Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© IKA / Vatican Media
Profeția păcii a Papei Wojtyła, după douăzeci de ani

Au trecut douăzeci de ani de la acea seară de sâmbătă, 2 aprilie 2005, când milioane de persoane din toată lumea au plâns moartea sfântului Ioan Paul al II-lea. După două decenii este amintit pe bună dreptate ca un mare apărător al vieții, al demnității umane, al libertății religioase. Și mai ales se subliniază cu insistență anticomunismul său. În schimb puțini își amintesc alte învățături profetice ale sale, deosebit de actuale în această perioadă întunecată a istoriei.

Era anul 2000, o parte considerabilă a lumii noastre încă trăia în beția pentru "sfârșitul istoriei" după căderea Zidului din Berlin. În timp ce în țările din fosta Cortină de Fier, mai mult de cât renașterea credinței, începeau să se răspândească secularizarea și consumismul, pontiful venit din Polonia a voit să aducă în Piața "Sfântul Petru" statuia Sfintei Fecioare Maria de la Fatima rostind cuvinte pe care nimeni nu le-a înțeles atunci: "Omenirea este la o răscruce. Ea posedă astăzi instrumente de o putere nemaiauzită: poate să facă din această lume o grădină sau să o reducă la o grămadă de moloz". La un an după tragedia din 11 septembrie s-a opus primului război din Golf și a fost lăsat singur de acei lideri occidentali care până cu doi ani înainte exaltau rolul său față de țările din estul Europei. Papa a repetat cu și mai mult claritate "nu"-ul său spus războiului în 2003, când pe baza unor probe false unele țări din Occident au pornit pentru a doua oară războiul împotriva Irakului. Papa Wojtyła, deja bolnav și încercat în fizic de boala Parkinson, a simțit datoria de a avertiza acei "tineri" șefi de guvern promotori ai noii campanii militare în Golf amintindu-le ororile ultimului conflict mondial, pe care el, bătrânul succesor al lui Petru fiu al unei națiuni martire, le-a trăit personal. A adăugat în mod liber la textul de la Angelus acest apel: "Eu aparțin acelei generații care a trăit al Doilea Război Mondial și a supraviețuit. Am datoria să le spun tuturor tinerilor, celor mai tineri decât mine, care nu au trăit această experiență: «Să nu mai fie niciodată război!», așa cum a spus Paul al VI-lea în prima sa vizită la Națiunile Unite. Trebuie să facem tot posibilul!".

Astăzi mai mult ca oricând, cu lumea care se incendiază, iar statele care aleargă să umple arsenalele, cu propaganda care creează un climat de alarmă și frică pentru a justifica investiții uriașe în arme, trebuie amintite acele cuvinte profetice ale episcopului de Roma venit dintr-o "țară îndepărtată", astăzi rostite de succesorul său, lăsat și el singur să strige împotriva războiului.

Andrea Tornielli

(După Vatican News, 2 aprilie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat