Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa și cinemaul, un dialog făcut din întâlniri și amintiri

Jubileul artiștilor și al lumii culturii este celebrat între 15 și 18 februarie 2025. Papa Francisc are o legătură specială cu cea de-a șaptea artă, alcătuită din amintiri personale, schimburi cu artiști, citate din filme și experiențe pe platourile de filmare.

În cursul Jubileului artiștilor, luni, 17 februarie 2025, Francisc va fi primul pontif care va trece pragul studiourilor de la Cinecittà. Legătura sa specială cu a șaptea artă este făcută din amintiri personale, schimburi cu artiștii, citate din filme și experiențe pe ecran.

Cinemaul este pentru Francisc un teritoriu de amintiri, un atelier de creativitate. Pentru a înțelege acest interes al lui Jorge Mario Bergoglio față de a șaptea artă, trebuie să-l imaginăm copil, în perioada de după război, în timp ce, așa cum a povestit, asistă împreună cu părinții la proiecțiile filmelor neorealiste italiene, care au marcat imaginarul său în îndepărtatele ținuturi argentiniene. La acestea și la alte pelicule - se întâmpla să le vadă chiar și de trei ori la rând - papa a făcut referință de mai multe ori în discursurile sale: "Când eram copii, părinții ne duceau să vedem filmele acelea, și ne-au format inima", a spus el la 7 decembrie 2019 întâlnind reprezentanții Asociației Catolice Deținători Cinema. "Cinemaul, se știe, este un mare instrument de agregare. Mai ales după război a contribuit în manieră excepțională la reconstruirea țesutului social cu atâtea momente asociative."

Privirea lui Francisc asupra cinemaului

În acea ocazie, episcopul de Roma a sintetizat în trei cuvinte forța marelui ecran: comuniune, creativitate, viziune. "Cinemaul, se știe - a spus el explicând primul termen -, este un mare instrument de agregare. Mai ales după război a contribuit în manieră excepțională la reconstruirea țesutului social cu atâtea momente asociative. Câte piețe, câte săli, câte oratorii, animate de persoane care, în vizionarea filmului, transferau speranțe și așteptări. Și de acolo plecau, cu o răsuflare de ușurare, în neliniștile și dificultățile zilnice. Un moment și educativ, și formativ, pentru a reconecta raporturi consumate de tragediile trăite." Pentru Francisc cinemaul este și un instrument pentru a vorbi din nou despre "frumos". Așa s-a adresat membrilor Fundației Entitatea Spectacolului, la 20 februarie 2023: "Îmi place munca pe care o faceți, munca de cinema, munca artei, munca frumuseții ca mare exprimare a lui Dumnezeu." O frumusețe "care este armonia, lucrare a Duhului Sfânt".

Iubirea față de neorealism

Bergoglio, în magisteriul său, face referință adesea la scene sau istorii văzute pe marele ecran, ca în interviul dat la 19 august 2013 părintelui Antonio Spadaro: "Strada de Fellini este filmul pe care probabil că l-am iubit mai mult. [...] Apoi cred că am văzut toate filemele cu Anna Magnani și Aldo Fabrizi când aveam între 10 și 12 ani. Un alt film pe care l-am iubit mult este Roma citt? aperta." În cursul recentului summit vatican despre drepturile minorilor, a mai amintit el după aceea, ca de alte ori deja, I bambini ci guardani [Copiii ne privesc] de Vittorio De Sica. Găsim urma iubirii lui Francisc față de neorealism în interviul realizat de Monseniorul Dario Edoardo Vigan? în volumul său din 2021, Lo sguardo: porta del cuore. Il neorealismo tra memoria e attualit? [Privirea: ușa inimii. Neorealismul între amintire și actualitate] (Effat? Editrice): "Cât de frumos ar fi - a afirmat Bergoglio - să redescoperim prin cinema importanța educației la privirea curată. Exact cum a făcut neorealismul." Și a vorbit despre a șaptea artă și ca despre "cateheză a privirii", despre "o pedagogie pentru ochi care schimbă privirea noastră mioapă apropiind-o de privirea însăși a lui Dumnezeu". Acest interes față de realitate este în sintonie cu ceea ce a afirmat papa și în Scrisoarea despre rolul literaturii în formare: "Eu, de exemplu, îi iubesc pe artiștii tragici, pentru că toți am putea simți operele lor ca ale noastre, ca exprimare a propriilor noastre drame. Plângând pentru soarta personajelor, plângem în fond pentru noi înșine și pentru golurile noastre, pentru lipsurile noastre, pentru singurătatea noastră."

Nu numai neorealism: Festinul Babetei

O surpriză în exortația apostolică Amoris laetitia: "Bucuriile cele mai intense ale vieții se nasc atunci când se poate procura fericirea celorlalți, ca o anticipare a cerului. Trebuie amintită scena fericită din filmul Festinul Babetei, unde bucătăreasa generoasă primește o îmbrățișare recunoscătoare și un elogiu: «Cât aș dori îngerii!»" Filmul lui Gabriel Axel, luat dintr-o poveste a lui Karen Blixen, relatează generozitatea Babetei, care, catolică primită de Martina și Filipa, fiice ale unui pastor protestant, după mulți ani va decide să folosească banii obținuți dintr-un câștig pentru a aduce omagiu cu o mare cină tatălui celor două femei. Cheltuiește totul, dar se bucură că i-a făcut fericiți pe ceilalți.

Rapsodia din august a lui Akira Kurasawa

În cursul vizitei pastorale la parohia romană "Santa Maria a Setteville", la 15 ianuarie 2017, Francisc a amintit o experiență personală: "Când eram la Buenos Aires, unele cateheze le făceam cu un film, și apoi spuneam să se reflecteze asupra acestui film, și la sfârșit venea cateheza, săptămâna următoare, astfel aveau o săptămână pentru a se gândi la film. [...] De exemplu, pentru a explica dialogul dintre bunici și copii, care este atât de important, există un film de acum 20 de ani, pe care vi-l recomand - voi îl veți găsi - Rapsodie din august; este japonez, de Kurasawa."

Andrei Rubliov de Tarkovski și capacitatea de a ne uimi

Întorcându-ne la întâlnirea cu Fundația Entitatea Spectacolului, Francisc a revelat în acea zi o altă peliculă predilectă prezentând o imagine minunată din ea. "Mă gândesc la acea capodoperă care este Andrei Rubliov de Tarkovski: artistul rămâne mut din cauza traumei războiului. Ne vine să ne gândim la ceea ce se întâmplă și astăzi în lume. Rubliov nu mai pictează, nici măcar nu mai vorbește. Umblă rătăcit în căutarea unui sens, până când asistă la turnarea unui clopot. Și la primul dangăt al acelui mare clopot inima sa se redeschide, limba sa se dezleagă, vorbește din nou și va picta din nou. Și ecranul se umple de culorile icoanelor sale. Dangătul clopotului, care iese din pământ și din bronz, ca prin minune, umple de uimire sufletul artistului și într-un anumit sens observă în el glasul lui Dumnezeu, care îi șoptește: «Deschide-te». Așa cum a spus Isus în evanghelie: «Effatá (Mc 7,34)."

Francisc "protagonist nu actor"

Cu regizorul german Wim Wenders schimbul a mers dincolo de simpla conversație și s-a transformat în documentarul din 2018 filmat în Cetatea Vaticanului: Papa Francisc. Un om de cuvânt, experiență relatată de Monseniorul Dario Edoardo Vigan? într-o carte. Aici pontiful a devenit "protagonist nu actor" al relatării unei Biserici visate, "săracă pentru săraci". Și regizorul lui Sacro GRA, câștigătorul leului de aur, Gianfranco Rosi, a creat un film, In viaggio [În călătorie], bazat mai ales pe materiale video de arhivă pentru a relata angajarea pontifului în vizitele sale apostolice, 37 în 53 de țări, în primii nouă ani. O peregrinare care a fost și predică a valorilor și critică adusă culturii rebutării.

Atenția față de artiști

Relația papei cu cinemaul este îmbogățită de întâlnirile și de dialogul direct cu protagoniștii. Când mă gândesc la Papa Francisc, trebuie să spun că primul cuvânt care îmi vine în minte este compasiune", a spus Martin Scorsese într-un interviu acordat directorului lui L'Osservatore Romano, Andrea Monda. Între cei doi oameni există admirație mare și reciprocă, așa încât regizorul a afirmat recent că a răspuns la apelul adresat de pontif artiștilor, hotărând să pregătească un film despre Isus luat dintr-un roman al japonezului Sh?saku End?.

Rămâne în amintire elanul de afect al regizorului și actorului premiat cu Oscar pentru La vita è bella, Roberto Benigni, care în Ziua Mondială a Copiilor din 2024 l-a făcut pe papa să zâmbească invitându-l cu simpatia sa: "Dumneavoastră sunteți argentinian, putem să dansăm un tangou!" De asemenea, între multe întâlniri am putea cita în cele din urmă audiența cu 200 de artiști în iunie 2023 și cea cu interpreții de umor în 2024, între care era prezentă Whoopi Goldberg.

Proiecții în Vatican

În acești ani, Vaticanul a găzduit uneori proiecții de filme cu valoare umană deosebită. De exemplu, în 2015, în Casina "Pius al IV-lea" a fost organizată vizionarea lui Unbroken de Angelina Jolie, pe care pontiful a și primit-o, impresionat de istoria sportivului olimpic și veteran de război Louis Zamperini și de parcursul său de credință. Anul trecut, în cadrul lucrărilor Sinodului despre sinodalitate, participanții au putut asista la proiecția lui Io capitano, filmul lui Matteo Garrone despre istoriile de emigrație din Africa spre Europa în prezența regizorului și a lui Mamadou Kouassi, unul din migranții inspiratori ai operei. Și papa - foarte atent la această temă - l-a întâlnit cu un an înainte împreună cu același Garrone și cu restul distribuției.

Eugenio Murrali

(După Vatican News, 13 ianuarie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat