Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Mons. Krzysztof Józef Nykiel: "Nu există mod mai bun pentru a-l cunoaște pe Dumnezeu decât să ne lăsăm reconciliați de el gustând iertarea sa"

Cu celebrarea penitențială prezidată în dimineața de vineri, 28 martie 2025, de cardinalul penitențiar major Angelo De Donatis, s-a încheiat ediția anuală a Cursului despre forul intern organizat de Penitențiaria Apostolică. Sunt de acum treizeci și cinci de ani de când Penitențiaria reînnoiește această întâlnire, ca de obicei foarte așteptată și participată de atâția seminariști și preoți prezenți la Roma sau conectați de la distanță. Cum este cunoscut de acum, este vorba de fapt de o frumoasă inițiativă formativă, adresată fie celor care fac primii pași în slujirea sacerdotală, fie celor care exercită de mai mult timp slujirea de duhovnic și doresc totuși să actualizeze sau să aprofundeze pregătirea lor într-un domeniu așa de delicat.

Cursul despre forul intern a asumat anul acesta o importanță deosebită, concomitent cu anul jubiliar: de fapt, întâlnirea solemnă este o ocazie de har pentru Biserică pentru a celebra cu entuziasm reînnoit sacramentul Pocăinței și pentru a oferi iertarea în mod și mai vizibil și rodnic. De fapt, în special în timpul unui Jubileu, preoții trebuie să fie pe deplin conștienți de modul în care Dumnezeu îl îmbrățișează pe penitent, primind cu iubire fiecare persoană care se căiește cu sinceritate. Este important ca preotul să devină nu numai un administrator al sacramentului, ci și un martor al milostivirii lui Dumnezeu.

În decursul zilelor trecute s-au tratat, dintr-o perspectivă pluridisciplinară, principalele tematici legate de forul intern și de pastorația sacramentului Reconcilierii. Această pluralitate de abordări s-a oglindit în coralitatea de voci care au compus programul zilelor: au luat cuvânt rând pe rând teologi, canoniști, duhovnici care exercită personal propria slujire și care au aprofundat aspectele sale juridice, pedagogice, pastorale.

Desigur, s-au ilustrat competența și practica Penitențiariei Apostolice. De fapt, ar fi de dorit foarte mult ca fiecare preot să vadă în acest "Tribunal al Milostivirii", așa cum l-a definit cu amabilitate Papa Francisc în urmă cu câțiva ani, o referință sigură la care să se adreseze nu numai în cazurile prescrise de drept, adică atunci când este vorba de dezlegări sau de dispense rezervate Scaunului Apostolic, ci și, mai în general, de fiecare dată când se prezintă o situație - cum să spunem - mai complexă, sau când duhovnicul nu este sigur de propria judecată. Penitențiaria este în totalitate Dicasterul în slujba duhovnicilor, precum și a penitenților!

Între temele obiect de aprofundare deosebită a fost cea referitoare la sigiliul sacramental. Pentru a înțelege bine sensul și necesitatea acestei obligații, care îl împiedică în maniera cea mai absolută pe preotul duhovnic să comunice ceea ce este spus de penitent în timpul spovezii sacramentale, îmi permit să reiau câteva expresii din Nota pe care Penitențiaria Apostolică a publicat-o la 1 iulie 2019 tocmai în apărarea sigiliului sacramental: "Recent, vorbind despre sacramentul Reconcilierii, Sfântul Părinte Francisc a voit să reafirme indispensabilitatea și indisponibilitatea sigiliului sacramental: «Însăși Reconcilierea este un bine pe care înțelepciunea Bisericii l-a salvgardat mereu cu toată forța sa morală și juridică prin sigiliul sacramental. El, chiar dacă nu este întotdeauna înțeles de mentalitatea modernă, este indispensabil pentru sfințenia sacramentului și pentru libertatea de conștiință a penitentului; care trebuie să fie sigur, în orice moment, că acel colocviu sacramental va rămâne în secretul confesionalului, între propria conștiință care se deschide la harul lui Dumnezeu, cu medierea necesară a preotului. Sigiliul sacramental este indispensabil și nicio putere umană nu are jurisdicție, nici nu poate s-o revendice, asupra lui»."

De asemenea, aceeași Notă reafirmă că: "Fiecare penitent care merge cu umilință la preot pentru a mărturisi propriile păcate dă mărturie astfel despre marele mister al Întrupării și despre esența supranaturală a Bisericii și a preoției ministeriale, prin intermediul căreia Cristos înviat vine în întâmpinarea oamenilor, atinge în mod sacramental - adică în mod real - viața lor și îi mântuiește. Din acest motiv, apărarea sigiliului sacramental din partea duhovnicului, dacă ar fi necesar usque ad sanguinis effusionem, reprezintă nu numai un act de «sinceritate» cuvenită față de penitent, ci mult mai mult: o mărturie necesară - un «martiriu» - adus direct unicității și universalității mântuitoare a lui Cristos și a Bisericii."

La sfârșitul cursului, mi se pare că se poate spune bine definit profilul duhovnicului bun încredințat ca model al viitorilor sau al noilor slujitori ai sacramentului. Între multele sugestii, între comunicările care au fost prezentate, aș vrea să amintesc îndeosebi trei.

Înainte de toate, trebuie reafirmat că fiecare preot este chemat să experimenteze asupra sa, mai înainte decât asupra celorlalți, iertarea lui Dumnezeu: nu se poate fi un bun duhovnic fără a fi un bun penitent.

În al doilea rând, duhovnicilor să nu le fie teamă să-i ceară lui Dumnezeu darul perseverenței în a sta în confesional. A garanta cu statornicie propria prezență în timpul unui orar pe cât posibil prestabilit nu este niciodată un timp pierdut, chiar dacă eventual nu s-ar prezenta niciun penitent. Face rău a vedea uneori, în unele parohii, confesionalele pustii, fără nici măcar o indicație a orarului pentru a se putea spovedi. Este evident că astfel se stinge inițiativa credincioșilor. Este fundamental, în schimb, ca oamenii să știe că în acel moment stabilit pot găsi un preot în confesional dispus la ascultarea și la dezlegarea păcatelor.

În sfârșit, dacă un duhovnic, mai ales la primele arme, ar ajunge să întâlnească îndoieli sau dificultăți în raport cu un caz specific întâlnit în confesional, ar fi într-adevăr prudent să nu ezite să ceară sfat de la un confrate înțelept și expert (desigur, fără a încălca vreodată sigiliul sacramental) sau să scrie direct la Penitențiarie, care desigur nu va întârzia să-i comunice părerea sa în cel mai scurt timp posibil.

În angajarea sa în favoarea duhovnicilor și a penitenților, care se explică în diferitele sale propuneri formative, precum și în cea mai ascunsă muncă zilnică, Penitențiaria se situează pe urma a ceea ce Papa Francisc nu ezită să reafirme constant cu magisteriul și cu exemplul însuși al vieții sale: centralitatea milostivirii în vestirea mesajului evanghelic.

Sunt într-adevăr multe intervențiile, gesturile care înduioșează inimile și acțiunile cu care Sfântul Părinte a manifestat atenția rezervată de el, încă din primele zile ale pontificatului său, temei milostivirii divine.

Punându-se în continuitate cu magisteriul Bisericii, Francisc a indicat cu înțelepciune și reafirmă mereu că milostivirea divină este inima pulsantă a evangheliei, ba chiar însăși esența lui Dumnezeu. Și dacă "celebrarea milostivirii are loc în mod cu totul deosebit cu Sacramentul Reconcilierii (...), moment în care noi simțim îmbrățișarea Tatălui care vine în întâmpinare pentru a ne restitui harul de a fi din nou fii ai săi" (Misericordia et misera, nr. 8), niciun duhovnic nu trebuie să uite că în exercitarea propriei slujiri el este imagine vizibilă a milostivirii invizibile a lui Dumnezeu, "canal de bucurie pentru credincios" care, "după ce a primit iertarea, să nu se mai simtă oprimat de păcate, ci să poată gusta lucrarea lui Dumnezeu care l-a eliberat" (Audiență acordată participanților la Cursul despre forul intern, 4 martie 2016).

Dumnezeu ne iubește, nu renunță niciodată la noi, nu încetează niciodată să ne ierte! Acest adevăr, de atâtea ori amintit cu convingere de Sfântul Părinte, a ajutat în acești doisprezece ani atâția frați și surori din lume să se ridice din sărăciile lor spirituale și să reia din nou cu încredere drumul de credință.

Krzysztof Józef Nykiel,
episcop regent al Penitențiariei Apostolice

(După L'Osservatore Romano, 28 martie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat