Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Zi de reculegere la sanctuar ca pregătire pentru solemnitatea Nașterii Domnului

Sâmbătă, 21 decembrie 2024, Sanctuarul Diecezan "Fericitul Ieremia Valahul" din Onești a fost gazda primitoare a zilei de reculegere pentru timpul Adventului dedicată persoanelor consacrate, tinerilor și adulților din zonă, coordonată de fratele Lucian-Iosif Dumea, OFMCap., rectorul sanctuarului.

Tema reculegerii a fost "Discipoli misionari a lui Cristos". Fratele Lucian-Iosif Dumea, OFMCap., ne-a introdus în tema zilei indicându-ne ce înseamnă, de fapt, a fi discipol misionar: misionar presupune un mandat din partea cuiva: "Mergeți ... Iată, eu vă trimit... Mergeți la Casa lui Israel... I-a trimis doi câte doi... Mergi și spune-le fraților mei... Mergeți în lumea întreagă... Mergând, botezați...? Dar, înainte de a merge, de a primi un mandat din partea lui Isus, suntem chemați... să fim discipoli. Dar dacă înainte a misionari suntem chemați să fim discipoli, ai cui discipoli suntem chemați a fi? Aici fratele Lucian-Iosif Dumea ne-a explicat ce înseamnă a fi discipol plecând de la grecii din Antichitate și până în zilele noastre, căci discipolul primea, își însușea și urma învățătura maestrului său.

Pentru evrei accentul era pus pe Lege: Discipol - Lege - Rabin. Rabinul era de folos în măsura în care îl instruia pe discipol în tainele legi. Legea era în centru. Pentru filozofii greci, accentul era pus pe capacitatea discipolului de a-și însuși Principiile Filozofiei, Politicii și Eticii.

Apoi fratele Lucian-Iosif Dumea ne-a indicat Evanghelia după Ioan ca aceea care ne vorbește mai mult despre a fi discipoli și subliniind că, pentru evanghelistul Ioan, Isus, Învățătorul este centrul. Cuvintele lui Isus, învățătura sa, îl ajută pe discipol să-l cunoască mai bine, să-i cunoască inima și modul de a gândi. Evanghelistul ne invită să întâlnim o persoană, nu o învățătură. Cuvintele lui Isus, învățătura lui devin instrumentul pentru a construi o legătură personală cu el. Doar trăind această relație personală cu Isus discipolul va cunoaște adevărul. Despre ce adevăr ne vorbește Isus? Adevărul despre Dumnezeu, despre noi și tot ce se întâmplă în jurul nostru. Doar Isus este capabil să pătrundă în istoria și inima omului. A fi creștini, a fi persoane consacrate nu înseamnă neapărat a fi discipoli ai lui Isus. Discipolatul este un drum de parcurs.

Discipolul este cel care reușește să treacă de la o concepție intelectivă a vieții de credință prin care știe, înțelege și mărturisește că Isus este Dumnezeu și Salvator, la o viață reală de credință în care experimentează că Isus este Dumnezeul și Salvatorul vieții lui personale. Înainte de a fi cel ce face, discipolul este cel ce stă cu Domnul, rămâne, locuiește cu el. CUM DEVENIM DISCIPOL AL LUI ISUS? Răspunzând la o invitație! Adică? Să facem o trecere de la viața personală ca un bun de consum la viața ca vocație, dar.

Aceasta este misiunea zilnică a discipolului, să-și deschidă clipă de clipă brațele, inima, sufletul, mintea, ochii... pentru a primi iubirea gratuită, unilaterală, necondiționată și veșnică a Tatălui, ca mai apoi să o dăruiască celor pe care îi întâlnește în călătoria vieții sale.

A urmat un timp pentru a ne împăca cu Dumnezeu și pentru meditație personală. Începutul și încununarea acțiunii este Sfânta Liturghie, din a cărei pagină evanghelică, sub îndrumarea fratelui Lucian-Iosif Dumea, OFMCap., cel care a săvârșit Sfânta Liturghie și a ținut cuvântul de învățătură, am fost ajutați să răspundem personal la întrebarea: Eu în ce investesc timpul, energiile, banii, viața mea? O împărtășesc cu alții asemenea Sfintei Fecioarei Maria și Sfintei Elisabeta sau...?

Masa fraternă a fost un prilej de a ne cunoaște și de a petrece timp împreună. În ultima parte a zilei, am împărtășit cu cei prezenți, împărțindu-ne în grupuri mai mici, ce înseamnă pentru noi a fi discipoli și ce ne-a mișcat în meditația din timpul dimineții. Am participat apoi la un moment de adorație euharistică unde am fost ajutați să stăm în prezența Domnului, să-i împărtășim preocupările și dificultățile noastre și să-i încredințăm viața noastră așa cum este, fără nici o mască, fără să ne ascundem pentru că Dumnezeu ne iubește total, gratuit și necondiționat și ne cheamă să fim discipolii săi.

Să ne apropiem cu inimă curată și caldă de Ieslea Pruncului și să dedicăm timp meditației misterului Întrupării, astfel încât Pruncul să se nască și să crească și în inimile noastre, lăsându-l să ne transforme în discipolii săi.

Pace și Bine!

Fr. Flavian Faraoanu, OFMCap.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 21 decembrie: Onești: Zi de reculegere la sanctuar ca pregătire pentru solemnitatea Nașterii Domnului




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat