Anul pastoral
2024‑2025

Jubileul Speranței
2024-2026

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (19 ianuarie 2025)

Iubiți frați și surori, duminică frumoasă!

Evanghelia de la liturgia de astăzi (In 2,1-11) ne relatează primul semn al lui Isus, când transformă apa în vin în timpul unui ospăț de nuntă la Cana din Galileea. Este vorba de o relatare care anticipează și sintetizează toată misiunea lui Isus: în ziua venirii lui Mesia - așa spuneau profeții -, Domnul va pregăti "un ospăț cu băuturi alese și rafinate" (Is 25,6) și "munții vor picura vin nou" (Am 9,13); Isus este Mirele care aduce "vinul nou".

În această evanghelie putem găsi două lucruri: lipsa și supraabundența. Pe de o parte, vinul se termină și Maria îi spune Fiului său: "Nu au vin" (v. 3); pe de altă parte, Isus intervine spunând să umple șase amfore și, la sfârșit, vinul este așa de abundent și rafinat, încât stolnicul ospățului îl întreabă pe mire de ce l-a păstrat până la sfârșit (v. 10). Așadar, semnul nostru este mereu lipsa, dar mereu "semnul lui Dumnezeu este supraabundența" și supraabundența de la Cana este semnul (cf. Benedict al XVI-lea, Isus din Nazaret, vol. I, 294). La lipsa omului cum răspunde Dumnezeu? Cu supraabundența (cf. Rom 5,20). Dumnezeu nu este zgârcit! Când dă, dă mult. Nu îți dă o bucățică, îți dă mult. La lipsurile noastre, Domnul răspunde cu supraabundența sa.

În ospățul vieții noastre - putem spune - uneori ne dăm seama că se termină vinul: că ne lipsesc forțele și atâtea lucruri. Se întâmplă când preocupările ne chinuiesc, fricile care ne asaltează sau forțele năvalnice ale răului ne iau gustul vieții, beția bucuriei și gustul speranței. Să fim atenți: în fața acestei lipse, când Domnul dă, dă supraabundența. Pare o contradicție: cu cât este mai mult în noi lipsă, cu atât este mai multă supraabundența Domnului. Pentru că Domnul vrea să facă sărbătoare cu noi, o sărbătoare care nu va avea sfârșit.

Așadar, s-o rugăm pe Fecioara Maria. Ea, care este "Femeia vinului nou" (cf. A. Bello, Maria, femeie din zilele noastre), să mijlocească pentru noi și, în acest an jubiliar, să ne ajute să redescoperim bucuria întâlnirii cu Isus.

______________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

În zilele trecute a fost anunțat că astăzi va intra în vigoare încetarea focului la Gaza. Exprim recunoștință tuturor mediatorilor. Este o lucrare frumoasă aceasta de a media ca să se facă pace. Mulțumiri mediatorilor! Și mulțumesc și tuturor părților implicate în acest rezultat important. Doresc ca tot ceea ce a fost concordat să fie respectat imediat de părți și ca toți ostaticii să se poată întoarce în sfârșit acasă și să-i reîmbrățișeze pe cei dragi ai lor. Mă rog mult pentru ei și pentru familiile lor. Sper, de asemenea, ca ajutoarele umanitare să ajungă și mai rapid și în mare cantitate la populația din Gaza, care are atâta urgență de ele.

Atât israelienii, cât și palestinienii au nevoie de semne clare de speranță: doresc ca autoritățile politice ale amândurora, cu ajutorul comunității internaționale, să poată ajunge la soluția corectă pentru cele două state. Toți să poată spune: da dialogului, da reconcilierii, da păcii. Și să ne rugăm pentru asta: pentru dialog, reconciliere și pace.

În urmă cu câteva zile a fost anunțată eliberarea unui grup de deținuți din închisorile cubaneze. Este vorba de un gest de mare speranță care concretizează una dintre intențiile acestui an jubiliar. Doresc ca în lunile următoare să se continue a întreprinde, în diferitele părți ale lumii, inițiative de acest gen, care insuflă încredere pentru drumul persoanelor și al popoarelor.

Și vă salut pe voi toți, romani, pelerini, tinerii Neprihănitei, Surorile Sfântului Augustin care provin din Polonia, grupul de credincioși guatemalezi cu imaginea lui Se?or de Esquipulas și studenții din școlile "Pedro Mercedes" din Cuenca și "Juan Pablo II" din Parla, în Spania, și cei de la Piggott School din Wargrave, Anglia. Îi salut pe tinerii și pe misionarii din mișcarea Operațiunea Mato Grosso; pe credincioșii din unitatea pastorală din Guizza în Padova, pe cei din Malgrate, Civate și Lecco Alta și pe cei din Locorotondo; precum și grupul "Amici speciali" din Este.

În aceste zile de rugăciune pentru unitatea creștinilor, să nu încetăm să invocăm de la Dumnezeu darul prețios al comuniunii depline între toți discipolii Domnului. Și să ne rugăm mereu pentru martirizata Ucraina, pentru Palestina, Israel, Myanmar și pentru toate populațiile care suferă din cauza războiului.

Urez tuturor o duminică frumoasă și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat