Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa: Jubileele, momente prețioase de reflecție și pentru a face bilanțul vieții

Jubileele sunt momente prețioase pentru a face bilanțul vieții noastre, fie ca persoane individuale, fie în comunitate. În afară de aceasta, sunt ocazii de reflecție, de reculegere și de ascultare a ceea ce ne spune astăzi Duhul Sfânt (Ap 2,7). #Giubileo2025

Așteptarea s-a terminat și peste puțin mai mult de douăzeci și patru de ore Papa Francisc va deschide Poarta Sfântă a Bazilicii "Sfântul Petru" pentru a începe Anul Sfânt, Jubileul 2025 pe care a voit să-l dedice temei speranței. Aceea care "nu înșală", cum spune titlul bulei de convocare Spes non confundit; speranța necesară într-o epocă a lumii care, între războaie, diviziuni, sărăcii, crize climatice, pare să prospecteze numai angoasă și suferință. Cu o postare din contul său X @Pontifex, canal de acum privilegiat pentru a ajunge simultan la milioane de persoane în nouă limbi, papa atrage atenția asupra evenimentului (#Giubileo2025), dar mai ales amintește natura intimă a acestei mari întâlniri ecleziale, care implică lumea și punctul de cotitură pe care el îl poate reprezenta pentru viața fiecăruia. O ocazie de "reflecție" și "reculegere", subliniază de fapt pontiful în postare, reafirmând astfel în mod implicit speranța - deja exprimată de mai multe ori în aceste luni - ca timpul jubiliar să poată fi timp îndeosebi de spiritualitate, renaștere, iertare și eliberare socială. Spunea asta în rugăciunea de la 8 decembrie către Neprihănita, avertizând cu privire la riscul de "a sufoca" harul de organizare, de multele lucruri de făcut sau de "plângerile" din cauza șantierelor și a multelor schimbări pe care le înfruntă și le va înfrunta orașul Roma.

Multele "jubilee"

De fapt, sunt multe întâlnirile programate începând de marți, 24 decembrie, ajunul Crăciunului și deschiderea Porții Sfinte, până la închiderea Jubileului din 6 ianuarie 2025. Previziunea este de peste 30 de milioane de persoane în diferitele "jubilee" dedicate diferitelor categorii: de la lumea comunicației la artiști, de la forțele armate la voluntariat, de la bolnavi și lucrători sanitari la viața consacrată, diaconi, confraternități, de la muncitori la antreprenori, de la guvernanți la tineri și adolescenți. Acestui ultim eveniment în mod deosebit, prevăzut la 25-27 aprilie, se prevede afluxul cel mai mare și datorită canonizării lui Carlo Acutis.

Deschiderea Porții Sfinte de la "Sfântul Petru"

Între timp, marți, 24 decembrie, la ora 19.00 (20.00, ora României), va fi începutul cu ritul mereu sugestiv al deschiderii Porții Sfinte, înainte de Liturghia din Ajunul Crăciunului. Se prevăd circa 30 de mii de credincioși reuniți în Piața "Sfântul Petru" pentru a asista la ceremonie pe ecrane mari; un alt grup va fi în interiorul bazilicii. Papa Francisc, la douăzeci și cinci de ani după Sfântul Ioan Paul al II-lea, la nouă ani după Jubileul extraordinar al Milostivirii (deschis cu o ceremonie emoționantă în catedrala din Bangui) va rosti formula: Haec porta Domini (Aceasta este poarta Domnului), la care credincioșii vor răspunde: Iusti intrabunt in eam (Prin ea vor intra cei drepți).

Credincioșii din fiecare continent

Amploarea globală a acestui An Sfânt se va reflecta, în primul rând, în omagiul floral pe care zece copii din diferite națiuni (Austria, Coreea de Sud, Egipt, Filipine, India, Mexic, Nigeria, Samoa, Slovacia, Venezuela) îl vor oferi papei. Cincizeci și patru de credincioși de pe cele cinci continente vor fi primii care vor trece prin Poarta Sfântă deschisă de papă pentru a cere indulgența jubiliară și a mărturisi credința. Printre țările de origine se numără și China, Congo, Coreea de Sud, Eritreea, Iran, Papua Noua Guinee, Samoa, Statele Unite, Vietnam.

Un "simbol de speranță" pentru deținuții de la Rebibbia

Într-un An Sfânt pe care papa, așa cum a scris în bulă, vrea să-l dedice nu numai semnelor jubiliare, ci și gesturilor de îngrijire și milostivire față de cei vulnerabili din societate, se inserează un moment fără precedent care va fi deschiderea Porții Sfinte într-o închisoare. Francisc anunțase asta în Spes non confundit, ulterior arhiepiscopul Rino Fisichella, responsabil cu organizarea Jubileului, a făcut cunoscut că penitenciarul ales a fost cel de la Rebibbia Nuovo Complesso pe care pontiful îl vizitase deja în 2015 pentru Liturghia in Coena Domini din Joia Sfântă. Jorge Mario Bergoglio va deschide Poarta Sfântă de la Rebibbia în dimineața zilei de 26 decembrie, sărbătoarea Sfântului Ștefan, în prezența unor deținuți. Lor, așa cum a scris el, vrea să le ofere "un semn concret de apropiere" prin acest gest care poate fi "un simbol care ne invită să privim la viitor cu speranță și cu o reînnoită angajare de viață".

Ritul în bazilicile papale din Roma

După cea de la "Sfântul Petru" și de la Rebibbia, vor urma apoi deschiderea Porților Sfinte de la cele trei bazilici papale din Roma: "Sfântul Ioan din Lateran" pe 29 decembrie; "Santa Maria Maggiore" pe 1 ianuarie; "Sfântul Paul în afara Zidurilor" pe 5 ianuarie. Prelații bazilicilor respective vor îndeplini ritul. Toate porțile vor rămâne deschise pentru a le face un loc de pelerinaj pe tot parcursul anului. Acestea vor fi închise duminică, 28 decembrie 2025. În schimb, pe 29 decembrie 2024, în toate catedralele și co-catedralele, episcopii vor trebui să celebreze Euharistia ca deschidere solemnă a Anului jubiliar. Ca și în 2015-2016, pentru Jubileul Milostivirii, Papa Francisc a invitat fiecare episcop din fiecare țară din lume să indice intrarea principală a catedralei lor sau a unui lăcaș de cult la fel de semnificativ ca Poartă Sfântă, pentru a facilita pelerinajul celor care, din diverse motive, nu vor putea călători până la Roma.

În sfârșit, vor fi prezente diferite itinerare de credință anul viitor la Roma adăugate la cele tradiționale al catacombelor și al celor Șapte Biserici.

Salvatore Cernuzio

(După Vatican News, 23 decembrie 2024)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat