|
© Vatican Media |
Card. Krajewski despre Papa Wojtyła: În urmă cu 20 de ani lumea s-a oprit și a plâns
"Mai întâi vorbea singur cu Dumnezeu, apoi când ieșea îl arăta tuturor pe Dumnezeu și pentru aceasta cuvintele sale erau așa de emoționante, schimbau viața noastră". La 20 de ani de la moartea sa, cardinalul Konrad Krajewski amintește la mass-media vaticane un aspect al lui Ioan Paul al II-lea cu care a avut ocazia de a familiariza în anii în care viitorul elemoziner al papei își petrecea zilele în slujba ceremonialului pontifical. Papa Wojtyła, afirmă cardinalul, era un om care atunci când mergea să prezideze o liturgie, încă înainte de începutul celebrării, în sacristie, se cufunda în rugăciune, aproape absent la ceea ce îl înconjura. "În acest a nu fi prezent al său se întâlnea cu Dumnezeu", afirmă cardinalul Krajewski. "Nu știam că sfințenia era aceasta. Pentru mine a fost normal, pentru că timp de șapte ani, de mai multe ori pe săptămână, l-am văzut pe Sfântul Părinte chiar așa".
2 aprilie, tăcere absolută
Elemozinerul pontifical era prezent în seara morții papei polonez. Când s-a întors acasă, în noaptea dintre 2 și 3 aprilie, a observat că "lumea se oprise", "lumea era îngenuncheată în Piața Sfântul Petru": Toate străzile erau pline de oameni și totuși peste tot era o tăcere absolută. Nu era nimeni în magazine sau în restaurante. Toți erau reculeși în rugăciune". Grație și mass-media, care au urmărit de aproape tot arcul pontificatului, s-a perceput bine acea senzație de paralizie colectivă. "Probabil că pentru prima dată în istoria deceselor papilor am trăit în acest mod", spune cardinalul Krajewski, care apoi se îndreaptă înainte, la momentul în care, după ce a căzut marea tensiune asociată cu moartea lui Karol Wojtyła, încep să apară alte gânduri. "Era un lucru palpabil. Ne întrebam pentru ce nu am fi ca Ioan Paul al II-lea. Pentru că el era sfânt și noi, care eram așa de apropiați de el, în schimb nu eram".
Evanghelia trăită în mod radical
Amintirile elemozinerului papei se întorc la perioada muncii sale drept ceremonier. Ioan Paul al II-lea, susține el, "a trăit cele patru Evanghelii". "Logica sa de muncă, de conduită, de rezolvare a tuturor problemelor, ale lumii și personale, era - explică el - conform celor patru Evanghelii, adică sine glossa", fără adăugiri. Într-un fel, afirmă cardinalul, "când adăugăm un comentariu la Evanghelie, o diluăm", în timp ce "este foarte radical a trăi conform celor patru Evanghelii". Când, continuă cardinalul Krajewski, o persoană se face umilă punându-se complet în slujba lui Dumnezeu și a omului, atunci este cu adevărat mare. Iată pentru ce Ioan Paul al II-lea este un sfânt.
Moștenirea după 20 de ani
La întrebarea despre care ar trebui să fie mesajul cel mai important lăsat de Papa Wojtyła astăzi, la distanță de 20 de ani, elemozinerul pontifical reafirmă că este acela de a trăi evanghelia în plinătate. "El - repetă el - a trăit conform logicii evangheliei și a rezolvat lumea cu logica evangheliei", și chiar atacurile îndurate în viață și după moarte intră în logica lui Isus care a spus: "Dacă m-au persecutat pe mine, vă vor persecuta și pe voi" (In 15,10). "Asta se întâmplă dacă trăim conform adevărului lui Dumnezeu".
"Continuă să ne adune împreună"
În interviu cardinalul Krajewski amintește începuturile Liturghiei care este celebrată la mormântul Sfântului Ioan Paul al II-lea. În timpul primei Euharistii în Grotele Vaticane - care păstrează mormântul Sfântului Petru - joia, zi a instituirii sacramentelor Euharistiei și Preoției, în timpul omiliei au fost citite voințele Sfântului Părinte, care cerea Liturghii și rugăciune. Și astfel, din acea joi, s-au celebrat Liturghii, mai întâi în Grote și apoi, după beatificare, la altarul "Sfântul Sebastian" în Bazilica "Sfântul Petru".
Aceste Liturghii, cu excepția Joii Sfinte, sunt celebrate neîntrerupt de 20 de ani. Elemozinerul pontifical a adăugat că, deși există morminte ale diferiților sfinți în bazilica vaticană, unicul "cult puternic și semnificativ" de acest tip, în formă "vizibilă", îl primește Sfântul Ioan Paul al II-lea. există un numeros grup de polonezi care trăiesc la Roma, dar și cei care vin ca pelerini în Cetatea Eternă, mai ales acum în Anul Jubiliar, care se reunește în fiecare săptămână la mormântul papei polonez. În concelebrare există mereu mai multe zeci de preoți, recent s-au numărat peste 100. În afară de asta, grație lui Radio Vatican, și în Polonia grație posturile de radio catolice, polonezii se pot conecta spiritual. Pentru cardinalul Krajewski acesta "este un semn de unitate, este un a fi împreună. Ioan Paul al II-lea continuă să ne adune".
Pr. Marek Weresa
(După Vatican News, 2 aprilie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu