Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Sensul vieții în câteva repere, imagini și întrebări

Miercuri, 26 martie 2025, la ora 19.00, a avut loc conferința "Despre sensul vieții. Câteva repere, imagini și întrebări" susținută de prof. univ. dr. Ștefan Afloroaei, în Aula "Fericitul Anton Durcovici" a Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină", la inițiativa Centrului Cultural Catolic al Diecezei Romano-Catolice din Iași.

Evenimentul a debutat cu salutul și prezentarea invitatului, de către pr. Iosif Antili, coordonatorul Centrului Cultural Catolic, care a fost și moderatorul întâlnirii.

Domnul profesor Afloroaei a plecat de la premisa că această tematică a sensului vieții ne surprinde mereu nepregătiți. Aceasta se prezintă ca fiind "pretențioasă" și de multe ori este ocolită de oameni. Totodată, domnul profesor a asigurat auditoriul că nu va oferi o definiție asupra sensului vieții, întrucât este cu neputință acest lucru. De aceea, a adăugat subtitlul "câteva repere, imagini și întrebări" tocmai pentru a fi un sprijin în conceptualizarea subiectului despre sensul vieții.

Sunt numeroase cazurile în care omul se lamentează că nu are un sens sau că acest sens i-ar fi străin, îi este inaccesibil, ori nu-l poate cunoaște. Cu toate acestea, domnul profesor e de părere că orice nou proiect implementat în viața omului aduce cu sine o "instituire" a sensului. Făcând o amplă revistă a literaturii de specialitate și reliefând unele dintre cele mai semnificative contribuții filosofice, conferențiarul a supus atenției auditoriului sensul întrebării despre sens. Cu siguranță că există o multitudine de situații în care omul se interoghează pe sine despre viața sa și despre modul în care aceasta trebuie trăită cu sens. Sunt, astfel, momente specifice ale apariției acestei întrebări. Fără unele pretenții de generalizare și cu rezervele de rigoare, conferențiarul a precizat că momentul de răscruce este, prin excelență, un moment al introspecției personale asupra sensului.

În continuare, conferențiarul a prezentat câteva accepțiuni ale sensului vieții, prima dintre ele fiind aceea de "direcție a vieții" sau cale a vieții, folosind imaginea călătoriei, mai apoi a evidențiat "semnificația vieții". O altă imagine sugestivă a fost cea de "simț al vieții", făcând trimitere la simțul gustativ al omului, aducând în discuție ipoteza dacă viața are gust, dacă aduce roade și dacă merită trăită. Cea din urmă accepțiune se referă la "capacitatea de evaluare și judecare a vieții", viața fiind privită ca o lucrare, ca o operă de artă, fiind supusă judecății în ceea ce privește prezența sau absența valorii.

Făcând trimitere la Mircea Eliade și Constantin Noica, domnul profesor a fost de părere că există un termen mai cuprinzător în limba română pentru cuvântul "sens", și anume, "rost", care face trimitere la faptul "rostirii", la o spusă cu sens, la ceva clar pentru ceilalți. Pentru a identifica rostul vieții este necesar să se facă o analiză a relației trecut-prezent-viitor, foarte importantă fiind și relația cu ceilalți.

Pornind de la Descartes, domnul Afloroaei a subliniat faptul că în viață sunt multe drumuri, iar omul e atras de multe forme de cunoaștere, fiecare cercetare venind cu adevărul propriu. Întrebarea este dacă există o unitate a cunoașterii. Intenția marelui filosof era tocmai aceea de a merge pe acea cale care i-ar oferi o unitate a cunoașterii.

Mulți autori sunt de părere că majoritatea oamenilor se întreabă asupra sensului vieții lor în momentele de criză, în momentele critice, când poate este prea târziu și constată cu stupoare că viața lor a fost caracterizată de non-sens.

Blaise Pascal e de părere că sunt multe răspunsuri despre sensul vieții; tot ceea ce avem de făcut este să punem în practică cel puțin unul dintre ele. Unii văd sensul în căutarea adevărului, alții în virtute. Cert e că răspunsul trebuie dat cu însăși viața noastră și nu cu anumite concepte. Trebuie să urmăm în propria viață calea pe care fiecare o consideră justă. Fiecare om află la un moment dat un posibil sens care să-i călăuzească viața. Ajutați de simțul binelui, al dreptății, al frumuseții, putem să dăm un răspuns mai relevant asupra senului vieții.

Căutarea sensului vieții implică, dincolo de multiplele aspecte, necesitatea unei introspecții, unei căutări care să ne poarte pașii spre ceilalți, spre alteritate. Plecând de la exemplul lui José Saramago din romanul "Toate numele", conferențiarul a apreciat faptul că răspunsul la întrebarea despre sensul vieții este o acțiune care necesită toată viața.

La sfârșitul intervenției domnului Afloroaei a urmat o sesiune antrenantă de întrebări care au avut menirea de a clarifica mai bine modalitatea în care omul își poate găsi un rost al propriei vieți. Răspunsurile oferite de către conferențiar au conturat mai clar ideea că sensul vieții este întotdeauna stabilit în urma unui raport: cu ceilalți și cu Dumnezeu.

Întâlnirea s-a încheiat cu un cuvânt de mulțumire al pr. Iosif Antili adresat conferențiarului și publicului care a luat parte la acest eveniment.

Daniel Mîrț




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat