Valea Lupului: Pelerinaj jubiliar la Roma
Cu bucurie și speranță în suflete, dar și cu emoțiile specifice unui nou pelerinaj, un grup de 30 de credincioși din Parohia Romano-Catolică "Sfântul Pius din Pietrelcina" din Valea Lupului, însoțiți de părintele paroh, Bogdan Herciu și de sora Ana Celmare, au făcut un pelerinaj între 23 și 28 martie 2025 la Roma pentru a fi pelerini ai speranței, în acest an jubiliar, așa cum ne propune Papa Francisc.
Nimeni dintre noi nu și-ar fi imaginat că, în doar șase zile de pelerinaj, vom străbate împreună aproape 100 km pe jos, pe străzile istorice ale Romei și în împrejurimi, pentru a descoperi împreună rădăcinile poporului nostru, dar mai cu seamă, izvoarele credinței noastre creștine, clădite pe martiriul primilor apostoli, precum și milostivirea lui Dumnezeu, dincolo de păcatele și limitele noastre umane.
Astfel, pornind de la Columna lui Traian și de la Forurile Imperiale, am descoperit, în parcursul nostru, Închisoarea Mamertino, locul unde au fost încarcerați sfinții apostoli Petru și Paul. Despre Sfântul Petru, martiriul acestuia și piatra pe care a zidit biserica lui Cristos am meditat mai profund la Liturghia celebrată în capela "Madonna delle Partorienti" din grotele Bazilicii "Sfântul Petru" din Vatican și prin mărturisirea credinței în capela "Ad caput Sancti Petri".
Cu sufletele pline de prezența lui Isus, cu rozariul în mâini și cu crucea lui Isus, marcată cu simbolul Jubileului, am pornit apoi în procesiune spre Poarta Sfântă a Bazilicii "Sfântul Petru" din Vatican, intonând la fiecare mister de rozariu "O, Marie, o preadulce mamă, România e sub scutul tău!" O emoție profundă se simțea la unison și un zâmbet din inimă, se citea pe chipul fiecăruia dintre noi. Odată ajunși în fața bazilicii, am intrat pe Poarta sfântă, în rugăciune, mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru acest mare har cu care ne-a binecuvântat.
În ziua următoare am trecut prin Poarta sfântă a celorlalte bazilici papale: Bazilica "Sfântul Paul din afara Zidurilor", Bazilica "Sfântul Ioan din Lateran" și Bazilica "Santa Maria Maggiore", cunoscută și ca "Sfânta Maria a Zăpezii", recitând rugăciunile pregătite cu multă grijă de părintele Bogdan. În Bazilica "Santa Maria Maggiore" am participat la o Sfântă liturghie înălțătoare, de sărbătoarea "Bunei Vestiri", alături de un număr mare de pelerini. Cuvintele sunt prea sărace pentru a reda trăirile profunde simțite la această Sfântă Liturghie și împărtășite cu ceilalți pelerini, în acea seară. Trecând prin cele patru porți sfinte ale Romei, am conștientizat și mai profund cei patru piloni pe care se sprijină bolta credinței noastre care este Cristos: Petru, autoritatea Bisericii; Paul, libertatea Bisericii; Bazilica din Lateran, mama și capul tuturor bisericilor, în care ne naștem la credință prin botez și Fecioara Maria, Mama Bisericii.
Pelerini ai speranței am încercat să fim în fiecare zi a pelerinajului nostru, salutându-l pe Isus în tabernacol, în peste zece biserici și bazilici din Roma, dintre care unele, jubiliare: biserica "San Salvatore in Lauro", unde am venerat o parte din relicvele Sfântului Padre Pio și relicva Sfintei Rita din Cascia, venită la Roma, chiar în ziua în care am vizitat biserica. De asemenea am vizitat Bazilica "Sfânta Cruce în Ierusalim", unde am venerat relicvele răstignirii lui Isus și ne-am rugat Calea sfintei cruci, pe pământul adus de la Ierusalim de către Sfânta Elena. Toate aceste biserici și bazilici ne-au impresionat mult pentru tezaurul spiritual pe care-l conțin, dar și pentru arhitectura lor, conservată cu grijă, pentru picturile marilor pictori precum Caravaggio, pentru vitraliile și mozaicurile deosebite, pentru sculpturile unor autori renumiți precum Michelangelo. Armonia culorilor și a formelor, oferită nouă de Dumnezeu prin mâinile artiștilor, am putut să o admirăm atât în Muzeele Vaticane, cât și în grădinile vaticane, bucurându-ne de acest mic colț de rai, pe pământ.
De asemenea, am admirat toate piețele frumoase din Roma, obeliscurile egiptene, fântânile ornate cu sculpturi impresionante precum și toate locurile și obiectivele pline de istorie și simbolism pentru romani.
Cu multe trăiri frumoase în suflet, pelerinajul nostru a continuat la Assisi. Aici am vizitat și ne-am rugat în Bazilica "Sfânta Clara", la mormântul acesteia, în biserica "Santa Maria Maggiore", în care se află mormântul Fericitului Carlo Acutis, precum și în Bazilica "Sfântului Francisc de Assisi" care adăpostește mormântul acestui mare sfânt și în care am celebrat o Sfântă Liturghie. Pelerinajul nostru în Assisi s-a încheiat cu vizitarea Bazilicii papale "Sfânta Maria a Îngerilor" în interiorul căreia se găsește capela Porțiuncula, unde am putut obține indulgența plenară, recitând rugăciunile stabilite de Biserică.
După toate aceste zile, în care am pășit uneori mai vioi, alteori mai osteniți, prin locurile sfinte pe care le-am vizitat, am ajuns să descoperim și Bazilica Sfinților Vitale, Valera, Gervasio și Protasio, "biserica românilor", în care am fost întâmpinați cu multă bucurie de părintele paroh Isidor Iacovici. Aici am celebrat Liturghia finală a pelerinajului, mulțumindu-i Domnului pentru toate harurile cu care ne-a binecuvântat, pentru Sfântul Părinte Papa Francisc care a ales ca acest Jubileu 2025 să fie trăit sub puterea speranței, încercând să fim pelerini ai speranței pentru toți cei pe care-i întâlnim zi de zi, pe drumul vieții noastre.
Toate aceste locuri sfinte prin care am pășit ne-au umplut inimile de bucurie și totodată, ne-au conștientizat mai mult asupra credinței noastre pentru care s-au jertfit sfinții și pe care noi am primit-o în dar. Acest pelerinaj al speranței a fost totodată un loc în care am învățat să iubim mai mult, să avem grijă mai mult unul față de celălalt, să fim sensibili la nevoile aproapelui, să-i acceptăm și să-i iubim pe toți, ca într-o familie.
Mulțumim Domnului pentru toată dăruirea, generozitatea și însoțirea părintelui Bogdan și a sorei Ana, care au încercat să răspundă mereu, cu inima deschisă, tuturor nevoilor pelerinilor. Mulțumim doamnei Irina Pușcașu, de la Estera Tour, care s-a ocupat de transport și de cazarea excelentă, la casa de vacanță "Seraficum" a fraților franciscani de la Roma. De asemenea, suntem recunoscători preoților diecezani și franciscani, precum și surorilor diecezane care ne-au primit cu inimile deschise și ne-au însoțit cu multe explicații edificatoare, în locurile vizitate împreună. Dumnezeu să-i răsplătească pe toți cu bunătatea și milostivirea sa!
Cristina Budău
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
23-28 martie: Valea Lupului: Pelerinaj jubiliar la Roma