Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Pr. Roberto Pasolini, OFMCap.: A doua predică de Postul Mare 2025

A merge în altă parte. Libertatea în Duh

Itinerarul din Postul Mare pe care îl parcurgem are scopul de a verifica dacă și cât este de ancorată viața noastră în Cristos, pornind de la darul baptismal primit în Biserică drept posibilitate a unei existențe reînnoite. În prima întâlnire am contemplat scena Botezului, în care strălucește o trăsătură a umanității noastre dificile de întrupat: disponibilitatea de a primi, în loc de a cuceri, ceea ce ne este de folos pentru a trăi. În această a doua întâlnire atenția noastră vrea să se mute asupra unor episoade din viața publică a lui Isus în care se manifestă o altă aptitudine care nu este mereu apreciată de sensibilitatea noastră foarte înclinată la sedentarism, chiar spiritual. Este vorba de capacitatea de a merge dincolo de rezultatele și succesele obținute, în vederea unei libertăți profunde fie față de noi înșine, fie față de persoanele spre care ne punem în spirit de slujire. Această calitate reiese în mod clar în activitatea publică a lui Isus, chiar și în cuvintele cu care el însuși dezvăluie conștiința misiunii sale de mântuire pentru lume.

După prima sa zi de succes la Cafarnaum, Isus alege să nu se oprească, ci să pornească din nou. Nu se lasă atras de aclamația mulțimii, nici de așteptările discipolilor, găsind în rugăciune forța de a rămâne fidel față de misiunea sa: "El le-a spus: «Să mergem în altă parte, prin cetățile învecinate, ca să predic și acolo, căci pentru aceasta am venit!»" (Mc 1,38). După ce a îngrijit umanitatea rănită, Isus refuză iluzia unei compasiuni care devine nevoie de aprobare. Rugăciunea sa îl eliberează de ispita atotputerniciei și de necesitatea de a fi mereu disponibilă, demascând riscul de a confunda autentica slujire cu căutarea de recunoaștere personală.

Pornind de la această atitudine singulară, care reiese cu nuanțe diferite în atâtea momente ale vieții sale, vrem să trecem în revistă câteva episoade în care libertatea profundă a lui Cristos și modul său de a duce mântuire lumii ne constrâng să reflectăm și să verificăm calitatea evanghelică a gesturilor noastre.

A nu ne încrede imediat

Cuvântul lui Dumnezeu s-a cufundat în realitatea și în complexitatea vieții umane în mod surprinzător și revelând un profil de personalitate cu adevărat originală și stimulantă. Pare că natura divină prezentă în Isus nu are nicio nevoie de a depăși legăturile naturii noastre umane, pentru a putea elibera toată lumina sa și forța sa. Pentru a exprima această calitate antropologică bogată și convingătoare, Isus a voit să parcurgă un drum, lent și obișnuit, în care s-a maturat "în înțelepciune, statură și har înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor" (Lc 2,52). Creșterea nu este un proces evolutiv sigur și mecanic, dar cere o mare capacitate de a evalua circumstanțele și o atenție riguroasă - dar nu scrupuloasă - față de detalii. Supunându-se acestor exigențe, Isus a știut să crească, devenind un om simplu, fără a fi vreodată naiv. Dimpotrivă, inima sa blândă, umilă și încercată în pustiu se revelează în evanghelii ca un teren matur și rodnic, capabil să gestioneze complexitatea relațiilor umane fără a considera sigur nimic vreodată, nici măcar primele elemente evidente.

În Evanghelia după Sfântul Ioan, după ce Isus a început să anticipeze ora manifestării sale glorioase prin semnul la nunta din Cana (In 2,1-12) și cu un gest profetic foarte puternic în templul din Ierusalim (In 2,13-22), evanghelistul încheie capitolul cu un sumar scurt.

Pe când era în Ierusalim, la Sărbătoarea Paștelui, mulți, văzând semnele pe care le făcea, au crezut în numele lui. Dar Isus nu se încredea în ei, pentru că el îi cunoștea pe toți. Și nu avea nevoie ca cineva să aducă mărturie despre om, pentru că el cunoștea ce era în om (In 2,23-25).

Reacția lui Isus la consensul larg pe care gesturile sale sunt în măsură să-l provoace nu poate decât să ne dezorienteze. Nouă tuturor ne face multă plăcere - ba chiar ne lingușește - când cineva apreciază și aplaudă modul nostru de a acționa. Cufundați într-o cultură în care domină valorile individualismului și competiției neînfrânate, suntem extrem de mulțumiți de fiecare dată când popularitatea noastră crește în mod neașteptat și semnificativ. Această nevoie de a fi încontinuu și rapid apreciat ne determină să primim cu ușurință orice gest de apreciere față de noi: o notificare, un like, o privire.

Isus pare dezlipit de acest tip de recunoașteri prea rapide și superficiale. Desigur, imediat ce începe să se manifeste lumii, fascinația persoanei sale nu trece neobservată: atâtea persoane, văzând semnele sale, încep să creadă în el. Însă această anticipare de încredere nu pare primită cu entuziasm de Isus. Deși sunt mulți care au început să-și pună încrederea în el, Isus consideră în schimb că încă nu se poate încrede în nimeni.

De ce această neîncredere? Acest scepticism oare nu este în contradicție cu acea deschidere încrezătoare pe care Isus o va manifesta în viața sa față de toți, chiar și a dușmanilor? Textul spune că Isus se comportă astfel, deoarece cunoaște bine inima omului, asumându-l fără reduceri și cercetându-l în profunzime prin ispitirile din pustiu. Cu alegerea Întrupării, Isus a "descoperit" că inima noastră este splendidă, pentru că în ea locuiesc spiritul și glasul lui Dumnezeu, totuși este extrem de fragilă, manipulabilă, nestatornică, temătoare. Tocmai în acești termeni, Isus o va descrie mulțimilor, când va încerca să explice cum de cuvântul lui Dumnezeu semănat în om întâlnește multe obstacole, înainte de a aduce un rod de viață nouă (cf. Mc 4,14-20).

Isus nu cedează în fața ispitei complicității ușoare cu consensul nostru imediat. În acest mod se revelează ca un Învățător atent să dăruiască nu numai ceea ce ne poate face plăcere, ci și ceea ce face bine maturării unei încrederi autentice. Isus renunță să lărgească imediat brațele primirii pentru a trezi în noi un răspuns mai conștient și matur. Capacitatea de a nu ne arăta imediat disponibili, imediat ce ne simțim doriți, este o indicație prețioasă pentru a gestiona relațiile noastre, mai ales în momentul lor inițial. A nu da imediat prea multă încredere și intimitate celui care se apropie de noi, eventual cu un anumit entuziasm, nu este semn de răceală, ci de înțelepciune. Exprimă un respect profund față de noi înșine, față de celălalt și față de ceea ce, în libertate, am putea alege să voim să trăim împreună. Lucrurile importante cer timp, de primit cu răbdare și de pregătit cu angajare și dedicare.

A ști să dezamăgim

Capacitatea de a nu însoți instinctul entuziasmului relațional și de a renunța să facem ceea ce altul s-ar aștepta de la noi ne poate conduce și foarte departe. Deja înțelepciunea populară ne învață că este potrivit să numărăm - cel puțin - până la zece, înainte de a răspunde la stimulii pe care ni-i oferă realitatea. Dacă explorăm până la capăt această aptitudine, putem descoperi că umanitatea noastră este în măsură să susțină binele - probabil și ceea ce este mai bun - chiar atunci când este capabilă să dezamăgească așteptările care o înconjoară.

Ieșind de acolo, Isus s-a retras în părțile Tirului și Sidonului și, iată, o femeie canaaneană a ieșit din ținuturile acelea și a strigat: "Îndură-te de mine, Doamne, Fiul lui David! Fiica mea este chinuită cumplit de diavol!". Dar el nu i-a răspuns niciun cuvânt (Mt 15,21-23a).

În timpul activității sale în Galileea, lui Isus îi plăcea uneori să exploreze granițele teritoriale ale Israelului, mergând în acele zone promiscue unde adesea se pot întâmpla lucrurile și întâlnirile cele mai interesante. Într-una dintre aceste ocazii, se prezintă la Isus o femeie "păgână", adică străină, marcată de o mare suferință: fiica a căzut într-un mare chin interior, din cauza unui duh necurat. Ceea ce o determină pe această femeie să se îndrepte spre Isus, cerșind o atenție și implorând o vindecare, este fără îndoială un sentiment de mare compasiune față de fiica sa. De aceea glasul său este un strigăt în care se exprimă disperarea și angoasa din cauza unei situații grave și nerezolvabile. În fața acestei cereri umile și încrezătoare, reacția lui Isus nu este numai singulară, ci descumpănitoare: nici măcar un gest de răspuns, nici măcar caritatea unei priviri.

Apropiindu-se, discipolii lui îl rugau: "Trimite-o, pentru că strigă în urma noastră!". El, răspunzând, a zis: "Nu am fost trimis decât la oile pierdute ale casei lui Israel" (Mt 15,23b-24).

Reacția discipolilor este și a noastră. Cum să justificăm insensibilitatea lui Isus în fața unei suferințe așa de mari? Cum să ascundem dezacordul, ba chiar scandalul, în fața unui mod de a reacționa care pare să dezmintă nu atât compasiunea divină, ci pe cea umană de care orice inimă ar trebui să fie capabilă? Dacă ascultăm cu atenție rugămintea discipolilor, dincolo de empatia inițială față de ei, putem observa o motivație nu așa de limpede în cuvintele lor. Cererea de a interveni prompt nu este motivată atât de caritate față de femeie, cât mai ales de dorința de a nu mai fi chinuiți de strigătul său disperat: "Trimite-o, pentru că strigă în urma noastră!".

Adesea aceasta este motivația pentru care activăm în grabă când ajunge la noi un strigăt de ajutor. Ne punem imediat și cu plăcere în pielea salvatorului nu pentru că avem cu adevărat la inimă situația celui care se află într-o suferință, ci pentru că a întinde mâna ne face să ne simțim importanți și ne asigură față de amenințările care se ascund în realitate.

În schimb, răspunsul lui Isus este umil și cumpătat, declară cu simplitate existența anumitor limite și în disponibilitatea sa necondiționată de a fi un instrument de compasiune în mâinile lui Dumnezeu. Lui Isus nu-i este teamă să pună un dig în fața propriei voințe de a iubi și a sluji pe aproapele, pentru că nu are nicio frică de a fi inutil sau irelevant. Noi toți, ca și discipolii, am vrea să acționăm în grabă pentru a stinge marea suspiciune că, în fond, nu este nevoie de noi. În mod paradoxal, Isus - mântuitorul lumii - reușește să dăruiască mântuire tocmai pentru că nu are nevoie "să se simtă" strict necesar, ci întotdeauna și numai util. De fapt, reacția de indiferență a lui Isus, în cruzimea sa aparentă, devine o ocazie oferită femeii pentru a exprima până la capăt disperarea sa și dorința sa de viață.

Dar ea a venit, s-a prosternat înaintea lui și a spus: "Doamne, ajută-mă!". El a răspuns: "Nu este bine să iei pâinea copiilor și s-o arunci la căței". Dar ea i-a spus: "Da, Doamne, dar și cățeii mănâncă firimiturile care cad de pe masa stăpânilor lor!" (Mt 15,25-27).

Când nu suntem luați în serios în timpi rapizi, toți tindem să ne indignăm cu mare facilitate, concentrându-ne pe noi înșine și alunecând în victimizare. În fața refuzului tăcut al lui Isus, această femeie nu se închide în orgoliul său, nu-și pierde curajul și nu abandonează speranța sa. Dimpotrivă, se apropie cu îndârjire de Isus, repetând cu mare demnitate numele nevoii sale, fără nicio frică și fără rușine inutilă. În fața acestei libertăți splendide, Isus decide să-i vorbească, oferind o explicație foarte precisă a alegerii sale de indiferență: el a venit pentru a mântui, înainte de toate, pe fiii lui Israel, nu populațiile străine. În limbajul timpului, "cățeii" erau populațiile păgâne, care nu făceau parte din neamul și din credința lui Israel. Femeia nu se descurajează în fața acestei obiecții, ci o integrează cu o privire mai cuprinzătoare. Comparându-se cu un cățel care se gudură sub masă plin de încredere, femeia demonstrează că ea crede că, în Cristos, împărăția lui Dumnezeu este aproape de oricine. De fapt, nu cantitatea, ci calitatea prezenței lui Dumnezeu face diferența.

Atunci Isus, răspunzând, i-a spus: "O, femeie, mare este credința ta! Să fie cum vrei tu!". Și, din acel ceas, fiica ei a fost vindecată (Mt 15,28).

În ochii lui Isus aceste cuvinte nu sunt altceva decât o manifestare uriașă a acelei credințe capabile să obțină mântuire și vindecare. Este vorba de o credință în măsură să perceapă nu numai divinitatea ascunsă în persoana sa, ci și să spere că lucrurile se pot schimba în mai bine. De fapt, nici măcar nu Isus trebuie să facă o minune: dorința femeii, așa de umilă și fidelă, este suficientă să modifice realitatea lucrurilor. Indiferența lui Isus s-a transformat, așadar, într-o pedagogie rafinată, care a scos în evidență perla prețioasă conținută în inima acestei femei, străină de promisiunile lui Israel, dar nu de încrederea că o creștere de viață încă este posibilă.

A nu cere

Un tip deosebit de indiferență pe care Isus îl manifestă se exprimă și în capacitatea de a ști să stea la distanță de consensul mulțimilor. În toate Evangheliile se relatează episodul înmulțirii pâinilor și peștilor, deși cu nuanțe narative și teologice diferite. A patra Evanghelie se îngrijește să sublinieze entuziasmul puternic pe care a știut să-l genereze semnului lui Cristos în cei prezenți.

Văzând semnul pe care îl făcuse, oamenii spuneau: "Cu adevărat, acesta este profetul care vine în lume!" (In 6,14).

Mulțimea a recunoscut minunea, dar așa cum va spune însuși Isus mai înainte, încă nu a interpretat-o ca un semn asupra căruia să reflecteze. Toți sunt fericiți nu pentru că au perceput în dilatarea hranei o provocare care provine de la Dumnezeu, ci pentru că fiecare se întoarce acasă cu burta plină: "Adevăr, adevăr vă spun: mă căutați nu pentru că ați văzut semne, ci pentru că ați mâncat din pâini și v-ați săturat" (In 6,26). Așadar, Isus este recunoscut ca profet al Celui Preaînalt, pentru că a știut să transforme rapid realitatea, eliminând limitele pe care le impunea. Însă semnul voia să spună mult mai mult. Mesajul era mai frumos, chiar și mai profetic, pentru că intenționa să reveleze ceva posibil nu numai lui Dumnezeu, ci și nouă.

Toți putem spera și crede că Domnul îmbogățește realitatea cu harul său. Dar credem cu greu că puținele noastre resurse pot să devină o hrană capabilă să sature mulți. Înmulțirea pâinilor și a peștilor nu este numai o manifestare a lui Dumnezeu, ci și o revelare a ceea ce umanitatea noastră poate să fie prin Cristos. Este o veste bună care mărește speranța noastră și destramă obișnuința de a ne considera nesemnificativi, care avem nevoie mereu de un sprijin extern.

În fond, tocmai această privire resemnată ne poate face persoane manipulabile și sechestrabile cu ușurință de orice tip de influență și de influencer. Isus cunoaște bine această fragilitate interioară, care nu trebuie umplută în mod superficial, nici deresponsabilizator. De aceea știe când este momentul de a face un pas înapoi, lăsându-ne să înfruntăm truda de a reîncepe să credem și în noi înșine.

Așadar, cunoscând că au să vină și să-l ia cu forța ca să-l facă rege, Isus s-a retras din nou pe munte, el singur (In 6,15).

Discipolilor le este greu să înțeleagă circumspecția lui Isus. După ce l-au așteptat în zadar, la căderea serii decid să se întoarcă acasă singuri, probabil dezamăgiți de atitudinea sa. Însă în timpul traversării pe lacul Galileei, noaptea devine furtunoasă și vântul suflă cu putere. Ceea ce se întâmplă în jurul lor reflectă tumultul interior care îi agită: tentativa de a se îndepărta de Isus i-a aruncat într-o furtună mult mai profundă.

Când au ajuns la douăzeci și cinci - treizeci de stadii, l-au văzut pe Isus umblând pe mare și fiind aproape de barcă. I-a cuprins frica, dar el le-a zis: "Eu sunt. Nu vă temeți!" (In 6,19-20).

În inima nopții, Isus le apare discipolilor ca o fantomă. Însă adevăratele fantome sunt ei, încă prizonieri ai fricii și incapabili să recunoască forța ascunsă în fragilitatea lor. Numai în zori, în momentul în care redescoperă dorința de a-l avea alături, furtuna se potolește. Este o speranță și pentru noi: în nopțile cele mai întunecate, când orice mal pare departe, este suficient să dorim din nou prezența sa pentru a regăsi pacea.

Atunci au voit să-l ia în barcă și îndată barca a ajuns la țărmul spre care se îndreptau (In 6,21).

Cu precizie, Ioan nu spune că Isus a urcat în barcă, ci că dorința discipolilor de a-l primi i-a condus la destinația la care credeau că nu vor ajunge. Desigur, așa cum relatează Evangheliile, putem să ne imaginăm că Isus într-adevăr a urcat la bord. Însă ceea ce contează mai mult este să înțelegem că mântuirea noastră nu depinde de prezența sa vizibilă: este suficient a regăsi dorința de comuniune cu el, pentru ca lumina lui să lumineze din nou întunericul nostru.

În ziua care a urmat după noaptea de furtună, Isus încearcă să ilustreze sensul profund al faptului pâinilor și al peștilor, explicând că una este a sătura foamea trupului, altceva este a învăța să se guste hrana care conduce la viața veșnică.

Eu sunt pâinea cea vie care s-a coborât din cer. Dacă mănâncă cineva din această pâine, va trăi în veci, iar pâinea pe care o voi da eu este trupul meu pentru viața lumii (In 6,51).

Propunerea lui Isus ne apară și nouă astăzi incredibilă și tulburătoare. După două mii de ani de creștinism, ca urmare a teribilelor dezbinări interne din Biserică (și) cu privire la misterul pâinii frânte în amintirea lui Isus, trebuie să recunoaștem că este foarte angajant a accepta relația cu un Dumnezeu care nu vrea să ne dăruiască numai lucruri, ci chiar pe sine însuși.

Ar fi mai simplu a accepta un Dumnezeu care poruncește, în loc de unul care se oferă ca hrană pentru a ne transforma în iubire și hrană pentru ceilalți. Păcatul ne determină să supraviețuim, în timp ce cuvântul lui Cristos ne scandalizează, pentru că ne cheamă să trăim dăruindu-ne până la capăt. Aceasta este marele obstacol pe care îl determină simbolul pâinii și misterul Euharistiei: a fi iubiți fără condiții înseamnă a nu putea să ne sustragem de la iubirea reciprocă. În trupul lui Cristos suntem fii ai lui Dumnezeu și chemați să trăim ca frați. În fața unui destin așa de mare, este natural să ne temem că nu suntem la înălțime.

După aceasta, mulți dintre discipolii lui au plecat și nu mai mergeau după el (In 6,66).

Nu unii, nu puțini, ci mulți între cei care încercau să-l asculte și să-l urmeze, în acea zi, ascultând acele cuvinte, decid să întrerupă urmarea. Versete ca acesta cad în uitarea memoriei noastre sau sunt redimensionate de obișnuința noastră de a ne aminti numai de rezultatele utile și de succese. În schimb, acest moment din viața lui Isus ar trebui amintit și meditat cu multă atenție. Nu numai pentru a păstra o imagine mai autentică a feței pe care Dumnezeu, în Cristos, a voit s-o reveleze. Ci și pentru a putea citi și accepta acele - multe - episoade ale vieții în care nu aplauzele și recunoașterile sunt rezultatul tentativei noastre de a ne arăta prin ceea ce suntem și să ne înțelegem în fața chipului celorlalți.

Eșecul și insuccesul sunt cei mai buni aliați ai unei creșteri sănătoase și sfinte a umanității noastre. Înainte de toate, pentru că ele confirmă că o adevărată comuniune de gândire și de acțiune nu se poate reduce la o emoție ușoară, ci este rodul unui drum lung de confruntare, care trece și prin momentul dezamăgirii și al diferențierii. În al doilea rând, a trece prin episoade în care ni se întâmplă să fim refuzați de ceilalți ne folosește pentru a verifica nu numai ceea ce suntem, ci și ceea ce suntem dispuși să fim.

Atunci, Isus le-a zis celor doisprezece: "Nu cumva vreți să plecați și voi?" (In 6,67).

Fără a tărăgăna, fără a permite tăcerii și murmurărilor să polueze un aer deja foarte întins, Isus se adresează celor doisprezece, cei mai intimi, pentru a le încredința o mare libertate, pe care probabil că n-ar fi știut să o ia singuri. Nu există ironie și nu există șantaj în cuvintele lui Cristos, numai marea fermitate a cuiva care nu are nevoie de confirmări continue pentru a continua pe propriul drum. Isus pare dispus să piardă apropierea chiar și a prietenilor săi, numai să nu piardă orientarea voită pentru alegerea sa de viață. Nu este vorba de insensibilitate față de ceilalți, ci de o libertate interioară profundă, care știe să se exprime în forța de a nu cere niciodată nimănui - decât nouă înșine - să plătească până la capăt prețul dorinței proprii.

Dacă citim cu atenție Evangheliile, ne dăm seama de o rarefiere progresivă în folosirea imperativului din partea lui Isus. La începutul urmării, Isus îndrăznește să se adreseze bărbaților și femeilor care îl caută pe Dumnezeu exercitând fascinația unei chemări puternice și incisive: "Veniți după mine, vă voi face pescari de oameni" (Mt 4,19). Mai înainte, în truda fidelității față de drumul urmării, va fi necesar să modifice limbajul, încercând să trezească nu o corespundere forțată, ci o adeziune liberă: "Dacă cineva vrea să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să mă urmeze!" (Mt 16,24). De la intensitatea unui imperativ se trece la delicatețea unei ipoteze, desigur nu pentru a diminua miza, ci pentru a pune în centru numai exigențele unei iubiri libere și conștiente.

Acestei teme a responsabilității Isus va dedica una dintre învățăturile sale în formă de parabolă, de acum aproape de Paștele său. Încercând să stigmatizeze un moralism care domnea și în epoca sa, Isus ilustrează exigențele evangheliei printr-o istorie foarte simplă, unde apar un tată și doi fii.

Ce părere aveți? Un om avea doi fii. S-a apropiat de primul și i-a zis: "Fiule, du-te azi și lucrează în vie!". El i-a răspuns: "Nu vreau", dar apoi i-a părut rău și s-a dus. Apoi s-a apropiat de celălalt și i-a spus la fel, iar el i-a răspuns: "Da, Doamne", dar nu s-a dus (Mt 21,28-30).

Sare imediat în ochi un detaliu: niciunul dintre cei doi fii nu vrea cu adevărat să lucreze în via tatălui. Dar există o diferență esențială. Primul are curajul să admită asta, în timp ce al doilea alege să mintă pentru a fi pe placul tatălui. Sinceritatea celui dintâi deschide calea spre căință, în timp ce ficțiunea celui de-al doilea se revelează o iluzie destinată să se prăbușească, lăsând totul așa cum era. Din această imagine, Isus dezvăluie ceea ce se află cu adevărat la inimă lui Dumnezeu.

"Care dintre aceștia doi a făcut voința tatălui?". I-au spus: "Primul". Isus le-a zis: "Adevăr vă spun că vameșii și desfrânatele merg înaintea voastră în împărăția lui Dumnezeu. Căci Ioan a venit la voi pe calea dreptății, dar nu ați crezut în el, însă vameșii și desfrânatele au crezut în el. Vouă însă, deși ați văzut, nici măcar după aceea nu v-a părut rău, ca să credeți în el" (Mt 21,31-32).

Tatăl ceresc nu pretinde să aibă fii mereu prompți și gata să facă voința sa. Nu este un Dumnezeu intransigent incapabil să tolereze și să gestioneze imperfecțiunile în proiectul său de creație. În schimb, dacă ceva îl rănește și îl preocupă, este să aibă fii insuficient de liberi de a manifesta propria simțire, chiar propriul dezacord. De fapt, atunci când ne închidem în spatele țarcului complăcerilor inutile, începem să devenim sclavi, de noi înșine și ai așteptărilor pe care credem că alții le au cu privire la noi. Dacă avem curajul de a exprima în mod sincer ceea ce gândim și dorim, suntem deja pe drum pentru a depăși limitele noastre și a ne deschide la o viață mai mare. Probabil că nu vom fi perfecți în ochii celorlalți - și eventual și ai noștri -, dar cu siguranță vom fi mai aproape de împărăția lui Dumnezeu.

Concluzie

Dorința noastră de a rămâne ancorați în Cristos, în acest timp jubiliar, nu poate decât să se confrunte cu capacitatea noastră de a trăi evanghelia și în manifestările sale mai puțin clare și imediate. Cristos, împlinind lucrarea Tatălui și întrupând în umanitatea sa și a noastră trăsăturile iubirii sale paterne și universale, ne-a revelat câteva forme pe care iubirea știe să le aleagă și să le asume.

Înainte de toate, capacitatea de a matura relațiile respectând timpii necesari pentru evoluția și manifestarea lor, fără a ceda ispitei de a ne încrede prea în grabă. Asta nu înseamnă a întemeia raporturile pe îndoială, ci a cultiva prudență și gradualitate, atitudini esențiale pentru ca libertatea noastră să poată lua decizii adevărate și durabile.

Din această orientare se naște și forța de a ști să dezamăgim așteptările altuia, nu din dispreț sau pentru a mortifica dorințele, ci pentru a permite întâlnirilor să fie autentice și libere, evitând riscul de a cădea în dinamice subtile de manipulare reciprocă.

Toate acestea ne conduc la o ultimă exprimare de respect față de libertatea noastră și a altuia: alegerea de a nu cere niciodată nimic de la nimeni. Adevărul și iubirea nu au nevoie de a se impune, ci știu să aștepte, lăsând ca lucrurile să se matureze până când devin rodul unei adeziuni libere și depline. Așa a mântuit Dumnezeu și continuă să mântuiască lumea în care trăim.

Dumnezeule, Tatăl nostru, care în Cristos, Cuvântul tău viu, ne-ai dat modelul omului nou, fă ca Duhul Sfânt să ne învețe să ascultăm și să punem în practică evanghelia sa, pentru ca toată lumea să te cunoască și să glorifice numele tău. Prin Domnul nostru Isus Cristos.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat