Iași: Conferința "De la nebunul din Psalmul 14 (13) la moartea lui Dumnezeu"
Joi, 16 ianuarie 2025, la ora 19, în Aula "Fericitul Anton Durcovici" a Catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a avut loc conferința "De la nebunul din Psalmul 14 (13) la moartea lui Dumnezeu", organizată de Centrul Cultural Catolic Iași.
Invitatul special pentru această conferință a fost scriitorul și filozoful ieșean Anton Adămuț, profesor doctor în cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.
Conferința a abordat un subiect delicat, și anume polemica unor gânditori mai vechi sau mai noi cu privire la acțiunea lui Dumnezeu în lume.
În conferința sa, profesorul Anton Adămuț a pornit de la Psalmul 14 (13) care se deschide cu celebrele cuvinte: A spus nebunul în inima sa: "Nu este Dumnezeu". Prin această afirmație, nebunul (smintitul) pune în discuție prezența și acțiunea lui Dumnezeu în lumea noastră. Ideea este că Dumnezeu nu are putere pe pământ.
Această concepție a fost consolidată de iluminism care admitea ideea existenței lui Dumnezeu, dar nega intervenția acestuia în viața naturii și a societății.
Discursul lui Friedrich Nietzsche despre moartea lui Dumnezeu se află într-o anumită continuitate cu aceste idei. Vorbind despre moartea lui Dumnezeu, el considera că ceea ce a murit erau acele imagini sau reprezentări ale lui Dumnezeu care nu corespundeau conceptului de Dumnezeu. În viziunea lui Nietzsche, oamenii își construiseră propriile false certitudini pe care le-au plasat în zona credinței. Odată spulberate aceste certitudini, omului nu-i rămâne decât să se autotranscendă tinzând să ajungă la statutul de supraom (Übermensch).
Mai departe, profesorul Adămuț a evocat gândirea lui Hans Jonas despre conceptul de Dumnezeu după holocaustul de la Auschwitz. După această tragedie, în reflecția filozofică și teologică a unor gânditori s-a conturat imaginea lui Dumnezeu absent sau fără putere în istorie. Această "filozofie a absenței lui Dumnezeu" a lăsat urme adânci în gândirea modernă.
După conferința profesorului Anton Adămuț a urmat dezbaterea care a fost moderată de pr. prof. dr. Iulian Gabriel Robu. În cadrul dezbaterii a fost evidențiată răspunderea creștinilor în propagarea unei viziuni neadecvate despre Dumnezeu. S-a observat de asemenea că marile orori ale secolului al XX-lea au fost generate în special de cercurile ateiste sau de ambiente ce au promovat o imagine distorsionată despre Dumnezeu.
A fost evidențiată de asemenea perspectiva completă a Psalmului 14 (13) care, imediat după afirmația nebunului "Nu este Dumnezeu", ne oferă o descriere dramatică a unei lumi care respinge ideea că Dumnezeu are putere a supra lumii și că este activ în istorie. Așa cum arată psalmistul, o lume care se construiește pe "filozofia absenței lui Dumnezeu" intră în derivă. Nu întâmplător, în Scrisoarea către Romani, Sfântul Paul va cita consistent psalmul 14 (13) pentru a ilustra nebunia unei lumi care nu mai recunoaște existența lui Dumnezeu și lucrarea sa în istorie.
În partea de dezbatere s-a reliefat și faptul că o confruntare cu ideile ce provin din zona ateismului este necesară pentru creștini. Nu ar trebui să ignorăm ideile care au generat transformări radicale în gândirea multor oameni ce locuiesc în zonele tradițional creștine ale planetei.
Teologul german Eugen Biser consideră că Friedrich Nietzsche este o provocare pentru creștini, iar confruntarea cu gândirea sa ne permite să învățăm să redescoperim creștinismul privit prin ochii adversarului.
Pr. Iosif Antili,
coordonator al Centrului Cultural Catolic Iași