Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: O femeie va fi în fruntea Guvernatoratului vatican

Publicăm textul integral al interviului pe care papa l-a dat duminică seară, 19 ianuarie 2025, jurnalistului Fabio Fazio pentru programul de televiziune Che tempo che fa, transmis pe canalul Nove.

Fabio Fazio

Mulțumim pentru această conversație cu noi. Înainte de toate, voiam să vă întreb cum este brațul?

Papa Francisc

Brațul se simte bine. Se mișcă mai bine...

Fabio Fazio

Perfect! Îmi face plăcere. Îmi face plăcere și să încep această conversație a noastră într-o zi importantă, pentru că, în sfârșit, astăzi a început încetarea luptelor între Palestina și Israel la Gaza și, în sfârșit, au fost eliberate primele trei femei ostatice. Este o știre foarte frumoasă!

Papa Francisc

Cu privire la încetarea luptelor, eu aș vrea să mulțumesc, să mulțumesc mult, mediatorilor: acele persoane care sunt capabile să medieze ca să se rezolve situațiile. Mediatorii sunt buni. Mulțumesc mult pentru ceea ce au făcut. Mulțumesc!

Fabio Fazio

Sfinte Părinte, dumneavoastră astăzi la Angelus ați exprimat încă o dată dorința soluției a două popoare și a două state. Dumneavoastră credeți că după aceste cincisprezece luni așa de tragice, cu tot ceea ce s-a întâmplat de la 7 octombrie cu ostaticii și apoi tragedia din Gaza, credeți că există între cele două părți această voință și această posibilitate de a urmări această ipoteză?

Papa Francisc

Posibilitatea există! Cred și că este unica soluție. Disponibilitatea unii o au, alții nu. Și trebuie să convingem, trebuie să convingem cu acea retorică blândă care convinge. Pacea este superioară războiului, mereu. Mereu! Pentru a face pacea de atâtea ori se pierde ceva, dar se câștigă mai mult cu pacea... Pentru pace este nevoie de curaj!

Fabio Fazio

Sfinte Părinte, care este semnificația profundă a acestui Jubileu? Dumneavoastră ați reafirmat de mai multe ori un îndemn: a reîncepe. Iată, ce înseamnă exact?

Papa Francisc

Vorbind clar, viața noastră este o reîncepere continuă. Știi, în fiecare zi, se reîncepe; după o cădere, ne ridicăm și reîncepem; după un succes, se merge înainte și se reîncepe. Și acesta este un lucru foarte important: a reîncepe, care înseamnă a merge. Când inima unei persoane se oprește, se întâmplă ceea ce se întâmplă cu apa stătută: se strică, se împuțește. Un om trebuie să meargă mereu, așa cum apa fluviului trebuie să meargă mereu.

Fabio Fazio

Jubileul este ocazia mai ales pentru a cere și a obține iertarea. Și fiecare dintre noi ar trebui să ierte. Însă a ierta nu este ușor și adesea, Sfinte Părinte, nu este nici ușor a ne ierta pe noi înșine...

Papa Francisc

Îmi place să cred și să spun un lucru: Dumnezeu nu încetează niciodată să ierte. Niciodată! Noi suntem cei care încetăm să cerem iertare. Dumnezeu iartă mereu, mereu! Și asta puneți-vă în cap, în inimă: Dumnezeu iartă mereu! Trebuie numai să batem la ușă. Nu există păcat care să nu poată fi iertat; nu există. Pentru că Dumnezeu vrea să-i aibă pe toți cu el, ca fii, ca frați între noi. Asta trebuie să învățăm bine.

Fabio Fazio

Aceasta este o mare încurajare pe care dumneavoastră ne-o dăruiți cu aceste cuvinte. Dumneavoastră ați voit, între altele, că acest Jubileu să fie Jubileul Speranței. Dumneavoastră credeți că în lumea de astăzi lipsește speranța?

Papa Francisc

Un pic, un pic. De atâtea ori ne vine filozofia lui Turandot: speranța care mereu înșală... Nu, speranța nu înșală niciodată! Speranța este ancora pe plajă și noi prinși de funie. Mereu. Speranța nu înșală. Este virtutea mersului zilnic; este virtutea zilnică. Eu fac asta pentru că sper ceva.

Fabio Fazio

Dumneavoastră încă o dată i-ați uimit pe toți: în ziua Sfântului Ștefan ați deschis personal - am văzut asta în imagini - o Poartă Sfântă în închisoarea de la Rebibbia. Este prima dată când mergeți într-o închisoare... Și la sfârșitul ceremoniei ați spus, răspunzând la o întrebare, că dumneavoastră v-ați întrebat: "De ce li s-a întâmplat lor și nu mie? Puteam să fiu eu în locul lor". Și aceasta este o întrebare pe care, din păcate, ne-o punem puțin și pe care, în realitate, să ne-o punem cu toții...

Papa Francisc

Eu am voit să fac acel lucru, pentru că îi port mereu în inimă pe cei închiși. Când eram în cealaltă dieceză în fiecare Joi Sfântă mergeam să spăl picioarele într-o închisoare; fac asta și aici... În primul an ca papă, am mers la Rebibbia să spăl picioarele, pentru că mă înduioșează. Noi toți avem în viață căderi și o cădere te duce la alta și apoi te poate duce la delict, să faci un lucru urât. Și dacă noi am fost salvați, trebuie să mulțumim și să mergem la ei, să le dăm încurajare, să-i însoțim în încercările lor. Cei închiși... Este unul dintre lucrurile pe care le spune Isus pentru a intra în cer: "Am fost în închisoare și m-ați vizitat". Nu uitați de cei închiși. Atâția care sunt afară sunt mai vinovați decât ei. Să nu uităm.

Fabio Fazio

Dumneavoastră ați amintit și că Jubileul nu înseamnă a veni la Roma și a trece prin Poarta Sfântă, ci este un pelerinaj interior. Poarta Sfântă o avem în noi, fiecare dintre noi. Așadar, nu este turism...

Papa Francisc

Este adevărat acel lucru. Dacă tu vii la Roma și mergi la Poarta Sfântă ca un turist, fără un simț religios, nu folosește la nimic. Dar dacă tu mergi cu această Poartă Sfântă pe care o ai în tine și prin care tu trebuie să treci, tu trebuie să te convertești. Cuvântul este "a se converti", a schimba stilul de viață, cel puțin a se căi. De atâtea ori nu se poate schimba, dar există căința. Acest lucru este rău, acest lucru nu merge: asta schimbă inima, lent. Jubileul înseamnă a schimba inima, a o face mai umană, mai aproape de inima Domnului. A lăsa ca Domnul să ni-l dea pe Duhul Sfânt și să ne schimbe inima.

Fabio Fazio

În urmă cu câteva zile, la 14 ianuarie mai exact, în toată lumea a apărut o autobiografie a dumneavoastră. O autobiografie care se intitulează Speră, eu o am aici cu mine, scrisă cu Carlo Musso și editorul este Mondadori. Am citit că, într-un prim moment, dumneavoastră v-ați gândit ca ea să apară postumă: Ce anume v-a determinat să vă schimbați ideea, Sfinte Părinte?

Papa Francisc

În ultimele timpuri, în ultimul an, au apărut două autobiografii: una făcută de Carlo Musso, aceasta; și cealaltă făcută de Fabio Marchese Ragona. Cealaltă ia unele momente din viața mea: persecuția împotriva evreilor, Turnurile gemene, mersul pe lună... Iată, cum am trăit eu aceste lucruri. Este autobiografică. Cea a lui Carlo Musso este clasică, în sensul că ia de la început până la sfârșit relatările vieții, chiar și unele mai mici, dar care dau sens modului în care sunt eu. Lucrarea lui Carlo Musso a fost foarte, foarte delicată... Și apoi trebuiau s-o facă postumă... Nu știu, au crezut că era mai bine s-o facă așa și eu îi las să facă... Dar ambele sunt importante!

Fabio Fazio

Eu aș vrea să spun un lucru publicului... Eu am avut plăcerea s-o citesc și m-a emoționat mult, pentru că nu este, Sfinte Părinte, autobiografia unui papă, ci este autobiografia unui om care a devenit papă; a unui om care, însă, a reușit să dea un sens profund tuturor acțiunilor zilnice, la tot ceea ce i s-a întâmplat în viața sa, o viață de altfel care a avut momente foarte dificile, ale familiei sale, istoria de emigrație care a cunoscut și mari dificultăți, un tânăr care a mers la școală, care chiar a participat la o ceartă; este relatarea unui tânăr care a fost atras de tinere; care a jucat fotbal, chiar dacă nu era foarte puternic din ceea ce am înțeles, care însă mergea cu tatăl pentru a vedea meciurile lui San Lorenzo și, apoi, la întoarcere, mânca pizza într-un soi de rit familial... O autobiografie în care dumneavoastră relatați glume. Este relatarea unei familii care v-a iubit mult, este relatarea unui tânăr care a lucrat și care, la un anumit punct, a simțit chemarea... M-a emoționat în mod sincer, pentru că este relatarea unui papă care îi cunoaște profund pe oameni și care a mers toată viața în mijlocul oamenilor. Și pentru aceasta vă mulțumesc din inimă, cu tot afectul pe care-l știți...

Papa Francisc

Mulțumesc.

Fabio Fazio

Dar cearta aceea pentru ce anume era, vă amintiți Sfinte Părinte?

Papa Francisc

După școală, treburi de copii: unul a spus un lucru altuia; ne-am certat un pic și apoi totul s-a terminat.

Fabio Fazio

Însă după aceea ați mers să-l vizitați și i-ați cerut scuze și ați devenit foarte prieteni în cursul vieții...

Papa Francisc

Da, da! Este un lucru curios: el, la sfârșit, s-a convertit la protestantism; a devenit pastor. Și ne-am văzut de atâtea ori și ne-am rugat împreună. Apoi a murit...

Fabio Fazio

Însă ați devenit prieteni între timp... În schimb, auziți, de vreme ce am înțeles că sunteți foarte fan al San Lorenzo, în care spuneți că există cineva care vă informează zilnic despre mersul echipei dumneavoastră: Peste puțin timp începe campionatul, cum este San Lorenzo anul acesta?

Papa Francisc

Zilnic nu. Dar am informații...

Fabio Fazio

Și anul acesta cum este? Este puternică San Lorenzo?

Papa Francisc

Nu-mi este clar cum merge.

Fabio Fazio

Și atunci vă vor informa. Sfinte Părinte, familia dumneavoastră este o familie de migranți, plecați din Piemont, așa cum știm toți, spre Argentina, cu toate suferințele și dificultățile enorme pe care le-a comportat. Îmi place să amintesc celor care ne ascultă că din Italia au emigrat zeci de milioane de persoane în secolul trecut: zeci de milioane... Dumneavoastră încontinuu amintiți cu forță responsabilitățile noastre individuale, precum și cele colective, față de migranți în această lume care pare că a uitat compasiunea...

Papa Francisc

Patru lucruri care trebuie făcute cu migrantul: migrantul trebuie primit, însoțit, promovat și integrat. Este experiența noastră argentiniană, o țară de migranți: avem această experiență de integrare. La noi este italianul, spaniolul, galițianul și apoi ucraineanul, rusul... Dar toți integrați. Toți integrați! Este o țară de integrare. Dacă migrantul nu este integrat, este o problemă. Trebuie să facă patria împreună cu ceilalți. Primit, însoțit, promovat și integrat: așa trebuie făcut cu migrantul.

Fabio Fazio

Patru pași fundamentali. Dumneavoastră scrieți că imigrația și războiul sunt două fețe ale aceleiași medalii și că săracilor de astăzi nu li se iartă nici măcar însăși sărăcia lor. Sunt cuvinte care m-au emoționat profund, dar mă tem că sunt foarte adevărate...

Papa Francisc

Da. Astăzi sărăcia este mare. Gândiți-vă la un lucru: mi-au explicat, cei care înțeleg aceste lucruri, că dacă timp de un an nu s-ar fabrica armele, ar fi rezolvată problema sărăciei și a foamei. În loc de arme, a da de mâncare. Foamea în lume este mare. Este mare! Copiii cărora le este foame sunt atâția și trebuie să ne gândim la asta.

Fabio Fazio

Între altele suntem la aproape trei ani de începutul invadării Ucrainei, Sfinte Părinte. Dumneavoastră ați spus asta și în carte sunteți foarte dur împotriva fabricanților de arme și împotriva războiului care, de altfel - reafirmați asta încontinuu -, este o nebunie!

Papa Francisc

Este adevărat acest lucru: este adevărat! Este adevărat câștigul pe care îl dau fabricile de arme este mare. Dar unde te duc toate acestea? La distrugere! Și lumea îndură foamea. Trebuie să ne gândim la asta. Războiul mereu - mereu! - este o înfrângere și trebuie să ne spunem asta. Războiul este o înfrângere! Privește la ceea ce se întâmplă în Ucraina, privește Palestina, Israelul: cum distrug lucrurile. Este trist!

Fabio Fazio

Însă cu privire la migranți, Sfinte Părinte, pare că politica mai mult decât altceva caută soluții mai mult pentru a respinge decât pentru a primi. Mari dezbateri despre cum să facem să-i ținem departe, nu cum să facem pentru a-i primi. Despre asta dumneavoastră ați fost foarte clar și foarte sever.

Papa Francisc

Există, de exemplu, unele probleme. Italia, în acest moment, are o vârstă medie de 46 de ani. Gândiți-vă! 46. Nu face copii. Să-i lase pe migranți să intre! În schimb, de exemplu, în Albania, cred că vârsta medie este 23. 46 Italia. Spania mai mult. Trebuie să rezolve această problemă. Dacă nu face copii, să-i lase pe migranți să intre. Acesta este un lucru care trebuie rezolvat. Trebuie rezolvat mai ales în sud.

Fabio Fazio

Este o realitate obiectivă, desigur. În fiecare zi, între altele, există istorii teribile de naufragii, de disperare... în urmă cu câteva zile, la 17 ianuarie, a apărut în La Stampa un articol scris de capelanul navei Mediterranea pe care noi l-am și avut oaspete aici în transmisiune, părintele Mattia Ferrari. A relatat istoria teribilă a unei tinere etiopiene torturate în Libia și ținută sclavă de călăi care după aceea trimiteau înregistrările video la casa familiei acestei tinere și au cerut șase mii de euro pentru a o elibera. Iată, această istorie, când am citit-o, mi-am spus: "Eh, ar trebui să fie suficient acest lucru pentru a redesena prioritățile lumii, și în schimb, of, întoarcem pagina și mergem înainte.

Papa Francisc

Părintele Mattia este bun. Este un tânăr bun care lucrează bine. Deja a reușit - cred - l-am auzit la telefon - să plătească și să elibereze acea doamnă. Este deja aproape sigur.

Fabio Fazio

Aceasta este o mare știre. Aceasta este o știre foarte frumoasă.

Papa Francisc

Vreau să spun asta. Părintele Mattia lucrează și se roagă. Și pentru a face această muncă este nevoie de rugăciune. Acest lucru este foarte important.

Fabio Fazio

Vorbeam despre arme. Un an fără arme ar rezolva foamea în lume. În schimb, lumea, înșelându-se că ar construi siguranță mai mare, vrea să mărească cheltuielile militare. Mâine va fi preluarea conducerii de președintele Trump, care deja a anunțat că în două zile vrea să înceapă programul său de expulzare a imigraților iregulari din Statele Unite. Voiam să vă întreb dacă v-ați auzit deja, dacă ați vorbit despre asta.

Papa Francisc

Nu. Nu ne-am auzit. El a venit o dată aici, când era președinte cealaltă dată, dar nu ne-am auzit. Însă acest lucru, dacă este adevărat, va fi o nenorocire, pentru că îi face pe sărmanii nenorociți care nu au nimic să plătească acest cont al dezechilibrului. Nu merge! Așa nu se rezolvă lucrurile. Așa nu se rezolvă.

Fabio Fazio

În carte [Speră] dumneavoastră revelați că plângeți adesea pentru suferințele celorlalți, ca și cum plânsul ar fi o formă de rugăciune - mi s-a părut -, îndeosebi pentru război. Ați publicat o fotografie care v-a impresionat mult și pe care adesea dumneavoastră o distribuiți. Este o fotografie a unui copil în coadă la Nagasaki care ține în rucsac pe frățiorul mort din cauza radiațiilor. El este la coadă pentru a aștepta momentul în care poate să-l înmormânteze pe frățior. Este o fotografie din Nagasaki, dar este o fotografie care, din păcate, ar putea să fie făcută în această dimineață. Nu s-a schimbat cine știe ce.

Papa Francisc

Așa este. Asta îmi spune mult. Eu distribui acea fotografie. Când scriu o scrisoare, o pun înăuntru pe aceea, pentru ca oamenii să-și dea seama că războiul mereu, mereu, este o înfrângere.

Fabio Fazio

În același timp, dumneavoastră ne invitați însă să rezistăm și să nu cedăm în fața celor care vor să ne facă să credem că războiul este inevitabil și că este inevitabil să trăim împotriva celorlalți.

Papa Francisc

Da, nu este inevitabil. Negocierile sunt atât de importante. În fața unei crize, cum am spus și înainte, a căuta mediatorii care să faciliteze negocierile pentru a face o pace. Uneori, nu întotdeauna, este o pace foarte comodă pentru noi, dar pacea este superioară mereu războiului, mereu. A favoriza negocierile internaționale care să ne ajute să evităm războiul, mereu. Pentru că mereu războiul, să nu uităm asta, este o înfrângere, că ne place sau nu ne place.

Fabio Fazio

Aș vrea să mă întorc la carte, Sfinte Părinte, pentru că se înțelege că legătura familiei dumneavoastră cu Italia a fost mereu foarte puternică. Familia, așa cum am spus, venea din Piemont și din Liguria și acest raport era ținut viu de cinematografie, cu filmele lui Fellini și De Sica, dar și de muzică. Dumneavoastră spuneți că ați învățat pe de rost O' sole mio și că vă plăcea mult Parole, parole a lui Mina și Zingara a lui Iva Zanicchi. Așa este?

Papa Francisc

Părinții ne-au dus să vedem toate filmele de după război: Magnani, Fabrizi... toate. Copii fiind, ne duceau să vedem asta. Apoi, ne-au făcut să auzim prin radio, în acel timp, cântecele lui Carlo Buti, acel fascist care a mers în Argentina... Dar cânta bine. Toate cântecele lui Carlo Buti, canțonetele italiene pe care noi le cântam între noi. Noi am avut o educație italiană în acest sens. Precum și cu opera. Sâmbăta la două după-amiază radioul statal transmitea operă. Și mama se așeza cu noi și ne explica opera. Eu îmi amintesc odată că în Otello spunea: "Fiți atenți: acum îl omoară". "Acum face asta, face alta...". A fost o cultură muzicală și cinematografică pe care părinții ne-au dat-o mereu.

Fabio Fazio

Există în carte și o fotografie a dumneavoastră care vă arată la Carnaval cu mască...

Papa Francisc

Da! Eu sunt cel mai mare, cel îmbrăcat ca tirolez. Celălalt este al doilea frate al meu... și tata în spate. Este o fotografie frumoasă.

Fabio Fazio

În biografia dumneavoastră vorbiți mult și despre providență, nu numai datorită pasiunii pentru Manzoni și pentru Logodnicii, dar dumneavoastră spuneți pentru că ați simțit de mai multe ori puterea providenței. Noi adesea, Sfinte Părinte, avem față de providență o atitudine pasivă. Pentru noi providența este: "Ei bine, cineva se va gândi, cineva se va ocupa". Și, în schimb, ce este mai exact providența? Ce raport are providența cu liberul nostru arbitru?

Papa Francisc

Providența este mâna paternă a lui Dumnezeu care te însoțește în viață. El ne ia de mână, mereu. Noi probabil că nu ne dăm seama de asta, dar el ne ia de mână și ne duce înainte. Mereu te duce înainte.

Fabio Fazio

Și raportul cu liberul arbitru? Cât putem face noi înșine față de providență?

Papa Francisc

Liberul arbitru este pentru mine recunoașterea cea mai mare pe care ne-a dat-o Dumnezeu. Dumnezeu te învață lucrurile, dar te vrea liber. Total liber.

Fabio Fazio

Libertatea uneori poate fi o mare povară...

Papa Francisc

O mare povară. Dar noi avem posibilitatea iertării. Tu greșești și el te iartă. El nu încetează niciodată să ierte. Ne însoțește luându-ne de mână, mereu.

Fabio Fazio

În cartea dumneavoastră sunt apoi pagini sfâșietoare despre ceea ce s-a întâmplat în Argentina sub dictatura lui Videla: treizeci de mii de desaparecidos, torturi, violențe de tot felul, disperarea mamelor din Plaza de Mayo și angajarea dumneavoastră pe a încerca să-i salvați pe cei pe care ați putut să-i salvați cu riscuri mari. Au fost prieteni ai dumneavoastră uciși în mod atroce. Și această relatare se leagă cu ceea ce spuneam înainte despre război. În timp ce citeam, mi-a venit să vă întreb: Dumneavoastră credeți că natura umană este bună sau rea?

Papa Francisc

Este bună. Are capacitatea de a merge înainte. Dumnezeu a făcut-o bună. Geneza spune: "Dumnezeu a văzut că toate erau bune". Este bună. Să ne gândim la istoria lui Cain: este bună, dar liberă. Este capabilă să facă rău, când patimile te duc împotriva armoniei. Păcatul cel mai mare mereu este împotriva armoniei, armonia pe care o face Duhul Sfânt. Cain strică armonia cu fratele. Turnul Babel strică armonia între oameni. Când se strică armonia, lucrul este urât.

Fabio Fazio

Sfinte Părinte, în carte dumneavoastră relatați un lucru pe care toți am fi voit să știm: cum a avut loc alegerea dumneavoastră la scaunul pontifical. Dumneavoastră destăinuiți că în timp ce pentru prima dată ca papă mergeați la balconul de la "Sfântul Petru" pentru a saluta toată lumea, v-ați împiedicat.

Papa Francisc

Este adevărat! A fost prima împiedicare a papei. Da, am mers să-l salut pe cardinalul Dias care era în scaunul cu rotile și nu am văzut treapta și m-am împiedicat. Papa "infailibilul" a început cu un lucru greșit: s-a împiedicat. Este curios!

Fabio Fazio

Această carte Speră este o carte în care se regăsește și tot umorul și spiritul Papei Francisc. Dumneavoastră relatați și glume în carte. Una se referă la dumneavoastră. Gluma este aceasta. Este Papa Francisc care merge în vizită în străinătate. Merg să-l ia cu o mașină foarte frumoasă și el îl întreabă la un moment dat pe șofer: "Mă lăsați să conduc?" - "Nu pot, Sfinte Părinte, nu pot să vă las să conduceți" - "Dar este atâta timp de când nu am condus, aș vrea să conduc un pic... puțin, puțin." - "Nu, nu. Absolut nu pot." Însă Papa Francisc, știm asta, din fericire este tenace și atunci îl convinge și conduce. Numai că după foarte puțin timp o patrulă îl oprește. Atunci polițistul, îi spune să coboare geamul, îl vede, nu știe ce să facă. Sună la centrală și spune: "Eu am oprit o persoană foarte importantă" - "Și cine este? Primarul?" - "Nu, nu, mai mult, mai mult!" - "Dar cine este? Președintele Republicii?" - "Nu, nu! Mai mult, mai mult!" - "Dar cine este?" - "Nu știu! Știu numai că papa este șoferul!" Este foarte frumoasă.

Papa Francisc

Glumele sunt un lucru foarte frumos al vieții. O persoană care nu știe să râdă cu glumele, îi lipsește ceva. Îi lipsește simțul umorului. Și acest lucru vreau să-l subliniez. Noi avem nevoie de simțul umorului. Există o rugăciune frumoasă a Sfântul Thomas Morus unde se cere acel simț al umorului, a avea acea capacitate de a râde de sine însuși și de alții. Asta îți face inima largă, mare. Nu uitați: simțul umorului.

Fabio Fazio

Sfinte Părinte, cu puține zile în urmă, dumneavoastră ați numit-o pe sora Simona Brambilla ca prima femeie prefect al unui Dicaster din Vatican. Deja în trecut Sfântul Ioan Paul al II-lea a dedicat o scrisoare importantă, Mulieris dignitatem, despre rolul femeii în Biserică. Dumneavoastră ce rol vă imaginați pentru femeie în Biserica din viitor?

Papa Francisc

Dar și din prezent. Munca femeilor în curii este un lucru care a mers lent și s-a înțeles bine. Acum avem multe. De exemplu, pentru a-i alege pe episcopi: în Comisie sunt trei femei care îi aleg pe noii episcopi. În Guvernatorat, vice-guvernatoarea, care va deveni guvernatoare în martie, este o soră. În Dicasterul pentru Economie o vice este o soră care are două doctorate. Femeile știu să facă mai bine decât noi. Odată am avut în fața mea pe președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, mamă a șapte copii. Și i-am spus: "Dar, doamnă, cum ați reușit să rezolvați această problemă, problema timpului?". Și ea a răspuns: "Așa cum fac mamele". Femeile știu să gestioneze mai bine decât noi. Și cum spunea acel cinic, era o altă realitate, din ziua paradisului pământesc comandă ele.

Fabio Fazio

Sfinte Părinte, există în carte un pasaj pe care l-am considerat foarte frumos care face parte din "todos, todos, todos" pe care dumneavoastră l-ați reafirmat de atâtea ori. Un pasaj în care dumneavoastră amintiți de prima dată când un grup de transsexuali a venit în Vatican. Spuneți că au plecat emoționate, pentru că dumneavoastră ați dat mâna cu ele, ați dat o sărutare, așadar, ați fost aproape.

Papa Francisc

Apropiere! Acela este cuvântul. Apropiere de toți. Toți. Dar vreau să amintesc asta. Păcatele cele mai grave sunt cele care au mai multă "angelicalitate". Păcatele trupului au mai puțină "angelicalitate". Păcatele de lăcomie, păcatele sexuale au mai puțină "angelicalitate". În schimb, a nu avea grijă de tata și de mama, minciunile, înșelătoriile... acestea au atâta "angelicalitate". Trebuie să fim respectuoși și să nu putem totul în păcatele trupului. Pe mine mă dezgustă când unii în spovadă caută mereu acel lucru. Păcatele trupului au mai puțină "angelicalitate", dar celelalte să nu se uite. Este atât de urât a nu avea grijă de tata și de mama, atât de urât. Au mai multă "angelicalitate". Aceasta este cheia pentru a înțelege un păcat grav.

Fabio Fazio

Este un lucru minunat cel pe care l-ați spus, Papa Francisc! Între altele, acțiunile pentru un creștin sunt cu adevărat indigoul propriei credințe; sunt acțiunile care contează, ceea ce facem pentru ceilalți...

Papa Francisc

Da! Și a avea mereu cele trei limbaje: cel al minții, cel al inimii și cel al mâinilor. A gândi bine, a simți bine și a face binele. Cele trei limbaje, este foarte important...

Fabio Fazio

Dumneavoastră sunteți foarte clar și față de tineri, de copii și de abuzuri, și acum câteva zile ați vorbit despre asta. În autobiografie, despre scandalurile de pedofilie în interiorul Bisericii, dumneavoastră spuneți - și uitați că este un pasaj foarte puternic, chiar nu este nicio reticență a Papei Francisc -: "Ajunge! Se stă mereu de partea victimelor! Denunțați. Abuzurile sexuale sunt o rușine!". Și papa este foarte clar cu privire la acest punct. Pot să vă întreb dacă această poziție a dumneavoastră acum este consolidată în sfârșit și în interiorul Bisericii?

Papa Francisc

Asta, se merge înainte. Acest lucru pe care eu l-am primit deja pe cale acum se consolidează bine. Mulțumire fie lui Dumnezeu! Însă abuzurile sunt un rău foarte mare. Gândiți-vă că 40% mai mult sau mai puțin sunt în familie, în cartier. Copiii, copilele sunt mereu în pericol să fie abuzați. Și trebuie să luptăm cu privire la asta. Trebuie să luptăm mult!

Fabio Fazio

Mulțumim, Papa Francisc. Între altele există o altă mare provocare care se referă la ziua de astăzi: suferința foarte gravă care crește în rândul tinerilor. Odată am vorbit despre asta cu fondatoarea lui "Noi Orizonturi", Chiara Amirante, și ne-a dat câteva date teribile: 50% dintre tineri îndură intimidarea; a fost o creștere cu 75% a sinuciderilor; 20% suferă de sănătate mintală; și cresc dependențele. Iată, după părerea dumneavoastră, există răspunsuri concrete care se pot da acestei suferințe, care mai ales crește în rândul tinerilor, în societatea noastră?

Papa Francisc

Există, există. Există răspunsuri și înainte de toate este a fi aproape și a însoți. A fi aproape și a însoți. Tinerii au forță, pot să reacționeze bine. Trebuie să fim aproape și să însoțim. A nu uita asta: apropierea și a merge prinși de mână pe drumul vieții.

Fabio Fazio

Voiam să mă întorc, înainte de a vă saluta, la Jubileu, Sfinte Părinte. Dacă spun bine: în evanghelie, Isus menționează blasfemia împotriva Duhului Sfânt ca unicul păcat care nu va fi iertat. Iată, pentru dumneavoastră este un păcat de neiertat?

Papa Francisc

Nu! Și Isus spune asta pentru a face să se înțeleagă cum este un lucru urât, blasfemia împotriva Duhului. Dar dacă tu, după ce ai rostit blasfemie împotriva Duhului, ceri iertare Domnului, Domnul iartă mereu. Însă este modul de a spune că blasfemia împotriva Duhului este apostazia probabil cea mai mare, cea mai mare care ni se poate întâmpla. Și trebuie să-l păstrăm pe Duhul. Un cuvânt care vine din primele secole: a păstra Duhul care este înăuntrul nostru. Duhul Sfânt este cel care ne duce înainte.

Fabio Fazio

Sfinte Părinte, încă un lucru voiam să vă întreb: peste câteva zile - la 27 ianuarie - va fi ziua amintirii; se vor aminti cei optzeci de ani de la eliberarea din Auschwitz, mai exact, și toată lumea va aminti cea mai mare tragedie dintotdeauna. Pot să vă întreb care este sentimentul dumneavoastră în această privință?

Papa Francisc

Un sentiment de milă și de rușine: milă, pentru că trebuie să ne deschidem la acea dramă; și rușine, pentru că noi oamenii am fost capabili să facem acel lucru. Eu îmi amintesc când am mers la Auschwitz: m-am așezat, înainte de a intra, în fața spânzurătorii unde au fost asasinați atâția, atâția, atâția... Și am privit acea spânzurătoare: ce a făcut... Și apoi când tu intri acolo, acele cuvinte "Arbeit macht frei"; "Arbeit macht frei"... Dar ce muncă? Munca acolo înăuntru, de sclavi? Apoi am vizitat câteva celule, m-am rugat. Și am văzut câteva imagini ale timpului, despre modul în care îi ucideau pe prizonieri: a fost o rușine umană! Și o durere umană... Trebuie să auzim aceste istorii. Și aici, la Roma, am un raport cu o mare doamnă, 92 de ani, Edith Bruck, o poetă maghiară... Bravă, bravă! Este o doamnă bravă care ne poate spune atâtea lucruri, atâtea lucruri. Și această doamnă merge în școli, la 92 de ani, pentru a explica tinerilor drama aceea. Ar fi frumos dacă dumneavoastră ați intervieva-o, pe Edith Bruck...

Fabio Fazio

Așadar, dau o știre tuturor: doamna Bruck va fi cu noi duminica viitoare... a fost deja invitată și vine la noi duminica viitoare pentru a aminti tocmai Ziua Memoriei. Sfinte Părinte, care este primul lucru la care v-ați gândit când v-au numit pe dumneavoastră papă, când s-a ajuns la cvorum și v-a revenit dumneavoastră? Care a fost primul gând al dumneavoastră?

Papa Francisc

Sunt nebuni! Dar facă-se ceea ce vrea Dumnezeu...

Fabio Fazio

Pentru a încheia, Sfinte Părinte, acceptați cu adevărat îmbrățișarea noastră, a tuturor, și mulțumirea noastră. Dumneavoastră, aș întreba, dacă vreți, în acest an jubiliar să vă adresați direct tuturor celor care vă ascultă prin televiziune și să le spuneți ceea ce credeți...

Papa Francisc

Fraților, surorilor, anul jubiliar este pentru a deschide inima. Nu lăsați să treacă această oportunitate. Înainte și curaj. Și nu pierdeți simțul umorului. Mulțumesc!

Fabio Fazio

Mulțumim, Sfinte Părinte! Eu vă amintesc Speră, biografia Papei Francisc, și în numele tuturor: mulțumim pentru această întâlnire de neuitat, cu mult mult afect. Papa Francisc, mulțumim! Mulțumim, Sfinte Părinte! Mulțumim din inimă.

(După Vatican News, 19 ianuarie 2025)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat