Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Mesaj adresat președintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, cu ocazia "Summit-ului pentru acțiune despre inteligența artificială" (Paris, 10-11 februarie 2025)

Domnule președinte, Excelențe, stimați participanți,

Am aflat despre inițiativa dumneavoastră lăudabilă de a organiza un Summit despre inteligența artificială la Paris, în 10 și 11 februarie 2025. Știam că dumneavoastră, domnule președinte, ați dorit să dedicați acest summit acțiunii privind inteligența artificială.

În timpul întâlnirii noastre din Puglia, în contextul G7, am avut ocazia să subliniez urgența "garantării și protejării unei zone semnificative de control uman asupra procesului de alegere a programelor de inteligență artificială". M-am gândit că fără aceste mecanisme, inteligența artificială, deși un nou instrument "fascinant", și-ar putea arăta cea mai "formidabilă" latură, devenind o amenințare la adresa demnității umane (cf. Discursul la sesiunea G7 despre inteligența artificială).

Salut, așadar, eforturile întreprinse, cu curaj și hotărâre, pentru a începe un parcurs politic în sensul protejării omenirii împotriva folosirii inteligenței artificiale "care limitează viziunea asupra lumii la realități exprimabile în cifre și limitate la categorii preconcepute, excluzând contribuția altor forme de adevăr și impunând modele antropologice, socio-economice și culturale uniforme" (ibidem); și faptul că la Summitul de la Paris ați dorit să implicați cel mai mare număr de părți interesate și experți într-o discuție menită să producă rezultate concrete.

În ultima mea enciclică, Dilexit nos, am voit să deosebesc categoria algoritmilor de cea a "inimii", concept-cheie apărat de marele filozof și om de știință Blaise Pascal, căruia i-am dedicat o scrisoare apostolică cu împlinirii a patru sute de ani de la nașterea sa (cf. Sublimitas et miseria hominis, 2023), pentru a sublinia că, dacă algoritmii pot fi folosiți pentru a înșela omul, "inima", înțeleasă ca sediul celor mai intime și adevărate sentimente, nu-l poate înșela niciodată (cf. Scrisoarea enciclică Dilexit nos, nr. 14.20).

Tuturor celor care vor participa la Summitul de la Paris le cer să nu uite că numai din "inima" omului vine sensul existenței sale (cf. Blaise Pascal, Cugetări). Cer să se accepte ca axiomatic principiul exprimat atât de elegant de un alt mare filozof francez, Jacques Maritain: "Iubirea valorează mai mult decât inteligența" (Jacques Maritain, Reflections on intelligence, 1938).

Eforturile voastre, dragi participanți, sunt un exemplu strălucitor de politică sănătoasă care urmărește includerea inovațiilor tehnologice într-un proiect care vizează binele comun pentru a "deschide calea către diferite oportunități care nu presupun întreruperea creativității umane și a visului său de progres, ci mai degrabă canalizarea acestei energii într-un mod nou" (Laudato si', nr. 191).

Sunt convins că inteligența artificială poate deveni un instrument puternic pentru oamenii de știință și experții care caută împreună soluții inovatoare și creative în favoarea eco-sustenabilității planetei noastre. Fără a ignora faptul că și consumul de energie asociat cu funcționarea infrastructurilor de inteligență artificială este în sine extrem de consumator de energie.

Deja în Mesajul meu pentru Ziua Mondială a Păcii din 2024 privind inteligența artificială, am subliniat că "dezbaterile privind reglementarea inteligenței artificiale ar trebui să țină cont de vocile tuturor părților interesate, inclusiv ale celor săraci, marginalizați și ale altora care rămân adesea ignorați în procesele de luare a deciziilor globale" (Mesajul pentru a 57-a Zi Mondială a Păcii, 1 ianuarie 2024). În această perspectivă, sper ca Summitul de la Paris să avanseze astfel încât să fie creată o platformă de interes public privind inteligența artificială; și pentru ca fiecare națiune să găsească în inteligența artificială un instrument, pe de o parte, pentru dezvoltare și pentru lupta împotriva sărăciei și, pe de altă parte, pentru protecția culturilor și limbilor locale. Numai în acest fel toate popoarele pământului vor putea contribui la crearea datelor, care vor fi folosite de inteligența artificială, reprezentând adevărata diversitate și bogăție care caracterizează întreaga umanitate.

Anul acesta, Dicasterul pentru Doctrina Credinței și Dicasterul pentru Cultură și Educație au lucrat împreună la o Notă despre "Inteligenta artificială și inteligența umană". Acest document, publicat pe 28 ianuarie, a examinat câteva probleme specifice legate de inteligența artificială pe care le abordează actualul summit și altele care mă preocupă în mod special. În viitor, sper că lucrările următoarelor summituri, care ar trebui să urmeze celui prezent, vor examina mai detaliat efectele sociale ale inteligenței artificiale asupra relațiilor umane, asupra informației și asupra educației. Însă problema fundamentală rămâne și va rămâne întotdeauna antropologică, și anume: "dacă omul, ca om" în contextul progresului tehnologic "va deveni cu adevărat mai bun, adică mai matur spiritual, mai conștient de demnitatea umanității sale. Mai responsabil, mai deschis față de ceilalți, mai ales față de cei mai nevoiași și cei mai slabi" (Scrisoarea enciclică Redemptor hominis, nr. 15). Provocarea noastră supremă este omul și va rămâne mereu omul; să nu-l uităm niciodată. Vă mulțumesc, domnule președinte, și vă mulțumesc tuturor celor care ați lucrat în timpul acestui summit.

Din Vatican, 7 februarie 2025

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat