Iași: Bucurie și pace prin "Lumina Păcii de la Betleem"
"Dumnezeul speranței să ne umple de bucurie și pace!" - Purtați de credință și de sintagma preluată din Scrisoarea Sfântului Paul către Romani (cf. Rom 15,1-2.10-13) cercetașii din Dieceza de Iași și din alte centre locale cu alte confesiuni, în număr mare, au venit să primească "Lumina Păcii de la Betleem" sâmbătă, 21 decembrie 2024, la Liturghia prezidată de PS Iosif Păuleț în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Evenimentul a fost trăit într-o legătură vie cu Sfânta Liturghie pentru că cel simbolizat, Isus Cristos, vine la noi prin acest sacrament.
"Lumina Păcii de la Betleem" pare o lumină mică, plăpândă, fragedă, care la cea mai mică adiere de vânt se poate stinge, dar această lumină are o putere mult mai mare decât aparența ei. Ea face să se unească cercetași din diferite colțuri ale lumii la Viena, toți cu același gând, de a duce Lumina Păcii în țara lor. Preț de câteva ore, toți sunt acolo, iar Lumina este în centrul atenției. Luminii nu-i pasă ce religie avem, de unde venim, ce trecut avem, scopul ei este de a unii oamenii, de a-i face să simtă acea pace la care tânjește un întreg popor. În România a ajuns cu ajutorul delegației care adus-o de la Viena, în urma ceremoniei de pe 14 decembrie, iar pe 21 decembrie a fost prezentă și la Iași, gata să fie un simbol al păcii.
Lumina a fost împărțită după Sfânta Liturghie prezidată de Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași, însoțit de PS Petru Gherghel, episcop emerit, și de asistenții spirituali. "Lumina Păcii" nu este o lumină aprinsă de la un pai de chibrit sau de la o brichetă; ea este preluată de la Betleem unde s-a născut Isus Cristos, căci el este cel care ne reunește, ne cheamă prin Evanghelia Păcii și a Iubirii să ducem un mesaj de pace și să fim lucrători și slujitori ai păcii adevărate clădite pe dreptate, bine și iubire. Isus este "Principele Păcii" și cercetașii prezenți la eveniment au fost invitați să devină "frânturi de oglindă" care preluând Lumina de la Isus să ducă un mesaj de pace și, alături de flăcări aprinse, să ducă și să ofere din inimile lor în care locuiește Domnul; iertare, bunăvoință, bunătate, înțelegere, răbdare, adevăr divin, dreptate... Gestul episcopului de a oferi lumina, ca noi înșine să devenim lumină, așa cum s-a exprimat Preasfințitul în mesajul său, a fost un motiv de bucurie, căci exprimă legătura cu Domnul Isus, dar și faptul că episcopul nostru este alături de noi și ne susține.
"În această flacără plăpândă, dar plină de putere, regăsim speranța, iubirea și unitatea care depășesc granițele, religiile și diferențele." Așa începe mesajul care a fost rostit de către delegația României la Viena și care s-a auzit și în catedrală pe 21 decembrie. Celebrarea a oferit o ocazie concretă de unitate care ne-a amintit cât de importantă este pacea și că aceasta se construiește cu fiecare acțiune pe care o facem, fiind Gata Oricând să facem tot posibilul pentru a fi mesageri ai păcii. Lumina este un simbol al păcii, dar noi, la fel ca îngerii, magii sau păstorii, care au vestit venirea Mântuitorului, putem purta pacea în inimile și sufletele noastre pentru a o oferi de fiecare dată când este nevoie (conform invitației făcută de Rețeaua SPES-ONCR).
În această lume, în care speranța în pace devine o flacără tot mai mică, gata să se stingă, fii tu acea lumină puternică care poate aprinde în oameni ideea că încă se poate dacă suntem dispuși să credem în Isus care are grijă de poporul său.
Au participat cercetași din 19 centre locale din Moldova de aici (de la Suceava până la Galați) și de dincolo de Prut.
Cu candele aprinse, cu inimile atinse de har, entuziasm și căldură sufletească cercetașii au colindat episcopii, au primit daruri și au trăit câteva activități specifice spiritului lor dinamic și entuziasm.
Loredana Dumea,
coordonator de contingent ONCR
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
21 decembrie: Iași: Bucurie și pace prin "Lumina Păcii de la Betleem". Foto: Adrian Cuba