Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
O carte a arhiepiscopului Rino Fisichella

A privi la esențial pentru un adevărat drum de speranță

"Speranța transformă viața" este titlul unui mic volum al arhiepiscopului pro-prefect al Dicasterului pentru Evanghelizare, căruia papa i-a încredințat organizarea Jubileului 2025, centrat tocmai pe această temă. În continuare, fragmente din introducerea autorului la publicația editată de "San Paolo" (128 de pagini).

În fiecare zi suntem chemați să urmărim "speranțe" și uităm "speranța" care susține totul. Este un fapt. Progresul științific și tehnologia umplu de speranțe discursurile noastre. Așteptarea unei soluții pozitive furnizate de medicină intră cu semeție în gândurile noastre, înșelându-ne că îngrijirea a fost deja găsită. Din păcate, speranțele pe care ni le însușim zilnic pot cu ușurință să întâlnească dezamăgirea, se izbesc de imposibilitatea de a fi realizate, pierzând semnificația și forța care s-a pus în ele. În acest context apare mai urgentă ca oricând exigența speranței care permite să atingem cu mâna cât de efemere și gata să înșele erau speranțele în care ne-am pus încrederea.

Legată de tema speranței este cea a iluziei și a deziluziei. Și una și cealaltă nu fac altceva decât să repropună importanța de a pune în centru adevărata speranță dincolo de speranțe. De altfel, iluzia de a poseda ceea ce este imposibil străbate istoria omenirii. De la grădina Edenului trecând prin turnul Babel pentru a ajunge până în zilele noastre, rămâne iluzia că putem fi atotputernici și veșnici ca Dumnezeu. Nu este așa. Deziluzia care urmează după orice iluzie nerealizată devine instrumentul util și necesar pentru a orienta privirea spre ceea ce oferă realmente speranța. Nu privind la efemer putem pretinde că ajungem la fericire. Adevărata provocare este aceea de a ține privirea îndreptată spre esențial pentru a putea parcurge un adevărat drum care să introducă la speranță. Este ceea ce scrie Papa Francisc în bula de convocare a Jubileului Spes non confundit... Adevărata speranță nu înșală...

Speranța și iubirea se urmăresc constant și permit să se înțeleagă limita însăși a limbajului nostru. Cine ar putea defini iubirea? Și cine speranța? Ambele trăiesc din ceea ce este invizibil și totuși este real. Revine cu forță considerația profundă a lui Antoine de Saint-Exupéry în Micul prinț: "Se vede bine numai cu inima, esențialul este invizibil pentru ochi". Este chiar așa: iubirea ca și speranța nu se ating, se trăiesc; nu se văd, ci există. "A vedea", care este o caracteristică fundamentală a existenței personale și o poziție dominantă în senzorialitate, trebuie să cedeze locul invizibilului pentru a permite ca alte forme de cunoaștere să o poată susțină pe cea rațională și să meargă mai mult în profunzime în experiența realului...

Speranța este un strigăt pentru viață. Nu se speră pentru moarte, nici pentru rău, ci pentru viață, apărarea sa. Cine ar putea începe orice activitate fără a purta înăuntrul său speranța reușitei și promovării sale? Și cine ar putea înfrunta viitorul cu imprevizibilitatea sa lipsit de speranță? Este ușor de urmat diferitele faze ale existenței pentru a verifica diferitele moduri de a spera mereu îndreptați spre viață. Se face interpretul acestui lucru prietenul Vittorino Andreoli când ca psihiatru scrie: "În copil speranța se realizează în «joc»; în adolescent se consumă prin proiecte și eforturi de schimbare... În adult speranța devine un personaj de mare importanță. În această fază a vieții dimensiunea socială și a succesului se exprimă în dorințele care promovează proiecte care, deși mutate în timp, se consideră «posibile» și pentru care se lucrează cu o modalitate uneori eficientă, uneori dezordonată... La bătrânețe, speranța devine funcția principală pentru a continua să trăiască. Și așezați într-un scaun, cu ochii îndreptați probabil în gol, înconjurați de o societate care face numai zgomot, relația cu moartea face să se declanșeze speranța, și astfel se reușește să se aștepte, nemaiavând nici curajul de a trăi, nici cel de a muri. Însă așteptarea în speranță este încă viață."

Speranța văzută cu ochii științei medicale nu poate dispărea niciodată, ci însoțește permanent existența personală. Pentru contemporan, care iubește să aibă totul programat, tema speranței ar putea să fie indigestă. De fapt, speranța nu face programe așa cum am vrea noi și nu se ocupă să planifice planurile pastorale de realizat în cursul anilor... Fiind credincioși, speranța dă deoparte toate aceste forme care înșală cu privire la eficacitatea evanghelizării și tinde să se perceapă esența credinței și a vieții. Ce rezervă viitorul? Pentru a putea răspunde la această întrebare este necesar de clarificat ce se înțelege prin viitor. Există sau nu există? Dacă ar trebui să urmărim diferitele teorii filozofice în această privință, am rămâne dezorientați...

Problema rămâne în întregimea sa și îi va mai face pe filozofi să reflecteze. Între timp rămâne întrebarea: Există viitorul?

Probabil că ar trebui să ne întrebăm în mod mai provocator, dincolo de întrebarea metafizică, dacă realmente construim viitorul... Nu se poate trăi din nostalgia care privește mereu la trecut și nici nu ne este permis să visăm un viitor care nu vine. Angajarea este îndreptată spre ziua de azi, spre prezentul care ia asupra sa trecutul și viitorul. Nu văd cale de ieșire. Din această perspectivă, bula Papei Francisc pare să propună pregătirea viitorului realizând semne concrete de speranță... Răsfoind indicațiile și apelurile conținute în bulă, ne întâlnim cu o angajare de mărturie creștină care nu este deloc secundară. În manieră provocatoare am reafirmat de mai multe ori că este foarte ușor a trece prin Poarta Sfântă, dar este extrem mai dificil a trăi Jubileul creând semne de speranță. A deveni constructori de pace și deschiși la viață, a acorda atenție tinerilor și bătrânilor, a fi primitori cu migranții, evacuații și refugiații...

Așadar, speranța aparține cu titlu deplin existenței creștine... Învierea lui Cristos generează în cei care cred în el o "speranță vie", și aduce în dar "o moștenire care nu se strică". Oricum cere să trăim în așteptarea încrezătoare de a o primi la timpul cuvenit, și mai ales să fim ca "santinelele de dimineață" care veghează pentru a nu pierde nimic din ceea ce a fost adus în dar de învierea lui Cristos. Fiind un dar, există și riscul ca speranța să poată fi pierdută sau rătăcită pe drum.

"Pelerini ai speranței": în două cuvinte este cuprins sensul acestui Jubileu Ordinar 2025. Este de dorit ca toate cuvintele Papei Francisc din bula de convocare să poată ajunge la toți.

(După L'Osservatore Romano, 13 februarie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat