|
13 noiembrie 2024
© Vatican Media |
Audiența generală de miercuri, 2 aprilie 2025 (Cateheză pregătită de Sfântul Părinte Francisc)
Ciclu de cateheze. Jubileul 2025. Isus Cristos, speranța noastră. II. Viața lui Isus. Întâlnirile. 3. Zaheu. "Astăzi trebuie să rămân în casa ta!" (Lc 19,5)
Iubiți frați și surori,
Continuăm să contemplăm întâlnirile lui Isus cu unele personaje din evanghelie. De această dată aș vrea să mă opresc asupra figurii lui Zaheu: un episod care se află la inima mea în mod deosebit, pentru că are un loc special în drumul meu spiritual.
Evanghelia după Sfântul Luca ni-l prezintă pe Zaheu ca unul care pare pierdut în mod iremediabil. Probabil că și noi uneori ne simțim astfel: fără speranță. În schimb, Zaheu va descoperi că Domnul deja îl căuta.
De fapt, Isus a coborât la Ierihon, oraș situat sub nivelul mării, considerat o imagine a iadului, unde Isus vrea să meargă pentru a-i căuta pe cei care se simt pierduți. Și în realitate Domnul Înviat continuă să coboare în iadul de astăzi, în locurile de război, în durerea celor nevinovați, în inima mamelor care îi văd murind pe copiii lor, în foamea celor săraci.
Într-un anumit sens, Zaheu s-a pierdut, probabil că a făcut alegeri greșite sau probabil că viața l-a pus în situații iese cu greu. Luca insistă de fapt în a descrie caracteristicile acestui om: nu numai că este un vameș, adică unul care adună taxele propriilor concetățeni pentru invadatorii romani, ci este chiar șeful vameșilor, parcă pentru a spune că păcatul său este multiplicat.
Apoi Luca adaugă că Zaheu este bogat, lăsând să se înțeleagă că s-a îmbogățit pe spinarea celorlalți, abuzând de poziția sa. Dar toate acestea au consecințe: Zaheu probabil că se simte exclus, disprețuit de toți.
Când află că Isus trece prin oraș, Zaheu simte dorința de a-l vedea. Nu îndrăznește să-și imagineze o întâlnire, i-ar fi suficient să-l privească de departe. Însă dorințele noastre găsesc și obstacole și nu se realizează în mod automat: Zaheu este mic de statură! Este realitatea noastră, avem limite cu care trebuie să ne confruntăm. Și apoi sunt ceilalți, care uneori nu ne ajută: mulțimea îl împiedică pe Zaheu să-l vadă pe Isus. Probabil că este un pic și revanșa lor.
Însă atunci când ai o dorință puternică, nu te descuraja. O soluție o găsești. Însă trebuie să avem curaj și să nu ne rușinăm, este nevoie de un pic de simplitate a copiilor și să nu ne preocupăm prea mult de propria imagine. Zaheu, exact ca un copil, urcă într-un copac. Trebuia să fie un bun punct de observație, mai ales pentru a privi fără să fie văzut, ascunzându-se în spatele frunzelor.
Însă cu Domnul se întâmplă mereu neașteptatul: Isus, când ajunge acolo aproape, ridică privirea. Zaheu se simte descoperit și probabil că se așteaptă la un reproș public. Eventual oamenii ar fi așteptat acest lucru, dar vor rămâne dezamăgiți: Isus îi cere lui Zaheu să coboare repede, aproape uimindu-se când îl vede în copac, și îi spune: "Astăzi trebuie să rămân în casa ta!" (Lc 19,5). Dumnezeu nu poate trece fără a-l căuta pe cel care este pierdut.
Luca scoate în evidență bucuria inimii lui Zaheu. Este bucuria celui care se simte privit, recunoscut și mai ales iertat. Privirea lui Isus nu este o privire de reproș, ci de milostivire. Este acea milostivire pe care uneori ne este greu s-o acceptăm, mai ales atunci când Dumnezeu iartă pe cei care după părerea noastră nu merită asta. Murmurăm pentru că am vrea să punem limite iubirii lui Dumnezeu.
În scena de acasă, Zaheu, după ce a ascultat cuvintele de iertare ale lui Isus, se ridică în picioare, ca și cum ar învia din condiția sa de moarte. Și se ridică pentru a lua un angajament: să restituie împătrit ceea ce a furat. Nu este vorba de un preț de plătit, pentru că iertarea lui Dumnezeu este gratuit, ci este vorba de dorința de a-l imita pe Cel de care s-a simțit iubit. Zaheu își ia un angajament la care nu era obligat, dar face asta, pentru că înțelege că acela este modul său de a iubi. Și face asta punând împreună fie legislația romană referitoare la furt, fie cea rabinică în privința pocăinței. Așadar, Zaheu nu este numai omul dorinței, este și unul care știe să facă pași concreți. Propunerea sa nu este generică și abstractă, ci pornește chiar de la istoria sa: a privit viața sa și a găsit punctul de la care să înceapă schimbarea sa.
Iubiți frați și surori, să învățăm de la Zaheu să nu pierdem speranța, chiar și atunci când ne simțim puși deoparte sau incapabili să ne schimbăm. Să cultivăm dorința noastră de a-l vedea pe Isus, și mai ales să ne lăsăm găsiți de milostivirea lui Dumnezeu care vine mereu să ne caute, în orice situație ne-am pierdut.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu