Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

America Magazine.
CNS photo/Paul Haring

Scrisoarea Sfântului Părinte Francisc către episcopii din Statele Unite ale Americii

Iubiți frați întru episcopat,

Vă scriu astăzi pentru a vă adresa câteva cuvinte în aceste momente delicate pe care le trăiți ca păstori ai poporului lui Dumnezeu care merge împreună în Statele Unite ale Americii.

Călătoria de la sclavie la libertate pe care a parcurs-o poporul lui Israel, așa cum este relatată în Cartea Exodului, ne invită să privim realitatea timpului nostru, atât de clar marcat de fenomenul migrației, ca un moment decisiv al istoriei pentru a reafirma nu numai credința noastră într-un Dumnezeu mereu apropiat, întrupat, migrant și refugiat, ci și demnitatea infinită și transcendentă a fiecărei persoane umane[1].

Aceste cuvinte cu care încep nu sunt o construcție artificială. Chiar și o examinare superficială a doctrinei sociale a Bisericii arată cu tărie că Isus Cristos este adevăratul Emanuel (cf. Mt 1,23); nu a trăit în afara experienței dificile de a fi expulzat din propria țară din cauza unui risc iminent pentru viața sa și în afara experienței de a trebui să se refugieze într-o societate și o cultură străine de ale lui. Fiul lui Dumnezeu, făcându-se om, a ales și el să trăiască drama imigrației. Îmi place să amintesc, printre altele, cuvintele cu care Papa Pius al XII-lea și-a început constituția apostolică privind îngrijirea migranților, care este considerată "Magna Charta" a gândirii Bisericii despre migrație:

"Familia din Nazaret în exil, Isus, Maria și Iosif, emigranți în Egipt și refugiați acolo pentru a scăpa de mânia unui rege neevlavios, sunt modelul, exemplul și consolarea emigranților și pelerinilor din orice epocă și țară, a tuturor refugiaților de orice condiție care, oprimați de persecuție sau necesitate, sunt forțați să-și părăsească patria, familia iubită și prietenii dragi pentru ținuturi străine."[2]

La fel, Isus Cristos, iubind pe toți cu o iubire universală, ne educă în recunoașterea permanentă a demnității fiecărei ființe umane, fără excepție. De fapt, atunci când vorbim de "demnitate infinită și transcendentă", dorim să subliniem că valoarea decisivă pe care o deține persoana umană depășește și susține orice altă considerație juridică care poate fi făcută pentru a reglementa viața în societate. Astfel, toți credincioșii creștini și oamenii de bunăvoință sunt chemați să ia în considerare legitimitatea normelor și politicilor publice în lumina demnității persoanei și a drepturilor sale fundamentale, nu invers.

Am urmărit îndeaproape criza majoră care are loc în Statele Unite cu inițierea unui program de deportări în masă. Conștiința corect formată nu poate să nu emită o judecată critică și să-și exprime dezacordul față de orice măsură care identifică tacit sau explicit statutul ilegal al unor migranți cu criminalitate. În același timp, trebuie să recunoaștem dreptul unei națiuni de a se apăra și de a proteja comunitățile de cei care au comis crime violente sau grave în timp ce se aflau în țară sau înainte de sosire. Acestea fiind spuse, deportarea persoanelor care în multe cazuri și-au părăsit țara din motive de sărăcie extremă, insecuritate, exploatare, persecuție sau deteriorare gravă a mediului dăunează demnității multor bărbați și femei și a familiilor întregi și îi plasează într-o stare de vulnerabilitate și lipsă de apărare deosebită.

Aceasta nu este o problemă minoră: un autentic stat de drept se verifică tocmai în tratamentul demn pe care îl merită toți oamenii, în special cei mai săraci și cei mai marginalizați. Adevăratul bine comun este promovat atunci când societatea și guvernul, cu creativitate și respectul strict față de drepturile tuturor – așa cum am afirmat în numeroase ocazii – îi întâmpină, îi protejează, îi promovează și îi integrează pe cei mai fragili, neprotejați și vulnerabili. Acest lucru nu împiedică dezvoltarea unei politici care reglementează migrația ordonată și legală. Totuși, această dezvoltare nu poate avea loc prin privilegiul unora și prin sacrificiul altora. Ceea ce este construit pe baza forței, și nu pe adevărul despre demnitatea egală a oricărei ființe umane, începe rău și se va termina rău.

Creștinii știu foarte bine că numai afirmând demnitatea infinită a tuturor, propria noastră identitate ca persoane și comunități ajunge la maturitate. Iubirea creștină nu este o expansiune concentrică a intereselor care se extind încetul cu încetul asupra altor persoane și grupuri. Cu alte cuvinte: persoana umană nu este un simplu individ, relativ expansiv, cu niște sentimente filantropice! Persoana umană este un subiect demn care, prin relația constitutivă cu toți, în special cu cei mai săraci, se poate maturiza treptat în identitatea și vocația sa. Adevăratul ordo amoris care trebuie promovat este cel pe care îl descoperim meditând constant la parabola Bunului samaritean (cf. Lc 10,25-37), adică meditând la iubirea care clădește o fraternitate deschisă tuturor, fără excepție[3].

Însă îngrijorarea cu privire la identitatea personală, comunitară sau națională, în afara acestor considerații, introduce cu ușurință un criteriu ideologic care distorsionează viața socială și impune drept criteriu al adevărului voința celui mai puternic.

Recunosc eforturile voastre valoroase, iubiți frați episcopi din Statelor Unite, în timp ce lucrați îndeaproape cu migranții și refugiații, proclamându-l pe Isus Cristos și promovând drepturile fundamentale ale omului. Dumnezeu va răsplăti din belșug tot ceea ce faceți pentru protecția și apărarea celor care sunt considerați mai puțin valoroși, mai puțin importanți sau mai puțin umani!

Îi îndemn pe toți credincioșii Bisericii Catolice și pe toți bărbații și femeile de bunăvoință să nu cedeze narațiunilor care discriminează și provoacă suferințe inutile fraților și surorilor noștri migranți și refugiați. Cu caritate și claritate suntem cu toții chemați să trăim în solidaritate și fraternitate, să construim punți care să ne apropie din ce în ce mai mult, să evităm zidurile rușinii și să învățăm să ne dăm viața așa cum a dat-o Isus Cristos pentru mântuirea tuturor.

Să-i cerem Maicii Domnului de Guadalupe să protejeze persoanele și familiile care trăiesc în frică sau durere din cauza migrației și/sau a deportării. "Virgen morena", care a știut să împace popoarele când erau în dușmănie, să ne dea tuturor să ne reîntâlnim ca frați și surori, în îmbrățișarea ei, și să facem astfel un pas înainte în construirea unei societăți mai fraterne, mai incluzive și mai respectuoase față de demnitatea tuturor.

Cu fraternitate,

Franciscus

Din Vatican, 10 februarie 2025

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

Note:

[1] Cf. Dicasterul pentru Doctrina Credinței, Declarația Dignitas infinita despre demnitatea umană, 2 aprilie 2024.

[2] Pius al XII-lea, Constituția apostolică Exsul familia, 1 august 1952: "Exsul Familia Nazarethana Iesus, Maria, Ioseph, cum ad Aegyptum emigrans tum in Aegypto profuga impii regis iram aufugiens, typus, exemplar et praesidium exstat omnium quorumlibet temporum et locorum emigrantium, peregrinorum ac profugorum omne genus, qui, vel metu persecutionum vel egestate compulsi, patrium locum suavesque parentes et propinquos ac dulces amicos derelinquere coguntur et aliena petere".

[3] Cf. Francisc, Scrisoarea enciclică Fratelli tutti, 3 octombrie 2020.




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat