|
© Vatican Media |
Audiența generală de miercuri, 26 martie 2025 (Cateheză pregătită de Sfântul Părinte Francisc)
Ciclu de cateheze. Jubileul 2025. Isus Cristos speranța noastră. II. Viața lui Isus. Întâlnirile. 2. Samariteana. "Dă-mi să beau!" (In 4,7)
Iubiți frați și surori,
După ce am meditat asupra întâlnirii lui Isus cu Nicodim, care a mers să-l caute pe Isus, astăzi reflectăm asupra acelor momente în care se pare că este chiar el cel care așteaptă tocmai acolo, în acea răscruce a vieții noastre. Sunt întâlniri care ne surprind, iar la început probabil că suntem chiar un pic neîncrezători: încercăm să fim prudenți și să înțelegem ce anume se întâmplă.
Aceasta a fost probabil și experiența femeii samaritene, despre care se vorbește în capitolul al patrulea al Evangheliei lui Ioan (cf. 4,5-26). Ea nu se aștepta să găsească un bărbat la fântână la amiază, ba chiar spera să nu găsească pe nimeni. De fapt, merge să ia apă la fântână la o oră neobișnuită, când este foarte cald. Probabil că această femeie se rușinează de viața sa, probabil s-a simțit judecată, condamnată, neînțeleasă, și pentru aceasta s-a izolat, a rupt raporturile cu toți.
Pentru a merge în Galileea din Iudeea, Isus ar fi putut să aleagă un alt drum și să nu treacă prin Samaria. Ar fi fost și mai sigur, date fiind raporturile tensionate dintre iudei și samariteni. În schimb, el vrea să treacă pe acolo și se oprește la fântâna aceea chiar la ora aceea! Isus ne așteaptă și se lasă găsit chiar atunci când credem că pentru noi nu mai există speranță. Fântâna, în Orientul Mijlociu antic, este un loc de întâlnire, unde uneori se aranjează căsătorii, este un loc de logodnă. Isus vrea să ajute această femeie să înțeleagă unde să găsească răspunsul adevărat la dorința sa de a fi iubită.
Tema dorinței este fundamentală pentru a înțelege această întâlnire. Isus este primul care exprimă dorința sa: "Dă-mi să beau!" (v. 10). Numai pentru a deschide un dialog, Isus se arată slab, așa încât pune cealaltă persoană în largul său, face în așa fel încât să nu se înspăimânte. Setea este adesea, și în Biblie, imaginea dorinței. Însă aici lui Isus îi este sete înainte de toate de mântuirea acelei femei. "Celui care cerea de băut - spune Sfântul Augustin - îi era sete de credința acestei femei" (Omilie, 15, 11).
Dacă Nicodim a mers la Isus noaptea, aici Isus o întâlnește pe femeia samariteană la amiază, momentul în care este mai multă lumină. De fapt, este un moment de revelație. Isus se face cunoscut de ea ca Mesia și în afară de asta face lumină cu privire la viața sa. O ajută să recitească în mod nou istoria sa, care este complicată și dureroasă: a avut cinci soți și acum stă cu un al șaselea care nu este soț. Numărul șase nu este întâmplător, ci indică de obicei imperfecțiune. Probabil că este o aluzie la al șaptelea soț, cel care în sfârșit va putea sătura dorința acestei femei de a fi iubită cu adevărat. Și acel soț poate să fie numai Isus.
Când își dă seama că Isus cunoaște viața sa, femeia mută discursul asupra problemei religioase care îi dezbina pe iudei și pe samariteni. Asta ni se întâmplă uneori și nouă în timp ce ne rugăm: în momentul în care Dumnezeu atinge viața noastră cu problemele sale, ne pierdem uneori în reflecții care ne dau iluzia unei rugăciuni reușite. În realitate, am ridicat bariere de protecție. Însă Domnul este mereu mai mare, și acelei femei samaritene, căreia conform schemelor culturale nici măcar n-ar fi trebuit să-i adreseze cuvântul, îi dăruiește cea mai înaltă revelație: îi vorbește despre Tatăl, care trebuie adorat în duh și adevăr. Și atunci când ea, încă o dată surprinsă, observă că în privința acestor lucruri este mai bine să-l aștepte pe Mesia, el îi spune: "Eu sunt, cel care îți vorbesc" (v. 26). Este ca o declarație de iubire: Cel pe care îl aștepți sunt eu; Cel care poate să răspundă în sfârșit la dorința ta de a fi iubită.
În acel moment femeia aleargă ca să-i cheme pe oamenii din sat, pentru că tocmai din experiența de a ne simți iubiți provine misiunea. Și oare ce veste a dus ea dacă nu experiența sa că este înțeleasă, primită, iertată? Este o imagine care ar trebui să ne facă să reflectăm asupra căutării noastre de noi moduri pentru a evangheliza.
Exact ca o persoană îndrăgostită, samariteana uită urciorul său la picioarele lui Isus. Greutatea acelui urcior pe capul său, de fiecare dată când se întorcea acasă, îi amintea condiția sa, viața sa zbuciumată. Dar acum urciorul este depus la picioarele lui Isus. Trecutul nu mai este o povară; ea este reconciliată. Și așa este și pentru noi: pentru a merge să vestim evanghelia, avem nevoie mai întâi să depunem povara istoriei noastre la picioarele Domnului, să-i încredințăm lui povara trecutului nostru. Numai persoane reconciliate pot să ducă evanghelia.
Dragi frați și dragi surori, să nu pierdem speranța! Chiar dacă istoria noastră ne apare grea, complicată, poate chiar ruinată, avem mereu posibilitatea de a o încredința lui Dumnezeu și de a reîncepe drumul nostru. Dumnezeu este milostivire și ne așteaptă mereu!
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu