|
© Vatican Media |
Mons. Fisichella: Iertarea este cea care schimbă viața
Parabola fiului care se întoarce acasă "a fost revelată de Isus pentru a permite fiecăruia dintre noi să descopere cât de imensă este iubirea lui Dumnezeu", cât de diferită este de iubirea noastră și cât de mult "avem nevoie s-o primim în noi pentru a intra în profunzimea misterului său atunci când intenționează să ofere harul întoarcerii și al reconcilierii". Subliniază aceasta arhiepiscopul Rino Fisichella, pro-prefect al Dicasterului pentru Evanghelizare, în omilia de la Liturghia pentru Jubileul Misionarilor Milostivirii, celebrată în dimineața de 30 martie 2025, a patra duminică din Postul Mare, în bazilica romană "Sant'Andrea della Valle".
Falimentul fiului care se îndepărtează de Tatăl
În relatarea din Evanghelia după Sfântul Luca, le explică prelatul misionarilor și credincioșilor care participă la celebrare, "Isus nu putea să vorbească despre Dumnezeu în termeni umani cu trăsături mai semnificative", pentru a da glas "iubirii și milostivirii Tatălui". Și invită să găsim trăsături comune nouă atât în primul, cât și în al doilea frate. Ca și primul fiu, "toți mai devreme sau mai târziu cerem moștenirea", vrem "să fim liberi, autonomi, să ne luăm existența noastră", cu consecința falimentului. Pentru că "departe de Dumnezeu și de casa sa, Biserica", ajungem să urmăm "drumul care ne duce să facem lucruri inutile, să utilizăm gânduri nesocotite și să atingem cu mâna distanța de izvorul iubirii".
Păcatul fratelui apropiat de Dumnezeu
Celălalt fiu, "foarte asemănător cu noi toți", amintește Fisichella, trăiește întoarcerea fratelui "cu mânie și supărare". Ca și el, pentru anii noștri de slujire fidelă cerem "un ied pentru a face sărbătoare cu prietenii mei", să avem ceva în schimb, până acolo încât "să confundăm gratuitatea slujirii și s-o facem să devină o armă de răzvrătire împotriva lui Dumnezeu". Din răspunsul Tatălui - "Fiule, tu ești mereu cu mine și toate ale mele sunt ale tale" - reiese păcatul nostru. Nu înțelegem valoarea apropierii cu Dumnezeu".
Conștienți de harul de a fi cu Tatăl
Adresându-se preoților, celebrantul subliniază că "atunci când ne obișnuim cu slujirea noastră, totul devine clar, repetitiv" și nu gustăm "sensul comuniunii cu el". În schimb, dacă am fi "conștienți de harul care ne este dat pentru a fi în fiecare zi mereu cu el", existența noastră de preoți ar fi exprimare transparentă a iubirii Tatălui. Pentru aceasta "suntem chemați să perseverăm cu Dumnezeu pentru a împărtăși totul cu el".
A merge în întâmpinarea fiului când este departe
Pro-prefectul Dicasterului pentru Evanghelizare invită astfel "să ne însușim sentimentele de paternitate" ale Tatălui din parabolă și "să știm să privim departe pentru a percepe imediat prezența celor care sunt departe și se apropie". Trebuie, explică el, "să lăsăm imediat miopia" de gânduri și comportamente "pentru a lărgi inima și mintea ca să intre în profunzime spre cel care se apropie de noi". În afară de asta, așa cum Tatăl "aleargă în întâmpinarea fiului", preotul nu stă așezat în confesional, "ci știe să meargă în întâmpinarea fiului atunci când încă este departe, pentru că a recunoscut întoarcerea sa acasă". Și în îmbrățișarea dată fiului care a greșit se face înțeles "cât de mult iubirea uită păcatul, iar iertarea obligă să se privească direct spre viitorul" de trăit cu demnitate.
Nimeni nu poate rămâne în afara casei Tatălui
Apoi Tatăl exprimă răbdarea sa față de al doilea fiu, "reticent și supărat", nu certându-l, ci cerându-i ceva mult mai angajant: "Să recunoască faptul că iubirea schimbă viața; că iertarea restituie o viață nouă; că împărtășirea este rod al generozității care ne-a fost dăruită." În sfârșit, conclude Fisichella, "cei doi fii trebuie să recunoască faptul că sunt frați" și să reintre împreună în casa Tatălui, pentru că numai împreună "se reușește să se scoată în evidență măreția iubirii Tatălui". Nimeni nu poate rămâne "în afara casei Tatălui", dacă nu vrea să aibă "nonsensul vieții": cu reconcilierea deplină și totală, fiecare dintre frați poate să redescopere că este fiu.
Misionarii Milostivirii, instrument special de reconciliere
Misionarilor Milostivirii, "instrument special de reconciliere", le revine misiunea de a aminti tuturor, așa cum face Isus cu această parabolă". "Cât de imensă este iubirea lui Dumnezeu" și cât de diferită este de iubirea noastră. Și că Euharistia "este izvor și sursă a iertării", ospățul de sărbătoare cerut de Tatăl, în care se împlinește reconcilierea adevărată și deplină, pentru că aici jertfa lui Cristos își are exprimarea cea mai înaltă. De fapt, slujirea reconcilierii, subliniază arhiepiscopul, "cere să fie euharistică pentru a exprima pe deplin misterul credinței noastre".
Concertul "Missa Papae Francisci" în memoria lui Morricone
După-amiază, pentru misionari și pentru cei care doresc, se va ține al cincilea din Concertele Anului Sfânt pentru Festivalul "Jubileul este cultură". Este vorba de concertul simfonic gratuit "Missa Papae Francisci" în memoria lui Ennio Morricone, interpretat de Orchestra Roma Sinfonietta, împreună cu Noul Cor Liric Simfonic Roman și Corul "Claudio Casini" de la Universitatea de Studii de la Roma Tor Vergata. Concertul, condus de maestrul Gabriele Bonolis, se va ține la ora 16.00 în Biserica "Sfinții Ambroziu și Carol" de pe Via del Corso.
Alessandro Di Bussolo
(După Vatican News, 30 martie 2025)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu