fi posibil să iasă din anonimat. Putem să ascultăm numele nostru numai în cadrul unei relații, în care cineva ne cheamă. Dacă rămânem singuri, nu vom auzi niciodată rostindu-se numele nostru și vom continua să rămânem niște "oameni", anonimi. Poate că astăzi, tocmai pentru că trăim într-o cultură a autosuficienței și a individualismului, ne descoperim mai nefericiți, pentru că nu mai auzim rostindu-se numele nostru de cineva care ne iubește gratuit.

Acest om nu primește invitația lui Isus și rămâne singur, pentru că greutățile vieții sale îl rețin în port. Tristețea este semnul că nu a reușit să pornească. Uneori credem că sunt bogății și în schimb sunt numai poveri care ne blochează. Speranța este ca această persoană, ca fiecare dintre noi, mai devreme sau mai târziu să se poată schimba și să decidă să înainteze în larg.

Surorilor și fraților, să încredințăm inimii lui Isus toate persoanele triste și nehotărâte, pentru ca să poată simți privirea de iubire a Domnului, care se înduioșează privind cu duioșie înăuntrul nostru.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat