|
© Vatican Media |
În urmă cu douăzeci de ani, moartea Sfântului Ioan Paul al II-lea
Liturghia în bazilica vaticană prezidată de cardinalul secretar de stat Pietro Parolin
Pelerin neobosit al speranței și al păcii
"Marea misiune eclezială și istorică" a Sfântului Ioan Paul al II-lea a fost aceea de "a introduce Biserica în al treilea mileniu" și el s-a angajat în ea "cu toată inima, cu tot sufletul și cu toate forțele sale în cei douăzeci și șase de ani ai pontificatului său imens", ca "pelerin neobosit" al evangheliei "până la colțurile cele mai îndepărtate ale planetei", precum și slujitor neobosit al păcii. Cardinalul secretar de stat Pietro Parolin cuprinde între aceste cuvinte semnificația vieții și a pontificatului Papei Wojtyła, în omilia rostită miercuri, 2 aprilie 2025, la altarul Mărturisirii în bazilica vaticană, cu ocazia Liturghiei pentru a XX-a aniversare a morții pontifului polonez.
Au fost numeroși credincioșii veniți din diferite părți ale lumii, între care și circa două sute veniți din Cracovia - unde Ioan Paul al II-lea a fost mai întâi episcop auxiliar și apoi arhiepiscop până la alegerea la pontificat -, unii în haine tradiționale, conduși de cardinalul Stanisław Dziwisz, îndelung secretar particular al lui Wojtyła și actual arhiepiscop emerit al orașului. Cardinalul a concelebrat împreună cu Parolin și cu circa treizeci de cardinali și tot atâția prelați; între primii Giovanni Battista Re, decan al Colegiului, și Leonardo Sandri, vice-decan (care în acea vreme ca arhiepiscop substitut al Secretariatului de State a anunțat lumii moartea pontifului); între ceilalți, arhiepiscopii Paul Richard Gallagher, secretar pentru Raporturile cu Statele și Organizațiile Internaționale, și Tadeusz Wojda, președinte al episcopatului polonez. Au participat la rit, animat de cântările Capelei Giulia, și președintele consiliului de miniștri italian, Giorgia Meloni, o delegație a guvernului polonez, ambasadori din multe țări acreditați la Sfântul Scaun și diferite autorități vaticane.
Emoție, dar și recunoștință și bucurie însoțesc celebrarea, ritmată de multe amintiri, aproape instantanee din "acele zile de acum douăzeci de ani": la omilie, cardinalul Parolin, în acea vreme sub-secretar pentru Raporturile cu Statele, citează Via Crucis la Colosseum, la 25 martie 2005, Vinerea Sfântă, "însoțită de imaginea papei îmbrățișat de cruce în capela sa"; apariția pontifului "de acum fără cuvinte" la fereastra Palatului Apostolic, după două zile, pentru binecuvântarea pascală; așteptarea întâlnirii sale cu Domnul, "realizată când se făcuse seară", la 2 aprilie 2005, ajunul duminicii Milostivirii Divine. Și apoi "mulțimile" venite la Roma cu "afect de nestăvilit" pentru a aduce "ultimul lor rămas-bun pământesc" unui mare păstor care, în "boala sa prelungită", a fost "solidar cu suferința lumii".
Tuturor acestor imagini cardinalul Parolin oferă o cheie de lectură, reluând Tripticul roman, ultima compoziție poetică a lui Ioan Paul al II-lea în care întreaga realitate este contemplată ca "o viziune a lui Dumnezeu, Primul Văzător". În acest sens, subliniază cardinalul, viața și misiunea Papei Wojtyła s-au desfășurat "în totală, continuă transparență în fața ochilor lui Dumnezeu" și din acest fundament au derivat "curajul extraordinar și statornicia mărturiei de credință" oferite de pontiful polonez în douăzeci și șase de ani de "pontificat imens", condus ca "pelerin neobosit până la marginile pământului pentru a duce acolo vestea evangheliei". Nu lipsește, în omilia cardinalului secretar de stat, amintirea atentatului suferit de pontif în Piața "Sfântul Petru" la 13 mai 1981 și conștiința sa a modului în care Dumnezeu, "unic Stăpân al vieții și al morții", l-a salvat. Apoi, de neuitat imaginea lui Ioan Paul al II-lea care deschide Poarta Sfântă de la bazilica vaticană la 24 decembrie 1999, dând început Marelui Jubileu din 2000, primul din al treilea mileniu. Cuvintele rostite atunci de pontif, afirmă cardinalul, și îndeosebi invitația sa adresată Bisericii "să înainteze în larg cu încredere" încă răsună în Jubileul actual care "ne vede «Biserică în ieșire», navigatori în ape agitate, însă mereu pelerini ai speranței".
Secretarul de stat amintește și de participarea lui Wojtyła la Conciliul Vatican II, trăit ca episcop cu "recunoștință și mândrie" și devenit pentru el "busolă de orientare în slujirea pastorală universală, pentru Biserică și pentru întreaga omenire". Nu întâmplător, unul dintre cuvintele conciliului pe care el îl folosea mai des era tocmai "Cristos" și pentru aceasta "putea să exclame cu forță impresionantă", încă de la începutul pontificatului său, la 22 octombrie 1978. "Nu vă fie frică! Deschideți, ba chiar deschideți larg porțile lui Cristos!", pentru că numai el "știe ce este în om" și numai el "are cuvinte de viață veșnică".
Din această convingere solidă, continuă cardinalul Parolin, derivă "autoritatea și fermitatea" cu care Ioan Paul al II-lea putea să le reamintească popoarelor și guvernanților responsabilitatea lor, îndemnându-i la "apărarea dreptății, a demnității persoanelor umane, a păcii". Asupra acestui ultim punct se oprește secretarul de stat, privind "cu recunoștință și admirație slujirea neobosită a păcii" a Papei Wojtyła, "avertismentele pasionate, inițiativele diplomatice pentru a încerca până la capăt să înlăture războaiele". Multe apeluri ale sale, lansate "până în timpurile extreme ale vieții sale", adaugă cardinalul, au rămas din păcate neascultate, "așa cum li se întâmplă marilor profeți"; dar mărturia sa și fidelitatea sa față de Dumnezeu rămân solide și vii și astăzi, reprezentând un punct de referință constant în tentativa de "a reconstrui încontinuu pacea" în și între națiuni, ca "să aibă sens din nou să vorbim despre «familia popoarelor»".
În sfârșit, secretarul de stat amintește înmormântarea pontifului polonez prezidată la 8 aprilie 2005 pe platoul bazilicii vaticane de cardinalul Joseph Ratzinger, pe atunci decan al Colegiului Cardinalilor și apoi succesor al aceluiași Wojtyła. Îndeosebi, Parolin evidențiază "certitudinea poporului cu privire la sfințenia papei răposat", precum și cuvintele cu care viitorul Benedict al XVI-lea s-a adresat direct lui, "arătat la fereastra casei Tatălui: Binecuvântați-ne, Sfinte Părinte!". Aceeași invocație secretarul de stat și-o însușește astăzi, încheind omilia cu rugăciunea către Sfântul Ioan Paul al II-lea ca să binecuvânteze Biserica "pelerină a speranței", să binecuvânteze "această omenire sfâșiată și dezorientată, ca să găsească din nou calea demnității sale" și să cunoască "bogăția milostivirii și a iubirii lui Dumnezeu".
Amintirea cardinalului Stanisław Dziwisz
care a fost îndelung secretar particular al lui Wojtyła
S-a apropiat de inima a milioane de persoane
"Au trecut douăzeci de ani de la acea zi și Biserica încă păstrează amintirea emoționată a unui păstor venit la Roma «dintr-o țară îndepărtată», dar care, după un pontificat lung, între al doilea și al treilea mileniu al creștinătății, s-a apropiat de inima a milioane de credincioși în toată lumea." Cu emoție, cardinalul Stanisław Dziwisz, arhiepiscop emerit de Cracovia, îndelung secretar particular al lui Wojtyła, a reevocat la începutul ritului acea zi de 2 aprilie 2005, ajunul sărbătorii Milostivirii Divine, în care "se încheia faza vieții pământești și a pontificatului lui Ioan Paul al II-lea". Cuvintele sale au răsunat în bazilica vaticană, cu ocazia Liturghiei celebrate de cardinalul Parolin, căruia cardinalul polonez i-a mulțumit "pentru că a acceptat să prezideze Euharistia de mulțumire adusă Domnului. Inima noastră se unește cu Sfântul Părinte Francisc - a adăugat Dziwisz. Știm că la această oră se unește spiritual cu noi. Ne rugăm pentru sănătatea sa, ca Domnul să-i dea forța necesară pentru a conduce Biserica pelerină în acest An jubiliar marcat de speranță, în aceste timpuri dificile pentru Biserică și pentru lume".
Cardinalul a explicat cum Ioan Paul al II-lea scria "că nu știe când va veni «ultima chemare», dar că vrea «să se încredințeze în întregime voinței Domnului». Exprima și încrederea că Cristos va face moartea sa «utilă pentru cauza mai importantă căreia încerc să slujesc: mântuirea oamenilor, salvgardarea familiei umane și în ea a tuturor națiunilor și popoarelor»". Și actualizând reflecția a adăugat după aceea că "astăzi știm când cartea vieții lui Ioan Paul al II-lea a fost închisă. Suntem conștienți și de cât rod aduce sfințenia sa. Credem cu fermitate că - așa cum a spus cardinalul Joseph Ratzinger în ziua înmormântării sale - sfântul «papă stă acum la fereastra casei Tatălui, ne vede și ne binecuvântează» (8 aprilie 2005)".
Isabella Piro
(După L'Osservatore Romano, 2 aprilie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu