|
© Vatican Media |
Mons. Boccardo despre Ioan Paul al II-lea și ZMT: O intuiție care a redat încredere tinerilor
La 20 de ani de la moartea lui Karol Wojtyła, arhiepiscopul de Spoleto-Norcia, colaboratorul papei polonez în organizarea Zilelor Mondiale ale Tineretului, își amintește de afecțiunea și atenția suveranului pontif pentru noile generații, precum și de moștenirea lăsată de aceste întâlniri care au atins oameni din întreaga lume: "Tinerii au simțit că îi privește cu atâta așteptare și speranță, iar ei au încercat să răspundă".
Crearea Zilei Mondiale a Tineretului în 1984 rămâne cu siguranță una dintre trăsăturile distinctive ale pontificatului lui Ioan Paul al II-lea, de la moartea căruia se împlinesc miercuri, 2 aprilie 2025, 20 de ani. O intuiție, cea a ZMT, care a atins milioane de tineri în decursul anilor în toată lumea. La mass-media vaticane, Monseniorul Renato Boccardo, arhiepiscop de Spoleto-Norcia, care s-a ocupat să organizeze Zilele Mondiale din 1992 până în 2001, relatează afectul pe care papa polonez îl avea față de tineri și cum aceste întâlniri continuă să influențeze noile generații.
La 20 de ani de la moartea lui Ioan Paul al II-lea, care este moștenirea pe care a lăsat-o cu ZMT?
Această atenție privilegiată față de noile generații s-a născut din experiența pastorală de preot tânăr pe care părintele Karol Wojtyła a trăit-o în Polonia în anii '40. A spus că Biserica nu poate să fie absentă în momentul tinereții, când se fac alegerile fundamentale care vor da culoare și gust întregii vieți. Așadar, a voit să inventeze ZMT pentru a apropia Biserica de lumea tinerilor. De acolo s-a născut un parcurs care continuă și astăzi, deși contextul este complet schimbat. Aceste întâlniri continuă să sublinieze proximitatea și responsabilitatea comunității creștine față de educația la viață și la credință a tinerelor generații.
În ce mod ZMT au fost o intuiție profetică și de care lumea încă are nevoie astăzi?
Cred că lumea noastră, probabil mai mult în Occident decât în alte regiuni, experimentează un timp de oboseală și probabil de dezamăgire. A avea o zguduitură poate să ajute. Să ne gândim la Zilele Mondiale care cheamă sute de mii de tineri. Problema nu este desigur cantitatea participanților, ci entuziasmul și bucuria care se eliberează din aceste întâlniri și capacitatea de a face alegeri de viață semnificative. Mie îmi place să cred că aceste Zile sunt ca niște injecții de viață, de prospețime și de noutate, într-o lume care are nevoie să se reînnoiască încontinuu și să regăsească motivațiile propriei speranțe.
Care era raportul personal al lui Ioan Paul al II-lea cu tinerii?
Încheind ZMT din 2000, Wojtyła a citat, pe scena de la Tor Vergata, un proverb polonez: "Dacă tu stai cu tinerii, rămâi tânăr." Cred că el a voit mereu să privilegieze în slujirea sa, în gesturile sale, în atitudinile sale această apropiere cu universul tinerilor. Voia să investească asupra lor ca să poată asuma responsabilități semnificative în societate și în Biserică. Pregătind tocmai Ziua Mondială a Tineretului din 2000, a spus: voi tineri creștini de astăzi sunteți la sfârșitul acestui mileniu și sunteți chemați să transportați evanghelia în primii ani din cel nou. A fost un mare gest de încredere, precum și o acordare de responsabilitate și o provocare. Tinerii au simțit că papa îi privea cu atâta așteptare și cu atâta speranță și au încercat să răspundă.
Aș vrea apoi să relatez o anecdotă. În timpul Zilei Mondiale din Denver, în Statele Unite, în 1993, papa a ajuns și a fost o mare sărbătoare de bun-venit pe un stadion. La un moment dat s-a oprit și a privit cu atenție mulțimea de tineri care cântau și aplaudau și se vedea că era foarte înduioșat. Marile ecrane l-au încadrat în prim-plan și se vedea că avea lacrimi în ochi. Ziua următoare, ziarele americane au relatat sosirea lui și un tânăr american intervievat a spus: "L-am văzut pe papa cu lacrimi în ochi. Michael Jackson n-a plâns niciodată pentru mine." Tinerii simțeau că sunt importanți pentru Ioan Paul al II-lea. El îi iubea și avea încredere în ei, și asta i-a impresionat.
În ce mod Papa Francisc a îmbrățișat această moștenire, continuând impulsul față de tineri?
Aș spune că în mod sigur tinerii din 2025 trăiesc într-un context foarte diferite de cel din anii '80 și '90. Însă intuiția Zilelor Mondiale ale Tineretului rămâne aceeași și Francisc o relansează încontinuu, și cu acele "provocări" pe care el știe să le facă atunci când le vorbește tinerilor. Să ne gândim la ZMT pe care el le-a prezidat în acești ani de pontificat. Mereu a fost un dialog direct, precum și un stimulent continuu, ca de exemplu atunci când vorbește despre tinerii care stau pe canapea sau la fereastră. Este același mesaj pe care Ioan Paul al II-lea îl propunea: asumați-vă responsabilitățile voastre, ocupați un loc semnificativ, dacă sunteți capabili să-l întâlniți pe Domnul și să vă lăsați întâlniți de el, veți aduce o contribuție semnificativă la binele omenirii. Același mesaj Papa Francisc continuă să-l repete.
Următoarea ediție se va desfășura la Seoul, în Coreea de Sud. După părerea dumneavoastră, care ați trăit ZMT din Manila în 1995, prima din Asia, ce ar crede Ioan Paul al II-lea despre această alegere?
Wojtyła la ZMT din Manila a spus că acest continent asiatic este continentul celui de-al treilea mileniu. Dacă creștinismul s-a dezvoltat în timpul celui de-al doilea mileniu în Europa și în Africa, în al treilea va fi Asia. Așadar, pentru ce să nu vedem o legătură între Manila și Seoul? Cu aceeași intuiție, aceeași percepție, și anume că Asia ar putea să fie continentul viitorului. Mă gândesc și la călătoria lui Paul al VI-lea în Asia, și aceea a fost o primă dată. Există o atenție reînnoită, un gest de încredere. Asia poate cu adevărat să fie continentul creștin al celui de-al treilea mileniu.
Delphine Allaire
(După Vatican News, 2 aprilie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu