|
Papa Francisc și magii din Porto Rico
© 2022 - Vatican Media |
Audiența generală de miercuri, 19 februarie 2025 (Cateheză pregătită de Sfântul Părinte Francisc)
Ciclu de cateheze. Jubileul 2025. Isus Cristos, speranța noastră. I. Copilăria lui Isus. 6. "Au văzut copilul... căzând la pământ, l-au adorat" (Mt 2,11). Vizita magilor la Regele nou-născut
Iubiți frați și surori,
În Evangheliile copilăriei lui Isus există un episod care este propriu narațiunii lui Matei: vizita magilor. Atrași de apariția unei stele, care în multe culturi este prevestire a nașterii unor persoane excepționale, câțiva înțelepți pornesc în călătorie din Orient, fără a cunoaște exact destinația călătoriei lor. Este vorba de magi, persoane care nu aparțin poporului alianței. Data trecută am vorbit despre păstorii din Betleem, marginalizați în societatea ebraică pentru că erau considerați "impuri"; astăzi întâlnim o altă categorie, străinii, care vin imediat să aducă omagiul Fiului lui Dumnezeu intrat în istorie cu o regalitate complet nemaiauzită. Evangheliile ne spun așadar în mod clar că săracii și străinii sunt invitați printre primii care îl întâlnesc pe Dumnezeu făcut prunc, pe Mântuitorul lumii.
Magii au fost considerați ca reprezentanți fie ai raselor primordiale, generate de cei trei fii ai lui Noe, fie ai celor trei continente cunoscute în antichitate: Asia, Africa și Europa, fie ai celor trei faze ale vieții umane: tinerețea, maturitatea și bătrânețea. Dincolo de orice interpretare posibilă, ei sunt oameni care nu rămân pe loc, ci, asemenea marilor chemați din istoria biblică, simt invitația de a se mișca, de a porni la drum. Sunt oameni care știu să privească dincolo de ei înșiși, știu să privească în sus.
Atracția față de steaua apărută pe cer îi pune în mișcare spre pământul lui Iuda, până la Ierusalim, unde îl întâlnesc pe regele Irod. Naivitatea lor și încrederea lor în a cere informații cu privire la nou-născutul rege al iudeilor se ciocnește cu viclenia lui Irod, care, agitat de frica de a pierde tronul, încearcă imediat să se convingă, contactând cărturarii și cerându-le să investigheze.
Puterea domnitorului pământesc arată în acest mod toată slăbiciunea sa. Experții cunosc Scripturile și îi prezintă regelui locul unde, conform profeției lui Miheea, se va naște conducătorul și păstorul poporului lui Israel (Mih 5,1): micul Betleem și nu marele Ierusalim! De fapt, așa cum le amintește Paul corintenilor, "Dumnezeu a ales cele slabe ale lumii, ca să le facă de rușine pe cele puternice" (1Cor 1,27).
Totuși cărturarii, care știu să găsească exact locul de naștere a lui Mesia, indică altora drumul, dar ei înșiși nu se mișcă! De fapt, nu este suficient a cunoaște textele profetice pentru a ne sintoniza cu frecvențele divine, trebuie să ne lăsăm săpați înăuntru și să permitem cuvântului lui Dumnezeu să reînsuflețească dorința căutării, să aprindă dorința de a-l vedea pe Dumnezeu.
În acest moment Irod, în secret, așa cum acționează înșelătorii și violenții, îi întreabă pe magi cu privire la momentul precis al apariției stelei și îi incită să continue călătoria și apoi să se întoarcă pentru a-i da de știre, pentru ca să poată merge și el ca să-l adore pe nou-născut. Pentru cel care este alipit de putere, Isus nu este speranța de primit, ci o amenințare de eliminat!
Când magii pornesc din nou, steaua reapare și îi conduce până la Isus, semn că creația și cuvântul profetic reprezintă alfabetul cu care Dumnezeu vorbește și se lasă găsit. Vederea stelei trezește în acei oameni o bucurie de nestăpânit, pentru că Duhul Sfânt, care mișcă inima oricui îl caută pe Dumnezeu cu sinceritate, o umple și de bucurie. Intrând în casă, magii cad la pământ, îl adoră pe Isus și îi oferă daruri prețioase, demne de un rege, demne de Dumnezeu. De ce? Ce văd ei? Scrie un autor antic: văd "un umil trupușor pe care Cuvântul l-a asumat; dar nu le este ascunsă gloria divinității. Se vede un prunc; dar ei îl adoră pe Dumnezeu" (Cromațiu de Aquileia, Comentariu la Evanghelia lui Matei 5,1). Astfel magii devin primii credincioși dintre toți păgânii, imagine a Bisericii adunate din orice limbă și națiune.
Iubiți frați și surori, să intrăm și noi la școala magilor, a acestor "pelerini ai speranței" care, cu mare curaj, și-au îndreptat pașii lor, inimile lor și bunurile lor spre Cel care este speranța nu numai a Israelului, ci a tuturor neamurilor. Să învățăm să-l adorăm pe Dumnezeu în micimea sa, în regalitatea sa care nu ne strivește, ci ne face liberi și capabili de a sluji cu demnitate. Și să-i oferim darurile cele mai frumoase, pentru a-i exprima credința noastră și iubirea noastră.
Franciscus
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu