Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Pr. Roberto Pasolini, OFMCap.: A treia predică de Postul Mare 2025

Să știm să ne ridicăm

Fraților și surorilor, Domnul să vă dea pace. Un salut deosebit Sfântului Părinte, căruia i-am dedicat toate meditațiile de la exerciții și din acest Post Mare, și îndeosebi aceasta care se intitulează "A ști să ne ridicăm". Contemplăm astăzi bucuria, misterul Învierii, și ne dorim ca această forță cu care Cristos s-a ridicat din moarte, iată, să fie insuflată și Sfântului nostru Părinte pentru a se putea ridica și a relua un pic cârma Bisericii sale în acest timp de Jubileu.

Gestul pe care îl facem în anul Jubileului de a trece prin Poarta Sfântă este o mișcare simbolică prin care exprimăm dorința noastră de a lăsa în spatele nostru păcatul și de a avea acces la viața lui Cristos: o poartă de speranță care ne conduce la mântuire și la viața veșnică. În primii pași ai acestor meditații "quasimodo", ne-am amintit însă că toate aceste nu sunt nici mecanice nici sigure. Dacă vrem să rămânem ancorați, uniți cu Cristos, trebuie să învățăm să înotăm în apele botezului nostru, pentru că botezul este o viață pe care trebuie s-o primim în mod responsabil și personal. Momentul din viața lui Isus pe care astăzi încercăm să-l privim, după ce am contemplat botezul și viața sa publică în întâlnirile precedente, este cel al Învierii, în mod categoric evenimentul cel mai important pentru credința noastră, precum și pentru privirea noastră asupra lui Cristos. Tocmai din această confruntare cu misterul Învierii sale putem lua lumina de care avem nevoie pentru a orienta bine pașii noștri. A privi la Înviere nu înseamnă a ne lăsa prinși sau închiși de frica suferinței și a morții, ci a menține privirea îndreptată către destinația spre care ne conduce iubirea lui Cristos.

Desigur, toate acestea cer o renunțare importantă: să abandonăm convingerea că este imposibil să ne ridicăm și să reîncepem chiar și după cele mai mari înfrângeri și cele mai mari eșecuri. Dacă citim evangheliile și punem alături mărturiile despre Învierea lui Cristos, există o surpriză care nu este numai despre faptul că un om, Fiul lui Dumnezeu, a înviat din morți (acesta este deja un eveniment extraordinar), ci modul în care a ales să facă asta, lăsându-ne o mărturie minunată a ceea ce este capabilă să facă iubirea când se ridică dintr-o mare înfrângere pentru a continua drumul său.

Pentru a clarifica această surpriză, ne este util să pornim de la experiența obișnuită: când noi reușim să ne ridicăm din înfrângeri, eventual după ce am îndurat vreo dezamăgire și vreo traumă în domeniul mereu dificil al relațiilor umane, un lucru pe care-l facem toți în mod tendențial este acela de a încerca să ne luăm vreo revanșă sau oricum să afirmăm superioritatea noastră pentru a arăta altora că aveam dreptate noi. Iată, ieșit din infernul morții, Isus nu simte nevoia de a se confrunta cu nimic și cu nimeni, nici de a afirma superioritatea sa asupra celor care s-au făcut protagoniști sau complici ai morții sale.

Singurul lucru pe care Isus, de acum Stăpân al vieții și al morții, alege să-l facă este să se manifeste prietenilor săi cu o mare reținere și modestie de gesturi și de întâlniri. Asta atestă cam toate Evangheliile. Probabil că mărturia cea mai puternică din acest punct de vedere este cea a lui Marcu, cea mai veche dintre Evanghelii: dacă o citim oprindu-ne la concluzia sa originară (Mc 16,1-8), găsim o scenă descumpănitoare. Femeile ascultă vestea Învierii lui Isus din partea acestui tânăr îmbrăcat în alb, ies din mormânt, încep să alerge și nu au spus nimic nimănui, pentru că le era frică. Sfârșitul narațiunii: nu există nicio întâlnire cu Domnul înviat. Cele 12 versete care au fost adăugate după aceea, noi le considerăm oricum canonice și inspirate, conțin întâlniri, momente de apariție. Însă Biserica primară nu le-a considerat necesare pentru a crede în Paștele lui Isus.

Evanghelia lui subliniază această reticență narativă într-un alt mod: găsim femeile care se îndepărtează de mormânt, Isus le apare în acest caz pentru a da o confirmare veștii primite de la înger. Totuși, imediat după aceea, evanghelistul se preocupă să explice de ce Învierea lui Cristos a fost un eveniment istoric asupra căruia s-au ridicat încă imediat îndoieli enorme. Să ascultăm aceste versete din capitolul 28 din Matei:

După ce au plecat ele, iată că unii din gardă au venit în cetate și au dat de știre arhiereilor despre toate cele întâmplate. Aceștia, reunindu-se în consiliu cu bătrânii, au dat suficient de mulți arginți soldaților, zicând: "Să spuneți: «Discipolii lui au venit noaptea și l-au furat pe când noi dormeam»! Și dacă va afla guvernatorul despre asta, îl vom convinge noi și vă vom scăpa de neplăceri". Ei, luând arginții, au făcut așa cum au fost instruiți. Astfel, zvonul acesta s-a răspândit la iudei până azi (Mt 28,11-15).

În fața acestei slăbiciuni de atestări, ne vine spontan să ne întrebăm de ce Domnul Isus, ridicându-se din moarte, nu a preferat să arate cu mai mare forță și evidență victoria sa? De ce a ales o manifestare așa de reticentă încât să poată genera nu numai răstălmăciri, ci și un anumit scepticism față de un eveniment așa de superior facultăților noastre de înțelegere și așa de necesar pentru mântuirea lumii? N-ar fi fost mai bine să-și ia o frumoasă revanșă în fața ochilor tuturor și să clarifice marea îndoială: "Dar Dumnezeu există cu adevărat sau nu? Dar Dumnezeu este capabil să depășească obstacolul morții?", pentru că acestea sunt întrebările care încă țin omenirea într-o ceață, o negură de îndoială.

Singurul mod pentru a răspunde la aceste întrebări legitime este să citim Învierea ca o experiență de iubire și nu ca un act de putere. În logica iubirii putem înțelege cum de Isus nu simte nicio necesitate de a impune noua sa prezență în lume și în istorie, ci numai marea dorință de a continua să se propună.

Se înțeleg probabil în fața Învierii cuvintele lui Paul în imnul adus iubirii: "Iubirea nu caută ale sale, nu se mânie, nu ține cont de răul primit. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suportă, toate le crede, toate le speră, toate le îndură" (1Cor 13,5-7). Desigur, această intensitate de iubire, despre care vorbește și Paul, care a ridicat trupul lui Isus din moarte, nu înseamnă că Dumnezeu este impermeabil la suferință, ci numai că acela care iubește cu adevărat nu simte niciodată nevoia de a număra greșelile îndurate, pentru că bucuria a ceea ce a trăit depășește orice supărare, chiar și atunci când lucrurile au mers diferit de cum se imaginaseră. Adică, Isus nu se ia de nimeni, pentru că a fost fericit că a trăit misterul său de pătimire și moarte.

Probabil aceasta devine o întrebare pentru noi, de fiecare dată când în schimb în viață ne supărăm pentru ceva ce se întâmplă sau nu se întâmplă după cum ne-am imaginat, pentru că aceste momente sunt momente de verificare: verificarea a câtă libertate există în ceea ce am trăit sau în ceea ce trăim. Dacă ne dăm seama că ne simțim prea rău sau că ne supărăm prea mult când lucrurile nu merg așa cum ne-am imaginat, probabil că a venit momentul să ne întrebăm dacă ceea ce facem îl trăim în gratuitate. Pentru că dacă eu sunt fericit să fac ceva, nu rezultatul, finalul istoriei, determină sentimentele mele. Nu poate fi acela. Desigur, eu pot să mă simt rău, dar nu mă iau de nimic și de nimeni dacă ceea ce am trăit era ceea ce intenționam să trăiesc.

Motiv pentru care acest aspect al Paștelui lui Isus ne pune o întrebare: Suntem fericiți de ceea ce trăim, de ceea ce Domnul în acest moment istoric ne permite să trăim, sau nu? Și pentru că este o întrebare care nu este deloc sigură: Dacă nu suntem fericiți de ceea ce viața acum ne permite să trăim, dacă ar trebui să ne ridicăm și din moarte într-o zi, la ce ne-ar folosi să putea avea din nou ocazia de a trăi ceea ce încă nu ne face fericiți? Nu ar fi desigur o frumoasă viață veșnică să ne ridicăm și să avem în față ceva ce este veșnic, dar nu este capabil să sature foamea inimii noastre.

Ajungem la un alt aspect al Învierii lui Isus, care nu poate fi considerată atât ca reanimarea unui cadavru. Învierea este trezire, ba chiar insurecție a unei ființe vii, viața nouă și veșnică pe care Tatăl a restituit-o Fiului nu este o altă viață față de aceea pe care Isus deja o trăise. Pentru aceasta, trupul lui Isus va păstra semnele vieții întrupate în această lume, dar este consecința unei vieți pline de bine și de iubire pe care moartea n-a putut s-o devoreze. Revine în minte imaginea balenei care îl scuipă pe Iona, o referință pe care și Isus o va face în cursul învățăturilor sale. Iată, moartea nu a putut să înghită trupul viu al lui Isus.

Să ascultăm, așadar, un text care ne face să înțelegem ce înseamnă asta. Îl luăm din Evanghelia după Sfântul Ioan la capitolul 20:

În seara aceleiași zile, prima a săptămânii, deși ușile locului în care erau discipolii, de frica iudeilor, erau încuiate, a venit Isus, a stat în mijlocul lor și le-a zis: "Pace vouă!". Zicând aceasta, le-a arătat mâinile și coasta. Discipolii s-au bucurat văzându-l pe Domnul (In 20,19-20).

După ce a fost în iad pentru a-i lua de mână pe cei care erau morți, Isus intră în sala încuiată a celui care încă este prizonier al fricii și al tristeții din cauza eșecului. Dacă deja salutul pe care Isus îl adresează discipolilor ("Pace vouă!") constituie o mare surpriză, gestul pe care Isus îl pune în fața ochilor lor răstoarnă orice protocol cu care noi suntem obișnuiți, pentru ce să arate în loc să ascundă acele răni care ar putea reactiva amintirea dureroasă a pătimirii, când a ieșit în afară ceea ce este mai rău în grupul celor doisprezece (trădare, fugă, renegare), pentru ce să facă asta într-un mod așa de vizibil, așa de evident?

Dar mai ales, cum de discipolii, văzând acel semn, se bucură? Un lucru deja l-am spus: Isus arată semnele pătimirii, pentru că este complet reconciliat cu ceea ce a trăit și a suferit, dar dorința sa este ca și prietenii săi să se reconcilieze cu tot ceea ce s-a întâmplat. Pentru aceasta le arată rănile sale, nu pentru a-i face să se simtă mai vinovați desigur, ci pentru a li se arăta fără răzbunări, fără pretenții. Este ca și cum Isus nu ar fi voit să renunțe la discipolii săi în ora pătimirii și acum, în momentul Învierii, vrea ca nici discipolii să nu renunțe la el și să-l primească așa cum este. Așadar, Isus stă în fața discipolilor cu un trup care exprimă fericirea sa că a avut un motiv bun pentru a suferi până la acel punct, și acel motiv sunt tocmai discipolii. Este ca și cum, arătându-le trupul său plin de răni, le-ar spune: "A suferit mult din iubire, dar motivul erați voi, cei cărora acum le arăt zâmbetul meu."

Așadar, aceste răni arătate în acest mod, cu această atitudine, devin adevărata ofertă de iertare. Și dacă vrem să fim sinceri, noi în momentele în care trebuie să ne reconciliem cu cineva avem mai multă pudoare, nu pentru că suntem mai buni, ci pentru că suntem mai puțin în pace cu ceea ce s-a întâmplat. Noi de atâtea ori spunem: "Dar da, hai, nu te îngrijora, totul a trecut, să nu ne mai gândim", dar în realitate rănile noastre încă sângerează și inima nu este în pace. Pentru aceasta ne arătăm buni, puternici în ochii celorlalți. Isus face tocmai contrariul, pentru că ceea ce îl interesează pe el nu este să se arate puternic, ci este să elimine din inima discipolilor chiar și cea mai mică urmă de resentiment și de durere.

Discipolii pot în sfârșit să înțeleagă că a învia înseamnă asta: a lua zâmbetul, bucuria cuiva care este fericit chiar dacă tu l-ai dezamăgit, pentru că asta pentru el a fost ocazia de a-ți confirma iubirea sa. Noi de atâtea ori în fața iubirii lui Dumnezeu avem numai o problemă: nu reușim să credem și, prin urmare, să luăm această iubire. Atât de mare este, atât de inimaginabilă este: Dumnezeu este fericit de noi chiar și după ce l-am dezamăgit. Când mergem să ne spovedim, aceasta este în general frica prin care trebui să trecem: "Dar mai poate avea Dumnezeu o iubire infinită față de mine?". Este fiorul care ne străbate de fiecare dată când ne apropiem de el, marea suspiciune. Iată, această Iubire, acest tip de iubire, nu se poate nici explica, nici învăța în cuvinte, ci numai transmisă.

Pentru aceasta creștinismul nu se va putea reduce niciodată la o doctrină sau la o cultură: este o întâlnire cu o față capabilă să insufle această intensitate de iubire. Și de fiecare dată când Biserica, iată, se va opri prea mult nu la concepte, la cuvinte de spus, va pierde moștenirea cea mai mare pe care o are, care este în schimb transmiterea unei experiențe de iubire, nu reducerea acestei experiențe la un concept, deși clar și legitim de formulat.

Atunci, Isus le-a zis din nou: "Pace vouă! Așa cum m-a trimis Tatăl, așa vă trimit și eu pe voi". Și, spunând aceasta, a suflat asupra lor și le-a zis: "Primiți pe Duhul Sfânt! Cărora le veți ierta păcatele, vor fi iertate; cărora le veți ține, vor fi ținute" (In 20,21-23).

Acest pas este minunat, pentru că Isus nu numai că nu îi concediază pe prietenii săi, pe colaboratorii săi, ci îi confirmă, ba chiar dublând mandatul, care nu trebuie înțeles atât ca exercitare a unei puteri, ci ca asumarea unei responsabilități, cea mai frumoasă. Ca și cum Isus le-ar spune: "Vă bucurați în inima voastră? Bine, dacă nu veți fi instrument de reconciliere în lume voi care ați trăit această experiență de Iubire, cine va putea fi? Mergeți, nu țineți asta pentru voi!". Este exact același lucru pe care Isus le-a spus la ultima cină: "Acesta este trupul meu, acesta este sângele meu vărsat pentru mulți." Nu zăbovesc, ies pentru a arăta acel zâmbet de Înviere pe care Domnul l-a generat în ei și era contagios. Alți bărbați și alte femei vedeau că unele persoane înviau din păcatele lor se ridicau din molozul lor, și asta era de neoprit.

Isus se manifestă discipolilor nu numai pentru a-i elibera de simțul de vină sau pentru a provoca o emoție trecătoare. Suflând asupra discipolilor pe Duhul care a condus misiunea sa, Cel înviat le comunică însăși viața sa și însăși ardoarea sa de caritate, pentru că a învia înseamnă și asta: a reda viața celui care a pierdut-o, a restitui încredere celui care nu mai are forța de a crede nici măcar în el însuși. Și asta înseamnă a fi generativi și rodnici, care este obiectivul unei vieți înviate.

Totuși, a ne lăsa regenerați nu este simplu. Știe ceva despre asta Toma, care nu era prezent când Isus apare și dăruiește discipolilor pe Duhul și pacea. Comportamentul său, de atâtea ori etichetat ca necredință, este în realitate ceva incomod, dar important cu care Biserica a trebuit să se confrunte dintotdeauna. Toma nu se lasă sedus cu ușurință de vestea Paștelui, nu pentru că are mai puțină nevoie de ea decât ceilalți, ci pentru că înainte de a respira din nou și de a zâmbi din nou vrea să fie sigur că Dumnezeu nu s-a limitat să uite răul, ci a știut să-l amintească într-un mod nou. Adică, lui Toma nu-i este îndeajuns o veste bună, o mână pe umăr. Nu crede în Înviere până când nu pune nasul, pentru că rănile lui Isus nu vrea numai să le vadă, ci chiar vrea să le atingă. Așa se exprimă: "Dacă nu voi vedea în mâinile lui semnul cuielor și nu-mi voi pune degetul în semnul cuielor și nu-mi voi pune mâna în coasta lui, nu voi crede" (In 20,25).

Toma întrupează acea parte din noi care nu se mulțumește să-și șteargă lacrimile și să schițeze o oarecare fericire, ci dorește să regăsească o bucurie autentică, deplină, pentru a trăi din nou cu adevărat. Nu caută o mângâiere trecătoare, ci un răspuns adevărat capabil să reziste la scandalul durerii și al pierderii, adică al acelei dureri misterioase pe care toți o simțim atunci când lucrurile se termină. Pentru aceasta, înainte de a se lăsa atins de Înviere, el este cel care vrea să atingă rănile iubirii.

După opt zile, discipolii lui erau iarăși înăuntru, iar Toma era împreună cu ei. Isus a venit, deși ușile erau încuiate, a stat în mijlocul lor și a zis: "Pace vouă!". Apoi i-a spus lui Toma: "Adu-ți degetul tău aici: iată mâinile mele! Adu-ți mâna și pune-o în coasta mea și nu fi necredincios, ci credincios!". Toma a răspuns și i-a zis: "Domnul meu și Dumnezeul meu!" (In 20,26-28).

Isus nu-l ceartă atunci când sosește, ci dimpotrivă îi oferă tot ceea ce Toma a avut curajul de a declara că are nevoie, mai degrabă decât să accepte pasiv relatarea celorlalți. Toma este martor al importanței dezacordului față de ceea ce spune comunitatea la un moment dat. Și-a luat tot timpul necesar pentru a lăsa să ajungă la el iubirea lui Cristos până când a putut să aibă o experiență personală și profundă a ei. Și la sfârșit îi depășește pe toți: Toma, pentru că nu spune numai că Isus este Domnul, ci că este Domnul său, Dumnezeul său, își însușește Învierea.

Este foarte frumos că această lectură a lui Toma o citește Biserica tocmai în a doua duminică a Paștelui, la sfârșitul celor opt zile în care, în creștinismul primar, după ce neofiții s-au botezat și au celebrat timp de opt zile misterul lui Cristos purtând hainele albe, se ajungea la duminica "in albis deponendis", când, depunând acele haine albe, aveau și curajul de a spune: "Asta am pus semne pe trupul nostru pentru a spune că suntem ai lui Cristos, că suntem creaturi noi. Acum aceste semne le dăm jos, pentru că trebuie să devenim creaturi noi cu propriile noastre trăsături, cu unicitatea noastră." Și aceasta este o altă exigență a Paștelui: nu se poate crede numai comunitar, ci trebuie crezut și personal, pentru că forța Învierii vrea să fie un dar pentru toți, dar și pentru fiecare, și fiecare are dreptul de a parcurge drumul său personal pentru a și-l însuși.

Ultimul pas pe care îl facem ne întoarce la întrebarea inițială, ne întoarce acolo. Am văzut că Cel Înviat nu are nevoie să facă gesturi senzaționale și extraordinare pentru a putea revela noua sa existență. Lumina Învierii pare să fie mai puțin strălucitoare decât cea a Schimbării la Față. Niciunul dintre prietenii săi nu este în măsură să-l recunoască imediat pe Cel Înviat: Maria din Magdala îl confundă cu un grădinar, apostolii îl consideră un pescar nepregătit, discipolii din Emaus îl confundă cu cel mai naiv dintre locuitorii din Ierusalim. De ce toată această reținere, această lipsă de efecte speciale?

Să ascultăm un alt text, îl luăm din Evanghelia după Sfântul Luca:

Pe când vorbeau ei acestea, Isus a stat în mijlocul lor și le-a spus: "Pace vouă!". Speriați și cuprinși de teamă, credeau că văd un duh; dar el le-a spus: "De ce v-ați tulburat și de ce se ridică aceste gânduri în inima voastră? Priviți mâinile și picioarele mele, căci eu sunt! Pipăiți-mă și vedeți: duhul nu are carne și oase cum mă vedeți pe mine că am!". Și spunând acestea, le-a arătat mâinile și picioarele. Însă pentru că ei, de bucurie, încă nu credeau și se mirau, Isus le-a spus: "Aveți aici ceva de mâncare?". Ei i-au dat o bucată de pește fript. Și luând-o, a mâncat-o înaintea lor (Lc 24,36-43).

Ne-ar veni să formulăm această întrebare: Așadar, Cel Înviat s-a ridicat numai pentru a putea spune discipolilor: "Mâncăm ceva împreună?". Răspunsul este și da. Și în această simplă întâlnire amicală cu prietenii săi pe care o alege Cel Înviat există două semnificații importante. Prima este foarte simplă: Isus nu este o fantomă sau un duh, ci un trup înviat din moarte. Și asta ne dezvăluie un destin spre care ne îndreptăm toți: Învierea trupului, nu numai mântuirea sufletului. Așadar, noi avem față de trupul nostru o mare responsabilitate, și de a nu înceta niciodată să-l cunoaștem și să-l înțelegem.

A doua semnificație este mai dificil de descris, dar este minunat de gustat: Isus își ia timp pentru a face cu discipolii un gest absolut obișnuit pentru a le explica lor că după Înviere fiecare moment al vieții poate să devină manifestare și anticipare a împărăției cerurilor: a mânca, a munci, a merge, a curăța, a scrie, a ajusta, a aștepta, a grăbi... totul, dar chiar tot ceea ce realitatea ne permite să facem poate să exprime viața fiilor lui Dumnezeu. De acum totul este Har și, prin urmare, orice lucru poate să devină o aducere de mulțumire. Aceasta este consecința Paștelui: realitatea, orice realitate așa cum este, poate să fie o ocazie de fericire dacă știm s-o trăim în deschidere la Dumnezeu și la ceilalți.

Acest lucru l-a înțeles în mod splendid Madeleine Delbr?l, pe care mi se pare că deja am avut ocazia de a o cita o dată, care în paginile unei cărți pe bună dreptate celebre scrie așa: "Faptul de a ne abandona voinței lui Dumnezeu ne încredințează în aceeași clipă Bisericii care este făcută de această voință în mod constant mântuitoare și mamă a Harului. Fiecare act docil ne face să-l primim pe deplin pe Dumnezeu și să-l dăm pe deplin pe Dumnezeu într-o mare libertate de spirit. Atunci viața este o sărbătoare, fiecare acțiune mică este un eveniment imens în care ne este dat paradisul, în care putem să dăm paradisul. Nu contează ce trebuie să facem: să ținem în mână o mătură sau un stilou, să vorbim sau să tăcem, să cârpim sau să facem o conferință, să îngrijim un bolnav sau să batem la mașină. Toate acestea nu sunt decât scoarța unei realități splendide, întâlnirea sufletului cu Dumnezeu reînnoit în fiecare minut care la fiecare minut crește în har, tot mai frumos pentru Dumnezeul său. Sună? Repede, să mergem ca să deschidem: este Dumnezeu care vine să ne iubească. O informație? Iat-o: este Dumnezeu care vine să ne iubească. Să-l lăsăm să facă asta!".

Dacă există o umbră care poate încetini această sărbătoare, această intensitate de viață, este așteptarea unei realități în care crucea nu trebuie să vină niciodată. Aceasta este ultima îndoială pe care Cel Înviat încearcă s-o smulgă din mentalitatea discipolilor săi. Ne amintim toți de episodul de la Emaus. La un moment dat, acest călător misterios care merge cu cei doi discipoli triști le spune: "O, nepricepuților și greoi de inimă în a crede toate cele spuse de profeți! Oare nu trebuia Cristos să sufere acestea și să intre în gloria sa? Și, începând de la Moise și toți profeții, le-a explicat din toate Scripturile cele referitoare la el" (Lc 24,25-27). Punctul neînțeles este tocmai cel al Crucii: este motivul pentru care discipolii nu reușesc să facă saltul în cadrul bucuriei Paștelui: "Suferința nu trebuia să fie, suferința nu trebuia să fie." Aici noi vrem altceva, suntem nepricepuți și greoi la inimă ca să înțelegem. Nu că Dumnezeu are nevoie de suferință, ci că tocmai prin suferință se manifestă intensitatea, neoprirea iubirii lui Dumnezeu.

Apoi când ajung la han, știm cum se termină relatarea: Și pe când stătea la masă cu ei, Isus luând pâinea, a binecuvântat-o, a frânt-o și le-a dat-o lor. Atunci li s-au deschis ochii și l-au recunoscut, dar el s-a făcut nevăzut dinaintea lor. Iar ei spuneau unul către altul: "Oare nu ne ardea inima în noi când ne vorbea pe drum și ne explica Scripturile?" (Lc 24,30-32). La sfârșitul acestui episod există un amănunt foarte important: discipolii își dau seama că, în pofida durerii, a tristeții, a eșecurilor, în adâncul inimii lor exista un jar care nu s-a stins niciodată: jarul iubirii lui Dumnezeu. Pentru aceasta își dau seama că inimile lor ard după aceea. Iată, aceasta este modalitatea cea mai întâlnită cu care Cel Înviat reușește să ne ia din nou și să ne facă să recitim acele momente pe care noi le-am fi șters cu plăcere din paginile vieții noastre, ajutându-ne să credem că iubirea, adică legătura cu el, în realitate nu a fost niciodată eliminată, distrusă definitiv. "Apele mari nu pot stinge iubirea": este ceea ce experimentează cei doi discipoli din Emaus.

Încheiem: în Învierea sa, Domnul Isus ne-a lăsat un testament prețios, revelându-ne câteva trăsături importante ale umanității noastre. Când se lasă condus de Duhul, Cristos nu a improvizat acel moment de ridicare din moarte, ci l-a pregătit în toată viața sa învățând să trăiască aceste dispoziții interioare pe care acum le recapitulăm, stabilind cu noi relații de iubire gratuită. Domnul a înțeles că este inutil a ne supăra atunci când lucrurile nu merg așa cum s-a prevăzut, și a recomandat asta și discipolilor: "Când nu vă vor primi, mergeți înainte, scuturați praful și reîncepeți." Apoi Învierea ne-a arătat că a rămâne liberi și în cele mai dificile relații este unicul mod pentru a face să reînflorească posibilitatea vieții printr-o iertare autentică. Iertarea există: este capacitatea de a pune în fața ochilor celuilalt rănile pe care le-am primit și apoi să reîncepem, numai așa, fără supărare, fără resentiment, devenim martori ai celei mai mari iubiri, aceea pe care apele mari nu pot s-o stingă, aceea care rămâne ca jar în adâncul diverselor aspecte ale naturii umane.

O, Tată, care prin Fiul tău unicul născut ai învins moartea și ai deschis trecerea spre viața veșnică, dă-ne nouă celor care celebrăm Învierea Domnului să ne renaștem în lumina vieții, reînnoiți de Duhul tău. Prin Cristos Domnul nostru. În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh.

(După www.cercoiltuovolto.it, 4 aprilie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat