Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Salut adresat angajaților din Vatican pentru urările de Crăciun (21 decembrie 2024)

Dragi surori, dragi frați, bună ziua, bine ați venit!

Sunt fericit că putem să ne schimbăm urările de Crăciun. Exprim, înainte de toate, recunoștința mea fiecăruia dintre voi pentru munca pe care o faceți atât în beneficiul Cetății Vaticanului, cât și al Bisericii universale. Ca în fiecare an, ați venit cu familiile voastre și de aceea aș vrea să reflectez un moment, pe scurt, cu voi tocmai asupra acestor două valori: muncă și familie.

Prima: munca. Ceea ce faceți este, desigur, mult. Trecând pe străzile și curțile din Cetatea Vaticanului, în coridoare și în oficiile diferitelor Dicastere și în diferitele locuri de serviciu, senzația este că ne aflăm ca într-un mare stup. Și acum sunt unii care lucrează pentru a face posibilă această întâlnire și n-au putut să vină aici: le spunem mulțumesc!

Astăzi sunteți aici într-un ambient de sărbătoare, cu vivacitatea sărbătorii în inimă, vivacitatea zâmbetelor. În schimb, pentru restul anului viața este mai obișnuită, nu este de sărbătoare, este de muncă neîntreruptă, dar mereu cu zâmbetul inimii. De altfel, este vorba de două fețe diferite ale aceleiași frumuseți: aceea a celui care construiește cu ceilalți și pentru ceilalți ceva bun pentru toți. Însuși Isus a arătat asta: el, Fiul lui Dumnezeu, care din iubire față de noi s-a făcut cu umilință tâmplar ucenic la școala lui Iosif (cf. Lc 2,51-52; Sfântul Paul al VI-lea, Omilie la Nazaret, 5 ianuarie 1964). La Nazaret puțini știau asta, aproape nimeni, dar în atelierul tâmplarului, împreună și prin atâtea alte lucruri, se construia, de artizani, mântuirea lumii! V-ați gândit la asta: că mântuirea a fost construită "de artizani"? Și același lucru, în sens analog, este valabil pentru voi, care cu munca voastră zilnică, în Nazareturile ascunse din îndeletnicirile voastre particulare, contribuiți ca să aduceți la Cristos întreaga omenire și să răspândiți în toată lumea Împărăția sa (cf. Conciliul Ecumenic Vatican II, Constituția dogmatică Lumen gentium, 34-36).

Și apoi ajungem la al doilea punct: familia. E o bucurie să vă văd împreună, și cu copiii: ce frumoși! Sfântul Ioan Paul al II-lea spunea că, pentru Biserică, familia este ca "leagănul său" (Exortația apostolică Familiaris consortio, 22 noiembrie 1981, 15). Iubiți familia, vă rog! Și este adevărat: de fapt, familia, întemeiată și înrădăcinată în Căsătorie, este locul în care se generează viața - și cât de important este, astăzi, a primi viața! -. Apoi este prima comunitate în care, încă din copilărie, se întâlnesc credința, cuvântul lui Dumnezeu și sacramentele, în care se învață să ne îngrijim unii de alții și să creștem în iubire, la toate vârstele. Credința trebuie transmisă în familie și Sfântul Paul îi spunea lui Timotei: "Mama ta, bunica ta..." (cf. 2Tim 1,5). În familie a fost transmisă credința. De aceea vă încurajez - părinți, copii, bunici și nepoți, bunicii au o mare importanță -, vă încurajez să rămâneți mereu uniți, strânși între voi în jurul Domnului: în respect, în ascultare, în îngrijire reciprocă.

Este un lucru pe care aș vrea să-l subliniez despre familie. O întrebare pe care o pun părinților care au copii mici: voi sunteți capabili să vă jucați cu copiii voștri? Voi vă jucați cu copiii? Este important a te întinde pe pământ cu copilul, cu copila, a te juca împreună cu copiii! Apoi, un alt lucru: Voi îi vizitați pe bunici? Bunicii sunt în familie sau trăiesc în casa de odihnă fără să-i viziteze cineva? Bunicii, probabil, trebuie să fie în casa de odihnă, dar mergeți să-i vizitați! Să vă simtă încontinuu prezenți. Mereu uniți, vă rog, și în rugăciunea făcută împreună, pentru că fără rugăciune nu se merge înainte, nici în familie. Învățați-i pe copii să se roage! Și în această privință, în aceste zile, vă sugerez să găsiți vreun moment în care să vă adunați, împreună, în jurul ieslei, pentru a aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile sale, pentru a-i cere ajutor pentru viitor și pentru a vă reînnoi reciproc afectul vostru în fața Pruncului Isus.

Preaiubiților, mulțumesc pentru această întâlniri și pentru tot ceea ce faceți. Vă urez tot binele pentru Sfântul Crăciun și pentru anul care urmează să înceapă: Anul Sfânt al speranței. Și în familie crește speranța! Vă binecuvântez și vă recomand: nu uitați să vă rugați pentru mine. Și dacă are cineva vreo dificultate specială, vă rog să vorbiți, spuneți-o responsabililor, pentru că noi vrem să rezolvăm toate dificultățile. Și asta se face cu dialog și nu strigând, nici tăcând. Se dialoghează, mereu! "Domnule administrator, cardinal, papă, părinte, am această dificultate. Mă ajutați s-o rezolv?" Și vom căuta împreună să rezolvăm dificultățile.

Mulțumiri, multe mulțumiri și Crăciun fericit!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu




Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat