Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Ioan Paul al II-lea, sfântul poeziei

Acum douăzeci de ani ne părăsea Ioan Paul al II-lea. Parcursul poetic și dramaturgic al pontifului polonez

2 aprilie 2005 - 2 aprilie 2025: au trecut douăzeci de ani de când pontiful polonez a părăsit acest pământ. Toți își amintesc valul de emoții și sentimente care, în acea seară, au cuprins întreaga lume. Ioan Paul al II-lea, "cel Mare" (așa a fost numit imediat), papa care a însoțit lumea, care a condus Biserica timp de 26 de ani, 5 luni și 17 zile, s-a stins în camera sa din Palatul Apostolic, lăsând în urmă un gol de neînlocuit. Ioan Paul al II-lea și iubirea poporului lui Dumnezeu: un binom inseparabil.

Wojtyła era iubit de oameni pentru că el însuși iubea oamenii. Îi iubea și căuta mereu să intre în poveștile fiecărui bărbat, fiecărei femei. Umanul din umanitate: acesta ar putea fi definit drept "câmpul său de cercetare". Un câmp pe care l-a aprofundat, încă de tânăr, datorită poeziei. Wojtyła a fost, în primul rând, poet. Om de artă și de teatru. Să începem, așadar, această călătorie, pornind chiar de la pasiunea sa pentru teatru. Era anul 1934. O perioadă exaltantă pentru participarea sa teatrală, care a continuat și în timpul ocupației germane din 1939. Iată amintirea unei colege și prietene din acea vreme a lui Karol actorul: "Au fost ani extraordinari, în ciuda umilințelor, fricii, mizeriei. Nu țineam cont de pericol, eram tineri și luptam și ne jucam. Teatrul nostru lupta pentru a cuceri libertatea nu cu armele pe care le foloseau colegii noștri de generație, ci cu arma cuvântului polonez șters de germani". Mărturia se găsește în volumul interesant "Când Karol avea optsprezece ani", Editura Pauline. Au fost acei ani de mare efervescență intelectuală, legată de cea politică, a unei Polonii invadate de germani. Wojtyła, pe atunci, un tânăr de o prezență plăcută (cum s-ar spune astăzi), frecventa cercurile culturale universitare, pepiniere de companii teatrale ale așa-numitului "teatru rapsodic" sau "teatru al cuvântului".

Sfântul Ioan Paul al II-lea a lăsat o operă poetică vastă. Amintim, printre diversele titluri, colecția poetică "Tripticul roman": alegerea sa, în formă poetică. Este Wojtyła poetul care scrie. Poezia a fost atât de importantă pentru itinerariul său uman și spiritual și se leagă, la origine, de o figură, în special: Sfântul Ioan al Crucii. Poezia merge mână în mână cu tăcerea și, prin urmare, cu contemplația. O tăcere interioară care trezește meditația și apoi scrisul. O mărturie foarte valoroasă a acestui proces este poezia "Maluri pline de tăcere" (din 1946) în care autorul ne spune: "Maluri îndepărtate de tăcere încep abia dincolo de prag./ Nu le vei survola ca o pasăre./ Trebuie să te oprești să privești tot mai profund/ până când vei reuși să desprinzi sufletul de fund".

Un alt punct fundamental al parcursului său artistic este Wojtyła dramaturgul. Pentru acea forță intrinsecă de a explica, de a revela oamenilor Omul, prin imagini care devin concepte, dramaturgia devine "habitatul natural" al intuițiilor sale asupra profunzimilor Umanității, obiect pe care filosofia și teologia au încercat întotdeauna să-l investigheze. Filosoful Giovanni Reale va spune, de fapt: "Wojtyła a început prin a fi poet și dramaturg, apoi și-a continuat parcursul ca filosof și teolog. Wojtyła declară, așadar, în sine cele trei mari componente ale gândirii și, prin urmare, constituie acea figură emblematică a unui om care, în diverse moduri, parcurge toate aceste căi pentru a ajunge la Adevăr". Teatrul este compus dintr-un imaginar real care, în ficțiune, își găsește Adevărul. Este cazul personajului/pictorului Adam în piesa de teatru "Fratele Dumnezeului nostru" (prima versiune din 1944) care, pictând o pânză ce ar putea foarte bine să servească drept metaforă a așa-numitei "lumi fictive" sau, mai bine zis, "false" a Teatrului, reușește să pătrundă mai bine în sine însuși. Arta devine căutarea sinelui și, în continuare, descoperirea acestuia. În "venerarea" Omului pictat, chipul lui Cristos, Adam ajunge la acea conștientizare de sine care îl face să spună: "Tu pentru mine trebuie să asumi această formă, dar în același timp Te văd din ce în ce mai pătrunzător".

O altă operă fundamentală pentru a înțelege pe Sfântul Ioan Paul al II-lea poet și om de teatru este "Atelierul bijutierului", piesă de teatru centrată pe iubirea conjugală. Autorul polonez va face ca personajul-Cor, la un moment dat al narațiunii scenice, să spună că "Omul este Iubire". Tocmai această conștientizare a "naturii umane" a fost, pentru Karol Wojtyła, "resortul" pentru căutarea sa spirituală și poetică care l-a condus, l-a înălțat la Dumnezeu. Întâlnirea Omului, a Preotului, a Papei, Karol Wojtyła cu "persoanele reale", a făcut să izvorască pagini de o valoare literară atât de înaltă, care ar trebui redescoperite și aprofundate tot mai mult.

Antonio Tarallo

(După ACI Stampa, miercuri, 2 aprilie 2025)

Traducere de Ovidiu Bișog




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat