Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Misiuni populare

"Unde căutăm și unde putem afla speranța?" Speranța, una dintre cele trei virtuți teologale împreună cu credința și iubirea, a fost tema principală a celor trei zile de misiuni populare propuse de părintele Iulian Budău, SJ, la Biserica "Madonna del Carmine" din Torino în perioada 20-22 decembrie 2024, ca pregătire intensă în perioada Adventului.

Într-o societate din ce în ce mai încătușată de consumism, în vârtejul gonirii după cadourile materiale care oferă o bucurie efemeră, cu conștiința asumării marelui "miracol al portofelului gol" iată că suntem puși - din fericire - și în fața unei alte alegeri: aceea de a ne opri un pic, de a ne trage sufletul "acasă", în biserică, între brațele primitoare ale Tatălui, conduși de acea tensiune care ne atrage către veșnicie, cu atât mai mult atunci când el ne vorbește și ne învață prin cuvinte simple și învățături semnificative, ca și cum am sta la taclale la o ceașcă de ceai.

Căci da, cele trei etape ale zilelor de misiune au fost ca trei întâlniri în fața unei căni calde de ceai, un ceai care întărește, care învigorează, care aduce speranța nașterii Mântuitorului, un ceai în companie, cu prieteni, cu îndrumători, în uniune și comuniune, tocmai în această perioadă a iernii, a frigului, când sufletul amorțit încearcă să se pregătească pentru venirea primăverii, a căldurii. O primăvară a sufletului pe care doar pruncușorul Isus ne-o poate aduce, ca un ghiocel care încearcă să străpungă gheața sufletului nostru, să topească zăpezile bătătorite care s-au așezat, rând pe rând, pe inimile noastre.

Parcursul propus de către părintele Iulian Budău a subliniat cele trei teme fundamentale extrase din Scrisoarea Sfântului Părinte Papa Francisc cu ocazia Jubileului 2025: răbdarea, iertarea și iubirea se împletesc pentru a oferi un suport speranței, ca formă de realism interior bazat pe credință, nu doar o speranță înțeleasă ca și naivitate, optimism, evadare din realitate, adormire sau gândire pozitivă.

Răbdarea trebuie să fie la baza discernământului nostru: societatea de astăzi a pierdut contactul cu Dumnezeu și datorită pierderii contactului cu natura; noi astăzi "împingem" creșterea, dorim să avem totul imediat la un click distanță, în acest "secol al singurătății", unde cea mai mare boală este "lipsa de sens" pe care mulți o trăiesc. Și totuși răbdarea trebuie să fie cultivată după legea naturii: doar așa vom reuși să creștem cu adevărat. Suntem trimiși pe lume cu un dar, al propriilor talanți, și cu un sens: acela de a folosi în slujba celorlalți acești talanți cu pace și bucurie.

Iertarea este o altă față a speranței: Iertarea lui Dumnezeu, care se reflectă în iubirea sa față de noi, Iertarea aproapelui (să ne amintim că toate persoanele cărora le purtăm ranchiună le cărăm în spate, ranchiuna fiind cel mai mare dușman al sănătății fizice și mentale) și nu în ultimul rând iertarea propriei persoane.

Odată ce am reușit să aplicăm aceste trei iertări în viața noastră, nu ne rămâne decât să ne bucurăm și să trăim prin și cu Iubire. O iubire care poate și trebuie să fie exprimată printr-un zâmbet, o îmbrățișare, o îmbărbătare prin mijlocirea Duhului Sfânt. Noi înșine putem și trebuie să devenim semne de speranță pentru ceilalți.

Părintele Iulian Budău ni l-a prezentat pe Fericitul Vladimir Ghika ca fiind un profesor al speranței, cel care se hrănea în pușcărie cu "ceaiul din șapte ierburi": mulțumirea, gândirea dreaptă, amintirea păcatelor, gândul la suferința lui Isus, ideea că suferința ne purifică, ideea că suferința nu ne poate dărâma și Speranța.

Îi mulțumim părintelui Iulian Budău pentru aceste învățături; totodată comunitatea din Torino dorește să îi mulțumească Preasfințitului Petru Sescu pentru prezența Excelenței Sale în mijlocul nostru chiar la începutul zilelor de misiune, vineri, 20 decembrie: o prezență care ne face să ne simțim mai aproape de casă.

Liturghia de duminică, 22 decembrie, a fost de-asemenea un moment de bucurie a sufletului: corul "Artemusica" a fost din nou prezent în mijlocul comunității noastre, iar muzica ne-a înălțat inimile și sufletele către Dumnezeu, făcând ca așteptarea Mântuitorului, al lui Emanuel, să fie presărată și de frumusețea autentică a muzicii corale. O mare bucurie a fost aceea de a-l avea împreună cu noi pe consulul României la Torino, dl. Cosmin Dumitrescu, atât la Sfânta Liturghie, cât și la concertul de Crăciun și la agapa frățească ce a urmat.

Comunitatea românească din Torino împreună cu părintele paroh Iulian Herciu urează românilor de acasă și de pretutindeni sărbători binecuvântate, pline de speranță, de răbdare, de iertare, de iubire, căci, așa cum spune și Sfântul Părinte Papa Francisc: "Sunt iubit, deci exist! Și voi exista întotdeauna în iubirea care nu trădează"

Crăciun fericit!

Tatiana Ghiurca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20-22 decembrie: Torino: Misiuni populare. Foto: Mihai Bursuc




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat