Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Spre Paște / 4

Alianța între Pământ și Creator

"Trebuie să ne întrebăm: (...) Trăiesc concret speranța care mă ajută să citesc evenimentele istoriei și mă determină la angajarea pentru dreptate, la fraternitate, la îngrijirea casei comune, făcând în așa fel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă?". Papa Francisc, în Mesajul său pentru Postul Mare 2025, îl face pe cititor să reflecteze, între alte lucruri, asupra fraternității, despre care s-a vorbit în comentariul trecut, și asupra ecologiei, așa cum a făcut și dedicând acestor teme, în a treia și, respectiv, a doua enciclică a sa.

Sfânta Scriptură vorbește nu numai despre alianța între Dumnezeu și om, realizată în Cristos, dar și despre cea între Creator și Pământ. El însuși este chemat la o odihnă sabatică, asemenea preceptului pe care Domnul îl încredințează omului (cf. Lev 25,1-4; 26,33-34).

Spiritul și strălucirea cu care Dumnezeu a înzestrat Pământul sunt evidente încă de la prima pagină a Bibliei și creația însăși este mereu în devenire, ca membre ale unui trup. De fapt, Sfântul Paul va personifica această creație, vorbind despre el ca despre unul care are o așteptare arzătoare (cf. Rom 8,19). Speranța pe care omul o poartă (și aceea o poartă pe persoană) deschide spiritul său la prezența lui Dumnezeu care deja locuiește pe Pământ, dar care - în același timp - așteaptă cu răbdare, sau probabil ar fi mai corect de spus cu nerăbdare, ca însăși primirea din partea omului a lucrării sale să facă în așa fel încât ea să devină tot mai corespunzătoare voinței sale.

Dumnezeu nu rămâne numai transcendent, ci, păstrând divinitatea sa, devine aproape al omului, foarte aproape de fiecare, el, "care este, care era și care vine" (Ap 1,8). Este curios a constata că evreii, nefiind un popor de navigatori, văd în mare simbolul răului, motiv pentru care în noul Ierusalim există un cer și un pământ diferite de cele dinainte, în timp ce marea este chiar eliminată, ca și cum ar spune că în noua creație prezența răului nu există, așa cum nu există lucrurile vechi, care au apus definitiv.

Un element infrauman, care aparține acestei creației, care va avea un rol citat în cealaltă, este apa (21,6). Ea va adăpa acea sete de dreptate, caracteristică a omului care va face parte din noul Ierusalim. În timp ce mlaștina va fi de foc și sulf, ca și cum ar spune că apa care nu provine din izvor, ci cea stătută va fi - dimpotrivă - simbol de moarte.

Muntele mare și înalt care este sediu al Ierusalimului ceresc este locul prezenței lui Dumnezeu (v. 10). Exact ca în creația prezentă, omenirea, deși vrăjită de progresul tehnologic, încă este capabilă să se uimească în fața unui munte frumos și încearcă să-l escaladeze, pentru a cuceri vârful său și a admira panorama, tot așa în lumea care va veni Dumnezeu va face să strălucească frumusețea pe muntele său sfânt.

Pietrele prețioase, ascunse în inima pământului prezent (v. 11), împreună cu aurul (v. 18), cu alte pietre și metale prețioase (v. 19-21), cu lumina (v. 23), vor fi simbolul strălucirii luminoase a lui Dumnezeu și a locuinței sale în care omenirea va fi introdusă. Ceea ce Dumnezeu într-adevăr creează, adică face nou, nu este ceea ce deja omul cunoaște, dar ceea ce încă nu cunoaște.

"Vie împărăția ta" (Mt 6,10; Lc 11,2) este invocația care se înalță către Dumnezeu din inima credincioșilor, fără a uita creația.

Protejarea naturii, a lăsa să locuiască și să crească în loc de a domina și a subjuga, și un stil ecologic de viață sunt punctele fundamentale pentru o etică a Pământului mai dezvoltată, pentru un stil alternativ de viață.

Omul va fi în măsură să aleagă o viață simplă, ecosustenabilă, ca un câștig, și nu o renunțare. Această gândire globală va face capabilă omenirea de a fi atentă să trateze bine ambientul în care se află, făcând alegeri cu adevărat moderne și curajoase.

Această cultură a solidarității, trăită atât sincronic pentru toate persoanele care trăiesc astăzi pe planetă, cât și diacronic, gândindu-ne la cei ce vor urma, evidențiază faptul că există suficientă hrană pentru toți. Lumea iese eco-compatibilă din creația lui Dumnezeu, motiv pentru care trebuie recunoscut că numai libertatea umană amenință ambientul.

Simone Caleffi

(După L'Osservatore Romano, 29 martie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat