Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Omilia Papei Francisc la Jubileul diaconilor (duminica a 7-a de peste an, 23 februarie 2025)

În duminica a VII-a de peste an, 23 februarie 2025, cu ocazia Jubileului diaconilor, ES Mons. Rino Fisichella, pro-prefect al Dicasterului pentru Evanghelizare, Secțiunea pentru Problemele Fundamentale ale Evanghelizării în Lume, a prezidat Sfânta Liturghie în bazilica vaticană. Publicăm în continuare textul omiliei pregătite de Sfântul Părinte, citită de ES Mons. Rino Fisichella:

Mesajul lecturilor pe care le-am ascultat s-ar putea rezume cu un cuvânt: gratuitate. Un termen desigur îndrăgit de voi diaconii, adunați aici pentru celebrarea Jubileului. Așadar, să reflectăm asupra acestei dimensiuni fundamentale a vieții creștine și a slujirii voastre, îndeosebi sub trei aspecte: iertarea, slujirea dezinteresată și comuniunea.

Primul: iertarea. Vestirea iertării este o misiune esențială a diaconului. De fapt, ea este element indispensabil pentru orice drum eclezial și condiție pentru orice conviețuire umană. Isus ne indică exigența și importanța ei atunci când spune: "Iubiți pe dușmanii voștri" (Lc 6,27). Și este chiar așa: pentru a crește împreună, împărtășind lumini și umbre, succese și eșecuri unii altora, este necesar să știm să iertăm și să cerem iertare, refăcând relații și neexcluzând de la iubirea noastră nici măcar pe cel care ne lovește și ne trădează. O lume unde față de adversari există numai ură este o lume fără speranță, fără viitor, destinată să fie sfâșiată de războaie, diviziuni și răzbunări fără sfârșit, așa cum vedem din păcate și astăzi, la atâtea niveluri și în diferite părți ale lumii. Așadar, a ierta înseamnă a pregăti pentru viitor o casă primitoare, sigură, în noi și în comunitățile noastre. Și diaconul, învestit personal cu o slujire care-l duce spre periferiile lumii, se angajează să vadă - și să-i învețe pe ceilalți să vadă - în toți, și în cel care greșește și provoacă suferință, o soră și un frate răniți în suflet, și de aceea nevoiași mai mult decât oricine de reconciliere, de călăuzire și de ajutor.

Despre această deschidere a inimii ne vorbește prima lectură, prezentându-ne iubirea leală și generoasă a lui David față de Saul, regele său, dar și persecutorul său (cf. 1Sam 26,2.7-9.12-13.22-23). Ne vorbește despre aceasta, într-un alt context, și moartea exemplară a diaconului Ștefan, care cade sub loviturile pietrelor iertându-i pe cei care îl ucideau (cf. Fap 7,60). Dar mai ales o vedem în Isus, modelul oricărei diaconii, care pe cruce, "golindu-se" pe sine însuși până la a-și da viața pentru noi (cf. Fil 2,7), se roagă pentru cei care-l răstignesc și deschide pentru tâlharul cel bun porțile paradisului (cf. Lc 23,33.43).

© Vatican Media
Și ajungem la al doilea punct: slujirea dezinteresată. Domnul, în Evanghelie, o descrie cu o frază pe cât de simplă pe atât de clară: "Faceți bine și dați cu împrumut fără ca să așteptați nimic" (Lc 6,35). Puține cuvinte care poartă în sine buna mireasmă a prieteniei. Înainte de toate cea a lui Dumnezeu față de noi, dar apoi și a noastră. Pentru diacon, această atitudine nu este un aspect accesoriu al acțiunii sale, ci o dimensiune substanțială a ființei sale. De fapt se consacră să fie, în slujire, "sculptor" și "pictor" al feței milostive a Tatălui, martor al misterului lui Dumnezeu-Trinitate.

În multe texte evanghelice Isus vorbește despre sine în această lumină. Face aceasta cu Filip, în cenacol, imediat după ce a spălat picioarele celor doisprezece, spunându-i: "Cine m-a văzut pe mine, l-a văzut pe Tatăl" (In 14,9). Precum și atunci când instituie Euharistia, afirmând: "Eu sunt în mijlocul vostru ca unul care slujește" (Lc 22,27). Dar deja înainte, pe drumul Ierusalimului, când discipolii discutau între ei despre cine era cel mai mare, le-a explicat lor că "Fiul Omului [...] nu a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească și să-și dea viața ca răscumpărare pentru mulți" (cf. Mc 10,45).

Așadar, frați diaconi, munca gratuită pe care o desfășurați, ca expresie a consacrării voastre pentru caritatea lui Cristos, este pentru voi prima vestire a Cuvântului, izvor de încredere și de bucurie pentru cel care vă întâlnește. Însoțiți-o cât mai mult posibil cu un zâmbet, fără să vă plângeți și fără a căuta recunoașteri, unii în sprijinul altora, și în raporturile cu episcopii și preoții, "ca expresie a unei Biserici angajate să crească în slujirea Împărăției cu valorizarea tuturor gradelor slujirii primite prin hirotonire" (C.E.I., Diaconii permanenți în Biserica din Italia. Orientări și norme, 1993, 55). Acțiunea voastră comună și generoasă va fi astfel o punte care unește altarul cu strada, Euharistia cu viața zilnică a persoanelor; caritatea va fi liturgia voastră cea mai frumoasă și liturgia va fi slujirea voastră cea mai umilă.

© Vatican Media
Și ajungem la ultimul punct: gratuitatea ca izvor de comuniune. A da fără a cere nimic în schimb unește, creează legături, pentru că exprimă și alimentează faptul de a fi împreună care nu are alt scop decât dăruirea de sine și binele persoanelor. Sfântul Laurențiu, patronul vostru, atunci când i s-a cerut de către acuzatorii săi să predea comorile Bisericii, le-a arătat săracii și a spus: "Iată comorile noastre!". Așa se construiește comuniunea: spunând fratelui și surorii, cu cuvintele, dar mai ales cu faptele, personal și în comunitate: "pentru noi tu ești important", "te iubim", "te vrem părtaș al drumului nostru și al vieții noastre". Asta faceți voi: soți, tați și bunici prompți, în slujire, să lărgiți familiile voastre la cel care este în nevoie, acolo unde trăiți.

Astfel misiunea voastră, care vă ia din societate pentru a vă introduce din nou în ea și a o face tot mai mult un loc primitor și deschis pentru toți, este una din expresiile cele mai frumoase ale unei Biserici sinodale și "în ieșire".

Peste puțin timp unii dintre voi, primind sacramentul Preoției, "vor coborî" pe treptele slujirii. În mod voi spun și subliniez că "vor coborî", și nu că "vor urca", deoarece cu hirotonirea nu urcă, ci coborâm, ne facem mici, ne înjosim și ne despuiem. Pentru a folosi cuvintele sfântului Paul, abandonăm, în slujire, "omul pământesc", și ne îmbrăcăm, în caritate, cu "omul ceresc" (cf. 1Cor 15,45-49).

Să medităm toți asupra ceea ce urmează să facem, în timp ce ne încredințăm, Fecioarei Maria, slujitoarea Domnului, și Sfântului Laurențiu, patronul vostru. Ei să ne ajute să trăim fiecare slujire a noastră cu inimă umilă și plină de iubire și să fim, în gratuitate, apostoli ai iertării, slujitori dezinteresați ai fraților și constructori ai comuniunii.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat